Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

У ком времену је био Адам по вашем мишљењу и да будете поштени па да онда објасните шта су они пронађени претходници иза њега?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

У ком времену је био Адам по вашем мишљењу и да будете поштени па да онда објасните шта су они пронађени претходници иза њега?

У ком времену? Не знам...

Оно што знам јесте да по еволуционистичкој теорији, човек се појављује мноооооооого пре тог времена које ти наводиш...

Шта су то "готово људи", Вељо? Мени је тај концепт потпуно непознат...

Адамови наводни еволуциони савременици или су људи као Адам или нису људи (већ су животиње). Нема међустања. Не може неко биће бити "потпуно" или "непотпуно" човек...

Готовољуди значи да још нису људи, већа да су човеколики.

А сад ти одговори мени, конкретно:

Вељо, већ сам ти рекао да је, по теорији еволуције, нужно постојање читаве заједнице првољуди.

Хоћеш да кажеш да је само један међу њима, Адам, био потпуни човек, док су сви остали били непотпуни људи, тачније човеколике животиње?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Такав твој одговор ни мало није поштен (иако знам да си веома добар и поштен човек). Можеш ти и боље.

Дакле, ако мислиш да водиш дијалог на ову тему мораш да се одредиш у вези откривених претходника пре настанка Адама.

Тражимо Адама (боголиког, истинског човека), не ходајуће примате, не човеколика бића, не човекове претке...

Ево нешто најновије, врло интересантно:

,,Višegodišnja istraživanja ostataka pronađenih u sibirskoj pećini otkrila su da su pre 30.000 godina živeli čovekovi preci čiji se genetski kod potpuno razlikovao od ljudskog.

Antropolozi smatraju da je ovaj drevni altajski čovek koegzistirao i ukrštao se s direktnim precima savremenog čoveka i neandertalcima."

(цео текст) http://www.blic.rs/Vesti/Svet/225564/U-nasim-venama-tece-krv-sibirskog-pretka

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Такав твој одговор ни мало није поштен (иако знам да си веома добар и поштен човек). Можеш ти и боље.

Дакле, ако мислиш да водиш дијалог на ову тему мораш да се одредиш у вези откривених претходника пре настанка Адама.

Ево сад ћу да ти објасним зашто сам то рекао.

Рекао сам то зато што сматрам да у је целој повести у вези Адама и Еве присутна релативност времена, која ми онемогућава датирање.

О чему се ради?

Укратко, чин Адамовог и Евиног изгоњења из Едена за њих је представљао трен, а за творевину и живи свето то је био период времена дугачак N временских јединица (секунди, минута, година, десетлећа, столећа, миленијума, еона)... У том временском периоду, деловали су природни закони и закони микроеволуције..

Једино на тај начин мени је могуће да постоји временски период у којем смрт није постојала у творевини, у којој су Адам и Ева првобитни и једини првољуди, у којем је њихов погрешан избор и непокајање повукло творевину у нужност деловања природних закона који су деловали током дугог временског периода и о чијем трагу постоје научна сазнања.

Ово је, наравно, моје лично размишљање..

А сад ти реци мени у вези оног што сам констатовао..

"Оно што знам јесте да по еволуционистичкој теорији, човек се појављује мноооооооого пре тог времена које ти наводиш..."

Тражимо Адама (боголиког, истинског човека), не ходајуће примате, не човеколика бића, не човекове претке...

Вељо, брате мој добри, не можеш тако растезати причу. Уколико верујеш у теорију еволуције, онда у тренутку појаве Адама мора постојати читава заједница примерака људске врсте који се ни по чему нису разликовали од Адама.

,,Višegodišnja istraživanja ostataka pronađenih u sibirskoj pećini otkrila su da su pre 30.000 godina živeli čovekovi preci čiji se genetski kod potpuno razlikovao od ljudskog.

Antropolozi smatraju da je ovaj drevni altajski čovek koegzistirao i ukrštao se s direktnim precima savremenog čoveka i neandertalcima."

(цео текст) http://www.blic.rs/Vesti/Svet/225564/U-nasim-venama-tece-krv-sibirskog-pretka

Видео сам ово. То су људи као и ми, примитивни наравно, али не непотпуни људи, чим су могли имати заједничко потомство са неандерталцима..

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

То су људи као и ми, примитивни наравно, али не непотпуни људи,

чим су могли имати заједничко потомство са неандерталцима..

На основу података до којих су дошли изгледали су овако:

Постављена слика

И, добро.

А шта су они човеколики пре њега?

Подели на овим сајтовима

На основу података до којих су дошли изгледали су овако:

Постављена слика

Oво су, бре, људи, никаква карика, никакви полуљуди-полумајмуни, никакви недовршени-непотпуни људи.. Ово је потпуни човек, као и ми...

Јесте мало забрадатио и запустио се (подсећа на оне код Шуматовца...), али није он крив, није имао брицу  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

у коме времену би могао да буде Адам по скали еволуције

Не, хајде овако. У ком времену је био по вашем мишљењу, ајде тако, али да будете поштени па да онда објасните шта су они пронађени претходници.

Еволуција је у основи страшна чињеница, сасвим обухваћена ужасним и трагичним патњама живих бића. Самим тим, увек се намеће једно исправно питање: шта је узрок свему томе?

Можда ће опет моја прича да буде несхваћена, али покушајте макар да не заборавите ту могућност да Адам, као неко ко поседује власт над творевином, јесте узрок читаве еволуције као и самог постојања од тренутка Великог праска.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

у коме времену би могао да буде Адам по скали еволуције

Не, хајде овако. У ком времену је био по вашем мишљењу, ајде тако, али да будете поштени па да онда објасните шта су они пронађени претходници.

Еволуција је у основи страшна чињеница, сасвим обухваћена ужасним и трагичним патњама живих бића. Самим тим, увек се намеће једно исправно питање: шта је узрок свему томе?

Можда ће опет моја прича да буде несхваћена, али покушајте макар да не заборавите ту могућност да Адам, као неко ко поседује власт над творевином, јесте узрок читаве еволуције као и самог постојања од тренутка Великог праска.

Mилане, некако сам и ја на тој линији, о којој ти причаш, да релативност времена ту може играти неку улогу. Само што сматрам да Адамов нема толику силу да покрене ново стварање, већ да "само" гурне творевину у нов начин постојања, постојање у складу са природним законима, да је уведе у "ропство пропадљивости". Постојање у пропадљивости и смрти представља трагедију њеног постојања, трагедију у поређењу са оним што је била раније (прво значење "виде Бог да је добро") и ономе што је могла постати (друго значење "виде Бог да је добро")

Ако се сећаш шта смо причали, ево тога и написмено....

сматрам да у је целој повести у вези Адама и Еве присутна релативност времена, која ми онемогућава датирање.

О чему се ради?

Укратко, чин Адамовог и Евиног изгоњења из Едена за њих је представљао трен, а за творевину и живи свето то је био период времена дугачак N временских јединица (секунди, минута, година, десетлећа, столећа, миленијума, еона)... У том временском периоду, деловали су природни закони и закони микроеволуције..

Једино на тај начин мени је могуће да постоји временски период у којем смрт није постојала у творевини, у којој су Адам и Ева првобитни и једини првољуди, у којем је њихов погрешан избор и непокајање повукло творевину у нужност деловања природних закона који су деловали током дугог временског периода и о чијем трагу постоје научна сазнања.

Наравно, у питању је моје лично размишљање..

Подели на овим сајтовима

Онда је овај свет демијургово дело,

по томе.

С једном разликом од онога како су училе неке хришћанске скупине и поред њих и гностици,

да уместо да је тај демијург Сатанаило,

који је материју одвојио од Бога у еволуционом правцу тј. стварању оваквог света,

то стварање је по вама Адамово дело.

???

Подели на овим сајтовима

Онда је овај свет демијургово дело,

по томе.

С једном разликом од онога како су училе неке хришћанске скупине и поред њих и гностици,

да уместо да је тај демијург Сатанаило,

који је материју одвојио од Бога у еволуционом правцу тј. стварању оваквог света,

то стварање је по вама Адамово дело.

???

Вељо, јасно сам навео у чему се не слажем са Миланом, а у чему се слажем.

Поновићу у чему се не слажем:

НЕ СЛАЖЕМ СЕ С ТИМ ДА ЈЕ АДАМОВ ГРЕХ ИМАО БИЛО КАКВУ СТВАРАЛАЧКУ МОЋ, КОЈОМ БИ СЕ ТВОРЕВИНА ПОНОВО СТВОРИЛА НИ ИЗ ЧЕГА..

Једина "моћ" коју је имао Адамов грех, јесте моћ да упропасти творевину, "моћ" да је уведе у ропство пропадљивости, "моћ" да учини да творевина не буде добра као што ју је Бог створио и онолико добра колико је била Божија намера.

Једина "моћ" коју је имао Адамов грех јесте "моћ" да у творевину уведе смрт и пропадљивост.

Надам се да је ово довољно јасно...

Подели на овим сајтовима

Оградивши се од Миланове гностик-теорије склонио си се у страну али то не води далеко тј. кратке су ти ноге.

Јер еволуција света је отпочела доста пре настанка било каквог облика живота на земљи.

Још конкретније,

створења која су настала пре настанка не само човека него било каквог створења које  би се могло назвати  приматом, та створења пре  била су склона пропадљивости.

Морао би, ако желиш бити доследан, и ти сместити Адама скоро на сам почетак.

Подели на овим сајтовима

Ђунис,

Драго ми је што желиш допустити могућност еволуцији, и наравно, као последицу пада Адамовог. Имамо разлику у поимању начина таквог пада, али за обоје улога релативности времена јесте чињеница.

У вези Вељиног ,,демијурга'', постоји једна недоследност. Ми овде говоримо о начину пада читаве творевине, а не о начину стварања првобитне творевине. И свакако, Адам је у творевини имао извесну власт.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ми овде говоримо о начину пада читаве творевине, а не о начину стварања првобитне творевине. И свакако, Адам је у творевини имао извесну власт.

Ти овде говориш о стварању, о стварању овог света првим праском.

А који је узрокован одвајањем материје од Бога и увођењем материје у нови начин постојања. Јел тако?

Но, на овај свет су и они мислили. Да ли је пре њега постојао неки други свет или не, они нису улазили у то.

Подели на овим сајтовима

Они нису могли да се помире са својим психологизмом у вези поимања својстава створене природе,

а та својства су: материјалност, ограниченост, променљивост, пролазност... и све што происходи из тога.

Подели на овим сајтовима

Ђунис,

Драго ми је што желиш допустити могућност еволуцији, и наравно, као последицу пада Адамовог.

Наравно да је могућа еволуција, то никада нисам ни спорио. То чак не споре ни најфундаметалистичкији амерички креацинисти. Али не макроеволуција, већ само микроеволуције, при чему је врло растегљива та граница области у оквиру које се микроеволуција догађа

Имамо разлику у поимању начина таквог пада, али за обоје улога релативности времена јесте чињеница.

Наравно, и о томе се може разговарати.

Оградивши се од Миланове гностик-теорије склонио си се у страну али то не води далеко тј. кратке су ти ноге.

Јер еволуција света је отпочела доста пре настанка било каквог облика живота на земљи.

Још конкретније,  створења која су настала пре настанка не само човека него било каквог створења које  би се могло назвати  приматом, та створења пре  била су склона пропадљивости. Морао би, ако желиш бити доследан, и ти сместити Адама скоро на сам почетак.

Вељо, нема шансе да је еволуција ЖИВОГ СВЕТА (напомињем да говорим о ЖИВОМ свету, пошто само живи свет може искусити биолошку смрт) постоја пре Адама. То је супротно ономе што сам до сада видео као Предање Цркве. Зашто је супротно? Зато што индицира да је смрт постојала и пре греха Адама и Еве.

То је супротно речима св.ап.Павла

Јер се твар покори пропадљивости (не од своје воље него за вољу оног који је покори) на наду,

Да ће се и сама твар опростити од ропства распадљивости на слободу славе деце Божије.

Јер знамо да сва твар уздише и тужи с нама до сад.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...