Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Odradili su drugi davno odgovore na te tvrdnje, mislim da bi g, babic trebao da ''update'' -uje sajt

Nisam ovde da bih raspravljao o evoluciji, mislio sam da ces reci konkretan fosil, a ti verujes u sve te fosile joj.

Kad bi neko ovako detaljno odgovorio na sva moja pitanja bilo bi super :)

a) Fosili

Kosti sporije trunu nego ostatak tela, pa mnogi ljudi misle da kosti traju jako dugo; istina je, međutim, da se pod uobičajenim uslovima kosti potpuno raspadnu u roku od nekoliko godina. U suvim područjima ovo može trajati duže, a u slučaju kada su kosti zaklonjene i potpuno izolovane od vode (recimo, u kamenom sarkofagu), one mogu trajati hiljadama, pa i desetinama hiljada godina. Neke kosti naših predaka su očuvane upravo na ovaj način, što omogućava njihovu detaljnu analizu. Recimo, neke kosti Neandertalaca su tako dobro očuvane, da su naučnici iz njih uspeli da izdvoje DNK i da na osnovu poređenja sa uzorkom DNK modernog čoveka obore teoriju po kojoj su se Neandertalci stopili sa modernim ljudima.

Kosti ne trunu sporo nego da bi se stvorio fosil,skelet tj kosti treba da se mineralizuju,tj naglo zakopaju i to pod vodom da bi došlo do mineralizacije..., svi fosili koji postoje pokazuju globalnu poplavu koja je sve fosile odjednom stvorila,zato se svi fosili nalaze u mineralizovanom stanju perfektno očuvani u muzejima šitom sveta..zar nije malo neobično da preko 200 000 000 fosila samo tako...,,se sporo raspada,,??gde ste ikada videli da se i jedan miniralizirani materijal ili ti fossil raspada???Fosili prilično dobro izgledaju,s obzirom na te tzv. milioone i milioone.

Ipak, kosti stare više od nekoliko desetina hiljada godina počinju da se raspadaju same od sebe čak i u potpuno suvim uslovima i ubrzo se pretvore u prah. Jedini poznati način na koji ove stare kosti mogu biti očuvane jeste proces fosilizacije. U ovom procesu, duboko zakopane kosti bivaju mineralizovane: proteini kostiju bivaju zamenjeni neorganskim mineralima, koji tokom kristalizacije zauzimaju prostor u kome se nalazila kost. Ovim fosil doslovno postaje parče kamena u obliku kosti. Fosili se datiraju pre svega radiometrijskim metodama; kombinacija tri metoda radiodatiranja daje datum fosilizacije na osnovu koga se može odrediti u kom periodu je fosilizovano biće živelo.

Arheologija nalaza je takođe važna. Ako su fosili nađeni u istom sloju kao i ostaci vatre, recimo, ili ostaci kamenog oruđa, ti predmeti se takođe mogu datirati i na osnovu njih se može nešto naučiti o kulturi naših predaka i načinu njihovog života.

Zatim, tu je morfološka analiza. Oblik i položaj kostiju, oblik lobanje, zapremina mozga, i mnogi drugi parametri pažljivo se mere i interpretiraju. Na osnovu ovih merenja se uspostavljaju parametri: kako je naš predak hodao, kakvo mu je bilo držanje tela, kako je izgledalo lice, itd.

Konačno, na osnovu datiranja, morfologije i arheoloških nalaza, naučnici pokušavaju da reše zagonetku čovekovog nastanka. Ovaj posao je veoma težak i neizvestan, mada je danas mnogo lakši nego što je bio pre pedeset godina. Masa novih fosilnih nalaza, kao i unapređene, preciznije metode datiranja i analize organskih ostataka, omogućili su značajan napredak...

Kako vi tačunate koliko je desetina hiljada godina neka životinja stara kada je c-14 apsolutno pseudonaučna ,,metoda,, o kojoj mogu i čitavu temu otvoriti, i kako objašnjavate činjenicu da c-14 ne meri dalje od 40-50 000 godina??

kako računate ista starije od kro manjonca i neandertalca I homo sapiensa ??kada c-14 ne meri dalje od 40-50 000 godina??i Kako objašnjavate neraspadanje fosila Dinosaurusa koji su navodno milione i milione godina stari,pa imamo čak i neke fosile životinja koje su par stotina miliona godina stari,da ne pominjem da je u svima njima nadjen C-14 koji ne postoji duže od 100 000 godina,jer posle 100 000 godina maksimalno...isparava...hmmm???eh da,i znate li koji je nivo c.14 bio u prošlosti?

Oblik i položaj kostiju, oblik lobanje, zapremina mozga, i mnogi drugi parametri pažljivo se mere i interpretiraju. Na osnovu ovih merenja se uspostavljaju parametri: kako je naš predak hodao, kakvo mu je bilo držanje tela, kako je izgledalo lice, itd.

Ne bih da vam kvarim imaginaciju,ali...zar postoji i jedan morfoloski kompletan fosil? jer svaki fosil koji imate,pa i ove ,,outdated,, odbačene ,,prelazne,, fosile koje imate...su u stvari ili deo lobanje,ili u najboljem slučaju lobanja,ili par kostiju,zub,deo vilice...i eto...najkompletniji fosil koji imamo je Lusi...majmun malo veći od metra koji ima tek 40% fosila,nema lobanje niti stopala uopšte??imate li I jedan morfoloski kompletan fosil ? Makar jedan jedini sa kojim možemo da bar počnemo argumentovati?

B) Prvi pogled na stablo razvoja čoveka

Pre nego što počnemo da se bavimo pregledom pojedinačnih vrsta i da sistematizujemo koja vrsta je postojala u kom periodu vremena, vredi pogledati par slika. Prvo, pogledajmo kakva je tačno veza između ljudi i ostalih primata:

Na ovo necu gubiti vreme ima lep odgovor na :

http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20090126155807AAeqW89

Sve ostali navedeni fosili su mozda zvucali zanimljivo 90-tih. ali su ti podaci zastareli

Australopithecus and Paranthropus

odgovor :

http://creationwiki.org/Australopithecine

Homo erectus

odgovor

http://giftofeternallife.org/books_articles/books/facts_fallicies/08.shtml

Neandertalac

odgovor: http://giftofeternallife.org/books_articles/books/facts_fallicies/09.shtml

I tako o svim ovim ,,fosilima,, tj par koščica i par lobanje,od kojih neke nisu ni čitave,a koje se koriste kao ,,dokaz,, da je čovek evoluirao...od njih nema nista..najgore je što evolucionisti ne mogu ni da dokažu da su ove lobanje,tj organizmi imali ikakve potomke...kako može neko da kaže da su par lobanja naš predak?odakle vam nagadjanja da su ovi organizmi imali decu,da su njihova deca preživela,i da su njihova deca nekako magično u sred divljine pod milošću i nemilosću prirode uspela da prežive i da i ona imaju potomke..itd ...?hmm??gde su njihovi potomci uopšte?

E sada,ovo ,,prelazni fosili,, ceo ovaj sektor sam pročitao,i moliću bilo kog evolucionistu da ako može,imenuje jedan dva tri ili 5 prelaznih fosila fosila ....

Postavicu sve sve ,,prelazne fosile,, sa www.TeorijaEvolucije.com

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/Eotitanops.jpg (animacija,tj. Imaginacija,nema fosila)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/Eotitanops_reconstruction.jpg (animacija,tj. imaginacija,opet nema fosila)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/Brontotherium_gigas.jpg (još jedna animacija,tj. imaginacija gde je fosil?)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/Brontotherium_gigas_reconstruction.jpg (još uvek nema fosila?)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/big_gap.jpg (ok,ok sve je to lepo kompjuterski simulirano,ali...gde je dosil?smiley.gif)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/Manteoceras_reconstruction.jpg (izgleda nista od fosila..tokom miliooona...godina)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/medium_gap.jpg (e ovako,bez fosila,bi mogli da rekonstruišemo ,,evoluciju mikrotalasne u hondu)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/full_sequence.jpg (fosil??...a..ok..) smiley.gif)

http://www.teorijaevolucije.com/pf1_pics/possible_cladograms.jpg ( i kao što smo ,,videli,, evolucija bez ijednog fosila...smiley.gif,evolucionisti postavite ovde bar jedan fosil ako postoji?)

Подели на овим сајтовима

preporucio bih svima koje interesuje pradoba da procitaju knjige iz opusa Deca zemlje od Jean Michel Auel, (ja sam procitao prve 3 od ukupno 6)- Pleme spiljskog medveda, Dolina konja, Lovci na mamute...

citao sam mnogo knjiga i uglavnom SF i raznorazne tripove, ali ove knjige su mi top ten

900cgo.jpg

prave zimske knjige :D

http://en.wikipedia....ki/Jean_M._Auel

PS: ja sam citao izdanje na srpskohrvatskom i izuzetan je prevod, tako da ako nadjete tu verziju garantovano je dobra izuzetne kakvotje :D, a ne znam kakva je verzija na srpskom

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Markonije i Katarina, kakvo je vaše mišljenje o stvarnosti smrti i propadljivosti i pre Adamovog i Evinog pada?

Svi cemo se sloziti da Bog nije diktirao Bibliju, vec da je to bogonadahnuto delo. Bog se uvek projavljivao na nacin na koji je covek mogao da ga razume. Sad da se pojavi i otkrije nam sve tajne Univerzuma, niko ne bi razumeo. Tako je i pisana Knjiga Postanja-na nacin na koji je covek pre par hiljada godina mogao da shvati. Tesko da bi Mojsije razumeo efekte mutacija, prirodne selekcije, genetickog drifta, protoka gena, prilagodjavanje, izumiranje vrsta, fosile...Takodje je jako tesko pojmiti vremenski period od 4 milijarde godina, jednostavno smo ograniceni svojoj kratkotrajnoscu. Svakako da je bilo lakse za razumevanje celo stvaranje smestiti u vremenski period od 6 dana, sto opet nikako nije bukvalno tako.

Mogla bih da prihvatim evoluciju, koja se svakako desila, kao odraz pale prirode. Prirodna selekcija je surova, svaka vrsta ima "rok trajanja" od par miliona godina, smrt je neminovna, mi smo bukvalno masine za razmnozavanje i stancovanje DNK...Generalno, vrlo deprimirajuc koncept, pravi odraz pale prirode. Mi ne znamo sta je npr. bilo pre Velikog praska...niko ne moze da dokaze da se Stvaranje nije desilo pre bilo cega nama poznatog. Uostalom, Stvaranje se i nije desilo na Zemlji, vec u Raju, totalno drugaciji koncept shvatanja prostora i vremena. Zvuci malo SciFi :), ali Biblija se i ne tumaci bukvalno. Kreacionizam pored toga sto je netacan, uopste nije u skladu sa Pravoslavljem, vec nam to uvaljuju americki fundamentalisti, i samo se prividno uklapa u teoloska shvatanja.

Подели на овим сајтовима

Svi cemo se sloziti da Bog nije diktirao Bibliju, vec da je to bogonadahnuto delo. Bog se uvek projavljivao na nacin na koji je covek mogao da ga razume. Sad da se pojavi i otkrije nam sve tajne Univerzuma, niko ne bi razumeo. Tako je i pisana Knjiga Postanja-na nacin na koji je covek pre par hiljada godina mogao da shvati. Tesko da bi Mojsije razumeo efekte mutacija, prirodne selekcije, genetickog drifta, protoka gena, prilagodjavanje, izumiranje vrsta, fosile...Takodje je jako tesko pojmiti vremenski period od 4 milijarde godina, jednostavno smo ograniceni svojoj kratkotrajnoscu. Svakako da je bilo lakse za razumevanje celo stvaranje smestiti u vremenski period od 6 dana, sto opet nikako nije bukvalno tako.

Mogla bih da prihvatim evoluciju, koja se svakako desila, kao odraz pale prirode. Prirodna selekcija je surova, svaka vrsta ima "rok trajanja" od par miliona godina, smrt je neminovna, mi smo bukvalno masine za razmnozavanje i stancovanje DNK...Generalno, vrlo deprimirajuc koncept, pravi odraz pale prirode. Mi ne znamo sta je npr. bilo pre Velikog praska...niko ne moze da dokaze da se Stvaranje nije desilo pre bilo cega nama poznatog. Uostalom, Stvaranje se i nije desilo na Zemlji, vec u Raju, totalno drugaciji koncept shvatanja prostora i vremena. Zvuci malo SciFi :), ali Biblija se i ne tumaci bukvalno. Kreacionizam pored toga sto je netacan, uopste nije u skladu sa Pravoslavljem, vec nam to uvaljuju americki fundamentalisti, i samo se prividno uklapa u teoloska shvatanja.

Али ја нисам говорио о креационизму?

Даље, у тежњи да се укаже на научну неупућеност Мојсија и писаца Старог Завета, не зауставља се само на томе томе да они нису знали о мутацијама, ДНК и сл (то је готово таутологија), али се имплицира да они нису били кадри, чак ни уз сву богонадахнутост, да изразе макар и најширим описом и метафором чин Стварања, а што је мени прилично чудно.

Такође, један од праваца уклапања ТЕ у Православље води ка неком занимљивом, ванвременском-ванпросторном тумачењу Еденског врта. По опису у Књизи Постања, некако се види, да је реч о географски дефинисаном месту (поглеедајте само описе река, па се помиње и Етиопија и сл), највероватније на Блиском Истоку. И након Пада, Еден се користи као географска одредница где су поједини људи живели.

Стање Раја је стање без смрти и пропадљивости и о томе да је и цела Земља, не само Еден, била у чину Раја, говори нпр. Св.Симеон Нови Богослов.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Ja sam tanka sa Starim Zavetom, pretezak mi je zasada. Nisam izdrzala deo o zrtvama paljenicama :o . Stvaranje je metafora, filosofija, ne bih ja to bukvalno posmatrala. Prihvatljivije mi je vanvremensko i vanprostorno tumacenje Edenskog vrta. Mislim da bi o ovome trebalo neki obrazovan teolog da iznese stav.

Подели на овим сајтовима

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Серафим Роуз, куку леле...

3511847963_31db52a13f.jpg

• Волим 1

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Можемо сагледати дубоку истину у коментару оца Серафима који каже да ЕВОЛУЦИЈУ НИКАДА НЕ БИ МОГЛИ ДА СМИСЛЕ ЉУДИ КОЈИ ВЕРУЈУ У ОНОГ БОГА КОЈЕМ СЕ КЛАЊАЈУ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИ (наглашено у оригиналном тексту).

Hm... :wink:

Подели на овим сајтовима

Можемо сагледати дубоку истину у коментару оца Серафима који каже да ЕВОЛУЦИЈУ НИКАДА НЕ БИ МОГЛИ ДА СМИСЛЕ ЉУДИ КОЈИ ВЕРУЈУ У ОНОГ БОГА КОЈЕМ СЕ КЛАЊАЈУ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИ (наглашено у оригиналном тексту).

Hm... :wink:

Не обраћати пажњу, у питању је у најмању руку дубиозна и незнавена особа (да не кажем нешто горе), мислим на Серафима Роуза, не на Ивана ________________ (он је само одличан демагог)...

СЛЕДЕЋИ ПУТ ЋЕШ ДА МЕ ПИТАШ ЗА ОДОБРЕЊЕ ПРЕ НЕГО ШТО МЕ ИМЕНУЈЕШ ПУНИМ ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ (пошто ја тебе не знам, или те не знам бар под тим псеудонимом)!

А то "демагог" боље замени аргументима

С поштовањем,

Модератор Иван

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...