Благовесник Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Свет је створен да постане такав, а не да је то био па престао такав бити. Зато што се јединство створене природе с нествореном природом требало остварити преко човека, али није. То нам је познато не само из Светог Писма, него исто и из научних открића историје света и човека. Православни катихизис: БОГ ЈЕ СТВОРИО СВЕТ СА ЦИЉЕМ ДА СВЕТ ПОСТАНЕ ЦРКВА Црква је заједница слободе. То је заједница љубави између створене природе с Богом Оцем преко Богочовека Христа (оваплоћеног Божанског Логоса). Другим речима, Црква је Тајна Христова, односно Христос. Бог је створио свет с циљем да свет постане Црква. То је Тајна Христова - сједињење читаве створене природе са Сином Божијим преко човека Адама. Бог је желео да човек у заједници са Сином Божијим постане као Бог, односно као Син Божији. Преко њега би сва створена природа остварила сједињење с Богом, постала непропадљива и живела вечно. С тим циљем Бог је створио свет. Зато је на крају створио човека и благословио га, или зажелео, да човек слободно, из љубави оствари заједницу са Сином Божијим, а преко човека и читава створена природа, односно да свет постане Црква. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Свет је створен да постане такав, а не да је то био па престао такав бити. Зато што се јединство створене природе с нествореном природом требало остварити преко човека, али није. То нам је познато не само из Светог Писма, него исто и из научних открића историје света и човека. Православни катихизис: БОГ ЈЕ СТВОРИО СВЕТ СА ЦИЉЕМ ДА СВЕТ ПОСТАНЕ ЦРКВА Црква је заједница слободе. То је заједница љубави између створене природе с Богом Оцем преко Богочовека Христа (оваплоћеног Божанског Логоса). Другим речима, Црква је Тајна Христова, односно Христос. Бог је створио свет с циљем да свет постане Црква. То је Тајна Христова - сједињење читаве створене природе са Сином Божијим преко човека Адама. Бог је желео да човек у заједници са Сином Божијим постане као Бог, односно као Син Божији. Преко њега би сва створена природа остварила сједињење с Богом, постала непропадљива и живела вечно. С тим циљем Бог је створио свет. Зато је на крају створио човека и благословио га, или зажелео, да човек слободно, из љубави оствари заједницу са Сином Божијим, а преко човека и читава створена природа, односно да свет постане Црква. Чекај, да ли то значи да је природа, створена од Бога, била смртна и пропадљива чак и пре Адамовог и Евиног пада? Другим речима, да ли је смрт биљака и животиња постојала у Едену и пре Адамовог и Евиног пада? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 ] Чекај, да ли то значи да је природа, створена од Бога, била смртна и пропадљива чак и пре Адамовог и Евиног пада? Ако се створена природа, пре Адама, принела и сјединила са Богом онда не, јер то значи да је примила Бога и задобила својства нестворене Божије природе. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Kako ja vama da objasnim kako meni deluje to što vi pričate? facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 1) Логоси творевине су ти који покрећу друго стварање тј. стварање у палости. ПРОБЛЕМ у том случају је да Бог више није једини који може да ствара ни из чега. Мој аргумент је, да је то небиће /кроз које се творевина обрела у Велики прасак/ под резервом. Зато сам напоменуо да појам небића мора да се детаљније дефинише. То је читава прича. Већ сам говорио о поређењу са ресетовањем. У питању је иста творевина која се под дејством греха и пада Адамовог обрела у ново трагично постојање, управо слично ресетовању. Зашто је ово битно? Зато што је пад утицао на сам појам времена, на саму категорију времена. Цела творевина је, заједно са временом, пала у ново трагично постојање. Све је почело да постоји на нов трагичан начин. Том догађају узрок је Адам. Према томе, морамо Адаму да препишему неку улогу узрока таквог новог и трагичног постојања. Адам има такву одговорност. Да ли је то учествовање у стварању из небића није једноставно објаснити. Стварање из небића је стварање нечега чега пре није било. А Адам је узроковао Велики прасак од постојеће творевине, односно начинио је грех и сурвао творевину у пад. Дакле морамо боље дефинисати појам небића. Где се оно налази, где се простире, наспрам чега постоји, итд? Једно је рећи да Бог ствара из небића, а друго да је Адам довео творевину до тачке небића. Сурвао је творевину до самог небића, али не као у коначан крај, већ као на нов почетак постојања творевине. Шта значи нов почетак у односу на пад творевине? То значи да је творевина пала у потпуности са својим целокупним категоријама укључујући и време. Дакле, све је почело да постоји на нов начин. Сâмо време је почело да постоји на нов начин. Све је почело да постоји новим постојањем које је трагично. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Па ово и нису приче за тебе facenew22222222 тј. за атеисте, не зато што ти можда ниси духован, већ зато што се темељи на Камену који си ти одбацио. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Па ово и нису приче за тебе :cheesy: тј. за атеисте, не зато што ти можда ниси духован, већ зато што се темељи на Камену који си ти одбацио. Taj kamen na kom misliš da stojiš nije temelj te kuće. Tema je "Питајте еволуционисте о настанку света и вери", držimo je se. facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Tema je "Питајте еволуционисте о настанку света и вери", držimo je se. facenew22222222И? Шта ли си само хтео рећи.. Не држим се теме? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 ] Чекај, да ли то значи да је природа, створена од Бога, била смртна и пропадљива чак и пре Адамовог и Евиног пада? Ако се створена природа, пре Адама, принела и сјединила са Богом онда не, јер то значи да је примила Бога и задобила својства нестворене Божије природе. А пошто се она сама није могла принети и сјединити с Богом, да ли то значи да су створена жива бића, биљке и животиње, УМИРАЛИ и пре Адамовог пада, чак и пре Адама? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Tema je "Питајте еволуционисте о настанку света и вери", držimo je se. facenew22222222И? Шта ли си само хтео рећи.. Не држим се теме? Nije naglašeno o tome da li da pitate ateiste evolucioniste ili vernike evolucioniste. I ja sam evolucionista, možeš i mene pitati. Čekaj, Đunis je evolucionista takođe ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 ] Чекај, да ли то значи да је природа, створена од Бога, била смртна и пропадљива чак и пре Адамовог и Евиног пада? Ако се створена природа, пре Адама, принела и сјединила са Богом онда не, јер то значи да је примила Бога и задобила својства нестворене Божије природе. А пошто се она сама није могла принети и сјединити с Богом...Па је л' могла? Дакле, брате, на основу горе изнетог, твој став је да су биљке и животиње УМИРАЛЕ и пре Адама и његовог пада? Исправи ме ако те погрешно разумем... Tema je "Питајте еволуционисте о настанку света и вери", držimo je se. facenew22222222И? Шта ли си само хтео рећи.. Не држим се теме?Nije naglašeno o tome da li da pitate ateiste evolucioniste ili vernike evolucioniste.I ja sam evolucionista, možeš i mene pitati. Čekaj, Đunis je evolucionista takođe ? Не, Ђунис није еволуциониста. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Упитаo сам те већ, које ако ми кажеш, и ја ћу одговорити теби на питање - да ли је створени свет био непропадљив пре Адама. А пошто се она сама није могла принети и сјединити с Богом...Па је л' могла? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Tema je "Питајте еволуционисте о настанку света и вери", držimo je se. facenew22222222И? Шта ли си само хтео рећи.. Не држим се теме?Nije naglašeno o tome da li da pitate ateiste evolucioniste ili vernike evolucioniste.I ja sam evolucionista, možeš i mene pitati. Čekaj, Đunis je evolucionista takođe ? Не, Ђунис није еволуциониста. Čak iako je dokazana TE ? Ima na Dijalogu sa ateistima dosta oko toga, slobodno svratite. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Упитаo сам те већ, које ако ми кажеш, и ја ћу одговорити теби на питање - да ли је створени свет био непропадљив пре Адама. А пошто се она сама није могла принети и сјединити с Богом...Па је л' могла? Не, творевина није могла да себе принесе Богу. Али то не значи да је су биљке и животиње умирале. Сва творевина је пропадљива, али је по благодати Божијој пре Адамовог пада била од тога заштићена. Уколико бисмо прихватили да су биљке и животиње умирале и пре Адамовог пада, то би онда значило смрт није последица греха, већ да је Бог тај који је увео смрт? И не само смрт, него и патњу животиња? Прилично проблематична теза, зар не? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Октобар 16, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2010 Ради се о томе да они не признају те доказе, па је зато смешно твоје позивање. Могу ја сада да наводим нафту као доказ да су животиње биле пропадљиве природе далеко пре настанка човека, али чему то... Овде је о еволуцији најбоље говорити у светлу Хришћанске вере и откривења. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука