Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

И реци ми нешто? По твом мишљењу и чему се Адам разликује од својих наводних савременика, осталих првољуди?

Ово и мене интересује, јер по чему је Адам различит од његових савременика па да је он изабран да литургише над свим осталима? Док Адам није изабран, ваљда je и он као и сви његови наследници биo еволуцијски продукт. Ако личност човека почиње са удувавањем Духа Божијега, када је човек кадар да општи са Богом и гради однос, по чему је Адам заслужио изнад осталих да му се то учини? Лако је рећи па то је промисао Божији, али није довољно. Али ајде то би у принципу било то, Адам је одабран међу свим јединкама које су еволуцијом постали људи формално јер нису имали Духа Бпжијега још, и сад је он епископ који литургише...Овде се сад поставља питање, ако је он епископ, ко му је паства? Па нису ваљда ти "несрећени" савременици који нису добили Духа Божијега и нису постали личности...? Дакле Адам није имао пастве, он је био сам. И шта Адам је погрешио и како је могао да унесе грех и у његове савременике, када оно нису уопште градили однос са Богом, јер нису имали духа Божијега....Овим се руши учење о првородном греху, да су сви људи постали подложни греху кроз једног човека Адама, као што су обрату сви људи ослобођени греха, кроз Христа.

Еволуцију је могуће прихватити само до човека. Јер ако је како што каже веља човек личност тек предавањем Духа Божијега, онда је та личност изгубљена узимање тог Духа Божијега Адамовим падом. Онда човек и нема духа природнога у себи и само је једна интелигентна животиња која нема ни образа Божијег у себи. Дакле човек је без Духа Божијега само земља и прах...е то је тотално антипредањско учење потпуно неприхватљиво.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Јер ако је како што каже веља човек личност тек предавањем Духа Божијега, онда је та личност изгубљена узимање тог Духа Божијега Адамовим падом.

Умро је Адам у тај дан, јер је остао само на природноме животу.

Такве и Господ у н.е. (новозаветној ери)

назива мртвима.  Остави то сад, каже једном од својих апостола који је желео прво да сахрани оца па да крене за Њим, кажем му: ,,Нека мртви укопају умрлога, а ти хајде за Мном". Мртвима назива оне који немају или су одбацили заједеницу са Божијим Логосом. Наравно, после је то апостола послао међу те исте мртваце, сведочи Еванђеље.

О Старшноме суду каже Господ да ће се човек преполовити на пола, а Василије Свети тумачи то у том смислу да ће Господ узети Својега Духа, а то јер се човек већ сам одлучио и својим животом хулио на Духа Светог тј нпр. поткрадао је црквену хазну, клеветао друге људе, презирао сиромашне и удовице и сл.

Добро, човек је више или мање глупо биће, и Господ му и не суди на основу интелекта, већ духовног срца.

Но, да се вратимо на питање - зашто је Адам изабран од свих његових савременика

(а под савременицима подразумевамо створења, па и она човеколика, од којих би нека могли назвати и готовољудима, јер су имали практичну интелигенцију (нешто што и многе животиње попут делфина и сл. имају), но не беху још људи у правом смислу те речи, о чему је већ било речи)...

Хајде прво да видимо у ком времену је живео Адам, по вама? По Библији то би одговарало неолиту,

или нешто мало пре њега - по научним мерењима то је време које није старије од око 15 000 година.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

У којем времену је живео Адам?

1. Књига Мојсијева приказује човека, у само неколико потеза пером, као створење обликовано од земљаног материјала, у које је Бог удахнуо (дао) Свог Духа, чија историја почиње невиношћу након које следи Адамово одбацивање  тражења бесмртности, мудрости и обожења у Богу.

Постављена слика

Потом се описује да тај морални пад ни почетак цивилизације није могао зауставити.

На основу палеонтолошких открића која када се обједине у једну целину чине мозаик

који се састоји од много делова, пут настанка створења које се зове човек,

је пут  настанка који детаљно описује обликовањем кроз више од милион година.

Човек у правом смислу те речи, дакле, онаквог каквог данас познајемо,

и то не само по телесној структури него и по његовим способностима да ствара оруђа,

да пали ватру, сахрањује своје мртве у положају ембриона, да ствара уметничка дела било које врсте,

- дакле, такво биће, започело је своју историју пре неких 20 000 година.

То је најдаље време где би могли сместити Адама.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

To су сад већ нијансе које нису толико значајне, у коме времену би могао да буде Адам по скали еволуције. Мада могао бих ту да поставим једно подпитање, дакле шта је битније митохондријална Ева, или у-хромозомни Адам? Јер међу њима постоји значајна разлика у годинама. За митохондријалну Еву се претпосатавља да би могла бити стара око 200.000 година највише, а у-хромозомног Адама до 60.000. Дакле ако тумачимо у светлу еволуције књигу постања па кажемо да су Адам и Ева један човек и једна жена, онда постоји проблем. Не може се узети у обзир и да књига Постања под Адамом сматра мноштво мушких, а под евом мноштво женских. Једноставно онда је нетачан комплетан извештај не само са научне стране него и са онтолошке.

Но оно што ме више интересује, брате Веља, а то је шта је образ Божији у човеку ако се базирамо на еволуцију? Ако нема духа природнога, него само земљанко који добија и узима му се Свети Дух, шта је онда образ Божији? Образ Божији се увек у светоотачкој мисли тумачи као нешто нераскидиво дато човеку, што га разликује од свих створења. Образ Божији је логосност у човеку, способност да ошти са Господом на личном плану.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Образ Божији у човеку је онако како су Свети Оци говорили, и оно како пише у Светом Писму.

Шта је то, Свети Оци су различито (кардинално различито) говорили и именовали.

Но оно у чему се сви слажу јесте да је човек то задобио од Бога тј.  успостављањем односа са Господом Богом (тј. како пише у 1. Мојсијевој - од Јахвеа Елохима).

Човек је по Библији створен по образу и подобију Божијем,  иако је подобије задато (тако кажу Свети Оци) тј. тек је требало да се оствари. И то је врло интересантно, у 1. Мојсијевој то (створен по подобију)  је наведено као већ свршен чин.

у коме времену би могао да буде Адам по скали еволуције

Не, хајде овако. У ком времену је био по вашем мишљењу, ајде тако, али да будете поштени па да онда објасните шта су они пронађени претходници.

Подели на овим сајтовима

te prethodnike bih ja usporedio na sledeci nacin, recimo klepam zvucnike, prvo napravim par kutija koje su super ali nisu vrh, i onda na kraju sklepam kutije koje su vrh mog umeca kako dizajnerskog tako i zvucnog- sve u svemu remek-delo, iliti ultra High-End :)

tako ja to shvatam jer smo mi stvoreni po "liku" Bozijem, tako da imamo slican pristup i mogucnosti samo na nasem nivou jelte, a taj nivo je mora se priznati na zavidnom nivou 0409_feel

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

te prethodnike bih ja usporedio na sledeci nacin, recimo klepam zvucnike, prvo napravim par kutija koje su super ali nisu vrh, i onda na kraju sklepam kutije koje su vrh mog umeca kako dizajnerskog tako i zvucnog- sve u svemu remek-delo, iliti ultra High-End 1000000001010

Бог није дизајнер. Он је слободни уметник. Покренуо је стварање у правом правцу,

предавши зачуђујуће широку и велику природну слободу творевини,

чекајући да сама она приђе слободну, дакле не у наметнуту, заједницу са Богом.

Но, шта су ти претходници? Ако по вама нису људи (као што  мисле и еволуциономислећи верници) зашто нису људи? Шта су? Хајде ви сам мени одговорите, Јустине, Ђунис и остали.

Подели на овим сајтовима

nije sija nego vrat,

vidim da ti imas nesto protiv mene, jer uvek su tvoji odgovori na moje pisanje neke negacije, ispravke i nadpametovanje, ako ti nesto smeta reci, nemoj mi okolo naokolo

dizajner = umetnik, a na posmatracu je kako ce to da shvati kao i uostalom sve na svetu, mozes na istu stvar da gledas na pozitivan nacin ili sa negativnim predznakom, tako da ne palamudi puno, ako postoji problem sa mnom imas pm

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

1000000001010 Ма шта ти је... Немам ништа против тебе. Но ти говориш и судиш о овој теми из угла дизајнера тј.. судиш  по себи, а не на основу чињеница. То је у старту погрешно.

Подели на овим сајтовима

ne mozes ti moju misao da analiziras sa svoje subjektivne tacke gledista, ja dobro znam sta sam ja mislio kad sam to rekao, a ti si shvatio drugacije tj na svoj nacin i tu dolazi do pogreske u razumevanju

shvati da ne mozes ti biti reper, to moze samo Mc Hammer em si glup - ovo je sala nemoj i to da shvatis previse licno 1000000001010

i ne sudim ja po sebi i nisam ja dizajner, nego sam naveo primer a upotrebio "sebe" da objasnim po seljacki, svejedno je dal sam sebe ili nekog umetnika, svi smo ljudi, to je poenta

i onda se izvinjavam ako sam te pogresno shvatio jer mi se tako dojmilo, kad god nesto kazem a ono kontra

Подели на овим сајтовима

Добро, идемо даље...

Дакле, остали:

,,Шта су ови претходници? Ако по вама нису људи (као што  мисле и еволуциономислећи верници),

зашто нису људи? Шта су онда? Хајде ви сад мени одговорите, Јустине, Ђунис и остали.

Подели на овим сајтовима

Oвако, Вељо:

Јер ако је како што каже веља човек личност тек предавањем Духа Божијега, онда је та личност изгубљена узимање тог Духа Божијега Адамовим падом.

Умро је Адам у тај дан, јер је остао само на природноме животу.

Такве и Господ у н.е. (новозаветној ери) назива мртвима.  Остави то сад, каже једном од својих апостола који је желео прво да сахрани оца па да крене за Њим, кажем му: ,,Нека мртви укопају умрлога, а ти хајде за Мном". Мртвима назива оне који немају или су одбацили заједеницу са Божијим Логосом. Наравно, после је то апостола послао међу те исте мртваце, сведочи Еванђеље.

Мислим да се прилично растегнуто тумачи упућено Божије упозорење о последицама пада: "Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш". А оно је целовито и односи се на како на смрт духовну тако и на смрт телесну.

Наравно, Постање сведочи да телесна смрт није наступила одмах, док духовна смрт (као прекид заједнице с Богом јесте). Адам је додуше телесно умро касније (930 година касније), али је то већ било последица биолошке нужности.

Поставља се питање да ли је Адам уопште требао да умре након греха и ако је требао, зашто није умро?

Не бих да паметујем, ослонићу се на речи св.Григорија Паламе

Пошто сатана није само мртав дух, него и дух који усмрћује оне што му се приближе, и како саучесници његове умртвљености имају тело којим је смртоносни савет спроведен у дело, они су и своја тела предали умртвљавању и умртвљујућим духовима смрти. Човеково тело би се одмах распало и претворило у земљу, да му није - одржаваном Промислом и јачом силом Онога Који једном речју све носи - одложено испуњење пресуде. Он је, како што смо рекли, задржао и одложио пресуду о смрти тела и дубином мудрости и човекољубља тако ју је тада савршио да је њено испуњење у будућности сачувано за Њега. Он није рекао Адаму: "Пошто си јео од дрвета, од којег сам ти забранио да једеш, врати се у оно од чега си постао", него је, дајући, између осталог и оцену овог живота, додао: Јер си земља и у земљу ћеш се вратити, не наређујући него предсказујући и допуштајући и праведно не спречавајући оно што је требало да се догоди. Видите ли да ни телесна смрт не потиче од Бога, него од греха и душе која је починила грех, и од змије која нас је на превару уграбила? Према томе, и телесне болести потичу од греха.

Но, да се вратимо на питање - зашто је Адам изабран од свих његових савременика

(а под савременицима подразумевамо створења, па и она човеколика, од којих би нека могли назвати и готовољудима, јер су имали практичну интелигенцију (нешто што и многе животиње попут делфина и сл. имају), но не беху још људи у правом смислу те речи, о чему је већ било речи)...

Шта су то "готово људи", Вељо? Мени је тај концепт потпуно непознат...

Адамови наводни еволуциони савременици или су људи као Адам или нису људи (већ су животиње). Нема међустања. Не може неко биће бити "потпуно" или "непотпуно" човек...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

ima na tu temu jedna dobra knjiga, izuzetna cak, iz vise knjiga, jeste da ne objasnjava i ne nudi resenje na to pitanje ali moze da priblizi i nadahne ka boljem razumevanju

ove tri sam procitao, a ostale dve jos njet

Pleme spiljskog medveda

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Clan_of_the_Cave_Bear

Dolina konja

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Valley_of_Horses

Lovci na mamute

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Mammoth_Hunters

meni top ten knjiga

Подели на овим сајтовима

Иване,животиње нису умирале, ал` у есхатону.

Ко то каже, Вељо? Твоје тумачење?

Премудрости Соломонове не припадају канону Светих Књига већ тзв. девтероканонским књигама.

Оне нису догматско штиво.

У свим канонским књигама где се говори о постојању бесмртног својства природе указује се да је то у есхатону тј. у Царству Божијем, дакле, након сједињења Бога и природе.

У Духу Светом били су пророци старозаветни, а и ми данас на Светој Литургији, зато се каже да већ сада и овде имамо искуство онога што ће се тек остварити у будућем веку тј. Царству Божијем.

-Бејах у Духу у дан Господњи, вели св. Јован Богослов, и зато види, има искуство, есхатона.

И пре свих, у предавању Духа (описаног на првим страницама Библије) Адам је био у том будућем Царству,иако још није дошло већ је требало да се оствари синергијом њега и Бога.

Хајде мало да ово поткрепиш, Вељо.. На чему ово засниваш?

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Шта су то "готово људи", Вељо? Мени је тај концепт потпуно непознат...

Адамови наводни еволуциони савременици или су људи као Адам или нису људи (већ су животиње). Нема међустања. Не може неко биће бити "потпуно" или "непотпуно" човек...

Готовољуди значи да још нису људи, већа да су човеколики.

А сад ти одговори мени, конкретно:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...