Александар Милојков Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Да знаш брате Јустинијане да је и мене обрадовало ова научна прича коју је пријатељ XIO изнео. И наука потврђује хришћанску антропологију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Мада боље не узимај Ајнштајна у уста. Ниси баш добро скапирао ОТР. Биће ми драго да научим још нешто од тебе. 0442_feel Па, доста сам заузет, наравно не толико да пишем по овом форуму кад треба да радим тезу , али ипак доста. На интернету има богатство информација, али ћу рећи оволико: Маса не изазива време ни у ком смислу и облику, већ изазива закривљење простор-времена по ОТР. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Да знаш брате Јустинијане да је и мене обрадовало ова научна прича коју је пријатељ XIO изнео. И наука потврђује хришћанску антропологију. Не само то у светлу потврде хришћанске антропологије. Независно од тога шта су свети Оци говорили, нНе могу, а да се не задивим и ако читав универзум посматрам кроз еволуцију. Еволуцијом да постане мозак који ће по структури бити готово идентичан универзуму, па то је прекрасно. И на то могу само да узвикнем: "Како су величанствена дела твог Господе, све си са премудрошћу створио". Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Настанком живота и еволуцијом од 4 и кусур милијарде година долазимо до њудског мозга, компликоване неуралне мреже која у себи садржи, мада нужно несавршен, модел самог универзума! И то не само на нивоу сећања и информација о свету, него једног дана кад се буде нашла теорија свега, а ја ни најмање не сумњам да ће до тога дођи, физичари ће буквално у својим главама имати преко једначина математички модел целокупног универзума! Е откад су Оци Цркве учили да је човек мали космос...Добро јутро Колумбо... Исто као што су рекли да свемир има почетак... супер... само то су две ствари које је свако ко мало мисли могао да закључи, са тим да је ову другу ставку могао са 50% шансе да омане (ил је свемир одувек постојао, ил је створен у неком тренутку, нема трећег). Оно што оци нису ни у лудилу могли да знају и претпоставе пре доласка модерне науке је КАКО је створен свемир, и КАКО и у КОМ СМИСЛУ је човек ''мали космос''. Сложићете се да Адам и Ева и Велики Прасак нису баш исто иначе не би ни имали оволику дискусију... и сложићете са да хришћанско гледање човека као ентитета који има некакву ''душу'' која може да се одвоји од тела, и натуралистичко где је човек компликована еволуцијом створена саморепродукујућа хемијска машина од које после смрти неће ништа остати немају ни најмање везе једно са другим! Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 И ти у свему овоме не видиш Творца и Промислитеља? 0705_read Ни најмање, поготово не неког који даје некаква ''откровења'' племенима из бронзаног доба! У томе је ствар... математичким системима није потребна никаква промисао, они просто ЈЕСУ. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Настанком живота и еволуцијом од 4 и кусур милијарде година долазимо до њудског мозга, компликоване неуралне мреже која у себи садржи, мада нужно несавршен, модел самог универзума! И то не само на нивоу сећања и информација о свету, него једног дана кад се буде нашла теорија свега, а ја ни најмање не сумњам да ће до тога дођи, физичари ће буквално у својим главама имати преко једначина математички модел целокупног универзума! Е откад су Оци Цркве учили да је човек мали космос...Добро јутро Колумбо... Исто као што су рекли да свемир има почетак... супер... само то су две ствари које је свако ко мало мисли могао да закључи, са тим да је ову другу ставку могао са 50% шансе да омане (ил је свемир одувек постојао, ил је створен у неком тренутку, нема трећег). Оно што оци нису ни у лудилу могли да знају и претпоставе пре доласка модерне науке је КАКО је створен свемир, и КАКО и у КОМ СМИСЛУ је човек ''мали космос''. Сложићете се да Адам и Ева и Велики Прасак нису баш исто иначе не би ни имали оволику дискусију... и сложићете са да хришћанско гледање човека као ентитета који има некакву ''душу'' која може да се одвоји од тела, и натуралистичко где је човек компликована еволуцијом створена саморепродукујућа хемијска машина од које после смрти неће ништа остати немају ни најмање везе једно са другим! Наравно. Наука је та која човеку даје одговор "како". Бог и вера човеку говоре "чему" то "како"...Веујући човек трага за смислом свега што постоји, поштујући науку која нам објашњава како све постоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Једино грешиш у овоме: и сложићете са да хришћанско гледање човека као ентитета који има некакву ''душу'' која може да се одвоји од тела, и натуралистичко где је човек компликована еволуцијом створена саморепродукујућа хемијска машина од које после смрти неће ништа остати немају ни најмање везе једно са другим! Није у питању некаква душа него душа човека, а то је оно што је он - личност.Личност након смрти тела је одвојена од тела. Па то је очигледно. Само по вама атеистима она више неповратно не постоји, а по нама рода хришћанскога душа се представила у Богу. Тако и исповедамо. Где је? У Божијем сећању (то ми још називамо у Цркви и - у вечној памјати или спомену). А откуд у Божијем сећању? Послужићу се од Светога Августина - Бог Отац је Божанско сећање, а Син Божији Божански логос. У сједињењу са Божанским логосом душа ЖИВИ у Божанском сећању. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 И ти у свему овоме не видиш Творца и Промислитеља? 1000000001010 Ни најмање, поготово не неког који даје некаква ''откровења'' племенима из бронзаног доба! У томе је ствар... математичким системима није потребна никаква промисао, они просто ЈЕСУ. Декарт се не би сложио са тобом. Ту своју тврдњу ничим не можеш доказати. Ти просто верујеш у то. Атеизам има доказа таман колико и теизам - и једно и друго захтева човеков став, слободну вољу, поверење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Него то што говориш индицира да је човек букавлном микрокосмос у односу на макрокосмос, и да се ближи време када ће се открити да је човек, тј његов мозак једна својеврсна мапа са које се може прочитати читав универзум. Ни случајно нисам то рекао и имплицирао. Човек У ИНТЕРАКЦИЈИ СА СВЕТОМ типа користећи знања претходника тиме што годинама греје клупу, експериментима које направи, ломљењем главе годинама над формулама покушавајући да смислено споји нешто што делује потпуно различито... може доћи до знања о универзуму. Седењем и медитирањем самим по себи никако... дакле знање није нешто што се већ налази у твом мозгу, осим инстинкта илити урођеног знања, нпр. страх од змија, него нешто што ствараш у интеракцији са универзумом званој УЧЕЊЕ! Познато ти је да су древне религије, по теби вероватно случајно баратали са појмом да је човек микрокосмос, и да спознајом те чињенице у себи, ти постижеш стање мокше, тј нирване по будитима, и постајеш једно са космичким апсолутом. Тако су сматрали стари хиднуси. Док у окдвиру хришћанства појма човека као миркокосмоса такођер није непознат само што се користио у другачијем контексту и циљу...дакле није нимало за одбацити, та прастара теза о микрокосмосу, када ето наука то потврђује исто. Не, не и не! Наука сама по себи не предвиђа никаква трансцедентна стања, свакако не стања ВАН садашње реалности. Напротив, из твог мозга, и ове стварности нема бегања. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 У томе је ствар... математичким системима није потребна никаква промисао, они просто ЈЕСУ. Још су Питагорејци обожили број .. малко си застарео хе хе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 И ти у свему овоме не видиш Творца и Промислитеља? 1000000001010 Ни најмање, поготово не неког који даје некаква ''откровења'' племенима из бронзаног доба! У томе је ствар... математичким системима није потребна никаква промисао, они просто ЈЕСУ. Па у принципу то ти је то. Ти математичке системе називаш они који јесу, ја називам Бога, тј Бог је себе назвао оним који јесте. Теби је некаква једначина, закон, оно што јесте, мени је живи Бог, личност онај који јесте. Теби је математички закон ту мало за дивљење, мало објашњење механичког функционисања света. Ти себе представљаш као пузлу у том систему који је креиран математичким законом, ја себе као оног који је створен по бразу Божијем...ти сматраш да се неповратно по смрти расплињујеш у некакве енергије и да се твоје свест гаси, а ја не сматрам да се свест гаси и сматрам да одлазим у наручије тог Бога. Ти гледаш на овај универзум као на интерно промењиву средину која се мења под еволуцијом, али екстерно као један ентитет који је неповредива целина, а ја тај универзум сматрам са аспекта коначне историје само прахом који ће проћи и уместо њега доћи ново небо и нова земља неупоредиво лепша од ове садашње...и тако могао бих набрајати доста тога. Нека свако бира како му је воља. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Немој ме заборавити када дођеш у Царству Своме, сети ме се!, на велики петак са Христом распети грешник, али и покајник и верник, молио се Христу! А Он, подиже лице Своје ка њему и одговари - Још данас бићеш са Мном у Рају! У петак, дакле, тог истог дана ,пребијена су колена том разбојнику и он је умро. Умро је телом. Али не и душом 1000000001010 , XIO, јер ако смо у бесмртном и пресветом Срцу Исусовом то наша личност није мртва! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 XIO о овоме причаш: Прокоментариши ову слику са аспекта еволуције. С обзиром да је електрична струја главна компонента функционисања неруона, да ли то значи и да је на неки начин електрична сила такођер та која прожима и галаксије? Уф, не знам шта је горе... кад верници негирају науку ил кад се ентузиастично слажу! Е видиш... није довољно да би се било научнник погледати две слике које изгледају исто и закључити да су исте. Ове две слике заправо немају ни најмање везе једна са другим. Прва слика има везе са еволуцијом, тачније еволуцијом мозга. Еволутивном предношћу су се прво развили нерви који су омогућили јединки да развије сложене реакције у односу на средину преко контроле ћелија за кретање, и брзу комуникацију делова тела један са другим. Затим се код неких врста (билатералних) развио ''командни центар'' илити мозак који се специјализовао за процесирање информација из средине и давае команди телу да реагује на те информације. Код НЕКИХ врста се мозак развијао у све сложеније облике што је кулминирало људским мозгом који је ту већ речену улогу мозга довео до сспектакуларног нивоа софистицираности. Да би мозак остварио своју улогу користи неуроне, илити нервне ћелије које се током живота повезују са другим нервним ћелијама да би се створила што компликованије нелинеарна мрежа способна да процесира све информације и руководи телом. Преко хемијских реакција онда долази до путовања електричних сигнала кроз мозак, физички процес који доводи до стварања МИСЛИ и СВЕСТИ и сл. Слика галаксија НЕМА ВЕЗЕ са овим. Галаксије нису еволуирале у смислу Дарвинове еволуције већ настале из основних природних закона, тј. гравитационим колапсом свемирског гаса... оне не садрже информације о себи (немају свој ДНК), не репродукују се, не еволуирају и нису живе ни у једном смислу те речи. Оне не комуницирају једне са другом, осим ако не рачунамо светлост коју шаљу свуда около, али то се не може сматрати комуникацијом, илити преносом информација. То је узгред процес који се дежава на нивоу МИЛИОНА И МИЛИЈАРДИ светлосних година. Напослетку, у сваком чвору имаш само један неурон, док је свака трака на слици свемира прожета галаксијама. То што држи галаксије на окупу није електрична сила него ГРАВИТАЦИЈА... наиме овај облик свемира је један од посредних доказа за постојање тамне материје о којој се јоч мало зна, али се зна да са нормалном материјом интерагује само преко гравитације и да не поседује инерцију (тако су је изоловали, у судару 2 галаксије обична материја се зауставила а тамна наставила да путује)! Места на слици где има пуно галаксија су места где има пуно тамне материје која је те галаксије привукла. Океј, лаку ноћ. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 И ти у свему овоме не видиш Творца и Промислитеља? 0102_laugh Ни најмање, поготово не неког који даје некаква ''откровења'' племенима из бронзаног доба! У томе је ствар... математичким системима није потребна никаква промисао, они просто ЈЕСУ. Па у принципу то ти је то. Ти математичке системе називаш они који јесу, ја називам Бога, тј Бог је себе назвао оним који јесте. Теби је некаква једначина, закон, оно што јесте, мени је живи Бог, личност онај који јесте. Теби је математички закон ту мало за дивљење, мало објашњење механичког функционисања света. Ти себе представљаш као пузлу у том систему који је креиран математичким законом, ја себе као оног који је створен по бразу Божијем...ти сматраш да се неповратно по смрти расплињујеш у некакве енергије и да се твоје свест гаси, а ја не сматрам да се свест гаси и сматрам да одлазим у наручије тог Бога. Ти гледаш на овај универзум као на интерно промењиву средину која се мења под еволуцијом, али екстерно као један ентитет који је неповредива целина, а ја тај универзум сматрам са аспекта коначне историје само прахом који ће проћи и уместо њега доћи ново небо и нова земља неупоредиво лепша од ове садашње...и тако могао бих набрајати доста тога. Нека свако бира како му је воља. Па искрено речено, прилично добра и прецизна сумација мојих и твојих веровања. А сад... лаку ноћ. Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2010 Уф, не знам шта је горе... кад верници негирају науку ил кад се ентузиастично слажу! 0102_laugh Хвала на објашњењу. Узгред речено, твој покушај да узурпираш науку као нешто атеистчки, при томе изражвајући чуђење када верник похвали научно гледиште, свакако не пије воду. Ако из тог апсекта гледаш на људе који су верујући као на некаква нижа бића, то онда говори о теби као човеку. За мене лично нема никаквих проблема да чујем све од науке и да оно што је егзактна чињеница буде и уклопиво са вером. То што ти не видиш творца у свемиру, то није уопште плод некакве егзактне чињенице него управо само плод твог личног мишљења. Лаку ноћ Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука