Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 upravo nije to sto ti pricas. Tvorevina je Adamu predana u DOBROM STANJU ("i vide Bog da je dobro). Takvu tvorevinu, u dobrom stanju (stanje koje nije podrazumevalo smrt i propadanje kao nacin postojanja), Adam je trebao prineti Bogu. "Tvoje od tvojih", Tvoja dobra od tvojih dobara, jer sve sto je Bog stvorio BILO JE DOBRO. Smrt nije dobra. p.s. ja ne znam kako jednostavnije da se izrazim... Dobro != netrulezno i to sv Vasilije jasno kaze. Nego dobro ima taj smisao da ce moci da ispuni svoj predvidjeni zadatak/namenu u eshatonu. Ali na stranu to kad jendostvno cinjenicno nije tacno to da je neka u istoriji tvorevine postojao period kad priroda nije bila trulezna i podlozna smrti. Mislim neistina je. Ne znam kako jasnije da ti nacrtam da je to cinjenica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 upravo nije to sto ti pricas. Tvorevina je Adamu predana u DOBROM STANJU ("i vide Bog da je dobro). Takvu tvorevinu, u dobrom stanju (stanje koje nije podrazumevalo smrt i propadanje kao nacin postojanja), Adam je trebao prineti Bogu. "Tvoje od tvojih", Tvoja dobra od tvojih dobara, jer sve sto je Bog stvorio BILO JE DOBRO. Smrt nije dobra. p.s. ja ne znam kako jednostavnije da se izrazim... Dobro != netrulezno i to sv Vasilije jasno kaze. Nego dobro ima taj smisao da ce moci da ispuni svoj predvidjeni zadatak/namenu u eshatonu. Ali na stranu to kad jendostvno cinjenicno nije tacno to da je neka u istoriji tvorevine postojao period kad priroda nije bila trulezna i podlozna smrti. Mislim neistina je. Ne znam kako jasnije da ti nacrtam da je to cinjenica. u kojoj istoriji? koja priroda? ko ti je to rekao? Bog ili nauka? nauka moze da objasni samo vidljivo i nesto nevidljivo, a ono sto je izvan toga ne moze, znas i sam da postoji mnogo dimenzija i ono sto je nepojmljivo cinjenice zajedno sa naukom su zanemarljive velicine Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Tvorevina je Adamu predana u DOBROM STANJU ("i vide Bog da je dobro). Takvu tvorevinu, u dobrom stanju (stanje koje nije podrazumevalo smrt i propadanje kao nacin postojanja), Adam je trebao prineti Bogu. "Tvoje od tvojih", Tvoja dobra od tvojih dobara, jer sve sto je Bog stvorio BILO JE DOBRO. Smrt nije dobra. ”Уосталом, Божији суд о томе да је светлост добра, није изречен зато што се Бог дивио било чему што је угодно нашему оку, већ зато што је предвидео корист која ће у будућности од ње настати. Јер, тада још не беше очију које би судиле о лепоти светлости.” ”Не задовољава очи Божије све оно што је Он Сам створио, нити Он тако прихвата добра као ми; већ је за Њега добро оно што је настало по логосу умећа и што служи корисности некога циља. Наиме, Он Који је у Самом почетку Свога дела поставио циљ свега што је створио, а појединачне творевине саздао да допринесу крајњем циљу, оценио да је све добро, испитавши га према логосу Своје уметности.” ”Ово не значи да је море пружило Богу неки пријатан призор. Јер, све лепоте творевине, Творац не гледа очима, већ неизрецивом мудрошћу посматра оно што постаје... Не треба, међутим, да мислимо да Писмо како се на исти такав начин (као нама) море и Богу учинило лепо и пријатно; тамо се, наиме, о ономе што је лепо расуђује логосом стварања.” *** ”У извесном смислу, таква је и природа насталих ствари, која свакако расте и троши се, и не одликује се чврстином и постојаношћу. Требало је дакле, да тела животиња и биљака, која су, на неки начин по нужности повезана у један ток и, која је захватило кретање које их води ка постојању и пропадању, да буду обухваћена природом времена, чије је својство сродно променљивим стварима.” (говори о ”дану” у коме још не беше створен човек) Св. Василије Велики Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 u kojoj istoriji? koja priroda? ko ti je to rekao? Bog ili nauka? nauka moze da objasni samo vidljivo i nesto nevidljivo, a ono sto je izvan toga ne moze, znas i sam da postoji mnogo dimenzija i ono sto je nepojmljivo cinjenice zajedno sa naukom su zanemarljive velicine Budi malo jasniji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 pa nauka i formule se relativna stvar i podlozne promenadama, to je jasno ako ja kazem da na planeti ne moze da bude frke ako se covek i prenamnozi jer postoji mogucnost da planeta bukvalno raste i poveca svoj obim, onda ce sadasnja nauka da kaze da sam ja budala i da je to nemoguce postoje stvari koje nauka ne moze da objasni, i kako ja sad da budem precizniji i ida pokusam da objasnim nesto sto je neobjasnjivo?! pricam iz licnog iskustva i ne pravim se pametan samo da bih branio neki moj stav za koji sam samoubedjen da je tacan cilj naseg zajednickog zivljenja nije da se prepiremo oko NEBITNIH stvari, nego da se sporazumevamo i da zivimo lepo i kako treba, a to nauka ne moze da pomogne, jel vidis da covecanstvo nazaduje, dzaba ti androidi koji su proizisli iz nauke kad to nije ono sto nama treba, nama treba sloznost i razumevanje, a ova cela tema i mastanja su smejurija, ovo je najobicnije mnogogovornistvo koje nikud ne vodi! sta ce meni dokazi? meni ne trebaju dokazi covece, meni treba da se osecam lepo i prijatno i da nadjem zajednicki jezik sa svima jer sve ostalo nema smislai teska baljezganja su u pitanju mene ne interesuje nista ovo sto se ovde prica, jer ja nikakve koristi nemam od toga, pogledaj na sta lici ova tema, ovde su neka prepucavanja na visokom filosofskom nivou- pa sta imas od toga, i ti i ja?! nema niko nista, ajde bolje idi tamo nesto pametno radi upri delji, bilo sta nego sto razvaljujemo tastaturu nesiguran covek koji nema pametnija posla radi upravo ovo sto radimo mi, priznajem nisam normalan sto se ovolko zamajavam ovde mesto da u garazi klepam lepe zvucnike, al to krecem upravo sutra i nece me biti da trosim reci i njakam se bzvze ovde, nego cu da svratim samo malo da te zezam aje odo da lalam moram danas po kontigent robe, stizu mi neki zvucnici i pojacala i tako greengrin Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 pa nauka i formule se relativna stvar i podlozne promenadama, to je jasno ako ja kazem da na planeti ne moze da bude frke ako se covek i prenamnozi jer postoji mogucnost da planeta bukvalno raste i poveca svoj obim, onda ce sadasnja nauka da kaze da sam ja budala i da je to nemoguce postoje stvari koje nauka ne moze da objasni, i kako ja sad da budem precizniji i ida pokusam da objasnim nesto sto je neobjasnjivo?! pricam iz licnog iskustva i ne pravim se pametan samo da bih branio neki moj stav za koji sam samoubedjen da je tacan cilj naseg zajednickog zivljenja nije da se prepiremo oko NEBITNIH stvari, nego da se sporazumevamo i da zivimo lepo i kako treba, a to nauka ne moze da pomogne, jel vidis da covecanstvo nazaduje, dzaba ti androidi koji su proizisli iz nauke kad to nije ono sto nama treba, nama treba sloznost i razumevanje, a ova cela tema i mastanja su smejurija, ovo je najobicnije mnogogovornistvo koje nikud ne vodi! sta ce meni dokazi? meni ne trebaju dokazi covece, meni treba da se osecam lepo i prijatno i da nadjem zajednicki jezik sa svima jer sve ostalo nema smislai teska baljezganja su u pitanju mene ne interesuje nista ovo sto se ovde prica, jer ja nikakve koristi nemam od toga, pogledaj na sta lici ova tema, ovde su neka prepucavanja na visokom filosofskom nivou- pa sta imas od toga, i ti i ja?! nema niko nista, ajde bolje idi tamo nesto pametno radi upri delji, bilo sta nego sto razvaljujemo tastaturu nesiguran covek koji nema pametnija posla radi upravo ovo sto radimo mi, priznajem nisam normalan sto se ovolko zamajavam ovde mesto da u garazi klepam lepe zvucnike, al to krecem upravo sutra i nece me biti da trosim reci i njakam se bzvze ovde, nego cu da svratim samo malo da te zezam aje odo da lalam moram danas po kontigent robe, stizu mi neki zvucnici i pojacala i tako 0110_hahaha Sta ces ti onda uopste na forumu?! Idi klepaj zvucnike i uzivaj. greengrin 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 @Nikolic Ok manje vise kapiram onda tvoju verziju. Najveci problem sa takvom idejom je kako ja i ti da znamo da vodimo poreklo od Adama i Eve koji su prebaceni u vreme medju ostale hominide, homo sapiense??? Ako vodimo porklo od njih onda super imamo i telesnu i duhovnu komponentu dah zivotni. A sta ako vodimo poreklo od ostalih hominida? Onda nismo vise od obicnih zivotinja sa jako razvijenim mozgom. To je "malo" veci problem za dogmatiku nego da li je tvorevina umirala pre Adama. Ради се о томе да се ,,време испунило'', то јест, пшеница је сазрела и дошло је време да се жање. Наиме, из Библије црпимо информације о ,,мешању'' Адамових и Евиних потомака са ,,кћерима човечијим''. Адамови потомци називали су се ,,синови Божији'', а потомке еволуције можемо називати ,,синовима човечијим'', односно потомцима Адамовог греха. Данас смо сви потомци Адамови у два вида. Потомци смо рођених од Еве, и потомци смо еволуције Адамовим грехом. Мало је компликовано, али само због тога што до сада нисмо о томе размишљали. Када пратимо родослов Исусов, долазимо до ,,сина Божијега'' после ,,сина Адамовог''. Поставља се питање: зашто Христос напомиње за Себе да је син Човечији? Под термином ,,човечијим'' не мисли се само на Адама, јер, Адам се подразумева као предак Исусов по телу. Реч ,,човечији'' треба да означава шири појам који обухвата целокупно човечанство које је настало грехом Адамовим, а једна страна тог човечанства ступила је у постојање кроз еволуцију, док је друга страна рођена од Еве. Дакле, како сам већ рекао, ове две стране човечанства су се у потпуности измешале. Наиме, потомци еволуције са једне стране и потомци непосредно рођени од Еве са друге стране, и једни и други потомци Адамови, први кроз грех и еволутивним стварањем, а други кроз рађање од Еве, у потпуности су постали једно човечанство од времена које се описује у Библији у Књизи стварања, првој књизи Мојсијевој, шеста глава. То значи да су постојали људи поред Адама и Еве. У петој глави прве Књиге, набрајају се потомци племена Адамавог, док у наредној глави имамо исказ о томе како су се ,,синови Божији'', који претпостављамо да су били из Адамовог племена, измешали (= узимали за жене) са ,,кћерима човечијим'', које су биле из других племена. (Из којих других племена могу бити ако не из оних која су потомци еволуције.) Тако исто и несретни братоубица Кајин. Онда када је Кајин убио брата и када га је Бог послао да буде ,,потукач и бегунац на земљи'', он се населио у ,,земљи наидској'', где је нашао и узео себи жену која му је рађала децу, и сазидао град и вероватно основао племе. У четвртој глави прве књиге Мојсијеве следи кратак осврт на Кајиново потомство које је гајило стоку, од којих су се родили свирачи, ковачи, итд. Поставља се поново питање: ко је та жена коју је Кајин узео за своју? Наиме, ако посматрамо само Адамово и Евино потомство, других људи не би требало да постоји. Али, други људи су постојали. Друга племена су постојала. А та друга племена су она која су потомци еволуције. Другачијег објашњења нема. *********** Замолио бих вас да поново прочитате овај текст ако вам из прва не буде било јасно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Znaci duhovna komponenta ili dah zivotni se prenose bioloskim putem? Opet je nemoguce da svi budemo potomci tih parova. A da nije mozda to mesanje sinova Bozijih i kceri coveciji. To ima jednu sasvim drugu konotaciju koja tesko da moze da ima tako pozitivnu sliku kao rast ljudske populacije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Мени су смешни и ови видео фајлови, наводно Игњатије експлицитно оправдава еволуцију. Коме је то могло да падне на памет? То је иста ствар као и Мирољубова крајност. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Ово је смешно. На почетку се прозива да Владика Игнатије подржава ТЕ а он то нигде и никада није рекао. nesiguran Ali bas je jasno i otvoreno rekao da podrzava. Kaze "TE moze biti u sukobu sa teologijom samo i samo ako prihvatimo tezu da je covek ikona bozija po tome sto je razuman, sto se koristi logikom. Sto je za razliku od istocnih otaca svojstveno zapadnoj teologiji." Dakle sasvim je jasno rekao da nema na osnovu cega pravoslavni da odbijaju evoluciju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Немају појма о чему Владика Игнатије прича и само га брукају. Mozes to da dokazes? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Мени су смешни и ови видео фајлови, наводно Игњатије експлицитно оправдава еволуцију. Коме је то могло да падне на памет? То је иста ствар као и Мирољубова крајност. Sam je jasno i glasno reako u video klipu. Nema potrebe da ti nekome nesto interpretiras svako moze da klikne i poslusa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Владику ионако пљују за све и свашта тако да то што сте му се накачили са глупостима не мења пуно ствар. Mozes da dokazes da su to "gluposti" sa kojima smo mu se nakacili???? Ako nemozes ja te molim da ne siris takve lazi i klevete. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 да , рецимо Владика Игантије се интензивно бавио Дарвином а и написао је неколико чланака на тему Православље Чарлса Дарвина само то још није објављено. :cheesy: Koliko intenzivno ili neintezivno ne znam ali ne verujem da se bavio biografijom Carlsa Darvina. Ono sto nedvosmilsno svako iole razuman moze da zakljuci slusajuci njegova predavanja je da odlicno razume kako funkcionise evoluciona biologija. Boldovano je tvoja izmisljotina koju ja nikad nisam rekao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Новембар 4, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2010 Ово је смешно. На почетку се прозива да Владика Игнатије подржава ТЕ а он то нигде и никада није рекао. dada Ali bas je jasno i otvoreno rekao da podrzava. Kaze "TE moze biti u sukobu sa teologijom samo i samo ako prihvatimo tezu da je covek ikona bozija po tome sto je razuman, sto se koristi logikom. Sto je za razliku od istocnih otaca svojstveno zapadnoj teologiji." Dakle sasvim je jasno rekao da nema na osnovu cega pravoslavni da odbijaju evoluciju. Али није рекао да подржава. Немој сад ти који се позиваш на логику да доносиш неисправне закључке. Ако је рекао да православни не одбијају еволуцију, није рекао да јасно и отворено подржава. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука