Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Ja mislim da kvantna priroda svijeta, teorija haosa imaju poprilicnu ulogu u vodjenju evolucije. Kvantni procesi su jos nedovoljno istrazeni u ovkiru fizike, tek njihov uticaj na bioloski svijet treba biti objasnjen. Za to ce sigurno trebati vremena. 

Naravno Justi i E.O Wilson smatra da se biologija moze svesti na fiziku kao hemija:-)

Подели на овим сајтовима

Када смо код ћелија... вазда ме импресионирала чињеница (говорим о неким основним информацијама мени познатим) коју нам је наука пренела о сложеној грађи живе ћелије. Мислим да је неко од научника објашњавајући механизме и сложеност ћелије дао пример да би ћелију морали увеличати неколико милиона пута да би видели како тај систем заиста импресивно функционише. Сложеност слично као код примера система са све инсталацијама савремених путничких авиона... не знам колико је тај пример аналогија али дефинитивно сазнање да ћелија располаже са енергетским станицама, производњом ензима и хормона, "пренос и обрада материја"...ћелијска мембрана која контролише улаз/излаз материје... Још ако се на то све надовеже и инфо и градивним блоковима ћелије... ствар постаје баш компликована.

Ако сам добро укапирао, потребно је на хиљаде молекула протеина који изграђују ћелију а сами молекули протеини се састоје од амино-киселина (од пар десетина до неколико хиљада) и то у ланцу, у специфичном низу спојене пептидним везама... (можда сам мало омашио цифре). Ако само једна амино-киселина "поклекне" у структури молекула протеина тај протеин постаје бескористан. Било је неких експеримената да се дође до насумичног стварања амино-киселина потербних за формирање молекула протеина али су оспоравани новијим открићима о првобитној атмосфери.

Па ту имамо још и ДНК, РНК... И оно што ми је још фасцинантно јесте "чување информација" у молекулу ДНК о нашем телу у свакој ћелији...

Није ни чудо што креационисти користе математичку вероватноћу да изразе невероватност случајног поретка свих потребних коцкица у тој слагалици. :D

Али оно што ме збунило читајући неки њихов чланак је довођење у питање синтезе протеина у води. Зна ли неко да ли је таква синтеза могућа и како се одвија или је то само лош аргумент? 

Pa kako drugacije nego komplikovano, ali malo po malo imamo bolja objasnjenja, problem je sto kreacinisti nemaju nista.

Подели на овим сајтовима

Било је неких експеримената да се дође до насумичног стварања амино-киселина потербних за формирање молекула протеина али су оспоравани новијим открићима о првобитној атмосфери.

Nisu osporeni. Ti eksperimenti su istraživali da li u uslovima koji su sličnim onim iz vremena nastanka života može doći da nasumičnog vezivanja amino-kiselina i pokazali su da mogu. Ukazivanje na to da uslovi nisu bili "baš identično takvi" promašuje poentu.

Није ни чудо што креационисти користе математичку вероватноћу да изразе невероватност случајног поретка свих потребних коцкица у тој слагалици. :D

Nije čudo ali je glupo... moraju prvo da shvate kako verovatnoća funkcioniše tj. da se ne računa unazad.

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nisu osporeni. Ti eksperimenti su istraživali da li u uslovima koji su sličnim onim iz vremena nastanka života može doći da nasumičnog vezivanja amino-kiselina i pokazali su da mogu. Ukazivanje na to da uslovi nisu bili "baš identično takvi" promašuje poentu.

Nije čudo ali je glupo... moraju prvo da shvate kako verovatnoća funkcioniše tj. da se ne računa unazad.

Ali nemoguce da oni nesto ospore kad se ne pozivaju na nauku.

Подели на овим сајтовима

Када смо код ћелија... вазда ме импресионирала чињеница (говорим о неким основним информацијама мени познатим) коју нам је наука пренела о сложеној грађи живе ћелије. Мислим да је неко од научника објашњавајући механизме и сложеност ћелије дао пример да би ћелију морали увеличати неколико милиона пута да би видели како тај систем заиста импресивно функционише. Сложеност слично као код примера система са све инсталацијама савремених путничких авиона... не знам колико је тај пример аналогија али дефинитивно сазнање да ћелија располаже са енергетским станицама, производњом ензима и хормона, "пренос и обрада материја"...ћелијска мембрана која контролише улаз/излаз материје... Још ако се на то све надовеже и инфо и градивним блоковима ћелије... ствар постаје баш компликована.

Ако сам добро укапирао, потребно је на хиљаде молекула протеина који изграђују ћелију а сами молекули протеини се састоје од амино-киселина (од пар десетина до неколико хиљада) и то у ланцу, у специфичном низу спојене пептидним везама... (можда сам мало омашио цифре). Ако само једна амино-киселина "поклекне" у структури молекула протеина тај протеин постаје бескористан. Било је неких експеримената да се дође до насумичног стварања амино-киселина потербних за формирање молекула протеина али су оспоравани новијим открићима о првобитној атмосфери.

Па ту имамо још и ДНК, РНК... И оно што ми је још фасцинантно јесте "чување информација" у молекулу ДНК о нашем телу у свакој ћелији...

Али оно што ме збунило читајући неки њихов чланак је довођење у питање синтезе протеина у води. Зна ли неко да ли је таква синтеза могућа и како се одвија или је то само лош аргумент?

Da bi napravio telo za sneska belica, napravis grudvu velicine graska (lako, jednostavno i vrlo moguce da se nasumicno desi samo od sebe, komad leda s drveta padne na padinu i krene da se kotrlja) ionda tu grudvicu valjas po dvoristu dok ne nakypi dovoljno snega i poraste do velicine lopte.

Onda izadjes na ulicu i valjas sve dok ne dobijes veliku grudvu za telo sneska belica. Zavrsis sneska, fotografises ga i fotku okacis na frizider.

Onda dodje avgust mesec i dodje ti kreacionista u goste. Gleda fotku sneska i konstatuje da je nemoguce takvu grudvu napraviti jer je napolju pretoplo a plus od tebe trazi da ponovis proces pred njegovim ocima.

Ti probas da mu objasnis da je pravljenje grudve uslovljeno drugacijim uslovima kao i da se radi o dugom i mukotrpnom procesu koji je nemoguce ponoviti u avgustu i to za par minuta, vec ti treba decembar, sneg i bar dva sata vremena, da bi mu objasnio okvir u kojem snesko belic nastaje.

Kreacionista nezadovoljno odmahuje glavom zadovoljan svojom inteligencijom sto je provalio tvoju prevaru jer je fotka sneska belica ocigledno fotosop...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Има еволуција много мана, нпр. како то да и данас има мајмуна и поврх свега заузимају најважније позиције у држави итд., хе хе.

Подели на овим сајтовима

Има еволуција много мана, нпр. како то да и данас има мајмуна и поврх свега заузимају најважније позиције у држави итд.

Plut nemoj vrijedjati majmune, od ovih politicara se i demoni stide, heheheh

Подели на овим сајтовима

Da bi napravio telo za sneska belica, napravis grudvu velicine graska (lako, jednostavno i vrlo moguce da se nasumicno desi samo od sebe, komad leda s drveta padne na padinu i krene da se kotrlja) ionda tu grudvicu valjas po dvoristu dok ne nakypi dovoljno snega i poraste do velicine lopte.

Onda izadjes na ulicu i valjas sve dok ne dobijes veliku grudvu za telo sneska belica. Zavrsis sneska, fotografises ga i fotku okacis na frizider.

Onda dodje avgust mesec i dodje ti kreacionista u goste. Gleda fotku sneska i konstatuje da je nemoguce takvu grudvu napraviti jer je napolju pretoplo a plus od tebe trazi da ponovis proces pred njegovim ocima.

Ti probas da mu objasnis da je pravljenje grudve uslovljeno drugacijim uslovima kao i da se radi o dugom i mukotrpnom procesu koji je nemoguce ponoviti u avgustu i to za par minuta, vec ti treba decembar, sneg i bar dva sata vremena, da bi mu objasnio okvir u kojem snesko belic nastaje.

Kreacionista nezadovoljno odmahuje glavom zadovoljan svojom inteligencijom sto je provalio tvoju prevaru jer je fotka sneska belica ocigledno fotosop...

Није лош пример само знам шта би ми рекли: ипак неко ваља (котрља):D

Подели на овим сајтовима

Има еволуција много мана, нпр. како то да и данас има мајмуна и поврх свега заузимају најважније позиције у држави итд.

Oni vode poreklo od covekolikih majmuna ... :))) Njihovi prsti se razlikuju od nasih , ne samo po duzini , vec pre svega po funkciji ... P.s. Pitanje za naucnike - Da li majmun moze da skupi prste kao kad zeli da se prekrsti - u odnosu -> 3+2 ?

:351780:

Подели на овим сајтовима

Има еволуција много мана, нпр. како то да и данас има мајмуна и поврх свега заузимају најважније позиције у држави итд., хе хе.

Ovi ce pre imati jos starije porijeklo, mozda od mungosa jer su kao mungosi ostavljeni na nekom pdoruciju odmah se razmnoze i preovladaju o odnosu na druge jedinke. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ovako otprilike izgleda kad evoluciju kritikuju oni sto su o njoj informisali iz crtaca o dusku dugousku...

Pa taj link je stavio Ronaldo,na moje pitanje kako evolucija objašnjava nastanak polova on mi postavlja kreacionistički link.Polsednja vremena došla za evolucioniste kad teoriju brane kreacionističkim tekstovima. :D  

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Dakle osim nedostatka prelaznih formi još jedna velika rupa u TE je i nedostatak bilo kakvog objašnjenja mehanizma nastanka polova.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ateisti tu namerno,ideološki ne vide nikakvu informaciju,jer izvor informacije je um.Na taj način,ako bi priznali da postoji informacija a i Filipu Višnjiću je jasno da postoji,ateista bi morao da prizna da postoji neki viši um,vrhovni um u kome je ta informacija i nastala i na taj način naposredno da prizna da postoji Bog tvorac.

Подели на овим сајтовима

Naveo ti je Akvi na prethodnoj strani, naveo ti je i stranicu za pocetnike.. Procitaj do kraja ovaj tekst I bice ti jasnije mnogo toga. Kad se kaze hard to believe, misli se tesko za provjeriti, a ne povjerovati kao sto mnogi razumiju. Polako citaj I nece ti biti nejasno shvatices da u nauci nisu sve stvari poznate, jer ona nije dogmaticna, vec evolutivni proces, odnosno sve teorije koje imamo danas

u buducnosti ce biti netacne ili manje tacne jer ce ih zamjeniti nove ispravnije, ali nam I te prethodne pomazu da stvorimo sve i svasta kao u slucaju klasicne mehanike. To mnogi ne mogu da shvate jer ne znaju sta je nauka i cime se bavi. Sve u biologiju zavisi ili je povezano sa evolucijom biologijom, a najveca dostignuca u ovom vijeku imamo iz biologije.

Ne znam što mi inputiraš nešto što ja nigde nisam ni rekao.Niti sporim dostignuća iz biologije,niti osporavam TE kao naučnu teoriju.Ne znam da li si pratio al na onoj drugoj temi,ne mogu da setim kako se zove,rekao sam da je TE najbolje naučno objašnjenje razvoja života koje imamo trenutno.

Подели на овим сајтовима

Pa taj link je stavio Ronaldo,na moje pitanje kako evolucija objašnjava nastanak polova on mi postavlja kreacionistički link.Polsednja vremena došla za evolucioniste kad teoriju brane kreacionističkim tekstovima. :D  

Da li je moguce da si toliko neupucen i tvrdoglav a sto je odlika mnogih zadrtih pravoslavaca i gord, kazes ja ti ostavio kreacionisticki link, da li ti uopste znas ko je napisao taj rad. Gledajte ljudi za koji on rad kaze da je kreacionisticki, heheheh, a fora je sto se nalazi na kreacionistickom sajtu da bi ga ti nekako procitao, e stavrno si smijesan. https://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiGyJv39anLAhXIfiwKHaiEAuUQFgg8MAM&url=http%3A%2F%2Fwww.trueorigin.org%2Fsex01.php&usg=AFQjCNEp9J4r3bg2czkCHTgqMEZrTbv7MA

Izvori koje su ova dvojica biologa koristila su sve radovi najrelevatnijih biologa i vecinom su ateisti ili agnostici, kad vec neces da citas ono sto je Akvi predlozio.

Brad Harrub jedan od autora je i hriscanin.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...