Grizzly Adams Написано Октобар 1, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2010 Вероватно си ме погрешно разумео. Кажем да заједница не постоји сама по себи већ само као однос слободних личности. То није западни "индивидуализам", него управо како ми православни разумемо Цркву. И баш због тога заједница не може да кажњава преступнике у смислу како то Ениз аргументује. Са друге стране, вероватно сам један од ретких православних који заступа (аутентични) либерални Капитализам и све што уз то иде па ти то боде очи у мојим претходним постовима. Међутим, правим строгу разлику између уређења државе (као нужног зла) и вере, тј. Цркве као идеала којем тежимо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 I u Holandiji uskoro zabrana burki? 1. oktobar 2010. | 01:46 | Izvor: Tanjug Amsterdam -- Dve holandske partije desnog centra, koje su postigle dogovor o formiranju manjinske vlade, složile su se da zabrane nošenje burki u toj zemlji. To se tumači kao jedan od ustupaka za dobijanje parlamentarne podrške antiislamističke Partije slobode. Nova vlada će takođe, na osnovu međupartijskog dogovora, pooštriti mere za prijem imigranata i povećati broj policijaca koji se brinu o bezbednosti lidera Partije slobode Herta Vildersa, prenela je agencija Rojters. Sporazum o formiranju manjinske vlade postigli su lideri Narodne stranke za slobodu i demokratiju Mark Rute i Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Maksim Ferhagen, a potrebno je još da dogovor o podršci ultradesničarske partije novoj vladi odobri kongres CDU na sastanku u subotu. "Želimo da zaustavimo islamizaciju Holandije", rekao je Vilders na današnjoj konferenciji za novinare u Amsterdamu i naveo da će novim merama broj imigranata koji ne dolaze sa Zapada biti prepolovljen. Lider Hrišćansko-demokratske partije Maksim Ferhagen rekao je da će novi kabinet raditi na poštovanju prava svih, bez obzira na polne ili verske razlike. "Ovaj kabinet će obezbediti slobodu i ravnopravnost svih - muškaraca, žena (...) hrišćana ili muslimana", rekao je on. Lider sindikata turskih radnika u Holandiji Mustafa Ajranče rekao je, pak, da će novim dogovorom najviše biti pogođene manjinske grupe i da će tenzije u zemlji biti povećane. Dogovor partija podrazumeva i uštedu od 18 milijardi dolara kroz kresanje javne potrošnje, kao i smanjivanje budžetskog deficita ispod 3 odsto do 2013. godine. Ukoliko koalicioni dogovori budu uspešno završeni, Holandija će dobiti prvu manjinsku vladu još od 1939. godine i postati druga zemlja EU, posle Francuske, koja je zabranila nošenje burki na svojoj teritoriji. U Holandiji živi oko milion muslimana, oko 6 odsto od ukupne populacije zemlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Уважени брат Ениз ме је замолио да и ја оставим цвој коментар овде у вези теме коју је покренуо, па ћу тако да и ја кажем нешто у вези изградње џамија. Сигуран сам да Ениз као и сваки муслиман, има жељу да држава у којој живи буде изграђена према исламскин начелима. Можда грешим, али ми се чини да је ово разлог због чега масовну изградњу џамија у Босни он види као исламизацију Босне. Међутим у Босни трећина становништва чине православни Срби, и четвртину становништва чине католички Хрвати. У таквом проценту немогућа је исламизација Босне, јер да би била исламизација Босне стваран потребно је да људи немуслимани почну примати ислам, и сходно том таласу примања ислама, да прати градња џамија. У том случају би рекао да се ради о исламизацији Босне. Међутим ништа се од тога не дешава. Градња џамија, колико она била масовна, гради се ради Бошњака самих. И како рече Ениз ако је тачан тај податак, ако је срушено 1095 џамија у рату, ако се постигне само тај број изградњом, ни то неће представљати значајн фактор, јер ни пре рата у Босни није било изразитог исламског фактора који би могао да индикативно указује да се догађа исламизација. Истовремено граде се и православне цркве, и тамо где их није било пре рата сада их има. Само у Бањалуци планирао је изградња 40 храмова, где би отприлике на 10.000 становника дошла једна црква. То је план владике Бањалучког Јефрема. Тако да и од стране православних постоји адекватан одговор. Муслимани сами најбоље знају колико им треба џамија, и хоће ли оне служити својој сврси. Колико видим и Ениз и ослонац су такођер свесни да празне џамије не значе ништа, и да и по пророчанствима исламскимх светих списа, један од занкова краја света је и масовна изградња џамија и натјецање у њиховим улепшавањима. Мени лично џамије не сметају. У Бањалуци се планира да се обнове све предратне џамије. Можда ће и која нова бити изграђена, но мени је битан миран суживот са људима друге вероисповести. Јуче сам се вратио из Бихаћа где сам био на терену. Обилазили само казнено поправни завод у вези пројеката реконструкције притворне јединице и пројекта изградње пријемне зграде. Наравно сви запослени у затвору су Бошњаци, и а ми који смо дошли из БЛ Срби. Током трочасовног обилажења, сви см се зезали и шалили и на најбољи могући начин растали уз обећање директора затвора ако се покажемо добор у овом пројекту, понудиће нам наставак сарадње на радовима које даље планирају да изводе. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Bogomolje se grade,i treba ih gradit,i popravljatii.Koliko treba.Bolje bi bilo da umesto praznih Bogomolja (a bice ih),pokusaju napraviti pogon za proizvodnju hemijskih olovaka,upaljaca ili cipela...Umesto da se krive Kinezi kako odnesose pare.Bogomolje su nam pune o blagdanima samo.Sta ce nekome dzamija,ako nema decu da prehrani?Hadis nam jedan govori kako je siromastvo najblize neverovanju.Hvala braci iz sveta islamskog koja te dzamije grade,ali mi je malo i preterano da imam dvesta dzamija sa po trojcom dzematlija...i to gladnih.Sa druge strane,opste poznato je da ratovi i krecu bas u ''gladnim'' sredinama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Bogomolje se grade,i treba ih gradit,i popravljatii.Koliko treba.Bolje bi bilo da umesto praznih Bogomolja (a bice ih),pokusaju napraviti pogon za proizvodnju hemijskih olovaka,upaljaca ili cipela...Umesto da se krive Kinezi kako odnesose pare.Bogomolje su nam pune o blagdanima samo.Sta ce nekome dzamija,ako nema decu da prehrani?Hadis nam jedan govori kako je siromastvo najblize neverovanju.Hvala braci iz sveta islamskog koja te dzamije grade,ali mi je malo i preterano da imam dvesta dzamija sa po trojcom dzematlija...i to gladnih.Sa druge strane,opste poznato je da ratovi i krecu bas u ''gladnim'' sredinama. Нема шта. Ови Јусуфспахићеви су перјаница ислама. Кад кажу - кажу. Свака част. facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Друже...свака држава на свету у суштини силом обезбеђује све.Савремена геополитичко-економска слика света то одлично показује и доказује а и не разликује се много по том питању ни од једног периода историјског битисања држава.Да ли је она (сила) вулгарна и груба или у рукавицама и софистицираног карактера,то је друга прича и не много битна у сржи...сила увек стоји као позадина сваке државе. Како идилично звучи та твоја прича која,чини ми се,нагиње ка апсолутном апострофирању појединца,за кога заборављаш да је и даље инфициран грехом и да је зато његова слобода равна "полуобневиделости" и као таква претежно усмерена ка "остварењу" без Бога,тј ка самопотврђивању...а до чега је претерани акценат на "слободи" довео човека и човечанство,то се види...до атеизма и безбожништва! То је управо обезличујућа и најслабија тачка у савременим постхришћанским државама и њиховим друштвеним системима који су,следујући ту врсту логике и релативизујући хришћанско схватање слободе и хришћанске заједнице у којој појединац не постоји као истински слободна личност без свеживотне уроњености у литургијску заједницу као матрицу и извор његовог оличностњења,управо учинили супротно...уништили слободу појединца која извире не само и превасходно из њега него из заједнице (Бог је Један само зато јер је примарно Тројица и то ваљда говори на шта од ова два би требало да се стави мало већи акценат!). Системи који су као такви дефинисали,кодификовали и наметнули "апсолутну слободу" као неприкосновену свеживотну и тоталну произвољност,који су са своје стране,такви какви јесу,усавршили и скоро загарантовали сваку могућу пошаст,даровали јој законску снагу као потпору,који су учинили неприкосновеним доминацију мањине над већином у сваком сегменту друштвеног живота и тако апсолутно релативизовали осећај исправног,нормалног и богоподобног,у потпуности ратосиљали човека њега самог и свели га на бесмисао...толико ваљда знаш и тога си барем мало свестан. Држава мора имати закон који је спреман и да адекватно казни (хришћанска или муслиманска држава,небитно!)а ти ако си хришћанин,где год живео,и евентуално по својој слабости учиниш нешто што јесте грех који је на само на личном већ и општем плану произвео зло,чега си свестан и чија тежина захтева својеврсну и одговарајућу сатисфакцију,ти ћеш,ако ниси изгубио оно хришћанско у себи,сам то осетити,сам захтевати да актуализујеш оно што ти хришћанска савест налаже а то је да будеш кажњен чак и од стране државе,па ако треба,због тежине злочина и да платиш животом...то је прави хришћански однос према овом проблему. ...све ово рекох незвисно од твог односа према Исламу и шарији,јер имам утисак да уопштено тежиш апсолутизацији нечега што не би требало баш да буде апсолутно у сваком свом сегементу. Свиђа ми се. facenew22222222 "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 2, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Уважени брат Ениз ме је замолио да и ја оставим цвој коментар овде у вези теме коју је покренуо, па ћу тако да и ја кажем нешто у вези изградње џамија. Сигуран сам да Ениз као и сваки муслиман, има жељу да држава у којој живи буде изграђена према исламскин начелима. Можда грешим, али ми се чини да је ово разлог због чега масовну изградњу џамија у Босни он види као исламизацију Босне. Међутим у Босни трећина становништва чине православни Срби, и четвртину становништва чине католички Хрвати. У таквом проценту немогућа је исламизација Босне, јер да би била исламизација Босне стваран потребно је да људи немуслимани почну примати ислам, и сходно том таласу примања ислама, да прати градња џамија. У том случају би рекао да се ради о исламизацији Босне. Међутим ништа се од тога не дешава. Градња џамија, колико она била масовна, гради се ради Бошњака самих. И како рече Ениз ако је тачан тај податак, ако је срушено 1095 џамија у рату, ако се постигне само тај број изградњом, ни то неће представљати значајн фактор, јер ни пре рата у Босни није било изразитог исламског фактора који би могао да индикативно указује да се догађа исламизација. Истовремено граде се и православне цркве, и тамо где их није било пре рата сада их има. Само у Бањалуци планирао је изградња 40 храмова, где би отприлике на 10.000 становника дошла једна црква. То је план владике Бањалучког Јефрема. Тако да и од стране православних постоји адекватан одговор. Муслимани сами најбоље знају колико им треба џамија, и хоће ли оне служити својој сврси. Колико видим и Ениз и ослонац су такођер свесни да празне џамије не значе ништа, и да и по пророчанствима исламскимх светих списа, један од занкова краја света је и масовна изградња џамија и натјецање у њиховим улепшавањима. Мени лично џамије не сметају. У Бањалуци се планира да се обнове све предратне џамије. Можда ће и која нова бити изграђена, но мени је битан миран суживот са људима друге вероисповести. Јуче сам се вратио из Бихаћа где сам био на терену. Обилазили само казнено поправни завод у вези пројеката реконструкције притворне јединице и пројекта изградње пријемне зграде. Наравно сви запослени у затвору су Бошњаци, и а ми који смо дошли из БЛ Срби. Током трочасовног обилажења, сви см се зезали и шалили и на најбољи могући начин растали уз обећање директора затвора ако се покажемо добор у овом пројекту, понудиће нам наставак сарадње на радовима које даље планирају да изводе. :cheesy2: Što volim objektivne ljude.Svaka čast brate, pogodio si u ono što sam ciljao ovom temom! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Ih Zvonko... i misli su greh? bleh Polako... О да. Ми смо ти хришћани строжији од муслимана само се правимо фини... 319.gif Jeste zato vam se igraju i snimaju filmovi u crkvama u kojima se sami ismijavate sebi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука