Jump to content

Резање Славског колача! Ваше мишљење о томе?!

Препоручена порука

За брата Ениза:

Крсна Слава јесте обичај код православних Срба којим одајемо почаст одређеном светитељу или одређеном празнику. Тиме се прославља светитељево дело тј. подвиг у вери, којим је допринео ширењу науке Христове. Крсна Слава моје породице је Св.Великомученик Георгије (Ђорђе), ево ти линк са википедије да прочиташ нешто о њему:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0%82%D0%BE%D1%80%D1%92%D0%B5

Да, на Слави се сече колач, гори славска свећа и служи панаија (славско жито). Свака ова ствар има своју симболику. Ја лично нисам чуо да неко ставља ексер у колач, обичај у мом месту јесте ставити босиљак. Мислим да је боље да ти неки свештеник објасни праве симболике колача, жита и свеће, знам и ја али ценим да би ти они боље дочарали. Замолићу нпр. о.Агапија!  0442_feel

Изволите о.Агапије, помозите мени а и брату Енизу да сазна!  :)

пс. брате Енизе, поштовање светитеља никако се не може сматрати идолопоклонством, јер то није обожавање личности већ прослављање њихових дела!

amin-nas

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Хвала на поверењу брате Пантелејмоне.  :)

Хлеб је слика Христа,  хлеб живота који је сишао са неба и његовог тела које се и на св. Литургији разломљује за отпуштање грехова.

Такође се и вино (крв Христова) крстообразно прелије преко свечарског хлеба.

Жито је симбол васкрсења (за неправославне-поновног оживљавања) , јер као што се откинуто и мртво жито баца у земљу и из њега се роди ("оживи") пшеница тако и наша текла која пропадају при смрти и стављају се у земљу ће се поново дићи (васкрснути) и живети вечно после опшетег васкрсења мртвих.

Свећа представља светлост истине.

И наравно крсна икона представља светитеља кога дом слави.

Ово је било најкраће...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Хвала на поверењу брате Пантелејмоне.  amin-nas

Хлеб је слика Христа,  хлеб живота који је сишао са неба и његовог тела које се и на св. Литургији разломљује за отпуштање грехова.

Такође се и вино (крв Христова) крстообразно прелије преко свечарског хлеба.

Жито је симбол васкрсења (за неправославне-поновног оживљавања) , јер као што се откинуто и мртво жито баца у земљу и из њега се роди ("оживи") пшеница тако и наша текла која пропадају при смрти и стављају се у земљу ће се поново дићи (васкрснути) и живети вечно после опшетег васкрсења мртвих.

Свећа представља светлост истине.

И наравно крсна икона представља светитеља кога дом слави.

Ово је било најкраће...

hvala о.Агапије!  Благодарим! У најкраћим цртама - боље него што сам замислио!  0442_feel  :)

пс. надам се да је нешто јасније, брате Енизе!

Подели на овим сајтовима

Цитат

amin-nas

Стојим на услузи Богу и народу.

My respect!  0442_feel  :)

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Kolač treba da se seče kući i bez sveštenika (ovo je starija praksa :cheesy2:)

Tako je pre bilo, tačnije pre mitr. Mihajla koji je uveo praksu da se kolač seče u crkvi i izmislio potrebni obred koji se tek od tada nalazi u trebnicima.

U najstarijim srpskim krajevima (van Srbije) takva je praksa i sad, u crkvu se nosi samo koljivo na osvećenje.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Цитат

Kolač treba da se seče kući i bez sveštenika (ovo je starija praksa :cheesy:)

Tako je pre bilo, tačnije pre mitr. Mihajla koji je uveo praksu da se kolač seče u crkvi i izmislio potrebni obred koji se tek od tada nalazi u trebnicima.

U najstarijim srpskim krajevima (van Srbije) takva je praksa i sad, u crkvu se nosi samo koljivo na osvećenje.

0442_feel klapklap Испада да је Ресавски крај пре 150 година био ван Србије! prstgore  :cheesy2:

Како ствари стоје, маторци неће променити свој обичај!  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Prošle godine na krsnoj slavi Arhangela Mihaila smo po prvi put otišli  porodično na rezanje kolača u hramu božijem,uoči praznika,znači na večernjoj.Ranijih godina smo rezali kolač kod kuće ujutro,a prije toga bi otišli do hrama zapilili svijeće (i uzeli slavsku svijeću i kalendar) i vratili se kući bez Liturgije.Prazninu toga ja osjećam sada, kada sam milošću božijom prekoračio prag hrama i ušao u svetotajinski život crkve.

Međutim,pošto sam mojima rekao da bi bilo lijepo da režemo kolač u hramu itd,moj otac je pristao.Otišli smo,i na večernjoj je bio dosta naroda božijeg koji je došao takođe da prereže kolač.Moj otac se bio malo prepao da li smo sve donijeli,da li će to biti u redu,i uprkos mojim ubjeđivanjima da je sve ok on je bio svo vrijeme nekako napet,krajnje čudan.I sada pošto je bila gužva u hramu,na jednom velikom stolu su ljudi ostavljali kolače,i sveštenik bi dizao jedan po jedan i ljudi su prepoznavali svoj kolač i dolazili da sveštenik prereže i blagoslovi slavski kolač.U toj gužvi,moj otac je pratio šta se radi i to vrlo pažljivo,i u jednom momentu se okrenuo put mene i rekao ,skapirao sam,ono kao nije ovo nikakva filozofija  0442_feel

I kada smo prerezali kolač sa sveštenikom i vratili se kući,ja nisam mogao da se nagledam oduševljenja koje je moj otac ispoljavao.To je bila neka neobična radost kada smo se vratili iz te zajednice...on je samo o tome pričao to veče,kako je dobro što smo otišli,kako je bilo lijepo,kao neko malo dijete....inače mog oca poznajem kao iskrenog i vrlo prostog čovjeka po prirodi,tako da me je to njegovo stanje duboko ganulo u dubini srca i kada ga se sjetim mnogo se radujem Crkvi našoj Pravoslavnoj. :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

:cheesy2: 0442_feel klapklap :cheesy: prstgore 4chsmu1 319.gif leteti leteti leteti

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Kolač treba da se seče kući i bez sveštenika (ovo je starija praksa bangin)

spavanje2 greengrin Испада да је Ресавски крај пре 150 година био ван Србије! 0102_laugh  bendoff

Како ствари стоје, маторци неће променити свој обичај!  0203_cool

A što bi ga menjali kad je dobar. Dakle ni u resavskom kraju u XIX veku nisu nosili kolač u crkvu, to je normalno, svuda je tako bilo.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Највећи проблем је у томе што тога дана славара нема у Цркви, нема их у Евхаристији- Причешћу. Не може светитељ да се прославља ван Литургије, јер ван Литургије и нема светитеља.

Дакле, није проблем у томе што неко не доноси колач него што тога дана није на заједничкком слављу- Литургији. Што се мене лично тиче- не мора да се доноси колач ( пракса православних хришћана у Босни да се доноси само жито је веома прихватљива и добра), али треба бити у Цркви.

У томе је проблем. Код мене у парохији могао бих да дубим на трепавицама да већини то покажем као исправно- немају уши да чују, нажалост. Зато у многим црквама  за највеће славе нема готово никога. То је ван сваког смисла.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Највећи проблем је у томе што тога дана славара нема у Цркви, нема их у Евхаристији- Причешћу. Не може светитељ да се прославља ван Литургије, јер ван Литургије и нема светитеља.

Нажалост, оче! И они који се појаве тога дана, већина присуствује механички, чека да пресече колач па да иде кући да сачека госте....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...