Jump to content

Vladici Artemiju zabranjeno da služi liturgiju

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pomaze Bog braco i sestre!

Ono sto mi bode oci je to kako da "Blic" i njemu slicni uvek saznaju prvi odgovarajuca saopstenja Sinoda SPC?Dokle ce se svi ti vajnia naliticari pozivati na neimenovane izvore iz SPC kada su odgovarajuce insformacije u pitanju Zar nije za ocekivati da se saopstenja (pa cak i kada je +vladika Artemije u pitanju)objavljuju na zvanicnom sajtu SPC?Cudno je to. Zato,braco i sestre,pre nego sto ospemu paljbu po+vladici Artemiju,pomolimo se prvo Gospodu da nam da pameti i uzdrzanosti,a nas jezik da drzi podalje od klevete i ogovaranja.Jer,jedino  jahojao234 zna pravu istinu...

Има нас који смо добили информацију из приватних извора и прије него што је Блиц објавио...
Подели на овим сајтовима

• Одговори 446
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји.

Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли...

Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље!  jahojao234

Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво.

Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ.

А осталима се не може негирати њихова слободна воља!

Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме...

Да је то тако никада оци Цркве не би спречавали расколе, нити би се трудили око расколника, нити би се сабори састајали да се расколници врате у Цркву.

Раскол је болна ствар, и тешка ствар.

Црква после раскола не може да се тек тако окрене неким другим стварима.

Којим другим стварима?

Зар се и дан данас црква не окреће  расколу из 1054.

А то је било пре иљаду година.

Што се тиче мрачњака , њих је бивало увек и на свим странама.

Ја знам мрачњаке и на једној и на другој страни, страна никада ни једна није имуна на мрачњаке.

Значи шта?

Црква се неће ослободити мрачњака, расколом.

Неће се окренути неким "другим" или "важнијим" стварима после раскола, него ће и даље да се бави расколом, али под отежаним околностима, и мораће да улази у дијалог са расколницима као потпуно новом и аутономном целином, бавиће се као неким ко је ван заједнице а требало би да је у заједници.

Ипак много је другачије када се Црква бави проблемима унутар себе.

Поређења ради:

Много је теже присајединити Косово Србији сада када је одцепљено и када су га многи признали, него што је то било када је било унутар Србије.

То што смо ми као народ крајем 20 и почетком 21 века метиљави и нисмо за поредити се са нашим прецима , те нам је лакше све шутнути од себе само да се не "смарамо" , не значи и да је то правилно,а још мање значи да је тако Богу по вољи.

Лењост нашу и неспособност нашу користе наши непријатељи да нас распарчају , како на државном тако и на Црквеном пољу.

Где је ту наша воља да се боримо за оно што је наше.

Не говорим ја ово само теби Немања, него пре свега нашим архијерејима и државницима.

Бре , шта се толико килави са решењима?

Где је ауторитет у Цркви?

где је онај који ће се издићи изнад лармања масе , онај који ће својим ауторитетом свима ставити до знања да нема зезе?

Истина је да смо данас сви метиљави и као у некој летаргији, сви до једног почевши од мене па до Тадића и свих наших попова и владика.

Да не наводим пример Путина и чврсте руке.

По овоме како се код нас ствари одвијају , јасно је колико нам недостаје та чврста рука и у држави и у Цркви .

Или још једно поређење:

Како се отац неће занимати за своје дете ако оно напусти родитељски дом , због неслагања , неспоразума, а и под утицајем комшија који су га хушкали против рођеног оца, а кад су видели да су успели , онда су и оцу преносили лажне вести о томе како син иде по кафанама и троши родитељске паре на коцку и курве.Нахушкали  дете на родитеља и родитеља на дете, да се овај мали буни а да родитељ нема милости , и шта ови се посвађаше разиђоше а комшије ликују.

Зар је то решење?

Зар је син рак рана на телу свога родитеља ?

Какве су то приче ?

Јасно је наравно да мене неће чути ни "родитељ" ни "син" , али молим вас кад нешто говорите сагледајте тај проблем са свих страна.

Немојте ићи линијом мањег отпора.

Наравно уколико нема добре воље да се ове поделе превазиђу, уколико нема трунке смирења, и уколико неко неумитно жели тај раскол ...шта да се ради, ту као што се види ни Бог онда не помаже.

Брате, у неким стварима које говориш управо потврђујеш моје ставове. Рецимо да имам симпатија за твоју идеју о чврстој руци, али чврста рука је управо она која има само двије могућности: или да натјера непослушне да се повинују Цркви (што је немогуће) или да их спријечи да уносе пометњу у црквени живот - а то значи да потврди њихово одсијецање од Тијела Цркве.

Ево, нађи ти мени у историји Цркве неки примјер када је убјеђивање непослушних, који су кренули путем раскола, имало за резултат њихово уразумљивање и смиривање у оквиру Цркве. А чак и да има таквих примјера, остаје чињеница да је Црква небројено пута током своје историје одлучивала јеретике и расколнике зато да не би наносили штету Тијелу Цркве, па ми није јасно због чега је то толики проблем данас? Елем, та твоја аналогија о родитељу и дјеци има смисла само до једне тачке. А послије тога је чињеница да постоје и многе пропале породице, да постоје лоши синови и кћери, да људи имају слободну вољу. А ови артемијевци НЕЋЕ да се покоре Цркви! Је ли то толико тешко за разумјети? Они НЕЋЕ то!

НЕ ЖЕЛЕ; НЕ ПРИХВАТАЈУ; НЕЋЕ!!!!

Не кажем да много различито мислимо и говоримо, само проблеми и по расколу и даље остају, ево македонски раскол на пример, видиш да и даље и после раскола ми се тиме неумитно бавимо.

Што се тиче аналогије са родитељем и дететом ...заборавио си комшије, а оне су у овом нашем случају веома важне.

Подели на овим сајтовима

Лео и МАгнус,

Ја сам слободан човјек који слободно износим своје мишљење.

А ти си неко ко само износи оптужбе, а скоро ни на шта не одговара.

А говорим ко је рак рана на основу посматрања какве духовне плодове нечије дјеловање доноси у народу! И на основу тога што нисмо ми Срби измислили свијет, него се понављају исте ствари које су се већ десиле у другим Црквама, нпр. у Грчкој! Или сам дрзак ако кажем да нпр. Есфигменци шире мрачњаштво?

И да ти искрено кажем, досадан си већ поприлично са тим твојим инсистирањем да се саборска одлука мора донијети једногласно! Људи су ти већ небројено пута поновили да су чак и ВАСЕЉЕНСКИ САБОРИ много пута донијели одлуке ВЕЋИНОМ, а не једногласно, а ти и даље као покварена плоча понављаш да "мора једногласно, мора једногласно". По тој твојој фикс идеји, никада у историји Цркве не би могао да буде смијењен ни један једини епископ, јер се он, наравно, никада са тим неће сложити да га скину, значи - нема једногласности.

Ето, кад се деси раскол и ти ћеш морати да се опредијелиш куда ћеш. И ако одеш са расколницима, нећеш моћи да наставиш да смараш са том причом на коју ти је већ милион пута одговорено, него ћеш лијепо бити банован. Бар се надам да ће управе и овог и сличних форума имати довољно одлучности да рашчисте са расколницима у својим редовима и да омогуће нормалну дискусију осталима.

ИЗМЈЕНА: Ето, толико сам се изнервирао, да сам грешком умјесто твог инсистирања да мора једногласно, написао "мора већином".

Свако ко буде остао у расколу или отишао у раскол увек ће имати на овом форуму могућност да аргументује своје ставове. Поента је да до раскола не дође и да се сваки постојећи раскол изглади и излечи.

Црква има пут са којег се не враћа. А то је јединство као икона Свете Тројице. Екуменски пут јесте веран пут. Треба веровати у благодат Божију и неразоривост Цркве, што је једнако Православље.

Православље тумачи и користи Екуменизам на правилан начин, а тај начин јесте свеврлина и суштина Цркве. У питању је Еклисиологија Једне Католичанске Цркве.

Према томе, јасно је да ће убудуће доћи до великих помака у дијалогу са Римом. То су наше обавезе у наредним деценијама. А то значи да ће неизоставно да буде превирања и бунтовања, јер народ је малаксао духовно, под разним идеологијама и заблудама. Зато је потребно већ сада да се разговара о тим питањима, да се развија Црквени дијалог, сведочење у љубави. То је једном речју служба Цркве.

Ако је неко непослушан до краја то је његова слобода (негативна). Црква је дужна да свакоме изађе у сусрет и пружи поуку, одговор и утеху. jahojao234

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Слажем се са Жељком, ствар је врло озбиљна.

Замишљам, сасвим могући сценарио у коме ја водим децу на Литургију, а већински (у то будите убеђени) народ и патриотске организације опседају и заузимају храмове по Новом Саду, док мене оклопљена полиција штити да се несметано помолим Богу. И још да ме пуштају на Дневнику како ето нам не дају хулигани, лопови, мрачњаци, нацисти и анархисти да остваримо наша верска права и ометају нам пут у европске интеграције и цивилизацију... 0102_laugh

Пазите, ако дође до раскола, ја ћу бити тамо где су овце, а не тамо где су пастири. Делићу судбину изманипулисаног народа без обзира колико се неслагао са овим +Артемијевим неканонским начином.

Каква парадоксална ситуација... u-eshatonu

Забринут сам.

Подели на овим сајтовима

Само не заборављај да су овце на сабрању - на Литургији. u-eshatonu

Највећи је проблем заправо у искривљеном поимању Евхаристије. На њој се заиста одвија тајна Божија, одвија се ОДНОС Свете Тројице где верни учествују. Дух Свети нас сабира у Христу и узносе нас пред престо Бога Оца на благодарење, славу; на вечну радост и заједницу.

Значи када се све то превиди онда је очигледно у питању некаква обмана или идеја (идеологија) да је Православље некакво ,,исповедништво'' изван тих Еклисиолошких, Тријадолошких, Христолошких, идр. оквира. Нема ништа нејасно у чему је проблем. Само неко може да види а неко не може. Неко ће мислити да Богу службу приноси тиме што ће се силом борити, и преварама, уценама, па чак и криминалом као некаквим нужним злом. Па када баце камен на самога Христа мислиће да служе Богу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Почетак растурања СПЦ као овакве.

Време се заиста убрзава, ови са 8 разбојничким сабором мисле озбиљно, и руше све пред собом.

Забранти Владици Артемију Богослушење??

Лудило!

Пахомију још сви иду на крсну славу св.Ињатија Богоносца, и промовишу га, рехабилитују, а Артемију забранити Боослужење?

Зашто???

Чиме је и кога увредио Богослужењем?

Зато што му народ долази на Литургије?

Ено вам на пастирдобри, све беседе..

Лудило!

Није то "почетак растурања Цркве", јер Цркву неће ни "врата паклена надвладати", већ је ово, нажалост, почетак отпадања од Цркве неких тврдоглавих удова. Добро је покојни патријарх говорио: "Артемије ће направити раскол." Ипак, верујемо да му Бог то неће допустити.

Наравно да ни врата Пакла неће надвладати Цркву, па то је бар јасно савкоме, али ће Српска Светосавкса Црква ипак процветати у катакомбама, иако то сви покушавамо да не видимо, почев ја први.

Шта је пок.Патријарх говорио, то можемо тумачити по оној, чекам да ми умре духовник па да га прогласим за свога духовног оца.

Патријарх је у пристуству једног професора у својој болесничкој соби, рекао Владици Артемију, чим ја умрем, протераће те.

Е сада, ко хоће нек верује + Амфилохију(као ви и од тога правите аксиом), или неком другом, који је то чуо својим ушима..у присуству владике Артемија.

А какав однос су ти типови имали према пок.Патријарху, могли смо видети при покушају смене, и пензионисања, "јер је патријарх матор, сенилан, носи пелене, и просипа причешће када служи" и лицемерног гурања уз одар истих.

Ја се надам да вам Бог неће допустити такву врсту доказивања и увлачења непослушним идеолозима нововерја у СПЦ.

Molimo sve forumase da se pravilno izrazavaju kada pisu ime kanonskog episkopa

Подели на овим сајтовима

[quote author=Backi Insajder link=topic=8564.msg240164#msg240164 date=1284750047]

Није то "почетак растурања Цркве", јер Цркву неће ни "врата паклена надвладати", већ је ово, нажалост, почетак отпадања од Цркве неких тврдоглавих удова. Добро је покојни патријарх говорио: "Артемије ће направити раскол." Ипак, верујемо да му Бог то неће допустити.

Наравно да ни врата Пакла неће надвладати Цркву, па то је бар јасно савкоме, али ће Српска Светосавкса Црква ипак процветати у катакомбама, иако то сви покушавамо да не видимо, почев ја први.

Шта је пок.Патријарх говорио, то можемо тумачити по оној, чекам да ми умре духовник па да га прогласим за свога духовног оца.

Патријарх је у пристуству једног професора у својој болесничкој соби, рекао Владици Артемију, чим ја умрем, протераће те.

Е сада, ко хоће нек верује Амфилохију(као ви и од тога правите аксиом), или неком другом, који је то чуо својим ушима..у присуству владике Артемија.

А какав однос су ти типови имали према пок.Патријарху, могли смо видети при покушају смене, и пензионисања, "јер је патријарх матор, сенилан, носи пелене, и просипа причешће када служи" и лицемерног гурања уз одар истих.

Ја се надам да вам Бог неће допустити такву врсту доказивања и увлачења непослушним идеолозима нововерја у СПЦ.

Брате, смирење је потребно свима, па тако и Теби...

Чуди ме како не прокоментариса мој пост, који се налази близу поста брата Александра?

И не бих се ни јавио, али заиста пажљивије пиши....Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије. А и остале речи ниси чуо, па не сведочи...Опрости, не желим да Те гневим, већ да Ти помогнем, брате мој у Христу.

8084.gif

srcee

srcee

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Лупеташ. Патријарх Павле је сам тражио смену. А шта је ова "твоја екипа" причала о пат. Павлу то је посебна прича.

Подели на овим сајтовима

Морам да признам да се дивим свима вама који, вјерујем, осјећате дубок бол због раскола који предстоји.

Бог да ми буде милостив, мене то нимало не боли...

Мени смета то што велики број (да ли су у питању стотине или хиљаде људи, вријеме ће показати) оних који себе сматрају православним Србима пљују по Патријарху и Сабору, шире своје затуцано мрачњаштво и параноју и то представљају свијету као Православље!  8084.gif

Што се мене тиче - нека иду у раскол! Бар ће се Црква ослободити те рак ране на свом Тијелу и моћи ће да се окрене паметнијим стварима. Бар ће се знати ко је ко и неће им бити дозвољено да по храмовима и манастирима шире своје мрачњаштво.

Кад прође и та фамозна 2013. година и кад народ види да се евентуалним доласком папе неће десити никакав спектакл (јер папа је посјетио и Грчку прије неколико година, па се ништа није десило, нит' су се поунијатили, нити им је небо пало на главу), онда ће их се већина вратити у СПЦ.

А осталима се не може негирати њихова слободна воља!

Опет кажем, Боже ми опрости, знам да би требало да ме ово боли, али не боли ме...

Ево Немања још нешто занимљиво да видиш .

Дакле пази сад , ово је Чејо вечито бановани са свих верских форума данаске написао па да упоредимо са твојим постом,

ништа лично ,

ал веома слично :

Konacno ce doci do "raskola", Bogu i Svetome Vasiliji hvala.

Da konacno od ove ............ organizacije koja se zove "beogradska patrijasije" otpadnu vatikanski poslusnici i ostali..... Ovo sto bezblagodatni jeretici iz "beogradske patrijasije" raskolom zovu, to je samo otpadanje bolesnog djela, na celu sa takozvanim "patrijahom" bezblagodatnim ... Irinejom niskim, bezblagodatnim ............ ]Ristom Radovicem, zvanim "patrijah antilopa", bezblagodatnim ..........Atanasijem Jevticem, zvanim "cigu ligu prorok", bezblagodatnim ............ Irinejom Bulovicem, zvanim "bule" i ostalim bezblagodatnim ...........jedne .......... organizacije, zvane "beogradska patrijasija".

U Crkvi ce ostati pravoslavni episkop srpski vladika Artemije i mozda jos par episkopa, koji nece prodati svoje  duse djavolu. Otpasce svi oni bezblagodatni ...........,koji su, umjesto da sluze Bogu, Isusu Hristu, sebe stavili u sluzbi satane i rimskog pape.

Mislim da bi sada bilo veoma vazno, da vladika Artemije, sam, ili sa jos nekim episkopom, iz Srbije ili Grcke, rukopolozi arhimandrita Simeona Vilovskog i jos barem trojicu monaha rasko prizrenske eparhije  za episkope

srpske pravoslavne Crkve i da pod hitno baci anatemu na sve ............ iz beogradske patrijasije i da sa njima odmah prekine svako opstenje.

Slava Bogu na ovako dobrim vijestima, dako sada Bog pogleda na srpski narod.

извор

Подели на овим сајтовима

Почетак растурања СПЦ као овакве.

Време се заиста убрзава, ови са 8 разбојничким сабором мисле озбиљно, и руше све пред собом.

Забранти Владици Артемију Богослушење??

Лудило!

Пахомију још сви иду на крсну славу св.Ињатија Богоносца, и промовишу га, рехабилитују, а Артемију забранити Боослужење?

Зашто???

Чиме је и кога увредио Богослужењем?

Зато што му народ долази на Литургије?

Ено вам на пастирдобри, све беседе..

Лудило!

Е сада, ко хоће нек верује Амфилохију(као ви и од тога правите аксиом), или неком другом, који је то чуо својим ушима..у присуству владике Артемија.

Auuuu ovaj Backi Intelligence uvek ima neki info koji niko osim njega i jos nekog anonimusa,

u ovom slucaju profesor, nije cuo ali mi da verujemo njemu a ni slucajno zdravom razumu.

Подели на овим сајтовима

Лупеташ. Патријарх Павле је сам тражио смену. А шта је ова "твоја екипа" причала о пат. Павлу то је посебна прича.

Ма ти не лупеташ, ти само причаш оно по систему "јавио дневник" у овом случају, Митр.Амфилохије преко неког писма, или Еп.Атанасије у неком трактату.

Али овде је изгледа случај са оним покушајем подметања Патријархове оставке "коју је сам тражио" а то писмо загубио млађани Еп Максим, па црвенео на Сабору јер га је то запало по чреди.

Подели на овим сајтовима

A jeste li culi za pricu da je bivsi iguman manastira Crna Reka pricao da je vladika Artemije jos pre 20 god. sanjao da ce doci vladika Atanasije i oduzeti mu episkopski cin?

Ja sam ovu pricu cuo zaista ,ali je za mene veoma smesna ali vidim da neki ovde slicne price uzimaju kao argumente i cinjenice!

Jos bih vas molio da pripazite na medjusobno ophodjenje !

Подели на овим сајтовима

Ако нам се одвоје верници,заједно са Еп.Артемијем и верним му монаштвом,заиста је велика трагедија.Прво,то говори колико смо сви у опасности да дођемо у прелест јер се везујемо за човека а не за Бога,друго,незрели смо јер уместо да смо се бавили кључним стварима ми смо своје животе везивали за неке тамо људе а не за Бога и све то под видом-послушање старцу као Богу а какав је старац....то смо потпуно пренебрегнули...не знам,једноставно нисмо зрели као хришћани,комунизам нас је много уназадио,ма почело је то много раније,никако да станемо на своје ноге,стално се везујемо за лик и дело човека а не БогоЧовека.

Еп.Артемије је рекао у време Часнога Поста"Не дај Боже да цепам хитон СПЦ!"

Искрено се надам да ће упркос сујети и прелести у којој се налази,смоћи снаге да се смири како му и приличи као Епископу у његовим годинама.

Волела сам га пуно и поштовала...жао ми је због свега.

Срамота, каква дрскост!

То је једино што  осећм прочитавши ваш пост.

Ви ћете једном владици, да спочитавате и да га оцењујете као прелешћеног и сујетног?

Ви ћете ономе који ћути и трпи све оне увреде, лажи, и клевете, којима га засипају у циљу да га представе највећом опасности по СПЦ, већом од атеиста, расколника, секташа, материјалиста, либерала, нихилиста, масона, римокатолика, унијата, уз то етикетирајући га као среброљупца, егоисту, сујетног прелешћеног, јер ето некада и каже нешто у своју одбрану, и одбрану својих монаха?

Какво везивање за човека какво везивање "за неке тамо људе"..

Да ли сте некада били у присуству вл.Артемија у последње време, да ли сте некада били у Шишатовцу?

Да ли сте видели питања верника, негодовње због "млаког става", због ћутања, због трпљења, због попуштања, због чувања СПЦ по сваку цену, док други као разбојници раде шта хоће..?

Да ли сте видели питања верника владико ви ћете бити мученик, и то је лепо, ћутите као јагње пред клањем, али шта ми имамо од тога, што ће нам отети и Цркву ?

Сутра када би Вл.Артемије прихватио неоварламитску идеологију, обновљенашку археолошку литургију "мож да бидне, ал не мора да значи",папу као првог епископа града Рима, са којима имамо мале проблеме али не непремостиве за уједињење, календар Грегоријански који ћемо звати Миланковићев, итд,итд..у очима верника он ће бити само неки несретник који је био задужен за "контролисану одбрану" и био би гори чак и од еп.Иринеја Буловића, или Митрополита Амфилохија Радовића..

Управо ви имате тај однос, "како му је одговорио" Амфи цар итд, однос према званичном, како дневник каже..однос према идолима..

Подели на овим сајтовима

A jeste li culi za pricu da je bivsi iguman manastira Crna Reka pricao da je vladika Artemije jos pre 20 god. sanjao da ce doci vladika Atanasije i oduzeti mu episkopski cin?

Ja sam ovu pricu cuo zaista ,ali je za mene veoma smesna ali vidim da neki ovde slicne price uzimaju kao argumente i cinjenice!

Jos bih vas molio da pripazite na medjusobno ophodjenje !

Да, ја сам то чуо пре годину две дана, и остао без текста,али нисам чуо, по систему причао ми човек, него су нам изнели неке папире, као дневник, нисам се усудио да питам шта је то, али су то они записали...

То је било виђење вл.Артемија, из 1985 год, када је владика имао виђење, како улази у цркву манастира Црна Река у пећини, а у олтару седи на часној трпези вл.Атанасије, и дан данас, ми је криво што нисам се усудио да то снимим, и да поставим питање, да ли је реч о три виђења исте ствари, или је свако било другачије, јер је било три виђења.

Подели на овим сајтовима

Gospodine Insajderu,zaista nije primerno govoriti o jednom episkopu da je sujetan i prelescen,ali ni vi niste nista bolji kada ocenjujete druge episkope!Zato molim i vas i ostale da o episkopima ne govore na taj nacin,koji god da je u pitanju!

Sad pitate dali je jedan episkop veca opsanost od masona itd...

Spoljasnji napadi jacaju Crkvu ali je unutrasnji slabe,tako da vam je odgovor da je episkop koji naginje raskolu mnogo veca opasnost!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...