Макрина Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Могу да Вам кажем да никада нисам била у Шишатовцу нити бих волела икада и да будем.Та врста сентименталности ме не занима. Да,неке тамо људе,мислим на монаштво и поједине јеромонахе,што их народ представља за духовне.Старец је веома скупа реч а ми смо просто навикли да свакога тако ословљавамо и у томе видим нашу незрелост. Можда ја имам искривљену слику о томе шта је праведник,не знам,али по неком мом виђењу,праведник није окружен гомилом разјареног народа који пада у панику,плач,хистерију и остало. Епископу Артемију исто као и Ви желим да остатак свога живота проведе у миру и покајању као и сваки хришћанин,уостало, за то се и молимо свакодневно. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Backi Insajder Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Neposlusni Crkvi i izricu ove kazne , sto je najstrasnije! Значи по теби је Црква = Артемије плус туце непослушних монаха? А ти "непослушни Цркви" су Патријарх и Сабор? Само да те питам шта је онда за тебе Црква пошто то СПЦ теби очигледно није? Оканите се више Патријарха Иринеја и не заклањајте се иза патријарха који у овоме народу још има неупитни ауторитет. Када га будете послушали, у свему, онда можемо да говоримо о ауторитету Патријарха, јер вама оно што не одговара, ви то игнориштете и релативизујете. Ово је говор Патријарха Иринеја о начину служења литургије београдским свештеницима, где је јасно и гласно рекао на шта се односи вековно устаљени поредак служења литургије, и то подвукао свештенству! КО ЈЕ ТО НЕПОСЛУШАН ПАТРИЈАРХУ?? http://www.box.net/shared/cqrmjm68zv Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Gospodine Insajderu,zaista nije primerno govoriti o jednom episkopu da je sujetan i prelescen,ali ni vi niste nista bolji kada ocenjujete druge episkope!Zato molim i vas i ostale da o episkopima ne govore na taj nacin,koji god da je u pitanju! Sad pitate dali je jedan episkop veca opsanost od masona itd... Spoljasnji napadi jacaju Crkvu ali je unutrasnji slabe,tako da vam je odgovor da je episkop koji naginje raskolu mnogo veca opasnost! Брате Дејане,опрости,али нисам схватила да сам тиме што сам рекла да Еп.Артемије има сујету и да је у прелести понизила његово Епископско и хришћанско достојанство.Зар свако од нас хришћана се не бори са тиме свакодневно? Са сујетом и опасношћу да упадне у неку ђавољу замку,како ми то називамо прелест?? 0110_hahaha Ако је тако,а један Епископ не сме ни под којим видом да се стави у ту категорију,онда нагињемо ономе што већина од нас не воли-папизам,зар не и непогрешивост?? Мати Макарија је једном рекла Владики Данилу,повређена његовим мало надменим ставом -О,Господе како је у овом тренутку потамнела Твоја Икона! Владика јој се на то извинио јер је схватио да је погрешио али то су за разлику од нас много широки људи. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Neposlusni Crkvi i izricu ove kazne , sto je najstrasnije! Значи по теби је Црква = Артемије плус туце непослушних монаха? А ти "непослушни Цркви" су Патријарх и Сабор? Само да те питам шта је онда за тебе Црква пошто то СПЦ теби очигледно није? Оканите се више Патријарха Иринеја и не заклањајте се иза патријарха који у овоме народу још има неупитни ауторитет. Када га будете послушали, у свему, онда можемо да говоримо о ауторитету Патријарха, јер вама оно што не одговара, ви то игнориштете и релативизујете. Ово је говор Патријарха Иринеја о начину служења литургије београдским свештеницима, где је јасно и гласно рекао на шта се односи вековно устаљени поредак служења литургије, и то подвукао свештенству! КО ЈЕ ТО НЕПОСЛУШАН ПАТРИЈАРХУ?? http://www.box.net/shared/cqrmjm68zv Патријарх је објаснио да то не треба само напрасно да се ради. Вероватно је у преву јер сте се саблазнили попут оне жене коју спомиње Патријарх. Ако те није срамота да попут жене одређујеш како и шта треба онда изволи. Тешко је описати твоје лицемерје и позивање на Патријарха. Окренули сте леђа и њему и Сабору, целој Цркви, народу, Богу, анђелима, Светитељима. Довољни сте сами себи. Је ли има нешто од тога да није тачно? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сава Савановић Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Ако нам се одвоје верници,заједно са Еп.Артемијем и верним му монаштвом,заиста је велика трагедија.Прво,то говори колико смо сви у опасности да дођемо у прелест јер се везујемо за човека а не за Бога,друго,незрели смо јер уместо да смо се бавили кључним стварима ми смо своје животе везивали за неке тамо људе а не за Бога и све то под видом-послушање старцу као Богу а какав је старац....то смо потпуно пренебрегнули...не знам,једноставно нисмо зрели као хришћани,комунизам нас је много уназадио,ма почело је то много раније,никако да станемо на своје ноге,стално се везујемо за лик и дело човека а не БогоЧовека. Еп.Артемије је рекао у време Часнога Поста"Не дај Боже да цепам хитон СПЦ!" Искрено се надам да ће упркос сујети и прелести у којој се налази,смоћи снаге да се смири како му и приличи као Епископу у његовим годинама. Волела сам га пуно и поштовала...жао ми је због свега. Срамота, каква дрскост!То је једино што осећм прочитавши ваш пост. Ви ћете једном владици, да спочитавате и да га оцењујете као прелешћеног и сујетног? Ви ћете ономе који ћути и трпи све оне увреде, лажи, и клевете, којима га засипају у циљу да га представе највећом опасности по СПЦ, већом од атеиста, расколника, секташа, материјалиста, либерала, нихилиста, масона, римокатолика, унијата, уз то етикетирајући га као среброљупца, егоисту, сујетног прелешћеног, јер ето некада и каже нешто у своју одбрану, и одбрану својих монаха? Какво везивање за човека какво везивање "за неке тамо људе".. Да ли сте некада били у присуству вл.Артемија у последње време, да ли сте некада били у Шишатовцу? Да ли сте видели питања верника, негодовње због "млаког става", због ћутања, због трпљења, због попуштања, због чувања СПЦ по сваку цену, док други као разбојници раде шта хоће..? Да ли сте видели питања верника владико ви ћете бити мученик, и то је лепо, ћутите као јагње пред клањем, али шта ми имамо од тога, што ће нам отети и Цркву ? Сутра када би Вл.Артемије прихватио неоварламитску идеологију, обновљенашку археолошку литургију "мож да бидне, ал не мора да значи",папу као првог епископа града Рима, са којима имамо мале проблеме али не непремостиве за уједињење, календар Грегоријански који ћемо звати Миланковићев, итд,итд..у очима верника он ће бити само неки несретник који је био задужен за "контролисану одбрану" и био би гори чак и од еп.Иринеја Буловића, или Митрополита Амфилохија Радовића.. Управо ви имате тај однос, "како му је одговорио" Амфи цар итд, однос према званичном, како дневник каже..однос према идолима.. Druže gospodine! Mi srpski vampir , imenom Sava Savanović ( izvinjavam se na latinicu , zagubio sam ćerilicu) , pitamo samo jedno pitanje: Da li ste vi druže Bački , onaj iz Bačke koji redovno visi u Šišatovcu , jedan od onih koji loži našeg Artemija dok mu mozak ne isisate ? - Еј, Сава Савановићу, двадесет година вампирујеш, и не оста без вечере као вечерас! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Свако ко буде остао у расколу или отишао у раскол увек ће имати на овом форуму могућност да аргументује своје ставове. Поента је да до раскола не дође и да се сваки постојећи раскол изглади и излечи. То је ваше право, али је и моје право да мислим да ће то само оборити квалитет овог форума. Постоји нешто што се у интернет жаргону зове троловање, а то је кад неко намјерно провоцира на форуму без жеље да истински разговара. Ови који се спремају у раскол су фанатици и само ће уносити пометњу на форум. Али, ја нисам модератор (нити желим да будем). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Слажем се са Жељком, ствар је врло озбиљна. Замишљам, сасвим могући сценарио у коме ја водим децу на Литургију, а већински (у то будите убеђени) народ и патриотске организације опседају и заузимају храмове по Новом Саду, док мене оклопљена полиција штити да се несметано помолим Богу. И још да ме пуштају на Дневнику како ето нам не дају хулигани, лопови, мрачњаци, нацисти и анархисти да остваримо наша верска права и ометају нам пут у европске интеграције и цивилизацију... greengrin Пазите, ако дође до раскола, ја ћу бити тамо где су овце, а не тамо где су пастири. Делићу судбину изманипулисаног народа без обзира колико се неслагао са овим +Артемијевим неканонским начином. Каква парадоксална ситуација... greengrin Забринут сам. Нема шансе да ће расколници са собом повести већину народа. То су само галамџије, а постоји појам који се зове "тиха већина". Зилотски оријентисани расколници ни у једној помјесној Цркви нису са собом одвели већину (можда око 10% људи), па неће ни код нас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 И још, Патријарх је овде рекао да он сам служи гласним читањем... да препоручује да молитву чује и народ. Друге појединости није ни помињао. Ето послушаћемо Патријарха као и увек. И ко сада није послушан Патријарху? Срамота је на такав приземан начин чинити раскол, срамота је на сваки други начин чинити раскол, него је у питању што овде имамо посла са буквално ,,незнавенима'' - то уопште није увредљива реч. То описује тврдоглавост и неукост на јединствен начин. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Свако ко буде остао у расколу или отишао у раскол увек ће имати на овом форуму могућност да аргументује своје ставове. Поента је да до раскола не дође и да се сваки постојећи раскол изглади и излечи. То је ваше право, али је и моје право да мислим да ће то само оборити квалитет овог форума. Постоји нешто што се у интернет жаргону зове троловање, а то је кад неко намјерно провоцира на форуму без жеље да истински разговара. Ови који се спремају у раскол су фанатици и само ће уносити пометњу на форум. Али, ја нисам модератор (нити желим да будем). tacku na kvalitet ovog foruma stavlja urednistvo i do sad je sve bilo ok,a ti trolovi se na vreme sankcionisu!Svi su greengrin na ovaj forum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Ево Немања још нешто занимљиво да видиш . Дакле пази сад , ово је Чејо вечито бановани са свих верских форума данаске написао па да упоредимо са твојим постом, ништа лично , ал веома слично : Не видим неку посебну сличност између текста тог лика и мог писања, напротив. Ако ти се да да анализираш, изволи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Ево Немања још нешто занимљиво да видиш . Дакле пази сад , ово је Чејо вечито бановани са свих верских форума данаске написао па да упоредимо са твојим постом, ништа лично , ал веома слично : Не видим неку посебну сличност између текста тог лика и мог писања, напротив. Ако ти се да да анализираш, изволи... Обојици вам раскол не причињава негативне емоције , то је оно што наглашавате. Он је старотарац и практично сматра да је раскол добро дошао , ти си новотарац и сматраш да је практично раскол решење за рак рану. Зашто је то тако, зашто сте ту слични? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 17, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Зашто је то тако, зашто сте ту слични?Verovatno,posto i jedan i drugi misle da su ovi drugi rak rana Crkve,da treba nezdravo tkivo seci i baciti zarad zdravlja citavog tela! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Ево Немања још нешто занимљиво да видиш . Дакле пази сад , ово је Чејо вечито бановани са свих верских форума данаске написао па да упоредимо са твојим постом, ништа лично , ал веома слично : Не видим неку посебну сличност између текста тог лика и мог писања, напротив. Ако ти се да да анализираш, изволи... Обојици вам раскол не причињава негативне емоције , то је оно што наглашавате. Он је старотарац и практично сматра да је раскол добро дошао , ти си новотарац и сматраш да је практично раскол решење за рак рану. Зашто је то тако, зашто сте ту слични? Чуј, ја не вичем баш "слава Богу" што ће доћи до раскола, колико се сјећам - два пута сам нагласио да сам свјестан да ми је гријех то што ме раскол не погађа. А по тој логици "он је за један екстрем, ти си за други", могао би изједначити и Бога и ђавола. Битно је шта стоји иза неке позиције, иза тог "екстрема". Искрено, према људима који сматрају да је Црква безблагодатна због таквих ствари као што је преговарање са католицима или промјена календара, осјећам врло негативне емоције, да не улазим у детаље. А знаш зашто? Зато што немају нимало љубави. И то није само моја тврдња, нешто у том тону сам нашао код старца Филотеја Зервакоса кад говори о грчким старокалендарцима. Мени они изгледају људи који би били савршено задовољни да 99,9% становништва оде у пакао, докле год они добију потврду и задовољство да су у праву. Мене само занима до кад ти и теби слични мислите да повлађујете тим расколницима и да толеришете то што раде? Постоји ли за вас икаква граница након које непослушног треба избацити из Цркве??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Мене само занима до кад ти и теби слични мислите да повлађујете тим расколницима и да толеришете то што раде? Постоји ли за вас икаква граница након које непослушног треба избацити из Цркве??? Наравно да постоји граница, само је изгледа далеко моја од твоје. И вероватно су методе другојачије. Што се тиче +Артемија, да сам се ја питао реаговао бих још пре 6 година и то веома енергично. Пошто тада није одреаговано , мислим да сада треба бити тактичан. Друго није тајна да неки странци раде на томе да се раскол баш деси. Значи све бих сад урадио да се не деси. Наравно , твоје и Чејине ставове не могу да сконтам, никако... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Написано Септембар 17, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2010 Мене само занима до кад ти и теби слични мислите да повлађујете тим расколницима и да толеришете то што раде? Постоји ли за вас икаква граница након које непослушног треба избацити из Цркве??? Наравно да постоји граница, само је изгледа далеко моја од твоје. И вероватно су методе другојачије. Што се тиче +Артемија, да сам се ја питао реаговао бих још пре 6 година и то веома енергично. Пошто тада није одреаговано , мислим да сада треба бити тактичан. Друго није тајна да неки странци раде на томе да се раскол баш деси. Значи све бих сад урадио да се не деси. Наравно , твоје и Чејине ставове не могу да сконтам, никако... А како то странци раде на расколу? То ми звучи као нека теорија завјере каквима смо ми Срби јако склони. На кога то странци утичу, на Артемија или на Сабор? Мислим да већ помало претјерујеш стављајући ме у исти кош са тим Чејовићем и након ове поруке нећу више одговарати на ту тезу. Уосталом, ти рече да је он банован на више форума - ја нигдје нисам банован. Мора да има неке разлике, питам се која ли је... 89898989898989 Иначе, ја ето контам и твоје и његове ставове, једино што се са његовим не слажем 100%, а с тобом се не слажем само дјеломично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука