Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Ниђе везе. Јања би могла више да се моли Богу прије но што јавно износи закључке. Колики сасуд Духа је требала бити Пресвета Богородица да прими читавог Бога у себе? Та њена прича о духовним капацитетима је небулоза и нема везе са православним исповиједањем што потврђује и Јеванђеље и житија светих девојака и жена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Prekopirao sam post Predraga Stojadinovića sa forum.ateisti.com: 22.8.2010. 14.40 Voleo bih da neki pravoslavac objasni kako neko ko veruje u ove bezobrazne grozote i diskriminaciju može sebe da zove poštenim ili uopšte čovekom? 1. Тимотију, глава 2 11. Жена на миру да се учи са сваком покорношћу. 12. Али жени не допуштам да учи нити да влада мужем, него да буде мирна. 13. Јер је Адам најпре саздан па онда Ева; Voleo bih da cujem nekog vernika da kaze: 'Boze kakve gluposti pisu ovde! Ovo je gadost.'Cekam . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 hvala Evgenik na odgovoru Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Voleo bi da cujem od nekog ateiste da kaze biblija nije samo pisana nego i napisana, celovita. Nemoze se suditi o hriscanstvu na ovakav nacin. Na mnogim drugim mestima apostol Pavle kaze da muz mora da voli zenu na nacin na koji Hristos voli Crkvu i da muz i zena svoj bracni zivot uredjuju po dogovoru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Voleo bi da cujem od nekog ateiste da kaze biblija nije samo pisana nego i napisana, celovita. Nemoze se suditi o hriscanstvu na ovakav nacin. Na mnogim drugim mestima apostol Pavle kaze da muz mora da voli zenu na nacin na koji Hristos voli Crkvu i da muz i zena svoj bracni zivot uredjuju po dogovoru. Nisam sudio o Bibliji ni o hriscanima, fala bogu da ovako danas niko ne razmislja. Zanima me samo sta vas sprecava da kada vidite ovako nesto kazete da je to nebuloza. Sigurno da ne bi imali problem da to stoji u nekoj drugoj knjizi. Dakle ponovljam zahtev tri male reci -"ovo je glupost" The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Zasto bi rekli da je glupost? Kakav je to odnos u kome jedan vlada nad drugim a jos bracni odnos? Ako neko vec ne zeli da procita celu bibliju bar moze a procita sve poslanice aposltoa Pavla pa da onda donese zakljucak kakav je bio njegov stav prema braku i odnosu muza i zene u njemu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Setio sam se jednog matorog teksta iz NIN-a (a verovatno da ste vi to ovde vec nekad raspravljali). Zaključak je glasio da žene u pravoslavlju zauzimaju počasno i visoko mesto. Svi su navodili primer Bogorodice koju hrišćani smatraju najuzvišenijim ljudskim bićem. Profesor Tarasjev je istakao da broj svetiteljki u pravoslavlju premašuje 300. Od tog broja šest svetih žena je ravno apostolima a najviše je među sveticama mučenica “što sa velikim poštovanjem moramo pamtiti”. Zanimljivo je bilo posle završetka tribine čuti razgovor jedne grupe studenata. Oni su živo prepričavali knjigu u izdanju “Svetigore” pod nazivom “Šta treba da zna svaka pravoslavna devojčica”. Ova knjiga, prevedena sa ruskog jezika, uživa popularnost među ovdašnjom omladinom pravoslavne orijentacije. Objavljena je sa blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji je i recenzent. U predgovoru se kaže da je “namenjena čitanju u krugu porodice”. Sastavljena je u formi poučnih razgovora majke i ćerke. Na početku knjige glavna junakinja Milica ima pet godina a na kraju 15. Sva imena su srpska, valjda radi lakše identifikacije: Milicin brat se zove Sava a drugarice Kaća, Radmila i Mirjana. Šta, dakle, treba da zna svaka pravoslavna devojčica? Osim onoga što se moglo čuti na Filološkom fakultetu i što je osnova knjige, ima i drugih neočekivanih zapleta i obrazloženja. Recimo, televizor “razorno i pogubno deluje po zdravlje”, te ga ne treba imati u kući. Kompjuterske igrice “izazivaju zavisnost i ostrašćenost” što znači da je igrač “postao rob mračne sile”. Majka upozorava Milicu da je negde pročitala da oko 80 odsto devojaka koje rade za kompjuterom ostaje sterilno. Dalje, Milica postaje žrtva cenzure, kad je majka uhvati da čita “Kraljicu Margo” Aleksandra Dime. Takve knjige “ostavljaju na duši ružan trag, uče laži, licemerju i razuzdanosti”. Najbolja literatura za devojčice su “Žitija svetih”. Kasnije na pitanje odakle nam duša, mama, koja inače, vidimo, ne oskudeva u savetima, odgovara: “Ona je od Boga, ali o tome bolje pitaj tatu“. O higijenskim pitanjima očeve ne treba opterećivati jer je period menstruacije “period telesne nečistote”. Bolest Milica nije znala Šta je lenjost, kaže se u knjizi. Pored školskih obaveza, od sedme godine ona sprema sobu, pere posuđe, kupuje hleb, učestvuje u pripremanju jela, brine o mlađem bratu i sestricama. U znak zahvalnosti mama joj u jednom trenutku kaže: “Savi bi trebalo kupiti novi bicikl, ti pričekaj sa kaputom.” Kad je Milica poodrasla, mama joj je objasnila da devojke koje se šminkaju “služe đavolu” (šminka je laž, a otac laži je đavo), u prošlosti su se šminkale samo bludnice. Na pitanje šta je blud, majka odgovara da su to svi koji stupaju u bračne odnose sa osobom sa kojom nisu u braku. “Bludnici obolevaju od neizlečivih bolesti od kojih im se ponekad telo živo raspada, krv se kvari, otpada im nos”… Prepreka za odlazak u raj, ima, međutim, na svakom koraku. Brižna majka je i ovakvu priču ispricala Milici. Jedna mlada nevina monahinja umire. U snu se javlja svojoj koleginici koja je šokirana što ova gori u paklu. Kako je tu dospela? “Zbog toga što čuvajuci telesnu neporočnost nisam sačuvala i čistotu duše. Bila sam potajno zaljubljena u jednog mladića i gledala sam ga u crkvi, i maštala sam strasno o njemu”… Kada se Milica jednog dana vratila vidno potresena kući zbog susreta s mladićem koji je na frontu izgubio noge i ruke, mamica je teši: “Kao što znaš, telesne bolesti su najčešće posledice greha. Greh i bolest su međusobno povezani.” Na kraju, pred završetak knjige, kad Milica treba da odluči u koju srednju školu da se upiše – ona kao da gubi živce. “Znaš, mama, ponekad mi je krivo što sam se rodila kao žena i što nisam muškarac. Žena je osuđena na jedan jedini put i nema izbora. To je domaćinstvo.” I kakva bi to majčica bila kad ne bi znala da uteši svoju devojčicu. Ima izbora. Ukoliko ne želi porodicu, Milica uvek može da se zamonaši, kaže mama i dodaje: “Nemaš razloga da zavidiš muškarcima, koji su, zaista, više od žena sposobni za umni, stvaralački rad. Može biti da gospod na taj način cuva ženu od mnogih iskušenja i sablazni. Čuva je zbog toga što je njen glavni zadatak na zemlji odveć dragocen, a to je rađanje i vaspitanje dece.” Dakle jel neko citao ovo knjigu? Jel stvarno ovolko retardirana? Jel istina da je Amfilohije rezezent? The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Те књиге су по мени чисто секташтво јер кад их читам звуче као да их је писао неко од уважених инквизицијских поротника. Наши Епископи веома често немају времена да детаљно ишчитају сваку од књига коју објављују неке црквене штампарије па се почесто међу њима провуче литература која је потпуно нездрава и неправославна. Џаба им хиљаду тих приручника за "спасење" који више личе на мормонску и јеховистичку литературу када у православљу никада није било готових дефиниција и рјешења. Спасење је у љубави и покајању а не у средњовјековном протестантском морализму односно секташтву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Ova mi je tema jako interesantna. Zamolio bih nkoga da u kratkim crtama da neko elaborira na tovu temu.Mislim da bi to bar za mene bio jak osnov za dalje pisanje kao i za eventualna pitanja.Recimo ima li žena ograničenja, braćno pravo,majka, uloga u bogosluženju itd. Znam da ovo zatjeva malo više truda ali mislim meni ako muslimanu je ovo neophodno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Da, kao sto rece Evgenik ta knjiga "Sta treba da zna svaka pravoslavna devojcica" je totalno sektastvo. I gle cuda kao i svi ostali sektaski elementi koji su se uvukli u Crkvu dolazi iz Rusije. Tamo je masa njih opsednuta jednom idiotskom idejom da se mora stvoriti organsko drustvo feudalnog tipa da bi ljudi mogli biti hriscani. Teska bolestina u svakom smislu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Voleo bi da cujem od nekog ateiste da kaze biblija nije samo pisana nego i napisana, celovita. Nemoze se suditi o hriscanstvu na ovakav nacin. Na mnogim drugim mestima apostol Pavle kaze da muz mora da voli zenu na nacin na koji Hristos voli Crkvu i da muz i zena svoj bracni zivot uredjuju po dogovoru. Nesto me mrzi samo zbog toga sada da citam (jednog dana sigurno hocu).Vidim da ne postoji konsenzus da je tu poslanicu Pavle pisao, ali to je manje bitno. Help me help you: Kakva pokornost crna? Zbog cega zena ne sme da uci druge - Nije li to grozno reci? Ovo za greh zene i iskupljenje radjanjem mi je jako degutantno, ali verujem da ste vi na takve ideje previse oguglali, pa vam ne zameram puno. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Šta znače ti navedeni citati? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Енизе, а да ти за промјену умјесто арапских пропагандиста узмеш свете Оце па их сам прочиташ и упоредиш да ли ти исти боље разумију Христа од оних који су вјери и молитви посветили живот? Brate ja sam pročitao ,navedem citat i brate daš komentar.Ne uzimam ja sve zdravo za gotovo.Naslušao sam se ja eksperta o isamu koji nisu muslimani i obratno.I jedni i drugi baš se ne mogu pofaliti razumjevanju drugih. Nisam ja poput nekih koji čuju uzmu odmah stav zdravo za gotovo. pozdrav svima !!! pisala sam skoro negdje na temu ravnopravnost muškarca i žene i iščitavajući pročitala stav da je ovo pitanje nezgodno, odnosno nedovoljno precizno postavljeno s obzirom na mjerila. mislilo se na ravnopravnost u društvenom smislu ( mada je i ovo usko definisano). tu diskriminacija postoji,žene zarađuju za iste poslove manje, to svi znamo, ali i u drugom smjeru , u austriji su muškarci po pitanju prava u porodici nakon rastave, odnosno za vrijeme rastave, diskriminisani. kada žena današnjice pročita da treba da se pokori mužu, s obzirom na to koliko danas muškaraca, nažalost, živi pravoslavno, nije ni čudo da im se želudac podigne :cheesy: ovo nezgodno pitanje ravnopravnosti posmatrati čisto vjerski usljovljeno sigurno nije lako, jer uvijek će biti sveštenih lica i drugih ljudi iz crkvenih redova, koja će zbog svojih ljudskih grijeha, društvenog angažmana, prenagliti i doći u stanje da se postave šovinistički ne samo prema ženi, nego i religiji, te zbog toga mislim da ovom pitanju treba sagledati iz više perspektiva. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Voleo bi da cujem od nekog ateiste da kaze biblija nije samo pisana nego i napisana, celovita. Nemoze se suditi o hriscanstvu na ovakav nacin. Na mnogim drugim mestima apostol Pavle kaze da muz mora da voli zenu na nacin na koji Hristos voli Crkvu i da muz i zena svoj bracni zivot uredjuju po dogovoru. Nesto me mrzi samo zbog toga sada da citam (jednog dana sigurno hocu).Vidim da ne postoji konsenzus da je tu poslanicu Pavle pisao, ali to je manje bitno. Help me help you: Kakva pokornost crna? Zbog cega zena ne sme da uci druge - Nije li to grozno reci? Ovo za greh zene i iskupljenje radjanjem mi je jako degutantno, ali verujem da ste vi na takve ideje previse oguglali, pa vam ne zameram puno. Pod ucenjem se ne misli na naucavanje nekog nekom znanju ili vestinama nego podvodjenje nekog pod svoju samovolju, svojevrsni guruizam. Muz i zena su pokorni Hristu (sto znaci da svoju licnost treba da usmere ka jednoj novoj Hristolikoj formi). A tako nesto upravo zbog tog zadatka iskljucuje mogucnost da neko nekoga ponizava ili pokorava ili podvodi svojoj samovolji na bilo koji nacin. To bi onda znacilo da jedan od bracnih drugova koji bu tako nesto radio sluzi nekom demonu (uslovno receno) a ne Hristu. Imam osecaj da ideja greha koju ti imas je previse protestantizovana da bi misli na isto kad pricamo o bilo cijoj gresnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 To bi onda znacilo da jedan od bracnih drugova koji bu tako nesto radio sluzi nekom demonu (uslovno receno) a ne Hristu. Možeš li da pojasniš malko? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука