Аурор Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Prekopirao sam post Predraga Stojadinovića sa forum.ateisti.com: 22.8.2010. 14.40 Voleo bih da neki pravoslavac objasni kako neko ko veruje u ove bezobrazne grozote i diskriminaciju može sebe da zove poštenim ili uopšte čovekom? 1. Тимотију, глава 2 7. За које сам постављен проповедник и апостол (истину говорим у Христу, не лажем), учитељ незнабожаца, у вери и истини. 8. Хоћу, дакле, да молитве чине људи на свакоме месту, подижући свете руке без гнева и премишљања. 9. Тако и жене у пристојном оделу, са стидом и поштењем да украшују себе, не плетеницама, ни златом, или бисером, или хаљинама скупоценим, 10. Него добрим делима као што се пристоји женама које се обећавају побожности. 11. Жена на миру да се учи са сваком покорношћу. 12. Али жени не допуштам да учи нити да влада мужем, него да буде мирна. 13. Јер је Адам најпре саздан па онда Ева; 14. И Адам се не превари, а жена преваривши се постаде преступница; 15. Али ће се спасти рађањем деце, ако остане у вери и љубави и у светињи с поштењем. U prevodu, ćuti kučko da ne popiješ po nosu... MA BRAVO!!! Zanima me i kako bilo koja žena može sebi da dozvoli da veruje u ove katastrofalne osnove za svaku diskriminaciju žena??? Šta je vaše mišljenje o ovome? Kakav je inače položaj žene u Pravoslavlju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Највећи могући. Ми православни исповиједамо да је преко жене и кроз жену дошло спасење свијету. Христос не би могао да се оваплоти осим у највећој љубави, доброти и светости, и његово оваплоћење кроз Дјеву Богородицу јесте једно од највећих чуда и икона васкрсења, јер његово зачеће кроз ријеч (и наравно пристанак слободне воље мајке) и његово рађање без рушења дјевичанства предсказује да га након смрти сила гроба неће моћи ограничити нити зауставити. Мушким припадницима је заповијеђено да воле своје жене као што Христос завоље своју Цркву, дакле до љубави која је спремна да положи властити живот за другога. Дакле да је жена на посебном мјесту у православљу свједочи и наша вјера која каже да Бог на свијет није дошао кроз мушкарца него кроз жену. За све остале погледе на свијет жена је углавном сексуални објекат, супарник, нека врста домаће животиње и слично. Једино је православнима наређено да своје жене воле толико да и живот дају за њих. ПС А тај лик што је писао тумачење је неко ко управо промовише прикривени шовинизам: порука тог текста за православне јесте да жена није сексуални објекат који мора четири сата дневно да проводи пред огледалом шминкајући се, обилазећи бутике, и стварајући од себе комад меса, него се жена позива на духовно усавршавање - да је првенствено видимо као личност, духовно изграђену и узвишену у непролазној љепоти човјека. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 A kako tumačiš onda ove reči iz Biblije? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Па кажем ти, порука је актуелна и данас јер и сад имаш два типа жена (само ових првих далеко више анжалост): једне се форсирају порукама са медија да ако не личе на секс симболе из плејбоја козмополитена и осталих идиотских часописа - да су мање вриједне пажње, мање вриједне као личности што је катастрофално, а друге (које су сада у мањини) се труде да се изграде као личности а не као сексуални објекти. Мени ти стихови потврђују да је жена позвана на духовно савршенство - и ми заиста имамо кроз историју много примјера страховите духовне снаге и висине (ево паде ми на памет св.Марија Египћанка и још огроман број светих и великих жена), на крају баладе космонауту Јурију Гагарину је духовница била једна руска матушка. Просто мачизма нема нити се благонаклоно гледа на њега. Што се тиче овога да "жени није допуштено да учи мужа" не мисли се на равноправан савјет, него управо на уздизање изнад - дакле, као што није допуштен шовинизам, није допуштен ни неки уврнути матријархат, свако има своју улогу и свој позив који би требао да ради са много љубави изграђујући се духовно. Нема ту ни говора о некаквом шовинизму. Сматра се да је жена боголико створење јер само кроз њу долази нови живот на свијет. Мада само додам да су у раној Цркви одређене жене имале благослов и "преко мјере", те су служиле као ђаконисе при храмовима, а то су могле оне које су дуго биле удовице са одраслом дјецом, дакле без икаквих породичних обавеза. Мајка је стуб породице и самим тим стуб друштва, на њој тако посредно почива читава наша цивилизација и светост њеног позива је велика, па се она није оптерећивала још обавезама да поред властите породице предводи и локалну црквену заједницу. Још један од доказа против икакве приче о шовинизму јесте чињеница да имамо равноправан број мушких и женских манастира, равноправан број светих мужева и жена, те да у нашем народу постоји огромно поштовање према многим духовним женама -почевши од св.Богородице, св.Петке, св.Матроне Московске и многих других...што нећеш срести у неким другим заједницама. Примјера ради у српској историји је било страховито много великих жена, али њима наше лажно равноправно друштво никада неће додијелити назив улице или факултета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Само мало да додам , да су жене у Хришћанству дискриминисане , онда не би имале никакву улогу у животу Цркве. Жене су исто имале апостолску мисију као на пример света Текла , па жене Миромосице , а касније се јавља Ђаконисе , као израз поштовања према женама , да су и ове удови Цркве , у служби Цркве! Неко гледа ( тумачи ) овако а неко онако али Брат Evgenik све је лепо описао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2010 једне се форсирају порукама са медија да ако не личе на секс симболе из плејбоја козмополитена и осталих идиотских часописа - да су мање вриједне пажње, мање вриједне као личности што је катастрофално, а друге (које су сада у мањини) се труде да се изграде као личности а не као сексуални објекти. Ja ne volim nikakve kategorizacije zato generalno ne podržavam to što tako klasifikuješ (klasifikujete, kako god više odgovara), bez obzira šta je u pitanju. A ti ga baš šematizova - ili težiš da budeš parče mesa u seksualizovano-šovinističkom svetu ili da budeš duhovno uzdignuta Hrišćanka ili nešto slično.Mislim da ima dosta žena koje se trude da se izgrade kao ličnosti ali to nekako ne ide kroz tu neku religijsku duhovnost već na neke druge načine. Čak i mislim da ima dosta ljudi koji se aktivno i uspešno grade kao ličnosti a izvan toga. Просто мачизма нема нити се благонаклоно гледа на њега. Што се тиче овога да "жени није допуштено да учи мужа" не мисли се на равноправан савјет, него управо на уздизање изнад - дакле, као што није допуштен шовинизам, није допуштен ни неки уврнути матријархат, свако има своју улогу и свој позив који би требало да ради са много љубави изграђујући се духовно. A kakve su to uloge i pozivi? Generalno, kroz detinjstvo, svi mi prolazimo kroz neku školu seksizma. Mislim, zna se, dečaci se igraju kamionima i raketama a devojčice lutkama, dečaci ne plaču itd. I svi smo na neki način kroz to prošli. Nekako, čovek izgradi predstavu o tome da žene sede kući, rađaju decu, bivaju "stubovi društva" i prenose tradicionalni moral. I zašto, ako je žena tako blagonaklono tretirana, zašto cvetaju kojekakve Žene u crnom koje se za sekularnu državu zalažu 20 puta više i aktivnije nego ateisti? Evo i njihovog sajta, ako treba da stoji da je sajt sektaški ili šta god, ti napiši to. http://www.zeneucrnom.org/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 На питање зашто су рецимо Апостоли били мушкарци одговор је врло логичан: у тадашњем друштву се неудатим дјевојкама није дозвољавало да се крећу саме (из страха од отмице и сл.) а удате су имале много обавеза око властите породице. Али без обзира на све хришћанство мијења положај жене у друштву па имамо св.Нину Равноапостолну, просветитељку Грузије (св.Нина је за Грузију исто што и Србима св.Сава) и још много жена које су дакле стекле највише звање у Цркви - апостолско. У праву си, јесам мало представио црно-бело, али је поента јасна. Ево реци и сам поштено: да имаш кћерку, мајку, жену, сестру - да ли би више волео да је у питању нека полу гола женска која виси по фенсерају кафићима или нека Марија Кири, Десанка Максимовић, Милева Ајнштајн, Милунка Савић и још једна из бескрајног низа великих и посвећених жена, којима се дивимо не због тјелесних особина, гардеробе коју су носиле и слично него баш што су биле скромне жене а велике личности (дакле на страну хришћанско духовно уздизање, сада говоримо о изграђеној личности, што није тако далеко). Искривљена "равноправност" комунизма довела је до стања у којем жена више није вољено и штићено биће, него други мушкарац у кући који мора да устаје рано на посао, да тегли, да ради, да се бори, и да поврх свега буде и мајка и да носи породицу (џаба мени што се ја уби од труда кад је потпуно природно и инстиктивно да мој бебац више воли да се мази са мамом). Што се тиче позива апостол Павле помену у посланицама да је Дух један а дарови различити: у преводу да сваки човјек има свој дар који му је позив (о томе ће ти сваки човек на планети свједочити о најосновнијој теми - најбољи си у послу за који си позван, џаба и труд и напори и све). Управо то што друштво није састављено од "истих" и "равноправних" (што наравно не постоји) чини свијет савршеним и толико богатим и интересантним. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Dobra tema. Pročitao sam jednu knjigukoja nosi naslov ljudska prava u nebeskim religijama. Knjiga je na rapskom jeziku i naišao sam na neke nove momente volio bih objašnjenje: Pisac kaže. Što se tiče odnosa prema ženama u hrišćanstvu on ima tri stepena: Odnos Isusa prema ženi , kojeg pozdravljam i slažemo se sa time odnos svetih apostola koji je drugačiji i odnos Svetih otaca koji je često krajnije diskriminatorski.Čovjek je nave dokaze koje ću tokom svog pisanja o ovvoj temi vrlo rado predočiti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Енизе, а да ти за промјену умјесто арапских пропагандиста узмеш свете Оце па их сам прочиташ и упоредиш да ли ти исти боље разумију Христа од оних који су вјери и молитви посветили живот? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Енизе, а да ти за промјену умјесто арапских пропагандиста узмеш свете Оце па их сам прочиташ и упоредиш да ли ти исти боље разумију Христа од оних који су вјери и молитви посветили живот? Brate ja sam pročitao ,navedem citat i brate daš komentar.Ne uzimam ja sve zdravo za gotovo.Naslušao sam se ja eksperta o isamu koji nisu muslimani i obratno.I jedni i drugi baš se ne mogu pofaliti razumjevanju drugih. Nisam ja poput nekih koji čuju uzmu odmah stav zdravo za gotovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Што се тиче позива апостол Павле помену у посланицама да је Дух један а дарови различити: у преводу да сваки човјек има свој дар који му је позив (о томе ће ти сваки човек на планети свједочити о најосновнијој теми - најбољи си у послу за који си позван, џаба и труд и напори и све). Управо то што друштво није састављено од "истих" и "равноправних" (што наравно не постоји) чини свијет савршеним и толико богатим и интересантним. bleh „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Енизе, а да ти за промјену умјесто арапских пропагандиста узмеш свете Оце па их сам прочиташ и упоредиш да ли ти исти боље разумију Христа од оних који су вјери и молитви посветили живот? Brate ja sam pročitao ,navedem citat i brate daš komentar.Ne uzimam ja sve zdravo za gotovo.Naslušao sam se ja eksperta o isamu koji nisu muslimani i obratno.I jedni i drugi baš se ne mogu pofaliti razumjevanju drugih. Nisam ja poput nekih koji čuju uzmu odmah stav zdravo za gotovo. ИЗвини што сам овако реаговао, али ме изнервира јер читав живот читам Оце и баш нигдје не нађох ити једну несугласицу са Светим Писмом. Наведи конкретан цитат и дјело (у контексту) па да упоредимо. Не замјери, али вјероватно би и ти исто реаговао кад би неко на форуму отворио причу о "контраверзном исламу". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Dešavalo je se to puno puta ovdje.Razumijem tvoju reakciju i ne zamjerim ti.Ja ne donosim stav i ako donesem nešto tražim pojašnjenje a tu ste mi vi da objasnite , zar ne bratac? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Август 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Наравски. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 Nađoh ovu temu pa da postavim jedno pitanje i nadam se da će neko od prisutnih da mi odgovori. Slušala sam predavanje o ulozi žene u crkvi koje je održala Janja Todorović, i koje mi se generalno dopalo, osim što baš nisam pravilno shvatila kad je rekla da je žena manji sasud Duha svetoga. Da li se to odnosi samo na primanje svešteničkog rukopoliženja ili crkva ipak smatra da su muškarci upravo tako da se izrazim veći sasud Duha svetoga od žena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука