Ignjatije Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 sigurno da faraoni nisu bili vični asketizmu kao budisti pa da dovedu telo u stanje da se mumificira. Njih je sama piramida mumificirala http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Ja bi rekao da je ovo samo drugačiji metod za postizanje cilja. Kako bi ti ovo nazvao? Ја не верујем у ту методу. Мислим ајде, можда тако и може али ми је просто невероватно. Па онда сви ми можемо да једемо маслачак пола године пред смрт, да говоримо Исусову молитву и биће мошти. Па ваљда Бог одређује да ли ће бити мошти или неће? Која је онда суштинска разлика између правих моштију и изазваних моштију? Како да знамо које је мошти Бог учинио моштима а које је изазвала ова или она метода? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Nema šta da se veruje ili neveruje,budisti su vekovima to radili i napravili hiljadu mumija. Svetačke mošti su svetačke mošti i mi Hrišćani ih kao takve poznajemo. Ne razumem šta ti ovde nije jasno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Која је онда суштинска разлика између правих моштију и изазваних моштију? Како да знамо које је мошти Бог учинио моштима а које је изазвала ова или она метода? Не можемо знати. Ко хоће, њему је то ствар вјере, ко неће не мора. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Nema šta da se veruje ili neveruje,budisti su vekovima to radili i napravili hiljadu mumija. Svetačke mošti su svetačke mošti i mi Hrišćani ih kao takve poznajemo. Ne razumem šta ti ovde nije jasno? Постоји мали проблемчић, а то је што текстура православних моштију је иста као са будуистичким и католичким рецимо. Шта онда? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 A šta bi ti ,da u čudu nema mesta za sumnju? Gde je onda vera? Postoje i mirotočive mošti a i obzirom koliko ljudi celiva te mošti,tu se tolika količina bakterija unese da je zaista pravo čudo kako se proces raspadanja ne nastavi,obzirom da se na budističkim mumijama vidi buđ i sl,pa moraju da se zaštite. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Nema šta da se veruje ili neveruje,budisti su vekovima to radili i napravili hiljadu mumija. Svetačke mošti su svetačke mošti i mi Hrišćani ih kao takve poznajemo. Ne razumem šta ti ovde nije jasno? Како шта ми није јасно? Свети човек, светитељ, не ради ништа у циљу да би после смрти његово тело остало нетљено (он живи светим животом али не са циљем да му остану мошти већ да би угодио Богу, из љубави према Богу) јер то би онда била врхунска гордост, прелест и слично. Дешава се и да верујући живе сасвим нормално, без неког нарочитог подвига који би изазвао сапонификацију, и заврше мученичком смрћу, исповеде Бога, и тела им остану нетрулежна. Да ли је могуће да код њих Бог уствари само изазива сапонификацију, независно, понављам, од тога како су се хранили за живота и сл., и да не постоји никаквих спољашњих разлика између Богом сачуваног тела и сапонификације? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Да ли је могуће да код њих Бог уствари само изазива сапонификацију, независно, понављам, од тога како су се хранили за живота и сл., и да не постоји никаквих спољашњих разлика између Богом сачуваног тела и сапонификације? За спољашње разлике не знам, али за некакав лични осећај пред моштима светитеља и неком мумијом мислим да има: мој доживљај пред моштима је увек био као да се срећем са живом личношћу, док сам пред мумијама осећао страх. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 A šta bi ti ,da u čudu nema mesta za sumnju? Gde je onda vera? Postoje i mirotočive mošti a i obzirom koliko ljudi celiva te mošti,tu se tolika količina bakterija unese da je zaista pravo čudo kako se proces raspadanja ne nastavi,obzirom da se na budističkim mumijama vidi buđ i sl,pa moraju da se zaštite. Знаш ли ти колико ми сваки дан принесемо бактерија устима, дирајући штеке разних јавних објеката, бивајући у просторијама гдје је загушљиво и има много људи...и уопште знаш ли колика је изложеност бактеријама у урбаној средини? Огромна, па опет људи се не разбољевају. То је зато што људски организам развија способност да се бори са бактеријама и вирусима. А иначе ја и говорим о могућности сумње, и да то све спада у домен вјере. Никако се не може рећи да су православне мошти и православна исцјељења нешто објективно у шта се свако може увјерити, кад то постоји и код других. Зато и говором, ту се ради о вјери. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Saponifikacija je pojava u prirodi i nema veze sa verom i može da se pojavi bilo gde. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 За спољашње разлике не знам, али за некакав лични осећај пред моштима светитеља и неком мумијом мислим да има: мој доживљај пред моштима је увек био као да се срећем са живом личношћу, док сам пред мумијама осећао страх. Али Лазаре мислим да је јасно као дан да су ти субјективни доживљаји веома, веома клизав терен. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 За спољашње разлике не знам, али за некакав лични осећај пред моштима светитеља и неком мумијом мислим да има: мој доживљај пред моштима је увек био као да се срећем са живом личношћу, док сам пред мумијама осећао страх. Управо тако, лични осјећај. Муслимани уживају у звуку мујезина рецимо, а док опет многи православни се најеже док га слушају. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Знаш ли ти колико ми сваки дан принесемо бактерија устима, дирајући штеке разних јавних објеката, бивајући у просторијама гдје је загушљиво и има много људи...и уопште знаш ли колика је изложеност бактеријама у урбаној средини? Огромна, па опет људи се не разбољевају. То је зато што људски организам развија способност да се бори са бактеријама и вирусима. А иначе ја и говорим о могућности сумње, и да то све спада у домен вјере. Никако се не може рећи да су православне мошти и православна исцјељења нешто објективно у шта се свако може увјерити, кад то постоји и код других. Зато и говором, ту се ради о вјери. Hoćeš reći da svetačke mošti imaju imuni sistem? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Али Лазаре мислим да је јасно као дан да су ти субјективни доживљаји веома, веома клизав терен. Наравно. Зато сам и горе написао више пута да мошти нису знак нечије светости и да нису критеријум када Црква некога препознаје као светитеља. Има један чувена беседа светог Јована Златоустог, где он критикује вернике његовог времена који су се (слично нама) били помамили за моштима и чудима, па им Златоусти каже једном приликом када су се они гурали око целивања неких моштију, а занемаривали причешће (парафразирам наравно): Зашто љубите те кости? Зар су те кости светије од наших костију?! Ето, тако их је он трезнио. Sherlock H. and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Hoćeš reći da svetačke mošti imaju imuni sistem? Не него то што их људи љубе, а не заразе се није доказ чудесности. У Индији у раџастану постоји један ужасан храм посвећен пацовима. Тај храм постоји већ неких 500 година и настао је баш у вријеме када је Европом харала куга. Никад се није десила нека епидемија болести у том крају, а људи који долазе у тај храм, или чувари који одржавају, љубакају се са пацовима, дијеле храну са њима, рецимо дадну пацовима да загризу комадић хљеба и онда они наставе тај хљеб јести и пију млијеко из исте посуде итд.... Добро је познато да су пацови велики преносници разних болести...и опет ништа, никакве заразе. Становници су увјерени да не проживљавају никиакве болести јер божица коме је посвећен тај храм, да је им окрепљење и штити их. Дакле то је то. Ради се о личном доживљају, како га ко по свјој потреби хоће доживити. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука