Jump to content

Ko su protestanti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Mardarije рече

14 strana:unbelieveble:, sta sve propustih...sekta, kanoni, 10evrica, papa i menstruacija... hmm:0426_feel: da li vredi pisati bilo sta vise na ovoj temi? 0703_read

(a, ja jadan tek poceo, :smeh1:....i, zasto sam se ja sad mucio oko nalazenja tumacenja kanona o menstruaciji,... :1314_womens: :D ..)

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ivan Marković рече

Tema je otišla u troltopic. Hajde da još neko dopuni ili doda šta zna o protestantima...

Koliko sam ispratio, ti si lepo redom napisao sve:dobro: samo bih dodao da je glavni uzrok i koren svih grehova neposlusanje, iako me je Dejan ispravio. Treba se vratiti na veliki raskol 1054 i mozda o tome malo prodiskutovati.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Desiderius Erasmus рече

Eh, sad... pa valjda je bolje biti rimokatolik nego protestant? :)

А не брате, то никако. Протестанти су се колко-толко освежили кад су се одвојили од римокатолика.

Боље и формално сола скриптура него до непрепознатљивости искривљено хришћанство, што се мене тиче. 0703_read

Али, Богу хвала, ту је свето православље, па такве дилеме не постоје. :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Натан рече

Уопштено, протестанти су боља верзија римокатолика.

Не бих се сложио (подразумева се да мислимо на доктрине, не људе). Римокатолицизам је кроз доктрину и праксу ближи православљу од било које гране протестантизма. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Mardarije рече

Koliko sam ispratio, ti si lepo redom napisao sve:dobro: samo bih dodao da je glavni uzrok i koren svih grehova neposlusanje, iako me je Dejan ispravio. Treba se vratiti na veliki raskol 1054 i mozda o tome malo prodiskutovati.

Колико сам се ја тиме бавио, корен проблема латинског Запада су политика и филозофски ( уместо опитни) приступ Богу. Ако је већ римски папа епископ, шта ће му држава? Што се тиче филозофске теологије, проблеми крећу од Боеција, мада неких раних назнака има у Августина. Рат између теологије и филозофије је на Западу почео у петом а завршио у тринаестом столећу тријумфом филозофије. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Mardarije рече

Иначе, ја сам само.написао шта им је заједничко, иначе би се могло сада писати о разликама међу њима.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Па зато им је јефтиније да запуцају у Србију? Тј. онима који за то имају кинте. 

Dobro, logično je da su te stvari bile nedostupnije, nije bila tehnologija i farmakologija napredna kao dana itd.

Uglavnom zubobolja je bila mnogo veći problem nego što je danas.Prosto logično je, ne znam šta tu ima da se nastavlja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...