Драшко Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 Ajmo sad "svi protestanti su....." Milica Bajic, sanja84 and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 1 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 пре 22 минута, Bokisd рече Pa, da li se u tekstu pominju recimo i takvi (koji su po predpostavci Pravoslavni u sektastvu) koji su po tom nekom sektaskom duhu slicni ovim sektasima u Pravoslavlju koji su apriori osudjeni kao neki sektasi po nekom duhu gordosti i umisljene pravde ? Da li takvo nesto postoji i tamo u sektama sa tim ljudima koji veruju pravoslavno ? Ti neki borbasi za veru i slicno ? Не директно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 пре 2 часа, Драшко рече nije receno da su automatski pravoslavni i da nema veze sto nisu pravoslavni u fulu da tako kazem, autor ih veoma lepo opisuje i jedne i druge tekst je dobar jer odise iskustvom i duhom ljubavi i razumevanja a ovo kao nesto gordi i slicno, pretpostavka....ko je njih pomenuo...zasto si pomenuo borbase bas? mislim da tekst govori o tome da nema automatizma tipa / "ako si pravoslavan i ides kod nas na liturgiju, nema problema....strejt si....pravosalvan si...it is safe!" i vice versa "u sekti si, ili si protestant i ides tamo na sluzbe,......gotovo.....sektas si, nema veze tvoja ljubav vera neosudjivanje trte mrte....cao!" Ovde se pojasnjava (u tekstu) zivotnim i opitnim jezikom , ko smo, ne vezano za to ko smo deklarativno, vec ko smo zaista! Pa, ja mislim da je glavna poenta u ispravnoj veri, i to je bila poenta moje prve poruke..... zasto se kaze Pravoslavni u sekti - nije valjda to sto se dobri i posteni ljudi i imaju ljubavi prema svim ljudima i zbog toga su kao Pravoslavni, bez obzira na ispravnost vere ? Dok, ovi nasi kako se nazivaju - sekta u Pravoslavlju - ne optuzuju se da imaju krivu veru, nego kao da imaju neki duh gordosti i umisljene pravednosti i onda kao nisu Pravoslavni, nego eto su sekta (u Pravoslavlju). Evo, da te pitam nesto iskreno, da li sam ja onda sekta u Pravoslavlju ako kazem da je Pravoslavlje jedina ispravna vera ? Da li sam onda ja nekog sektaskog i gordog duha i fanatican i bez ljubavi ... zbog toga sto mislim da je Pravoslavlje ispravna vera ...(kako pise u tekstu) ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 пре 2 часа, Дејан рече Не директно Slazem se, ali onda se postavlja pitanje koji su kriterijumi u tekstu u vezi toga sta je onda to sto cini Pravoslavlje u sekti,.... dobar i posten covek,.... ili istinitost vere. Naravno, kako kazu svetitelji za spasenje nam je potrebna i prava vera, ali i da budemo dobri i posteni ljudi,.....ali, mi ovde pricamo o tome da se u tekstu osudjuju kao - sekta u Pravoslavlju - oni koji kao nisu dobri i posteni ljudi (u Pravoslavlju), ali ispravno veruju,.... a, sa druge strane proglasavaju se kao - Pravoslavlje u sekti - oni koji su kao dobri i posteni ljudi, ali nemaju ispravnu veru. To su dvostruki arsini, jer ovi u Pravoslavlju ispadaju sektasi, dok ovi u sekti ispadaju Pravoslavni,.... na potpuno razlicitim osnovama i bez principijalnog istrazivanja kako stvarno stoje stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 пре 9 минута, Bokisd рече Slazem se, ali onda se postavlja pitanje koji su kriterijumi u tekstu u vezi toga sta je onda to sto cini Pravoslavlje u sekti,.... dobar i posten covek,.... ili istinitost vere. Naravno, kako kazu svetitelji za spasenje nam je potrebna i prava vera, ali i da budemo dobri i posteni ljudi,.....ali, mi ovde pricamo o tome da se u tekstu osudjuju kao - sekta u Pravoslavlju - oni koji kao nisu dobri i posteni ljudi (u Pravoslavlju), ali ispravno veruju,.... a, sa druge strane proglasavaju se kao - Pravoslavlje u sekti - oni koji su kao dobri i posteni ljudi, ali nemaju ispravnu veru. To su dvostruki arsini, jer ovi u Pravoslavlju ispadaju sektasi, dok ovi u sekti ispadaju Pravoslavni,.... na potpuno razlicitim osnovama i bez principijalnog istrazivanja kako stvarno stoje stvari. Не можеш толико уско да гледаш на ствари. Нико од нас није бирао у ком народу ће се родити, ал бирамо Хоћемо ли бити људи или нељуди. Драшко and geronymo је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 пре 26 минута, Bokisd рече Evo, da te pitam nesto iskreno, da li sam ja onda sekta u Pravoslavlju ako kazem da je Pravoslavlje jedina ispravna vera ? Da li sam onda ja nekog sektaskog i gordog duha i fanatican i bez ljubavi ... zbog toga sto mislim da je Pravoslavlje ispravna vera ...(kako pise u tekstu) ? Nesam školovao Boki Ja brate ne znam o čemu sad pričamo, izvini ako sam te prozvao nešto, a dal te je tekst prozvao ne znam. Prozvao je sve nas jer ....Sad možemo do sutra da razglabamo a tekst je veoma dobar i opitan, autor ga ne piše iz glave već iz iskustva, duhovnog, iz ljubavi i Bogonadahnuca rekao bih, a te stvari prosto ne mogu da se nauče ili dokažu. Ima toga na svijetu što je TAKO i ne može se dokazati, naučiti ili objasniti. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 пре 13 минута, Bokisd рече Slazem se, ali onda se postavlja pitanje koji su kriterijumi u tekstu u vezi toga sta je onda to sto cini Pravoslavlje u sekti,.... dobar i posten covek,.... ili istinitost vere. Naravno, kako kazu svetitelji za spasenje nam je potrebna i prava vera, ali i da budemo dobri i posteni ljudi,.....ali, mi ovde pricamo o tome da se u tekstu osudjuju kao - sekta u Pravoslavlju - oni koji kao nisu dobri i posteni ljudi (u Pravoslavlju), ali ispravno veruju,.... a, sa druge strane proglasavaju se kao - Pravoslavlje u sekti - oni koji su kao dobri i posteni ljudi, ali nemaju ispravnu veru. To su dvostruki arsini, jer ovi u Pravoslavlju ispadaju sektasi, dok ovi u sekti ispadaju Pravoslavni,.... na potpuno razlicitim osnovama i bez principijalnog istrazivanja kako stvarno stoje stvari. Treba malo i živeti Uprljati ruke... Otložiti aršine na neko vreme "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 Пре сат времена, Дејан рече Не можеш толико уско да гледаш на ствари. Нико од нас није бирао у ком народу ће се родити, ал бирамо Хоћемо ли бити људи или нељуди. Pa, ima ono sto takodje pominje to ....usko,...gledanje na stvari,...ono o uskim vratima i tesnom putu koji vode u zivot... Ili, sta cemo sa onim vremenom kada bude vladao taj antihrist i kada ce vecina sveta da ga prihvati kao vladara i boga. Mislim, pricamo o sigurnom putu i veri koji nas mogu odvesti u taj zivot,.... valjda Bog zna i brine po svom promislu o svim ljudima, ali, eto, i opet je osnovao svoju Crkvu i rekao je, .... da ko se ne rodi vodom i Duhom nece uci u Carstvo.... Nije to sve sa pravom verom u Boga bas tako naivna i beznacajna stvar. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 Пре сат времена, Драшко рече Nesam školovao Boki Ja brate ne znam o čemu sad pričamo, izvini ako sam te prozvao nešto, a dal te je tekst prozvao ne znam. Prozvao je sve nas jer ....Sad možemo do sutra da razglabamo a tekst je veoma dobar i opitan, autor ga ne piše iz glave već iz iskustva, duhovnog, iz ljubavi i Bogonadahnuca rekao bih, a te stvari prosto ne mogu da se nauče ili dokažu. Ima toga na svijetu što je TAKO i ne može se dokazati, naučiti ili objasniti. Ok, nisam ni mislio licno na tebe.... pricao sam u vezi teksta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 Пре сат времена, Драшко рече Treba malo i živeti Uprljati ruke... Otložiti aršine na neko vreme Ocu, ce odlozimo .... idem da lalam .... i, sutra nastavljamo sa razmatranje' arsina,.... Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Мај 7, 2020 Пријави Подели Написано Мај 7, 2020 On 6.5.2020. at 9:11, Jestira. рече Ko su protestanti? Da li je to sekta? Ko su baptisti? Sve hrišćanske grupe koje se drže sledećih načela: 1) Sola scriptura 2) Sola fide 3) Sola gratia 4) Solus Christus 5) Soli Deo Gloria 1) Prvo znači: samo Biblija je direktna reč Božja i ona je iznad crkvene tradicije. Sve što je verniku dovoljno za spasenje piše tamo. Crkveno predanje jeste samo ljudsko umovanje i mada može da služi za pouku, nije neophodno za spasenje. 2) Čovek se spasava samo verom i ništa što bi on uradio ne bi zasluživao da ga Bog spase. Dobra dela su samo posledica toga da je onaj koji ih čini već spasen. Mimo vere i krštenja, ona ne samo da ne spasavaju nego čak predstavljaju gordost i greh. Dobra dela koja su učinjena posle spasenja verom i krštenjem, ne mogu da pokriju naše grehe ali su Bogu ugodna. U protestantskoj sotiriologiji čovek je pasivni objekat spasenja i od njega ne zavisi ništa osim da se krsti i da poveruje. Sve ostalo je na Bogu. 3) Ovo je u tesnoj vezi sa 2) . Čovek se spasava samo blagodaću. 4) Hristos je ne samo Spasitelj već i jedini posrednik između Boga i ljudi. Ovo vodi jednom krajnje nonšalantno odnosu prema crkvi i apostolskom prejemstvo. Episkopi ( tamo gde ih ima) i prezviteri nisu ikone Hrista i apostola respektivno već pre neka vrsta moralnih učitelja, administratora i molitvenih koordinatora 5) Samo se Bogu ukazuje slava. Nema poštovanja ikona, kipova, svetačkih moštiju, kulta Bogorodice. 1) Posledica jedinice je u dobroj meri odbacivanje predanja relativizacije ili potpuno ignorisanje vaseljenskih i pomesnih sabora Crkve ( izuzetak su 1, 2 i 4 vaseljenski Sabor). Na taj način su mnoga nedovoljno razjašnjena pitanja iz Biblije ili sporova u Crkvi prvih 1000 godina ostala nerazjašnjena. Takođe se ignorišu Oci, osim Avgustina, čije je učenje o spasenju glavna tema protestantske teologije. 2) Posledica dvojke je stvaranje lažne dileme vera ili dela i potpuno nerazvijeno učenje o sinergiji i Bogopoznanju. 3) Posledica trojke je kolaps na predodređenje u kalvinizmu. 4) Posledica četvorke su žene biskupese i popese. 5) Posledica petice je odbacivanje ikona i čak krstova, nerazlikovanje latrije (obožavanja) i proskineze (poštovanja) i indirektno negacija osveštanje materije i oboženja ljudi tokom života i po smrti. Osim ovih specifično njihovih zabluda nasledili su neke rimokatoličke i to: 1) Filioque u većini slučajeva. 2) Nerazlikovanje Božje Suštine i Energija 3) Posmatranje svetih tajni kao izdvojenih iz Liturgije i van konteksta Evharistije. 1) Jedinica vodi konfuznoj trijadologiji i nejasnoj pneumatologiji. 2) Dvojka vodi nemogućnosti oboženja i prosvetljenja tokom ovog života. Čovek ostaje u fazi očišćenja, ali je i ona nekonzistentna, budući da ništa što čovek uradi nije dovoljno da mu spere grehe. Poveruješ, krstiš se i to je to. Ovo u praksi vodi potpunom napuštanju asketizma i nestanku monaštva, а da druge strane relativizaciji Evharistije. 3) Ovo vodi relativizaciji i zanemarivanja svih svetih tajni osim krštenja i pričešća. Jehovine svedoke i mormone ne treba smatrati protestantima. Mormoni su mnogobožačka religija, a jehovisti neoarijanci. Jestira. and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 8, 2020 Пријави Подели Написано Мај 8, 2020 пре 1 сат, Bokisd рече Pa, ima ono sto takodje pominje to ....usko,...gledanje na stvari,...ono o uskim vratima i tesnom putu koji vode u zivot... Ili, sta cemo sa onim vremenom kada bude vladao taj antihrist i kada ce vecina sveta da ga prihvati kao vladara i boga. Mislim, pricamo o sigurnom putu i veri koji nas mogu odvesti u taj zivot,.... valjda Bog zna i brine po svom promislu o svim ljudima, ali, eto, i opet je osnovao svoju Crkvu i rekao je, .... da ko se ne rodi vodom i Duhom nece uci u Carstvo.... Nije to sve sa pravom verom u Boga bas tako naivna i beznacajna stvar. Дух дише где он хоће. Нико није рекао да је истинито исповедање мала ствар, а будућност православља је у неправославним народима. Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jestira. Написано Мај 8, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Мај 8, 2020 Ko je rođen u pravoslavlju treba da bude pravoslavan, jer je ko što je rekao Draško privilegovan ima najveće blago u nasleđu, a Bog će da sudi i samo On zna ko će se spasti. Za naš narod spas je u pravoslavnoj crkvi i tek smo onda na dobrom putu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Мај 8, 2020 Пријави Подели Написано Мај 8, 2020 пре 15 часа, Дејан рече Ta tradicija dobrih odnosa sa Aglikancima potiče od episkopa Nikolaja Velimirovića. što i dalje ne menja činjenicu da je protivno kanonima, koje su postavili isti takvi Sveti Oci... A da, sveci nisu nepogrešivi, a i pitanje je u kakvom obliku je sve to izgledalo u vreme Vladike NIkolaja...jedno je ustupiti crkvu, a drugo saslužvati u službi.... "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 8, 2020 Пријави Подели Написано Мај 8, 2020 пре 25 минута, sanja84 рече što i dalje ne menja činjenicu da je protivno kanonima, koje su postavili isti takvi Sveti Oci... A da, sveci nisu nepogrešivi, a i pitanje je u kakvom obliku je sve to izgledalo u vreme Vladike NIkolaja...jedno je ustupiti crkvu, a drugo saslužvati u službi.... И св. Василије Острошки је уступао наше храмове католицима. А шта конкретно је противно канонима? О каквом саслуживању је реч? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука