jovanstanic Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Imate temu o tome kako je patr. Kiril ustanovio da se dezinfikuju kašičice i da se drže odstojanja. Imate tamo različita mišljenja i dosta nas se potrudilo da da najbolje moguće odgovore na ovu situaciju. Imate i video od oca Vukašinovića u kojem je to lepo objasnio (link). Dok god neko služi službe one nisu ukinute iako se ni meni ne sviđa što će biti malo naroda ili dozirano. Inače, valjda znate da ima mnogo crkava po selima u Srbiji u kojima sveštenici često služe sami uz seoskog crkvenjaka. Mislim da smo par puta bili i samo ja i sveštenik. Ja sam bio na takvim liturgijama od 3-6 ljudi i isto su liturgije kao i one sa hiljadama ljudi i pominjali smo sve kao i svuda. Crkva je sada "malo" zatečena, nespremna, stvari se odvijaju velikom brzinom na dnevnom nivou. Nadam se da će se u narednim danima narod opasuljiti i disciplinovati i da će se i Crkva najbolje moguće organizovati. Ako se narod ne urazumi najavljen je i policijski čas od 24č tj. non-stop i tu onda više nema šta da se organizuje. Kao što reče Vukašinović sada smo prinudno na neki način i podvižnici zatvornici, radi bližnjih. Ima smisla da ne gledamo (sebično) samo svoju duhovnu vezu sa Gospodom nego da mislimo i kakav to efekat može da ima i na druge. Molimo se Gospodu da svima od vernih do patrijarha pomogne da se najbolje moguće postavimo radi smirivanja ove pošasti, pomoći našim lekarima i spasenja svih. Milica Bajic, Зосима and Жика је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jovanstanic Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Setih se još nečega. Mnogo puta, čak i previše, se desilo da se u crkvama (osim dece) pričesti 1-2-3 osobe, naročito drugog i trećeg dana Vaskrsa, Božića, Duhova. A sada se kuka za pričešće. Malo je 5. Slažem se. Ali gde su pričasnici nakon velikih praznika? Neće Gospoda jer su jeli meso iako je sama Njegova Crkva razrešila celu sedmicu? Dobro, sada će, ne daj Bože, biti svima epitimija ko zna dokle. A nije da je nismo zaslužili... Жика and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предраг М Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Зосима and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Па неће Патријаршија да изазива додане полемике....Руси дезинфикују, ово-оно, како смо склони рзаним расправама. Владика Стегфан је био на ТВ Храм-у, без икаквог другог повода, јер он није тип који воли да паметује и теологише, очигледнао је у договру са Патријархом, па је к хоће да разуме рекао све. Ја сам лично за јасна упутства, па ко хоће нека полемише. Није добро ово око вируса, али слава Богу да се људи "отимају" за светињу....имамо оно кад су болесног преко крова унели...дакле одлично је да је народу жао и богослужења, и ограничења и свега...кад је већ стање каво јесте. Мене је код Руса зачудило дезинфекција кшичице, а о простору нико не прича...али овде је стање другачије, вирус није у пуном јеку, све је отворено, све реди, нема ограничења....тако да није нелогично. И отац Гојко и владика Стефан су рекли: ко се плаши, најбоље да за сада не прступа Чаши. А ово око простора....па да Литургија буде важећа, н еможе сам по да служи...то се реши све на месту лепо. Није лако рећи народу: немојте долазити у храмове. Па нисмо ни долазили 50 година...ето сада је другачије... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 21, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Бата Јоване,код нас у Бгд-у је мало другчије,цркве су прилично пуне,свако од нас добро познаје и пријатељ је бар са неколико десетина парохиојана,са некима се и виђам само у Цркви,јер се генерално људи данас мало или нимало не друже,не посећују... Па по нас десетак је знало после литургије на кафу да оде... Наравно да треба да се солидаришемо са свим људима,него просто остаје жал ,ретко се дешавало за ових две тисуће година хришћанства ,да је Црква затворена ...Даће Бог да се окупимо за Васкрс...Ајд живели у то име... jovanstanic, Благовесник, Milica Bajic and 4 осталих је реаговао/ла на ово 5 2 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dimitrije Написано Март 21, 2020 Пријави Подели Написано Март 21, 2020 Našim lekarima treba dodatno usavršavanje i novija oprema,mi tu nemamo kako da im pomognemo. Kako su ljudi umirali od sepse, ostajali invalidi od ne pravovremene reakcije hirurga.... Zdravstvo je kod nas uništeno i samo veće odvajanje iz budzeta za zdrav. može da nam bude od koristi. To,dal će da izađe 5 ili 10 ljudi sa ulice, to će da nam pravi probleme... To je apsolutno bežanje id odgovornosti,koja vlast želi "merama" da sakrije pravu sliku o našem zdravstvu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 пре 8 часа, Milica Bajic рече A, hvala Bogu, ne dovodi se u pitanje da li će se vršiti Liturgija ili ne, samo je pitanje da li ćemo mi biti tu (ili nikad baš nijednu niste propustili?). Питања нису на месту, јер маше суштину. Не служи Литургија сама себи. Литургија без позива и дозволе Народу Божијем да учествује је скрнављење Литургије. У редовним ситуацијама се дешава да се нико не одазива, ал позив је ту. Дал ћу ја доћи ил не, треба да буде моја одлука. Сети се Јеванђелске приче о гозби Цара. Цар позива на гозбу, ал се људи не одазивају. У садашњем стању, Цар позива на Гозбу, ал они који треба да позову људе, говоре да не треба доћи. А ономе ко дође, не дозвољавају да уђе . И шта ће рећи Цару? Нико се није одазвао до нас пет Smaragdni kamičak, Milica Bajic, gavrosaurus and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 @Ђорђе Р Stvarno ne znam...Razumem brigu i sve to, samo ne vidim da mi išta možemo učiniti osim da se povinujemo zakonima, bez obzira na naše lično gledište situacije. Sanja Т., Smaragdni kamičak, Предраг М and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 Хвала Богу пуна црква. Око 100 људи се причестило. Smaragdni kamičak, ana čarnojević and obi-wan је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 пре 11 часа, Milica Bajic рече Iskreno verujem da nije smak sveta da se propusti jedna ili dve Liturgije, dok se makar malo ne smiri situacija koja u Srbiji tek počinje. Ovde gde ja živim smo prošli tu fazu, sada za svako udaljavanje od kuće imamo novčane kazne, tako da je bolje sam čovek da prihvati realno situaciju kakva je, nego da proizvede još gore. A, hvala Bogu, ne dovodi se u pitanje da li će se vršiti Liturgija ili ne, samo je pitanje da li ćemo mi biti tu (ili nikad baš nijednu niste propustili?). Apsolutno komentar na mestu! Neće da traje to doveka. Sveštenstvo zna kako će, a mi ostali baš kao što si napisala. Što se pre svi smirimo malo , pre ćemo moći normalno da nastavimo i Boga moleći u hramu Vaskrs da proslavimo. JESSY, Драшко and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 A zar pričešće od pre 2 nedelje više ne važi u nama? Bože mili! Ako se na dan smrti ne pričestimo, odosmo u pakao?! Драшко, JESSY, Milica Bajic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jovanstanic Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 Пре сат времена, ana čarnojević рече полицијски час од 24х ... Волела бих то да видим. пре 37 минута, ana čarnojević рече О даааа... Литургија горе доле шта сад. Mitropolit Amfilohije je pozvao sve verne da ne dolaze na liturgije čak ni na pričešće naročito ako imaju preko 65. Organizuj neku pravoslavnu inkviziciju i idi da ga uhapsiš. Sanja Т. and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 пре 1 сат, Ђорђе Р рече Хвала Богу пуна црква. Око 100 људи се причестило. Надам се да су људи били напољу и да су држали растојање једни од других. Ако може да се постигне таква дисциплина, онда можда могу и литургије да се мање више уобичајено држе... Пре сат времена, ana čarnojević рече Једва чекам кад Психо у новом налету параноје прогласи онај његов полицијски час од 24х. Па да нас хапсе кад кренемо на литургију. Или новчана казна. Волела бих то да видим. Врло ме изненађујте Ана, обично имате разумне ставове. Шта год мислили о АВ, реакција државе је једина могућа... Не знам како можете да нађете било какву замерку после гледања снимака из Италије. Жика, Sanja Т. and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Предраг М Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 Св. Марија Египћанка се није причестила 40год док није изашла из пустиње... Sanja Т., Драшко and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 22, 2020 Пријави Подели Написано Март 22, 2020 Ne može da proglasi policijski čas koji traje 24h, to su gluposti. Eventualno može ono što je urađeno u najteže pogođenim zemljama, da zabrani svako kretanje svima osim do apoteke, prodavnice ili doktora (na stranu kako bi se to kontrolisalo, to već nemam pojma). Verovatno je na to mislio, al znamo svi da ni on sam ne zna šta priča... Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука