Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 5 минута, Juanito рече

Мислим да се овде говори о различитим стварима. Лека нема за вирус. Антивирусни лекови су екстремно ретки јер су вируси компликовани ентитети. Али је знатно побољшана терапија симптома, знање о тежим случајевима, току болести итд.  У том сислу је терапија за болест ковид 19 много боља него на почетку. 

Razumem, na to sam mislio. Ima lekova koji olaksavaju simptome a olaksavanje simptoma spasava zivote (izmedju ostalog). Sto u principu ljude i zanima kada kazu lek. Za njih je sirup lek za grip. 

medjutim... mozda i ima leka..... 

. evo ti pogledaj.. sasvim legit teorija .... jedini razlog sto su odbacili celu tu pricu jeste jer je Trump pohvalio to, pa su totalno politizovali... 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Juanito рече

Немогуће је сузбити епидемију у овом тренутку без штете коју помињеш. Тај воз је прошао.

Slažem se.

пре 12 часа, Juanito рече

Ја сам за липчну одговорност и чување. Као и сваке године кад је грип. Ако имаш дијабетес, пазићеш се. Ако си болестан, седиш кући. Ако ниси, живиш колко толко нормално, виђаш се с људима с којима се иначе виђаш. 

А од мера би маске у затвореном, где год може и где не нарушава функцију затвореног простора, требало да су сасвим довољне за држање епидемије под контролом. 

Lepo zvuči, ali nisam optimista da je to u Srbiji moguće. Maske ( u kombinaciji sa masovnijim testiranjem, praćenjem kontakata itd. ) verovatno jesu dovoljno efikasne, ali ovde previše ljudi ne nosi maske tamo gde to ima smisla ( zatvoreni prostori ), a uz to se i dalje održavaju razne proslave i okupljanja bez ikakve zaštite. Uz to, lično poznajem ljude koji javno negiraju postojanje virusa, koji maske ne nose u zatvorenom gde god to ne moraju i još se time hvale i podsmevaju se onima koji ih nose

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Juanito рече

Лека нема за вирус.

Kako?!

On 24.10.2020. at 13:02, haveaniceday рече

Dakle, neistina. Lek protiv kovida postoji. 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

On 23.10.2020. at 19:17, Branka62 рече

Evo da malo ja budem maliciozna pa da pitam

Hoćemo li vakcine samo za potpuno zdrave muškarce i žene koje nisu trudne (i ne planiraju trudnoću sledećih 6 meseci)

Tja, ne da mi se ni maliciozna da budem. 

Videh da sve studije koje su u 3.fazi za učesnike baš i imaju starije od 18 (osim dve), zdrave muškarce i žene koje nisu trudne niti doje.

Dakle, svečano izjavljujem:) da nisam bila u pravu da je ovako veliki broj učesnika neophodan u 3.fazi ovih studija, zbog potrebe ispitivanja efikasnosti i sigurnosti vakcina i za podgrupe (mada ima i toga ali nije presudno za broj učesnika u ovim studijama).

Onda sam se yapitala: Stvarno, zašto je ovako veliki broj ispitanika? Da li je neko, kako napisa Juan, našvrljao broj, i da li taj broj sa naukom ima veze koliko i astrologija? Ili iza tog broja ipak stoje nauka i ispravna statistika? 

Statistiku i nauku, koje stoji iza tog broja, a koje sam pronašla, nisam proveravala. (Znanje statistike mi je prilično zardjalo te bih morala da ga obnovim, za šta nemam ni vremena ni volje a nauku se ne usudjujem ni da proveravam – moje formalno obrazovanje, kada je u pitanju epidemiologija pa i medicina uopšte, je ravno nuli a neformalno je tek mrvicu iznad nule i potiče isključivo sa Gugl univerziteta.)

@Juanito, ako imaš vremena i volje i ako ti je poznata statistika kojom se došlo do 30000 – 40 000 učesnika, daj molim te objasni ukratko zašto ta statistika nema težinu - zašto tvrdiš da su brojevi tek tako dati?

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Juanito рече

ОК, ајд на почетку. Није се знало довољно, није било опреме, да заравњамо криву, пар недеља...

Jeste ali i tada ste npr ti i haveanice day, bili poprilicno dosadni sa "veze nemaju... korona ko korona ko i svaki virus... kako ne znaju ista o virusu kad se tacno zna... statisticari... "naucnici"...

пре 40 минута, Juanito рече

Затварање јесте јако делотворно за спречавање разних болести и смрти, то нико не може да оспори. Поред овог вируса, решило би проблем и сезонских грипова и многих других заразних болести. И не само то, него би много милиона живота годишње било сачувано спречавањем саобраћајних несрећа. Не знам зашто да тако ефикасну меру користимо само сада. Зар смо толико себични?

Ni gripovi ni zarazne bolesti ni saobracajne nesrece ne pokazuju da su u stanju da imobilisu zdravstvene sisteme. Kad god se desi "pik" lekari ne vidjaju porodice po mesec dana, nemaju ljudstvo (jer se pola razbole i sami) pa je i lecenje otezano a da ne pricamo  o tome da nekovid pacijentu ne mogu da dobiju adekvatnu zdravstvenu zastitu.

I pre nego sto me napadnete, ovo ne pricam jer sam tako cuo na TV i jer tako kaze WHO, ovo pricam jer tako kazu lekari koji rade u kovid bolnicama i klinickim centrima. Tako npr kaze  i moja koleginica koja ne moze dete da odvede na endokrinologiju (dete dijebeticar) jer su joj rekli da zbog korone i nedostatka ljudksatva ne primaju do daljeg... plus oni skrinovi sto se vrte po netu gde je  u nekoj ambuatni pisalo da nema ultrazvuka dojki dok ne prodje korona... a to nisu napsilali ni Vucic ni WHO nego lekari koji tamo rade.

Подели на овим сајтовима

On 24.10.2020. at 7:52, haveaniceday рече

Pa jeste, mozda nije dovoljno efikasna, ajde jos godinu dana da proveravamo da li je efikasna... sta pocrkace jos jedno par milion staraca ali konacno moze da znamo da li je efikasna. To je logicno i racionalno.

Ne,to nije ni logično ni racionalno, zato što si potpuno promašio temu ;). Efikasnost vakcine se može ispitati, za bilo koju podgrupu, i za par meseci. Kao što se to sada i radi.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Juanito рече

И не само економске, него менталне. Колко дуго просечна особа може да буде затворена, а да не крене да развија психичке и психосоматске-болести? А да не говорим о онима који су већ начети.

Pa dobro ajde. Koliko?

Mi sad imamo situaciju da se na bolest koja defakto UBIJA ljude gledam kao na nesto protiv cega ne smemo da imamo mere jer te mere MOZDA mogu, u NEKIM SLUCAJEVIMA, sasvim SLUCAJNO da izazovui NEKE psihicke smetnje kod ponekog gradjanina? Wtf?

A i koje smetnje moze da izazove lokdaun, bar onakav kakav smo mi imali? NIko nije bio zakljucan u stanu 24h, ako se secate, nismo mogli da izlazimo u periodu 18h- 06h (il tako nesto). 12o casovni period od kojeg 8 sati provedemo spavajuci. Dakle 4 sata treba da se sedi u kuci u vreme kad INACE svi sedimo kod kuce i gledamo netflix... daj...

Ponavljam, ne mislim da je lokdaun neko mnogo efikasno resenje, ali brateu... ovo kuknjava polako prelazi granicu.

Osim toga, ova epidemije nam se svima desila. Nije nam je vlada nametnula pa da semi sa inatimo. Ovo je sutacija u kojoj je potrebno svi da se "stisnemo" i prilagodimo.

Vec vidim, da je sad 1914. slusali bi smo "ma daj bre kakve mobilizacije kakve gluposti, ggde su nasa prava! Zar je ratovanje jedino resenje! Sta nam rade ovo nema smisla! Statistike pokazuju da je verovatnije da pogines od groma nego od granate!"  :D:D :D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, cloudking рече

Ljudi! Sve je ok! Nema lokdauna!

Blaga nama sto ga imamo i majci koja ga je rodila! Pozlatila se zemlja kojom hoda vodja nas i otac drzave!

RS.N1INFO.COM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za sada u Srbiji, i pored sve većeg broja zaraženih...

Medicinarima po 10 000  me asocira na Vaši djubretari vam žele srećnu novu godinu.

Подели на овим сајтовима

Ako se ništa ne preduzme broj inficiranih/preminulih će nastaviti da raste, redovne bolnice će sve više prelaziti u COVID režim, zdravstveni sistem će biti sve preopterećeniji i medicinska zaštita sve nedostupnija čak i onima koji bez nje imaju male šanse da prežive.

S druge strane, ako opet krene zatvaranje negativne posledice su takođe neizbežne.

Kako god okreneš, s ovakvom vlašću i s ovakvim narodom ne piše nam se dobro.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Branka62 рече

Uh, reci to onim mučenim 65+ što su samo jednom nedeljno po par sati i to kao zombi smeli napolje.

Jel tako bilo? Dobro onda nisam lepo zapamtio, al svejedno jer juanito nije na njih mislio kad je govorio o psihickim posledicama.

A lokdaun je nepotrebna mera. Preterano agresivna. Moj drugar i supruga radili test na antiiltela i ona prelezala koronu a on i cerkica nista. U vreme kad je imala koronu ona to nije znala (laki simptomi) i pored toga nije zarazila muza i dete. Pretpostavljam da su maske, higijena i distanca i vise nego dovoljne mere.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, cloudking рече

Pa dobro ajde. Koliko?

Mi sad imamo situaciju da se na bolest koja defakto UBIJA ljude gledam kao na nesto protiv cega ne smemo da imamo mere jer te mere MOZDA mogu, u NEKIM SLUCAJEVIMA, sasvim SLUCAJNO da izazovui NEKE psihicke smetnje kod ponekog gradjanina? Wtf?

A i koje smetnje moze da izazove lokdaun, bar onakav kakav smo mi imali? NIko nije bio zakljucan u stanu 24h, ako se secate, nismo mogli da izlazimo u periodu 18h- 06h (il tako nesto). 12o casovni period od kojeg 8 sati provedemo spavajuci. Dakle 4 sata treba da se sedi u kuci u vreme kad INACE svi sedimo kod kuce i gledamo netflix... daj...

Ponavljam, ne mislim da je lokdaun neko mnogo efikasno resenje, ali brateu... ovo kuknjava polako prelazi granicu.

Osim toga, ova epidemije nam se svima desila. Nije nam je vlada nametnula pa da semi sa inatimo. Ovo je sutacija u kojoj je potrebno svi da se "stisnemo" i prilagodimo.

Vec vidim, da je sad 1914. slusali bi smo "ma daj bre kakve mobilizacije kakve gluposti, ggde su nasa prava! Zar je ratovanje jedino resenje! Sta nam rade ovo nema smisla! Statistike pokazuju da je verovatnije da pogines od groma nego od granate!"  :D:D :D 

На корак сам од тога да те блокирам, а само сам Билбију и пар сличних блокирао до сада. Много си ме разочарао као човек.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Juanito рече

И не само економске, него менталне. Колко дуго просечна особа може да буде затворена, а да не крене да развија психичке и психосоматске-болести? А да не говорим о онима који су већ начети. 

ОК, ајд на почетку. Није се знало довољно, није било опреме, да заравњамо криву, пар недеља... Осам месеци касније нек сјашу више. Ако вирус не може да се победи без да се самоубијемо, онда морамо живети с њим уз неке мере опреза и ограничења, ал не преко границе издржљивости. Ова затварања ће само да направе ломове. И нек престану више да се изговарају на старије. И многим старијима је преко главе свега, па су заједно са својом децом одлучили да преузму одређен ниво ризика и наставе да живе. 

Ovaj svet cemo da nasledimo mi introverti-ekstremisti. Naravno, ulice ce i dalje biti prazne jer zasto bismo izlazili samo zato sto je sve proslo?

• Хахаха 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...