Jump to content

Казна Божија као поштовање слободе човечије...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Бог увек милује, никад не кажњава. Људски разум је ограничен кад се ради о Божјој љубави и Промислу.

Ако ти је за утеху , сви то у неком трену претумбамо .

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 9. 9. 2013. at 16:16, nlcph рече

Овде немам шта да додам! amin-nas

Prikljucujem se.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Често се ми због наше гордости, надмености и сл. нађемо у паду, скренувши са правог пута. По допуштењу Божијем, за наше добро да би увидели грешку.  Бог је љубав и када душа упозна Бога сва се претвара у љубав. 

Имамо разум да промишљамо о својим делима а као највећу правду добили смо слободу избора. Па према делима нашим нека нам буде.

Друго је када се нађемо у несрећи, неком великом губитку, губитку ближњег и када помислимо да смо могли више да учинимо, кривимо себе и друге и питамо се зашто смо кажњени да овако патимо. Ово сам осетио лично и могу само рећи да сам тада спустио главу и сетио се ко сам. Живот је велика школа, велико училиште.

Када будемо живели у чистоти и љубави и прихватили Христове речи да све примамо као из његових руку, неће нам бити казне него савезника у духовном сазревању.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

РАСУЂИВАЊЕ

Како Бог и кажњава и милује, показује нам се јасно из живота последњих деспота српских у време турског завојевања земљама српским. Нису Турци самовласно и самовољно дошли на Балкан и подјармили народе хришћанске, Грке, Бугаре и Србе, него по допуштењу Божјем, исто као што је Навуходоносор не по сили својој него по допуштењу Божјем покорио Јерусалим и одвео Јевреје у ропство. Због греха кнежева и великаша народних пострадао је љуто народ српски, но још љуће су пострадали сами кнежеви и великаши. Деспот Ђурађ умро је као изгнаник, синови његови: Гргур и Стеван ослепљени од Турака, кћи његова силом морала постати жена султанова, средњи син његов устане против мајке своје Јерине и брата Гргура, и силом заузме он пољуљани престо у Смедереву; но скоропостижно умре. Слепи Стеван тек што је постао деспот морадне бегати у Албанију, а по том у Италију, где као изгнаник и бедник умре у туђини. Све је то казна Божја. А где је милост? Бог прослави вечном славом и овога Стевана, и жену његову Ангелину, и децу њихову Максима и Јована. После 8 година лежања у гробу тело Стеваново би откопано и нађено цело и испуњено благоуханим мирисом. И чудеса многа пројавише се од тих светих моштију његових. Исто тако прославише се и посветише се благодаћу Божјом и жена његова и синови.

св. Николај 

Подели на овим сајтовима

On 22. 10. 2013. at 22:18, Драган Алексић άσημος :) рече

РАСУЂИВАЊЕ

Како Бог и кажњава и милује, показује нам се јасно из живота последњих деспота српских у време турског завојевања земљама српским. Нису Турци самовласно и самовољно дошли на Балкан и подјармили народе хришћанске, Грке, Бугаре и Србе, него по допуштењу Божјем, исто као што је Навуходоносор не по сили својој него по допуштењу Божјем покорио Јерусалим и одвео Јевреје у ропство. Због греха кнежева и великаша народних пострадао је љуто народ српски, но још љуће су пострадали сами кнежеви и великаши. Деспот Ђурађ умро је као изгнаник, синови његови: Гргур и Стеван ослепљени од Турака, кћи његова силом морала постати жена султанова, средњи син његов устане против мајке своје Јерине и брата Гргура, и силом заузме он пољуљани престо у Смедереву; но скоропостижно умре. Слепи Стеван тек што је постао деспот морадне бегати у Албанију, а по том у Италију, где као изгнаник и бедник умре у туђини. Све је то казна Божја. А где је милост? Бог прослави вечном славом и овога Стевана, и жену његову Ангелину, и децу њихову Максима и Јована. После 8 година лежања у гробу тело Стеваново би откопано и нађено цело и испуњено благоуханим мирисом. И чудеса многа пројавише се од тих светих моштију његових. Исто тако прославише се и посветише се благодаћу Божјом и жена његова и синови.

св. Николај 

Охридски пролог, неисцрпна ризница мудрости...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Zasto je Bog tako okrutan?

Zasto nista ne ide kako treba u zivotu, zasto nista nije onako kako bih ja hteo, a ono sto bih hteo je jedan sasvim normalan zivot, zena, deca, prijatelji koji me nece izneveriti kad mi najvise trebaju....

Pre nego sto svestena lica pocnu istu pricu, moram da napomenem da savrseno razumem Bozju taktiku koja glasi, svi ce te izneveriti ne bi li se ti uverio da je On tvoj najbolji prijatelj, tvoj najbolji saputnik u zivotu i tako dalje.

Bog izgleda se ne pridrzava onoga sto je sam i napisao "Necu staviti na tebe jaram veci nego sto mozes da podneses", a fali mi malcice, milimetar da odem u *******

Samo mi nemojte reci, pokaj se!  ne izbija iz mene gordost vec totalna razocaranost u zivot

Подели на овим сајтовима

Цитат

Zasto je Bog tako okrutan?

Zasto nista ne ide kako treba u zivotu, zasto nista nije onako kako bih ja hteo, a ono sto bih hteo je jedan sasvim normalan zivot, zena, deca, prijatelji koji me nece izneveriti kad mi najvise trebaju....

Zao mi je sto ti ne ide nista u zivotu, ali kakve to veze ima sa Bogom? Zasto bi ista trebalo da bude onako kako bi ti hteo? Zasto je Bog duzan da ti obezbedi zivot kakav bi ti HTEO.

To je na tebi, da obezbedis sebi takav zivot, Bog ti je podario taj zivot, sto je mnogo bolje nego da ne postojis. I mozda ti nekad i pomogne, ko zna.. ali nije on taj ciji je posao da ulepsa TVOJ zivot... jer je tvoj zivot vec lep, samo ako naucis da prepoznash lepotu u njemu, i moze biti josh bolji ukoliko prestanes da kukas i krenes da radis da bude onako kako ti hoces.

PRicam ti iz ugla nekog ko je jedno vreme slichno raazmisljao.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 8. 12. 2013. at 21:05, gresnik50 рече
Necu staviti na tebe jaram veci nego sto mozes da podneses",
ово је стварно тачно.....како год ти тешко било....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 8. 12. 2013. at 21:09, Милосављевић рече

Zao mi je sto ti ne ide nista u zivotu, ali kakve to veze ima sa Bogom? Zasto bi ista trebalo da bude onako kako bi ti hteo? Zasto je Bog duzan da ti obezbedi zivot kakav bi ti HTEO.

To je na tebi, da obezbedis sebi takav zivot, Bog ti je podario taj zivot, sto je mnogo bolje nego da ne postojis. I mozda ti nekad i pomogne, ko zna.. ali nije on taj ciji je posao da ulepsa TVOJ zivot... jer je tvoj zivot vec lep, samo ako naucis da prepoznash lepotu u njemu, i moze biti josh bolji ukoliko prestanes da kukas i krenes da radis da bude onako kako ti hoces.

PRicam ti iz ugla nekog ko je jedno vreme slichno raazmisljao.

Razumem ja tebe, ALI, vrlo dobro znam da nista u ovom zivotu nije slucajno!   Sve sto se desava na ovom svetu dolazi od Njega direktno ili indirektno...    Sad ce reci, SLOBODODNA VOLJA, da, ali On ipak postavlja kojekakve prepreke zbog samo Njemu znanih razloga ili zbog nekog razloga OLAKSAVA neciji zivot, cini ga srecnijim, lagodnijim, opustenijim i tako dalje

Подели на овим сајтовима

Koliko god da ti je tesko,seti se da uvek ima ljudi kojima je bar duplo teze nego tebi.Znam da ovo zvuci glupo ali moramo da razmisljamo pozitivno.Ceo svet je u tvojoj glavi i bice onakav kako ti zelis da ga vidis.

Mi se uvek pozivamo na Boga,zalimo se ali,koliko si ti uradio da ti bude bolje?! Mozda mozes jos mnogo vise...A mozda si sebi postavio previsoke ciljeve pa se razocaravas.

Veruj mi,sve je u tvojoj glavi i nema nista vrednije od mirne savesti.Dzaba nam sve sto nas okruzuje ako mi sami sa sobom nismo rascistili.

Zato nemoj da kukas,sto bi rekao vladika Grigorije,imamo da jedemo,da pijemo,da se obucemo...sve je dobro.Ima ljudi koji ni to nemaju,pa opet vide neki smisao i zele da zive.

A ocajanje ti je najveci stepen greha,djavo to i zeli da nas baci u ambis ocajanja.Ali ne daj se,ako do kraja zivota postoji jos jedan osmeh koji ces izmamiti a siguran sam da postoji,onda vredi ziveti. :)

Подели на овим сајтовима

evo jeda citat iz knjige.....mozda pomogne...

''Sami stvaramo svoje okruzenje.Dobijamo upravo ono sto zasluzujemo. Kako da budemo ogorceni na zivot koji smo sami sebi stvorili? Koga kriviti, kome pripisati zasluge ako ne sebi?Ko moze da promeni nas zivot, kad to pozeli, ako ne mi sami?''

''Po svom izboru obitavate u svetu koji ste stvorili.Sto vam je u srcu, to ce se ostvariti, a cemu se najvise diviti, to cete postati.''

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On 8. 12. 2013. at 21:05, gresnik50 рече
Bog izgleda se ne pridrzava onoga sto je sam i napisao "Necu staviti na tebe jaram veci nego sto mozes da podneses", a fali mi malcice, milimetar da odem u *******

а пааа сад.....и  милиметар је  мера за дужину :good2:

Добро ти нама  дошао :)

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Добро нам дошао на форум.

Самокритика је добра али самосажаљење не. Разумем те јер сам и сам био у таквој ситуацији па ми чак и дан данас пролете такве мисли али их се брзо отарасим. Док у нама влада самовоља и самосажаљење, стално ћемо падати јер нам је у срцу важније "Ја" а не Господ. Кажу св. оци да је самољубље грех који живи у нама узрок сваког греха. А како ће нам се онда благодат уселити у нас? Свети Теофан Затворник каже да човекову одлуку да служи Господу чине два веома важна елемента: прво, човек се мора одрећи себе, друго, мора ићи за Христом (Мк. 8, 34). Први елеменат захтева напуштање егоизма или самољубља, а, следствено томе, и неприхватање било какве самовоље или самосажаљења, било у великоме или маломе.

Друго, као што је неко већ спомињао, имамо разум да промишљамо о својим делима, те на нама је да се трудимо да устројимо живот, наравно не по самољубљу јер води у грех него по заповестима и Христу јер воде ка љубави.

Подели на овим сајтовима

Овде нађи утеху !

Зато си и дошао на ове странице...

Крени да листаш и читај... можда ћеш наћи одговоре на све  0703_read

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...