obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343467275' post='684723] занимљив ми је овај последњи део. у претходном се позиваш редом на Свето Писмо и Предање а онда напрасно заборављаш да исти причају и о пакленим стањима још овде, попут поседнутости, беса, лудила изазваног грехом, паклом очаја, ... како то, чему дељање? Kakvo deljenje? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Kakvo deljenje? да наводно пакао овде нема везе са оним што је после смрти? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Uopšte ne mislim da Bog kažnjava ljude niti mi to ide sa " slikom" pravoslavnog Boga kakvog znam ... Ova misao jasno implicira da oni koji ne misle kao i ti ne znaju Boga. Verovatno sasvim nehoticno. Za tebe mozda ne pije. I to je, sasvim legalno, tvoje misljenje. Crkva, medjutim, svojim sabornim i svestenim duhom jasno i nedvosmisleno uci i svedoci nesto sasvim drugo. O tome, kao sto sam vec i pre napomenuo, mozemo uvek i svakog trenutka lako da se uverimo ako konsultujemo Pismo i Predanje Crkve... Pravoslavnog Boga kakavog JA znam ( kakvog sam iskusila JA, kakav čvrsto verujem JA da je Bog).A ne kakvog ga pretstavljaju neki oci i neki teolozi.Da li Crkva misli ili smatra da Bog kažnjava, baš i nisam imala prilike da pročitam do pojedinih otaca. Kako to saborno svedoči o tome da Bog kažnjava, objasni mi, molim te.Raspravljali na saboru o tome da li Bog kažnjava ili ne? Ili je saborno to što su pojedini oci smatrali da Bog kažnjava? Ne znam kako uopšte neko može da smatra da Bog kažnjava ? Pa makar i vaspitno da kažnjava? Bog koji se raspeo za nas, Bog koji je Sebe žrtvovao nas radi i Koji je vaskrsao, kažnjava čoveka ako pogreši. Pre mislim da su oci tako mišljenje izražavali vaspitno,jer očigledno je lakše ljudima da tako doživljavaju Boga, kao nekog od koga će dobiti po nosu kad pogreše. malina :) је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Наравно да кажњава, зар ће Бог који се разапео за нас тек тако да нас остави. Где је ту љубав ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Наравно да кажњава, зар ће Бог који се разапео за нас тек тако да нас остави. Где је ту љубав ? значи, разапео се да би нам наплатио оно што је платио на Крсту, искупивши грехе свих у сва времена? и то зовеш љубављу? malina :) and Драшко је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Pravoslavnog Boga kakavog JA znam ( kakvog sam iskusila JA, kakav čvrsto verujem JA da je Bog).A ne kakvog ga pretstavljaju neki oci i neki teolozi.Da li Crkva misli ili smatra da Bog kažnjava, baš i nisam imala prilike da pročitam do pojedinih otaca. Kako to saborno svedoči o tome da Bog kažnjava, objasni mi, molim te.Raspravljali na saboru o tome da li Bog kažnjava ili ne? Ili je saborno to što su pojedini oci smatrali da Bog kažnjava? Ne znam kako uopšte neko može da smatra da Bog kažnjava ? Pa makar i vaspitno da kažnjava? Bog koji se raspeo za nas, Bog koji je Sebe žrtvovao nas radi i Koji je vaskrsao, kažnjava čoveka ako pogreši. Pre mislim da su oci tako mišljenje izražavali vaspitno,jer očigledno je lakše ljudima da tako doživljavaju Boga, kao nekog od koga će dobiti po nosu kad pogreše. 1) Akcenat je bio na "znam", jer bi to u nacelu trebalo da znaci isto sto i "zar ima nesto drukcije?" 2) Kad se kaze "saborni duh Crkve" misli se naravno na duh Njenog svedocenja - u takvom duhu ne postoje prosto licna misljenja, nego licna misljenja proverena Crkvom. Tako Crkva prihvata u svoje ucenje i njime obuhvata samo i iskljucivo ono sto je provereno Njenim svestenim iskustvom. 3) Naveo sam i na drugim temama stihove Svetog Pisma koji direktno i jasno govore o ovom pitanju - npr.: "Koga Gospod voli, onoga i kori, i bije svakog sina kojega prima". Zar samo ova rec nije jasna kao dan? A Oci samo zivotom razradjuju onaj osnovni etos Svetog Pisma, tako da opaska da oni prosto manipulisu jezikom i stilom ne moze da stoji. 4) Zasto je Bog koji se raspeo za nas suprotan Onom koji vaspitno kazni svoju decu ako treba? Odnosno, gde je tu protivrecnost? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343470179' post='684743] значи, разапео се да би нам наплатио оно што је платио на Крсту, искупивши грехе свих у сва времена? и то зовеш љубављу? Ruzno podmetanje onog sto covek sasvim ociglendo nije rekao... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1343470179' post='684743] значи, разапео се да би нам наплатио оно што је платио на Крсту, искупивши грехе свих у сва времена? и то зовеш љубављу? Види, све зависи од тога како гледаш на казну, некад је најбољи начин да осетиш сву тежину бола који си наносио другима када га осетиш на својој кожи . Шта ћеш кад смо стока тврдоглава, некад не може другачије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Јеврејима посланица апостола Павла Глава 12 5 И заборависте утеху коју вам говори, као синовима: Сине мој! Не пуштај у немар карања Господња, нити губи воље кад те Он покара; 6 Јер кога љуби Господ оног и кара; а бије сваког сина ког прима. 7 Ако трпите карање, као синовима показује вам се Бог: јер који је син ког отац не кара? 8 Ако ли сте без карања, у коме сви део добише, дакле сте копилад, а не синови. obi-wan, DYNABLASTER and Дуња је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Ruzno podmetanje onog sto covek sasvim ociglendo nije rekao... не, него је та логика, како год окренеш и свидело се вама двојци или не. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Види, све зависи од тога како гледаш на казну, некад је најбољи начин да осетиш сву тежину бола који си наносио другима када га осетиш на својој кожи . Шта ћеш кад смо стока тврдоглава, некад не може другачије. колико се сећам, око за око је укинуто и молим те да причаш у своје име, ка помињеш бесловесне животиње и словесног човека у истом контексту клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Јеврејима посланица апостола Павла Глава 12 5 И заборависте утеху коју вам говори, као синовима: Сине мој! Не пуштај у немар карања Господња, нити губи воље кад те Он покара; 6 Јер кога љуби Господ оног и кара; а бије сваког сина ког прима. 7 Ако трпите карање, као синовима показује вам се Бог: јер који је син ког отац не кара? 8 Ако ли сте без карања, у коме сви део добише, дакле сте копилад, а не синови. Послание до Евреите Глава 12 5 и сте ја заборавиле утехата, која вам, како на синови, ви зборува: “Сине мој, не презирај ја казната од Господа и не опаѓај со духот, кога те изобличува, 6 зашто Господ го казнува оној, кого што го сака; го бичува секој син, кого што го прима”. 7 Ако трпите казна, Бог со вас постапува како со синови. Зашто кој е тој син, кого што таткото не го казнува? 8 Ако, пак, останете без казна, во која сите станаа соучесници, тогаш сте деца не законски, а не синови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 1) Akcenat je bio na "znam", jer bi to u nacelu trebalo da znaci isto sto i "zar ima nesto drukcije?" 2) Kad se kaze "saborni duh Crkve" misli se naravno na duh Njenog svedocenja - u takvom duhu ne postoje prosto licna misljenja, nego licna misljenja proverena Crkvom. Tako Crkva prihvata u svoje ucenje i njime obuhvata samo i iskljucivo ono sto je provereno Njenim svestenim iskustvom. 3) Naveo sam i na drugim temama stihove Svetog Pisma koji direktno i jasno govore o ovom pitanju - npr.: "Koga Gospod voli, onoga i kori, i bije svakog sina kojega prima". Zar samo ova rec nije jasna kao dan? A Oci samo zivotom razradjuju onaj osnovni etos Svetog Pisma, tako da opaska da oni prosto manipulisu jezikom i stilom ne moze da stoji. 4) Zasto je Bog koji se raspeo za nas suprotan Onom koji vaspitno kazni svoju decu ako treba? Odnosno, gde je tu protivrecnost? 1.U redu, onda i mitarstva su takođe istinita, jer je dosta otaca smatralo da ona postoje, izražvajaću takvo mišljenje ili se slažući sa takvim mišljenjem,kao i pretstava pakla sa ognjem , bičem i đavoljim mučenjem,koji su oci takođe opisivali.Znači i mitarstva i pakao sa sve đavolima i bičevima su saborni duh crkve iako su veoma diskutabilni? 2. Znači Bog bije svakog koga prima?Prvo ga izbije , pa ako ovaj ne posustane i nastavi da veruje onda je to to, Božiji je?Znaš te reči svetog pisma mi nisu najjasnije, čvrsto verujem da imaju sasvim logičnije objašnjenje, a potrudiću se da ga pronađem, jer mi nikako ne idu uz Boga koji se raspeo da bi posle kažnjavao. 3. Protivrečnost je jasna.Onaj koji zna samo za ljubav i Koji je ljubav ne primenjuje vaspitne kazne, jer Njemu bi trebalo da je to strano.Kazna je udaljavanje od Boga, svojim grehom koji je takođe stran Bogu.A samo udaljenje od Boga je veća kazna nego da te On lično lupa po nosu.Grehom si Bogu rekao NE i udaljio si se, i trpiš posledice koje proizilazi iz tog NE.Onog trena kad se pokaješ kažeš Bogu DA i time tražiš Njegovu pomoć, dozvoljavaš mu da ti pomogne da iz pada se izvučeš pokajanjem. Bog čeka, iznova čeka, čovekovo DA, da bi mogao da deluje. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 to su dva razlicita misljenja, jedni tvrde da Bog direktno kaznjava, a drugi tvrde da Bog dopusta, tj da neposlusanje samo po sebi nuzno vodi kazni, po meni je i jedno i drugo tacno, samo zavisi kako se gleda zato nema potrebe zestiti se na tu temu Николa је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Јеврејима посланица апостола Павла Глава 12 5 И заборависте утеху коју вам говори, као синовима: Сине мој! Не пуштај у немар карања Господња, нити губи воље кад те Он покара; 6 Јер кога љуби Господ оног и кара; а бије сваког сина ког прима. 7 Ако трпите карање, као синовима показује вам се Бог: јер који је син ког отац не кара? 8 Ако ли сте без карања, у коме сви део добише, дакле сте копилад, а не синови. кад бисмо буквално тумачили те стихове, могли бисмо опуштено да сматрамо да некрштене Бог пушта да страдају од смрти и да их активно игнорише, а само нас преподобне синове крштене спасава батиницима да се не осудимо са свима ван Цркве ... мислим, на страну што спасава цео свет, има спасења и ван Цркве, јелте Анастасија and malina :) је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука