Срђан Шијакињић Написано Мај 20, 2014 Пријави Подели Написано Мај 20, 2014 - Odkud znas da to sto si inteligentan podrazumeva i da si slobodan? Kako znas da i te tvoje zelje koje su drugacije od toga sto ostalih takodje nisu produkt slepih prirodnih sila? Знаш да смо причали већ да не умем да објасним у чему се састоји слобода, тако да било ко ко би тврдио да се може доказати слобода тешко би ме убедио... Али у овом контексту сам мислио да ми се чини да је довољан овај привид, наговештај слободе, који инстиктивно осећамо, да човек не би могао да прихвати било коју универзалну етику (или ако има разлике у значењу, апсолутну?) а да притом не поверује да иза ње стоји неко биће више од њега самог... Уствари тачније речено, мислим да човек нема "обавезу" или довољно добар разлог да прихвати било који етички систем иза кога стоји човек или друштво, већ само онај систем које је дело бића савршенијег од човека. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 20, 2014 Пријави Подели Написано Мај 20, 2014 Знаш да смо причали већ да не умем да објасним у чему се састоји слобода, тако да било ко ко би тврдио да се може доказати слобода тешко би ме убедио... Али у овом контексту сам мислио да ми се чини да је довољан овај привид, наговештај слободе, који инстиктивно осећамо, да човек не би могао да прихвати било коју универзалну етику (или ако има разлике у значењу, апсолутну?) а да притом не поверује да иза ње стоји неко биће више од њега самог... Уствари тачније речено, мислим да човек нема "обавезу" или довољно добар разлог да прихвати било који етички систем иза кога стоји човек или друштво, већ само онај систем које је дело бића савршенијег од човека. Taman koliko nema "obavezu" da prihvati da vozi sporije u naseljenom mestu nego u nenaseljenom, da prodaje prskano voce ili povrce kome nije istekla karenca, da dize nivo aflatoksina, da dize cene vode i hrane prilikom poplava, da pljacka prilikom poplava jer pa za ime sveta to su etikom ogradili "samo" ljudi a ne neka bica savrsenija od coveka. To sto ljudi nisu savrseni ne znaci da nemaju odredjeni podskup znanja kojim mogu doci do sudova koji su uvek tacniji od zamislivih alternativa. Ja bih te najdrobronamernije savetovao, jer sam i ja to gutao u ranim dvadesetim, da se otarasis raznih postmodernih kvazifilozofa, zonglera praznim i napucanim recima, koji misle da se nakicenim recima i relativizacijom dolazi do neke velike mudrosti. Postoje mnoge objektivne stvari koje su svakako tacnije, ispravnije i nuzno bolje od mnogih "slobodnih" alternativa pa ma sta razni postmoderni budalasi drobili. Срђан Шијакињић, CecaV and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 20, 2014 Пријави Подели Написано Мај 20, 2014 Taman koliko nema "obavezu" da prihvati da vozi sporije u naseljenom mestu nego u nenaseljenom, da prodaje prskano voce ili povrce kome nije istekla karenca, da dize nivo aflatoksina, da dize cene vode i hrane prilikom poplava, da pljacka prilikom poplava jer pa za ime sveta to su etikom ogradili "samo" ljudi a ne neka bica savrsenija od coveka. To sto ljudi nisu savrseni ne znaci da nemaju odredjeni podskup znanja kojim mogu doci do sudova koji su uvek tacniji od zamislivih alternativa. Ja bih te najdrobronamernije savetovao, jer sam i ja to gutao u ranim dvadesetim, da se otarasis raznih postmodernih kvazifilozofa, zonglera praznim i napucanim recima, koji misle da se nakicenim recima i relativizacijom dolazi do neke velike mudrosti. Postoje mnoge objektivne stvari koje su svakako tacnije, ispravnije i nuzno bolje od mnogih "slobodnih" alternativa pa ma sta razni postmoderni budalasi drobili. хехе, не брини, нисам читао ништа слично поменутима нити када причам о овоме, никако не мислим да се неке ствари које дубоко осећамо сви у себи могу заменити било каквим "слободама", верујем у онај основни осећај за добро и зло који је у нама... само што ми некад када размишљам, и дотерам до крајњих граница неке идеје, изгледа да се тешко може доказати (философски или научно) нека универзалност и "обавезност" али никад не бих тврдио да то икако утиче на обавезе у пракси, нормално... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 20, 2014 Пријави Подели Написано Мај 20, 2014 Taman koliko nema "obavezu" da prihvati da vozi sporije u naseljenom mestu nego u nenaseljenom, da prodaje prskano voce ili povrce kome nije istekla karenca, da dize nivo aflatoksina, da dize cene vode i hrane prilikom poplava, da pljacka prilikom poplava jer pa za ime sveta to su etikom ogradili "samo" ljudi a ne neka bica savrsenija od coveka. To sto ljudi nisu savrseni ne znaci da nemaju odredjeni podskup znanja kojim mogu doci do sudova koji su uvek tacniji od zamislivih alternativa. А шта да радимо са стварима као што је, нпр, проституција? Како да објективно судимо о њима? Наравно, под условом да нема ама баш никакве присиле и сличног. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 20, 2014 Пријави Подели Написано Мај 20, 2014 А шта да радимо са стварима као што је, нпр, проституција? Како да објективно судимо о њима? Наравно, под условом да нема ама баш никакве присиле и сличног. Vrlo zanimljivo pitanje, ne lako za odgovoriti, ali uvek moramo biti svesni da je dugo vremena u drustvima sirom planete bilo moralno ono sto je propisano i to bez obrazlozenje. Argumentaciona etika je bila za filozofe i to filozofe zapadne civilizacija. A kad su drzava i crkva dovoljno otisli svaki na svoju stranu poceli smo uopsteno da razmatramo pitanja morala iz to argumentacinog ugla. Slozices se da dugo vremena uopste nije bilo upitno ne samo da je prostitucija nemoralna nego i da zena sama zaraduje, predaje u skoli, javno govori, bude politicki aktivna, plese u javnosti (cak i "pristojne" plesove) a da nikakav argument iz toga nije stajao. Licno mislim da je prositucija svakako jako sirok spektar fenomena i da neki, najpoznatiji oblici, jesu skroz nemoralni. Ali ono sto je jos vaznije je da kad uzmemo ovu Herisovu etiku za neke stvari postaje jasno da nemaju sta da traze u domenu etike sto sada mnogi misle da definitivno spadaju (primer ici ulicom go, biti homoseksualac). Ima stvari koje su deo famoznih tradicionalnih vrednosti koje svakako moramo cuvati ali u tom korpusu vrednosti postoji i puno gluposti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 20, 2014 Пријави Подели Написано Мај 20, 2014 Da, odgovorim na temu :-) U svakom slučaju, nema straha, smrt će svakako doći. Izbor je uvijek slobodan , šta ćeš da uradiš u životu. Ja biram da raste(m). Dok, vremena ima ;-) Jednom, to, danas, mora doći ;-) :-) Vaske је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 21, 2014 Пријави Подели Написано Мај 21, 2014 Može tema lock. Hvala ;-) "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 18, 2014 Пријави Подели Написано Август 18, 2014 Рај и пакао Радость праведных о Господе. Триптих, (центральная часть). Васнецов Виктор (1848-1926) Старца је посетио и један човек желећи да са њим разговара о проблемима везаним за његову децу. Неправедно се жалио да деца непоштено поступају према њему. Старац је покушавао да га увери како проблем треба да размотри са духовне тачке гледишта: - Теби ће користити уколико буду неправедно поступали према теби, јер ћеш зато после смрти бити награђен. Човек је на то рекао: - Оче, ја не верујем да пакао, рај и живот после смрти уопште постоје. Једино верујем у постојање неке натприродне силе. Старац му је са осмехом одговорио: - Добро, и то је боље него ништа. Уколико Христос и живот после смрти не постоје, зар ти мислиш да су луди сви ови монаси и монахиње који су се одрекли света и живе на усамљеним местима? Осим тога, и пакао и рај постоје. Наша душа доживљава и једно и друго јер су то духовна стања, а не нека места на којима пламти ватра или певају птице. Даћу ти један пример. Претпоставимо да спаваш и сањаш да се спремаш да нешто украдеш. Одједном, у твоју душу се увлачи страх јер мислиш да би неко могао да те види. И заиста, људи су те видели и покушавају да те ухвате. Почињеш да бежиш, јер страхујеш да би могао бити ухваћен и погубљен. Такве помисли изазивају осећања патње и стрепње. Твоја душа испуњена је очајањем, разочарењем и страхом због онога што би ти се могло догодити. У сну почињеш да се знојиш и да се преврћеш по кревету, а онда се сасвим изненада будиш. Схваташ да је то био само ружан сан, ноћна мора и постепено се смирујеш. Оно што је твоја душа доживљавала током тих неколико тренутака био је пакао, односно доживљај душевног мучења. Твоја душа је била обузета страхом, ужасом, патњом, стрепњом, очајањем и разочарењем. Пакао није место на којем се душе кувају у котловима него стање у којем ће се душа наћи након што напусти тело. Тада ћеш схватити истину и патићеш јер ниси поверовао Христу и Његовој проповеди о животу после смрти. Душа ће тада бити далеко свеснија кривице због својих поступака и доживљаваће непријатна осећања страха, ужаса, стрепње, очајања итд. Исто се може применити и на рај. Замисли да имаш сина којега много волиш и да је он током многих година радио на бродовима. Док спаваш, сањаш да се твој син вратио. Дубоко си дирнут и испуњен неизмерном радошћу. Трчиш према њему, грлиш га и љубиш. И док је твоје срце преплављено срећом, изненада се будиш и схваташ да је то био само сан. Разочаран си и враћаш се у стварност. Твоја душа је на неколико тренутака осећала укус раја, односно, била је испуњена радошћу и љубављу. Дајући ти ова два примера, желим да ти покажем да постоје и пакао и рај. Ми их можемо делимично доживети још у овом животу, али ћемо их потпуно и целовито осетити тек након смрти. Слична стања постоје у нашој души, зависно од њене природе. Уколико душа има нечисту савест и ако је обузета страхом, ужасом, стрепњом, очајањем, љубомором или клеветом, она постаје обитавалиште пакла. Међутим, ако душа осећа љубав, радост, доброту, наду, веру, умереност и смирење, онда постаје обитавалиште раја. "Сузе за свет" Volim_Sina_Bozjeg and Интегра је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Децембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2014 Centar za novu evangelizaciju, beogradske nadbiskupije, a pošto ga ja vodim, drugim rečima ja vas pozivam na sledeće predavanje. Mislim da je tema veoma aktuelna, posebno u ovo doba godine...ali i u ostalo vreme: Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 5, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2015 U poslednje vreme ne stižem da rovarim po prepodobnim tekstovima, jer pored studija imam i posao, ali setio sam se jednog interesantnog citata: "Право на грешку, као ни право на грех, не постоји; постоји могућност грешке. Али, допустимо и ово. У таквом случају he човек којем се друга религија буде свидела више од Хришћанства прећи у њу, не обраћајући пажњу на Крштење, јер одбацујући Хришћанство он одбацује и силу Крштења и одговорност за њега; због тога овде Хришћанство није нека физичка препека или лишавање човека права на духовно самоопредељење." http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/KaVisotamaObozenjaKarelin/KaVisotamaObozenjaKarelin03.htm Hajde, razumem da niko nema pravo drugima da čini zlo, ali greh je mnogo širi pojam od toga? Greh je odbijanje zajednice sa Hristom, i to je valjda legitiman izbor čoveka, isto kao što može da odbije vezu sa devojkom ili članstvo u Masonima. Kakva onda može da bude osuda za taj legitiman izbor? Ako je uskraćivanje svih pogodnosti koje ta zajednica donosi, recimo besplatan parking za članove lože, ili u slučaju Crkve, ono što Hristos nudi, kakva je to kazna i osuda kad ih se neko već sam odrekao? Šta tu još Bog može? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 5, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2015 Šta tu još Bog može? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 5, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2015 Arsenija, znas da od mene kao trola uvek mozes da ocekujes podrsku za pravljenje haosa po forumu, kada sam tu, osim u retkim slucajevima kada ozbiljno nesto pitam. Sada sam hteo da pitam koji je smisao strasnog suda i osude kad je neko sam odbio da ima udeo u zajednici. Niko ne moze da sudi drugome zbog legitimnog izbora, samo taj sto je napravio izbor zna sta time dobija, a sta gubi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 5, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2015 Arsenija, znas da od mene kao trola uvek mozes da ocekujes podrsku za pravljenje haosa po forumu, kada sam tu, osim u retkim slucajevima kada ozbiljno nesto pitam. Sada sam hteo da pitam koji je smisao strasnog suda i osude kad je neko sam odbio da ima udeo u zajednici. Niko ne moze da sudi drugome zbog legitimnog izbora, samo taj sto je napravio izbor zna sta time dobija, a sta gubi. Oprosti Mur...ja smatram da je ovaj klip veoma poucan i da kao takav moze da bude inspirativan. Zar ne shvatas da je u njemu prikazana sama sustina tvog pitanja,kao i to da se u njemu krije odgovor ...Bog svakog coveka poziva na zajednicu,ali mu je ne namece,to je licni izbor svakog pojedinca ...Bog ne kaznjava,zato sto zeli da kazni...Vec zato sto zeli da pomogne svakom coveku da pronadje izvor zive vode...Nema tu mesta ni za kakvu kalkulaciju...Mi smo na dobitku samo kad smo s Bogom ... Ne zameri,mozda ja ne razumem pitanje ...ali cu se potruditi da ispratim temu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 5, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2015 Ali ako je neko kategoricki odbio da pridje tom izvoru, zar ne bi onda svaka dalja kazna bila nasilje nad njegovom slobodnom voljom? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 5, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2015 Ali ako je neko kategoricki odbio da pridje tom izvoru, zar ne bi onda svaka dalja kazna bila nasilje nad njegovom slobodnom voljom? Ukoliko zna sta je istina,a ne sledi je,on sam sebe kaznjava... Izbor je na nama...A Bozija volja je da se svaki covek spase i da zadobije zivot vecni...Kojim ce putem Gospod upravljati nase korake,mi to ne znamo...ali Bog ima svoj plan. Eto,toliko od mene...Ja u to verujem. A da li neko pokusava da nam zamuti vodu,da nas otruje...to ne znam...Bog sve zna i sve dopusta... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука