sqny Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 По чему ли је закључио да људи у 20. веку интелигентнији него раније? pivo Pa zato sto je on atiesta pa je mnogo inteligentan i onda mu je lako da zna. 4chsmu1Tesko ces ti to razumeti - ipak si ti vernik 0110_hahaha Ipak u Evropi makar, se mozi pokazati pozitivna korelacija izmedju nivoa obrazovanja i ateizma/sekularizma. Zasto je tako ja ne bih znao 0110_hahaha . The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Ipak u Evropi makar, se mozi pokazati pozitivna korelacija izmedju nivoa obrazovanja i ateizma/sekularizma. Zasto je tako ja ne bih znao. "Ne pripisujte vezi između ma koje dve stvari A i B nikakvu važnost, ukoliko prethodno nemate dobru ideju (odnosno teorijski razlog) zašto bi A i B trebalo da budu povezani!" 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Ipak u Evropi makar, se mozi pokazati pozitivna korelacija izmedju nivoa obrazovanja i ateizma/sekularizma. Zasto je tako ja ne bih znao. "Ne pripisujte vezi između ma koje dve stvari A i B nikakvu važnost, ukoliko prethodno nemate dobru ideju (odnosno teorijski razlog) zašto bi A i B trebalo da budu povezani!" 4chsmu1 Odlična rečenica! Koliko sam samo vremena potrošio objašnjavajući ovaj stav nekim ljudima...Ali kada se razmotre teorijske mogućnosti - nema tu puno opcija zbog kojih može da postoji pomenuta korelacija... Kad se pogleda da su inteligencija, obrazovanje i religioznost i njihova disperzija u društvu - objašnjenje ove činjenice se može svesti na 5 mogućih scenarija: 1. Religija čini ljude glupim, ateizam čini inteligentnijim! (svakako stav sa kojim se ni sam ne slažem) 2. Inteligentniji (i obrazovaniji) ljudi će vjerovatnije pribeći ateizmu zbog stvari koje protiču iz njegove inteligencije. 3. Postoji neki zajednički faktor koji koreliše sa inteligencijom, obrazovanjem i ateizmom i koji zapravo uzrokuje prividnu korelaciju između ovih faktora. A ne vidim koji bi mogao da bude - osim ako možda ne tvrdite da je nama ateistima Đavo dao inteligenciju 4. međusobno utiču jedna na drugu - što je opet kombinacija prva dva i ništa nije drastično drugačiji stav od ova dva 5. slučajnost - što je statistički vrlo malo vjerovatno ako je set obuhvaćen eksperimentom dovoljno veliki (a neki od testova su obuhvatali na hiljade ljudi) http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation Što se ostalih stvari tiče - šta je inteligencija - da li je to pravo mjerilo zdravorazumske pameti i slično i da li se uvećava - prevelika je tema da bi o tome sada raspravljali - psihologija nije egzaktna nauka i ni psiholozi se nisu složili oko ovih pitanja... Ali ako uzmemo da je inteligencija sposobnost rešavanja testova inteligencije (he he - volim ove kružne definicije) - onda ostaje činjenica da se ta sposobnost povećava i da su nekoliko puta ti testovi renormirani da bi se prosjek vratio na 100... I kada sam spominjao inteligencija - mislio sam na to... Inače - nije taj telegraph jedini članak na temu - proguglajte, ne budite ljeni... Подвучено је ВРЛО дискутабилно. Рекао бих да је данас много битније бити упоран него паметан да би се догурало до неке акадмеске позиције. Памет много помаже, али уопште није неопходна. А у неким случајевима може да одмогне.Nema šta da filozofiramo - naučnici su ovo nebrojeno puta istestirali - testiraju učenike u osnovnoj školi testovima inteligencije (bez filozofiranja da li je to prava mjera inteligencije ili ne) i pokažu sasvim finu korelaciju tako izmerene inteligencije sa onima koji će završiti više škole... Kao i svaka korelacija - neke tačke više odskaču od pomenute korelacije neke manje - pa će se desiti da neko neinteligentan postane phd a neko jako inteligentan završi samo osnovnu, ali jaka korelacija i dalje postoji... Valjda tebi ne moram da objašnjavam šta je korelacija... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 evo još nekih koji su zaglupaveli... http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_thinkers_in_science#2001.E2.80.93today_.2821th_century.29 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Da li sam ja rekao da nema religioznih naučnika? Naravno da ih ima - ali se ponovo vraćaš na nešto što je već raspravljano na forumu i gdje je pokazano da je daleko više ateista među poznatim modernim naučnicima (posebno mnogo više nego u generalnoj populaciji)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Ponovo ti medo isto... To što si ti došao iz ateističke porodice i nije neki argument jer su i uticaji sredine mnogo djelovali na tebe, mediji npr. Komunizam je religiju suzbijao silom i religijski autoritet pokušao zamjeniti autoritetom partije... Upravo zato je brzo "iskorijenio" religiju jer je nije ni iskorjenio, ali je ona zapravo bila samo potisnuta i zamjenjena Partijom i zato se ovako brzo i vratila poslije pada komunizma i njegovih autoriteta - u nekim pogledima i na gori način nego što je bila pre komunizma (npr. upravo to je omogućilo uspon sveštenika koji su podržavali zločine i zločince, ovih koji bi da uvode kreacionizam u škole)... Ne znam da li ijedan ateista ovdje (ja sigurno ne) podržava te komunističke metode nasilnog suzbijanja crkve i nametanje nekih drugih autoriteta... Mi se samo borimo da se religija maksimalno odvoji od države - nauke i slično... Da je svedemo na nevladinu organizaciju... Da ne dobija finansijsku podršku od države (tu su vjernici da je finansiraju, zar ne?)... Pa ko hoće da vjeruje i posjećuje crkvu neka vjeruje - svakako ne bi smio biti diskriminisan po tom osnovu (sloboda religije)... Za još jedan tužan primjer povratka religije poslije pada komunizma - pogledajte recimo Turkmenistan i kako se tamo poslije pada SSSRa islam vratio na velika vrata... Kako to da su oni u islamu prepoznali to što ti prepoznaješ u hrišćanstvu. I ne samo to - već je njihov predsjednik napisao novu svetu knjigu (http://en.wikipedia.org/wiki/Ruhnama) koja se na mnoge načine nasilno natura ljudima (potrebno je znanje za polaganje vozačkog ispita, zaposlenje u vladinim institucijama, obavezni dio školskog programa i zamjenila je algebru, fiziku...)... 1. молим те, прочитај поново мој пост, да подвучем ТРИ генерације ПРЕ мене. можда ти буде било јасније да тад к од комуњара није било кад се баталила религија у мојој фамилији. не знам да ли ти можеш да појмиш такву ситуацију, с обзиром на то да читам твоју опсесију комунизмом као да се жалиш што су ти ускратили да сагледаш религију као позитивну.2. вала баш се борите, уместо да игноришете и да живите свој живот а не да диктирате другима како ће да живе, поготово кад сте у мањини. 3. мајко мила, твоја паралела тамо неког пацијента са Христом или будом или алахом само говори о томе колико си ти у раскораку са било каквим познавањем (било које) религије. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Da li sam ja rekao da nema religioznih naučnika? Naravno da ih ima - ali se ponovo vraćaš na nešto što je već raspravljano na forumu i gdje je pokazano da je daleko više ateista među poznatim modernim naučnicima (posebno mnogo više nego u generalnoj populaciji)... мора да је то утицај комунизма facenew22222222 algabacaju algabacaju клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Фебруар 2, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Број није никакав аргумент за (а)теизам. Као ни да ли је неки одређени научник верник или не, то такође није никакав аргумент ни за једну ни за другу страну. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2011 Број није никакав аргумент за (а)теизам. Као ни да ли је неки одређени научник верник или не, то такође није никакав аргумент ни за једну ни за другу страну. apsolutno...ali treba imati informacije... u tome je savršenstvo Božije.... što je svima dao mogućnost za intelektualno samousavršavanje, bez obzira na versko opredeljenje Da li sam ja rekao da nema religioznih naučnika? Naravno da ih ima - ali se ponovo vraćaš na nešto što je već raspravljano na forumu i gdje je pokazano da je daleko više ateista među poznatim modernim naučnicima (posebno mnogo više nego u generalnoj populaciji)... http://www.godandscience.org/apologetics/why_are_scientists_atheists.html#n04 ne znam samo koji je parametar generalna populacija... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 3, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2011 link=topic=7232.msg354239#msg354239 date=1296674522] Број није никакав аргумент за (а)теизам. Као ни да ли је неки одређени научник верник или не, то такође није никакав аргумент ни за једну ни за другу страну. apsolutno...ali treba imati informacije... u tome je savršenstvo Božije.... što je svima dao mogućnost za intelektualno samousavršavanje, bez obzira na versko opredeljenje Bog je dao mogućnost za intelektualno samousavršavanje? Bog je i internet napravio? Svi ste u LANu sa Bogom? (Evo, sad znam da ćeš napraviti i poster na kome ćeš napisati da ste svi u LANu i staviti sliku Isusa iz Nazareta.) BOG MI JE DAO mogućnost da predvidim stvari. 11122 bendoff Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Фебруар 3, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2011 link=topic=7232.msg354239#msg354239 date=1296674522] [ Da li sam ja rekao da nema religioznih naučnika? Naravno da ih ima - ali se ponovo vraćaš na nešto što je već raspravljano na forumu i gdje je pokazano da je daleko više ateista među poznatim modernim naučnicima (posebno mnogo više nego u generalnoj populaciji)... http://www.godandscience.org/apologetics/why_are_scientists_atheists.html#n04 ne znam samo koji je parametar generalna populacija... He he he - koji smješan članak... Prvo pokušaju da umanje ateiste tako što samo navedu eksplicitne ateiste (koji su izjavili da nemaju vjerovanje u postojanje boga) da bi barem bilo ispod 50%, izostave agnostike koji je takodje značajan broj (najmanje je vjernika)... Onda pokušaju to objasniti nekim argumentima kojima sebi zapravo penale zabijaju. Npr. da je većina naučnika iz nereligioznih porodica - da li to znači da su vjernici preglupi za nauku? Pa onda gluposti kako to ima veze sa tim što se naučnici ređe vjenčavaju (donekle istina ali mala je razlika u procentima) pa kao da su takvi ljudi manje religiozni (valjda nesretni il šta?) - što uopšte ne važi za generalnu populaciju nevjenčanih... Generalna populacija - populacija koja obuhvata sve građane - znači i naučnike i nenaučnike i obrazovane i neobrazovane u procentima u kojima postoje u društvu... U Americi su zavisnosti od istraživanja ateisti od 3-10% a agnostici od 5-15% Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 3, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2011 Ali to svakako nije pravilo već više izuzetak - dobro je pokazana činjenica da su inteligencija i obrazovanje obrnuto proporcionalni sa stepenom religioznosti... Ima toga na netu koliko hoćete - ali evo samo jedan link - http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/2111174/Intelligent-people-less-likely-to-believe-in-God.html Jedino što ovaj članak pokazuje je da neko ne mora da bude glup da bi bio ateista, dovoljno je da bude slep. I sa tim se u potpunosti slažem. Lepo bi bilo kada bi neko odradio istraživanje o procentu ateista u našoj policiji. Mislim da bi rezultati bili vrlo zanimljivi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 5, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 link=topic=7232.msg354239#msg354239 date=1296674522] Број није никакав аргумент за (а)теизам. Као ни да ли је неки одређени научник верник или не, то такође није никакав аргумент ни за једну ни за другу страну. apsolutno...ali treba imati informacije... u tome je savršenstvo Božije.... što je svima dao mogućnost za intelektualno samousavršavanje, bez obzira na versko opredeljenje Bog je dao mogućnost za intelektualno samousavršavanje? Bog je i internet napravio? Svi ste u LANu sa Bogom? (Evo, sad znam da ćeš napraviti i poster na kome ćeš napisati da ste svi u LANu i staviti sliku Isusa iz Nazareta.) BOG MI JE DAO mogućnost da predvidim stvari. bleh 4chsmu1 већ га имамо bendoff ekstra greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Фебруар 28, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 Preko licnog dozivljaja ... Bog ne sedi na nekom oblacku, vec se nalazi ili ne nalazi u nasem srcu ... To je moje mislenje kao agnostika i skeptika ... "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 28, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 Preko licnog dozivljaja ... Bog ne sedi na nekom oblacku, vec se nalazi ili ne nalazi u nasem srcu ... To je moje mislenje kao agnostika i skeptika ... Па сигурно да не сједи негдје на облаку. Иначе ово си могао видјети смао у цртаним филмовима, али не и у хришћанском учењу о Богу. А друго, Бог не живи у нашем срцу, али наше је срце пријемчиво да се испуни Божијом благодаћу, тј да у њега уђе Бог, и то и јесте циљ хришћанског живота. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука