Jump to content

Preživio sam Vukovar i Ovčaru

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 часа, Аристарх рече

2. Колико је данас развијена Гркокатоличка заједница? знам да још постоји Гркокатоличка Црква на границу Словеније и Хрватске која је остала од тих Морлака, да су ту неки Срби поунијаћени...

Ovi grkokalici na Žumberku kažu da su oni neki potomci uskoka koji su se tu sklonili od turaka.

Подели на овим сајтовима

Видим ти се не бавиш са Старчевићем... мене то интересовало неко време па сам покушавао да закључим шта се дешавало на ове просторе раније... Увек бих запео на Морлаке. Тих морлака нема на попису ни 100 у Хрватску данас а било их је десетине хиљада војника под Млецима увек с апростора Приморја. Али сигурно имају дефинисано порекло по родослову у заједницу где живе... Због њих Срби рикоматолици, мигрирају са Велебити на Истраску планину Ћићарију. Одприлике у време кад и Буњевци крећу у миграцију... Ћићевци су се спуштали у Ријеку и Пулу са Ћићарије касније. Имају обичај из Старе Србије и Тракије очуван да се обуку у маске на почетак пролећа и да са звонима шетају по селима или граду. Китаровићка је пореклом Ћићевка, она је под Унеско завела тај обичај као Хрватску традицију, иако Бугари имају кукере, Грци такође, па и ми у Србију имамо тај стари Трачански обичај посвећен Дионису. Само што се код нас у Србију, и Црну Гору (само у Боку), сачувало највише у заједнице где је Св.Трифун слава. Ове Ћићевце на Истру су морлаци покушали да "истророманизују", кад су били Италијански колаборанти током сукоба са Италија-Аустрија. Рецимо тада су Хрвати и Срби заједно у Аустријску војску водили рат практично против Италијана.

Морлаци су донели тај ромаснки језик из грчке. Током другог светског рата била је њихова држава у сред Грчке, где је гркокатоличка црква такође била главна верска традиција. И Немци су поствили стару аристократску Хрватску породицу да влада тамо, ваљда су то Морлавласи из Хрватске, не Словенски Хрвати. После рата су им Грци уништили ту државу. Али фора је да те Ћићевце, први морлаци који су се асимиловали, касније називају Морлацима, ћирибирима... То ме мало збуњује јер је контрадикторно Млецима. Ваљда Грци то питање реше, они сматрају да Морлаци које су асимиловали немају везе са Грцима као народом у европу, али можда имају у африку...

Као и ту у Белу Крајину, небитно дал на планину Жумберак. Читао сам да су Срби ту дошли под Аустроугарском током 16 века. Па да долазе и Буњевци и Морлаци (Млетачки хајдуци) у тај регион. Више етапа досељавања је било али Морлаци су надбројали са хрватске стране, па и њихова Црква. Ту им је негде био саборни храм Гркокатолика унијата, ако се не варам...

Суштински од момента доласка Моровлаха на овај простор, међу Хришћанима мош очекиват да поједе човек, човека. Мене не би чудило да неко објави неки документарац из 90-их где у Босну, супарничке стране једу непријатељске војнике. Имали смо пример на Косово где је била Жута кућа одакле су Шиптари са хирургом из Тиране, продавали органе људи са КиМ, по свету.

Шта се десило са Хрватима у Белу Крајину па је била пуста од народа, мсм. зашто није било Хрвата тад у околину самог Загреба?

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

@kopitar Гледма нешто овај снимак, па сам испитао порекло мало... Ево ти линк за порекло презимена Карловић да је Српско из Баније. Имаш ли ти линк неки да су Хрвати пореклом?

Мени делује да је он римокатолички Србин пореклом, који се борио против ЈНА. Мени је глупо кад ЈНА представљају као великосрпску агресију, кад је брдо Хрвата из ЈНА са породицама избегло у Србију и ЦГ. Али поствих ово јер можда утврдимо одакле су његови преци старим пореклом.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Аристарх рече

Китаровићка је пореклом Ћићевка, она је под Унеско завела тај обичај као Хрватску традицију, иако Бугари имају кукере, Грци такође, па и ми у Србију имамо тај стари Трачански обичај посвећен Дионису. Само што се код нас у Србију, и Црну Гору (само у Боку), сачувало највише у заједнице где је Св.Трифун слава.

Лупио сам да је Ћићевка јер је тај обичај завела под УНЕСКО пре две, три године. Можда она потиче од Хрвата или Морлака

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Аристарх рече

Лупио сам да је Ћићевка јер је тај обичај завела под УНЕСКО пре две, три године. Можда она потиче од Хрвата или Морлака

Ma ti zločesti Morlaci su za sve krivi jesi znal da je i Hitler potomak Morlaka?;)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Ma ti zločesti Morlaci su za sve krivi jesi znal da je i Hitler potomak Morlaka?;)

нисам много читао о њему, Нордијце читам, они су доста записали о Морлацима кад су долазили трговат на Балкан... Знам да су јевреји хтели Палестину по сваку цену, а хитлер је био против тога. Он је буквално био происламски, на страну Палестинског хоџе који му је послао писмо да треба све јевреје да спали. Ту цитирам говор Израелског председника Нетјанахуа у Аушвицу од пре пар година.

Подели на овим сајтовима

Постоји могућност да је био, погледах сад еупедију има хаплотип Е. Као Миломир Марић и доста срба...

Ове моровлахе, нордијци називају Blökumenn, имају рунске путописне извештаје уз споменике преминулих, ту се наводи ако су некога убили током трговачког путовања ка Цариграду... Слично Кијевске хронике и Новгородске бележе. Не сматрају их власима, негде грци крећу да их називају Мауровласи јер су ваљда романизовани у Ромелији. 

Знаш како Копитар, од доласка Османлија имамо проблеме у праћењу кретања људи. Зато без Турских архива тешко неке ствари могу да се објасне. Имамо период када део Срба постају Хрвати али видимо да има присиле негде. А ти неки, наводе да су они и пре били Хрвати као и многи други Срби. Па је то чудно, плус имамо Моровлахе и Влахе. Зато кад гледам неки сукоб, дал је Вуковар или Сребреница. Гледам ко су ти људи стварно који ту живе били. Например у Сребреницу је цело аутохтоно становништво због односа са Османлијама, убијено од Влада Тепеша, што значи да су после тога ови нови становници Сребренице досељени и ту је настављена експлоатација сребра, онда долази исламизација... зато мени пало на памет да овоме одмах проверим порекло, и нађох га у Банију, ако су то његови преци онда је он Србин пореклом. Па је смешна његова прича, поред логора који је по свему судећи измислио јер о њему нема нити један запис да ја знам од НАТО или других сила. Ево читам у новине  објављене од пре 6 месеци, да бивши Хрватски логораши траже одштету од Србије и да призна да су постојали логори! 

RS.N1INFO.COM

Petorica državljana Hrvatske, koji su devedesetih godina prošlog veka bili u logorima u Srbiji, podneli su pred...

Ја први пут чујем за то. Знам за логоре у Боку, који су направљени за дистанцирање лица која су била повезана са службама безбедности, који су били Хрвати. Али то је урадила паравојска аматера и грађана, не ЈНА и брзо су их затворили. Исто су Хрвати први урадили у Дубровник свим Бокељима и Црногорцима у тој општини. Део њих је пошао у логоре-импровизоване затворе... Познато је да су Хрватска и Црногорска служба безбедности тада направили неку сарадњу и све се то смирило.

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Аристарх рече

Па је смешна његова прича, поред логора који је по свему судећи измислио јер о њему нема нити један запис да ја знам од НАТО или других сила. Ево читам у новине  објављене од пре 6 месеци, да бивши Хрватски логораши траже одштету од Србије и да призна да су постојали логори! 

To što nisi čuo za navedene logore ne znači da nisu postojali.

Ja sam recimo prvi put čuo za logore u Bosanskoj Posavini iz 92 godine u kojima su pripadnici HVO držali i mučili zatočene Srbe vojnike i civile a to sam tek saznao kad sam pročitao neka svjedočenja ljudi koji su to prošli a također su i ovi drugi imali logore poslije pada Dervente po Hrvatskoj verziji ili oslobođenja po Srpskoj verziji.

Подели на овим сајтовима

Има примера да за неке логоре Срба под Муслиманима сазнамо из једног извора, јединог преживелог сведока, који је примера ради писао дневник у логору на неку фору. Нама логори нису страна појава, током социјализма, мира и просперитета који је обезбеђиван редовним померањем стена или ти крша са једне стране голог отока на другу страну. Самим тим је за очекиват од појединих бивших титових пионира да током ослободилачког рата од Титоизма и Југославије користе научене методе.

Али стварно ја први пут чујем за те логоре у Србију, да је у Ниш био логор за Хрвате, то ми чудно јер у Краљево има Хрвата који су овде и остали и нису имали неку фрку0703_read. За овај логор у Морињ сам чуо јер ме интересовало шта се доле дешавало у смислу тог паљења гума од стране дубровчана и крађе пршута и стоке од стране СЦГ добровољаца, увидео сам да се све више прича како је то био организован сукоб од служби... Током тог неког обавештајног пакта, Дубровчани су протерали неколико хиљада Срба из ЦГ натраг у ЦГ. Конфисковали им некретнине и имовину па забранили будућу куповину некретнина грађанима ЦГ у том потезу од Конавала до Неума. Исто су протерани Хрвати, неких пар хиљада људи, којима је углавном такође конфискована имовина уколико се нису жалили судски. МИслим да Срби добијају судски на крају део имовине која им је конфискована у Дубровник и околину.. Али у Ниш логор за хрвате... то би стварно морало да има макар неки доказ да бих размотрио то као реално.

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Аристарх рече

Има примера да за неке логоре Срба под Муслиманима сазнамо из једног извора, јединог преживелог сведока, који је примера ради писао дневник у логору на неку фору. Нама логори нису страна појава, током социјализма, мира и просперитета који је обезбеђиван редовним померањем стена или ти крша са једне стране голог отока на другу страну. Самим тим је за очекиват од појединих бивших титових пионира да током ослободилачког рата од Титоизма и Југославије користе научене методе.

Али стварно ја први пут чујем за те логоре у Србију, да је у Ниш био логор за Хрвате, то ми чудно јер у Краљево има Хрвата који су овде и остали и нису имали неку фрку0703_read. За овај логор у Морињ сам чуо јер ме интересовало шта се доле дешавало у смислу тог паљења гума од стране дубровчана и крађе пршута и стоке од стране СЦГ добровољаца, увидео сам да се све више прича како је то био организован сукоб од служби... Током тог неког обавештајног пакта, Дубровчани су протерали неколико хиљада Срба из ЦГ натраг у ЦГ. Конфисковали им некретнине и имовину па забранили будућу куповину некретнина грађанима ЦГ у том потезу од Конавала до Неума. Исто су протерани Хрвати, неких пар хиљада људи, којима је углавном такође конфискована имовина уколико се нису жалили судски. МИслим да Срби добијају судски на крају део имовине која им је конфискована у Дубровник и околину.. Али у Ниш логор за хрвате... то би стварно морало да има макар неки доказ да бих размотрио то као реално.

Vilim spominje logor Srijemska Mitrovića https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Logor_Srijemska_Mitrovica&ved=2ahUKEwiH-qus04PmAhXJKVAKHXADDqMQFjAIegQIARAB&usg=AOvVaw2i65u33Mr2v3sNEHV5RZMF&cshid=1574626202304

O njemu puno i ne priča ali predstavljam da usporedbom sa paklom Ovčare ovo dođe kao Hotel.

Da bi se ovo razumjelo potrebno je malo isključiti neke "pozitivne" predrasude koje imamo o svome narodu tipa pa mi smo dobri , plemeniti i od uvjek smo takvi bili u povjesti.

To je isto kao kad je neki vjernik obuzet zaljubljenim osjećajima prema svojoj crkvi vidi sve dobro, sveto te ide u krajnost pozitivnog viđenja jer je tako treba pobožan čovjek gledati i nikad ne osuđivati...pa kako takav onda može kritički sagledati neke svoje pastire i priznati "gle stvarno lisica od čovjeka".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

То би требало онда испитат, ја верујем да ће Србија и Хрватска након оних састанака Вучића и Китаровићке да реше та питања од несталих па надаље. Имају неки стручни тимови који су ваљда оформљени, говоримо о преко 300.000 људи којих се тиче тај сукоб. Вероватно се чекају резултати и нека сведочења.

Примера ради, ја сам на ТВ чуо да су неки албанци сахрањени у Србији након мучења... Али касније сам на ТВ видео сведока из службе безбедности који има доказе да су те албанце са КиМ пренели неки људи из тадашње Српске про-америчке партије, опозиције. јер им је вероватно одзвонило у Србији па су спасавали своја дупета на неки начин. Све је то отворена прича, иако не бих мешао тај случај са овим Хрватима, американцем и једном словенком колико прочитах.

NASLOVI.NET

Petrušić je objasnio i način funkcionisanja stranačkih botova koje naziva sektama i dodaje da su jako dobro plaćeni za naše uslove. Dodaje i da su dobro zaštićeni od strane službi koja takođe radi za te sekte, i da ti botovi...

Подели на овим сајтовима

Страшноооо,,,, ај ти коју реч о овоме

WWW.BLIC.RS

Čim smo ušli u logor, nas su oduzeli od majke i odmah su nas sa ostalom decom razvrstali po uzrastu. Ja sam imao sedam godina i posle tog...

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...
  • Креирај ново...