Jump to content

Моралност без Бога- видео клип "Атеиста Србије"

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Фина музикица  :drugarstvo:

Овако како је направљен клип и реченице Светог Писма извучене из контекста, свашта да човек помисли... наравно наиван човек.

Сама реч "глупост" у једном овако уметнички урађеном споту (јер уметност је изнад свега!) говори о мудрости и озбиљности пропагатора против веронауке.

Ништа ново, ништа чудно...

Ја бих пре повео питање њиховог изругивања грбу и химни државе у којој живе. Такође бих повео питање њиховог финансирања тј. ко стоји иза ове организације која шири верску мржњу.

А објашњавање наивности овога клипа је само губљење времена.

Подели на овим сајтовима

Nema problema.

Moje pitanje od pre dve strane.

Ima li vas moral neki visi smisao osim stvaranja i odrzavanja stabilnog drustva? Shvatate li moral

na licnom planu kao ideal koji treba dostici ili skup normativa koji se prosto prate i sve bude reseno?

Nas moral se ne razlikuje od vaseg morala ili ti mislis drugacije? Da li je vase moralno rasudjivanje povezano sa vasim moralnim ponasanjem? Po meni kolicina morala je proporcionalna velicini razlike izmedju dobra i zla. Moral je takodje velicina koja sluzi da meri odnos medju ljudima, tj moral ti nije ni potreban ako zivis sam na pustom ostrvu jel tako? Moral koji ja postujem je univerzalan i nije potrebno nikakvo dostizanje vec jednostavno pridrzavanje moralnim normama. Postoji i kategorija dvojnog morala ili licemerstva koji sam opet sretao u religiji.

Moral je ipak licno svojstvo svakog pojedinca i kako se on odnosi prema njemu.

Istorija se bazira na stvarnim dogadjajima, a ne na izmisljenim pricama!

Подели на овим сајтовима

Фина музикица  :drugarstvo:

Овако како је направљен клип и реченице Светог Писма извучене из контекста, свашта да човек помисли... наравно наиван човек.

Сама реч "глупост" у једном овако уметнички урађеном споту (јер уметност је изнад свега!) говори о мудрости и озбиљности пропагатора против веронауке.

Ништа ново, ништа чудно...

Ја бих пре повео питање њиховог изругивања грбу и химни државе у којој живе. Такође бих повео питање њиховог финансирања тј. ко стоји иза ове организације која шири верску мржњу.

А објашњавање наивности овога клипа је само губљење времена.

Evo svratih i ja u goste. Da vidim sta ima.

Posto je ovde rasprava poprilicno odmakla, krenuo bih od kraja.

Sto se tice sirenja verske mrznje, ne iznenadjuje me zasto ti to tako shvatas. Nesto je izreceno protiv tvoje vere, religije, shvatanja ili cega vec, i to izaziva burnu reakciju. E tako nastaje verska mrznja. To je jedan od najvecih problema u savremenom ljudskom drustvu.

Подели на овим сајтовима

Maks hoće li o.Ivan dobiti reference ili ne?Izvini što sam dosadan. crosseo

Ipak cu da ih sacuvam za kontra tuzbu crosseo

Значи,тераћемо се до суда. :drugarstvo: :group111:

Do armagedona :huh:

Istorija se bazira na stvarnim dogadjajima, a ne na izmisljenim pricama!

Подели на овим сајтовима

Nema problema.

Moje pitanje od pre dve strane.

Ima li vas moral neki visi smisao osim stvaranja i odrzavanja stabilnog drustva? Shvatate li moral

na licnom planu kao ideal koji treba dostici ili skup normativa koji se prosto prate i sve bude reseno?

Nas moral se ne razlikuje od vaseg morala ili ti mislis drugacije? Da li je vase moralno rasudjivanje povezano sa vasim moralnim ponasanjem? Po meni kolicina morala je proporcionalna velicini razlike izmedju dobra i zla. Moral je takodje velicina koja sluzi da meri odnos medju ljudima, tj moral ti nije ni potreban ako zivis sam na pustom ostrvu jel tako? Moral koji ja postujem je univerzalan i nije potrebno nikakvo dostizanje vec jednostavno pridrzavanje moralnim normama. Postoji i kategorija dvojnog morala ili licemerstva koji sam opet sretao u religiji.

Moral je ipak licno svojstvo svakog pojedinca i kako se on odnosi prema njemu.

Ovo me zanimalo. Sad mi je definitvno jasno zasto ti i vecina modernih ateista ne razumete da sustina hriscanstva nije moral, etika, lepo ponasanje.

Подели на овим сајтовима

Dok sam ja dočekao da mi se odobri nalog, napuni se pet strana :drugarstvo:

Iskreno me mrzi da čitam svih pet strana jer se lako nerviram a hteo bih da uradim sve što mogu da ispoštujem činjenicu da pišem na VAŠEM forumu gde sam pozvan od strane Petra...

Zato ću kao potpredsednik udruženja Ateisti Srbije samo da kažem par veoma bitnih stvari, a počeću od ovog pitanja sa pete strane koje mi je upalo u oko a tiče se dokazivanja da nema boga.

Svaka osoba koja tvrdi da 100% zna da nema boga je ... tri tačkice ali ubacite neku negativnu, recimo neobrazovan... Prema tome, zahtevati od nekoga da isto dokaže pokazuje da ili ne razumeš o čemu se kod ateizma uopšte radi ili da si jednako neobrazovan... drugim rečima, da budem direktan, glupo je zahtevati takav dokaz...

Zbog čega je ovo važno, tačnije odakle ovo dolazi. To dolazi upravo iz nauke i iz činjenice da je skoro uvek nemoguće dokazati negativ. Kažem skoro jer "u ovoj čaši nema rakije" je isto negativ koji uopšte nije teško dokazati, ali negativi tipa "ne postoji bog" ili "ne postoji svemirskri čajnik" ili "ne postoji babaroga" ili moj omiljeni "psi ne mogu da lete" su negativi koje je jednostavno nemoguće dokazati.

Uzmimo kratko za primer ovo sa letećim psima jer je taj primer najbolji. Kako bi se dokazalo da psi ne mogu da lete.

Jedan način bi bio da se uzme hiljadu pasa i popne na Beogradjanku i................. jasno je da bi posle nekog vremena ispred Beogradjanke bila hrpa mrtvih pasa a da dokaza ne bi bilo nigde. Zašto? Zato što je jedino što bi taj eksperiment dokazao bilo da tih hiljadu pasa tog dana pod tim vremenskim uslovima nije poletelo. Da li nisu mogli ili nisu hteli se ne zna.

Drugi način bio analiza njihovog tele, udova, aerodinamičnosti, težine i slično na osnovu koje bi se došlo do zaključka da je nemoguće da psi polete. Medjutim, iako bi se u žargonu tako i reklo, u nauci je to apsolutno nedopustivo! Jedino što naučnik sme da kaže je "Na osnovu analiza i izračunavanja ne vidimo način na koji bi psi mogli da polete" ili "ne vidimo mogućnost". Ne znam da li ste primetili, ali ova izjava ipak ostavlja mogućnost da postoji nešto što je taj naučnik ili tim naučnika jednostavno prevideo iz nebitnih razloga.

Isto tako, da skratim priču, i mi možemo jedino da kažemo da na osnovu dosadašnjih analiza i posmatranja našeg sveta i svemira mi ne vidimo mogućnost da ikakav bog postoji.

Time dolazimo do definicije reči ateista: Ateista je osoba koja usled nedostatka dokaza odbija da prihvati tvrdnju da postoji bog. Ništa više, ništa manje od toga.

Bitno je napomenuti da odbijanje odredjene tvrdnje niako nije isto kao i tvrdnja u suprotno. Ovde većini padaju na pamet agnostici, medjutim razlika izmedju agnostika i ateiste je u tome što agnostik misli da je verovatnoća 50%-50% dok je za ateisti ta skala veoma pomerena u pravcu ogromne verovatnoće da bog ne postoji.

Možda je dobro da se ovde definiše i termin antiteista, jer je Sveštenik Ivan primetio da tu ja pripadam, osim ako nije mislio na nekog drugog člana našeg udruženja. Dakle, antiteista je samo malo radikalniji od ateiste u tome što antiteista želi da religija nestane jer smatra da je religija uzrok svog zla. Dok ateista ne mora da ima bilo kakve pretenzije ili želje ka uništenju ili gašenju religije.

Pošto sam se već iskreno izjasnio kao antiteista, veoma je bitno naglasiti razliku izmedju antiteiste i komuniste, ili izmedju antiteiste i one budale "AteistUsrcu" koji ne zaslužuje da sramoti ateiste po internetu, ali... da se vratim na temu: Dakle, komunisti su imali odredjenu bolesnu ideologiju, što je i razlog zašto su komunisti nepoželji i oterani sa našeg sajta, i oni su u borbi protiv religije primenjivali silu što je nedopustivo! Isto važi i za pomenutog... da ne ponavljam.

Sa druge strane, antiteisti kao ja, koji iskreno žele da religija nestane, ne smatraju da se taj cilj sme tražiti nasiljem. Drugim rečima, nikakvo nasilje, nikakvo zabranjivanje, nikakva nametanja apsolutno ne dolazi u obzir!

Ja lično, a i celo naše udruženje, smatram da:

1. svako ima pravo i mora da ima pravo da veruje u šta hoće

2. svako ima pravo i mora da ima pravo da praktikuje svoju veru

naravno ukoliko to verovanje i praktikovanje te vere ne ugrožava druge gradjane... znači, ako veruješ da treba da zakolješ komšiju, izvinjavam se ali ne može.

Sa ovim gore u vezi je dakle apsolutno nedozvoljeno nekome zabraniti da veruje, apsolutno je nedozvoljeno zatvarati crkve i sve ostalo što su komunisti radili.

Mislim da je za prvi post i više nego dovoljno. Ako nešto nisam dovoljno dobro objasnio ili ako postoji neko pitanje pokušaću da odgovorim kad stignem...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Evo svratih i ja u goste. Da vidim sta ima.

Posto je ovde rasprava poprilicno odmakla, krenuo bih od kraja.

Sto se tice sirenja verske mrznje, ne iznenadjuje me zasto ti to tako shvatas. Nesto je izreceno protiv tvoje vere, religije, shvatanja ili cega vec, i to izaziva burnu reakciju. E tako nastaje verska mrznja. To je jedan od najvecih problema u savremenom ljudskom drustvu.

Не Гиле, ниси ти то најбоље разумео. Да ли мени смета или не, то је друго питање, али кад неко каже да МОРА избацити веронауку из школа, ја то доживљавам као верску мржњу. Пошто нико неће својевољно да избаци веронауку већ неко МОРА да је избаци, могу да схватим као верску дискриминацију и мржњу. Но рекох, треба код државних органа повести питање атеистичког исмејавања државној химни и застави.

Само има право на своје мишљење, али да неко прети да ће да нас штори, бије песницама, убија или шта већ, могу да схватим као верску дикриминацију.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Time dolazimo do definicije reči ateista: Ateista je osoba koja usled nedostatka dokaza odbija da prihvati tvrdnju da postoji bog. Ništa više, ništa manje od toga.

Да ли ово значи, да ако постоји и најмањи доказ о постојању Бога онда атеиста постаје теиста?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...