Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Да управо прочитах али не слажем се да стално нешто говори.Много ређе и краће од оних што га оптужују.Људски је и пре свега Хришћански што брине о својој духовној деци-монасима.Или можда није?Чланак је јасан мада ћете овде већ "оплести" по њему.Сачекаћу да видим на који начин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Да управо прочитах али не слажем се да стално нешто говори.Много ређе и краће од оних што га оптужују.Људски је и пре свега Хришћански што брине о својој духовној деци-монасима.Или можда није?Чланак је јасан мада ћете овде већ "оплести" по њему.Сачекаћу да видим на који начин. Зашто мислиш да ће неко "оплести по њему"? Јесмо ли се договорили да водимо дијалог а не да намећемо некоме нешто што није ни рекао? Нема оплетања по никоме него дијалог. Увек треба да се чује и друга страна. Иначе, ако сте дошли да меркате како ће ко "да плете по некоме" поручујем да сте омашили форум. Свакако да нећемо трпети провокације. Неозбиљан је ваш приступ проблему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Magdalina, nije bitno šta će ko napisati o njemu, nego činjenica da ne možeš za nekoga ko svako malo da je intervjue i priča protiv odluke koju je prihvatio itd. itd. itd. reći da je odluku prihvatio smireno. To su dve suprotstavljene tvrdnje u jednoj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Читам писмо и не могу да верујем! Докле ће све ово да иде? Има ли краја? :bla: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Kraj će da bude kada SPC izađe u javnost i kaže šta je u stvari na KiM bilo..... Do tada, govorim u svoje ime, ja ću biti zbunjen i sumnjičav.... A da politika stoji iza ove odluke, u to sam uveren ...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Многи ставови у Цркви треба да буду јаснији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Свештениче Иване уз дужно поштовање вашег свештеничког чина до тог закључка сам дошла из искуства јер ништа лепо не прочитах овде част изузецима о Владици Артемију.Жао ми је што моје писање тумачите као провокацију јер ми то намера није.Моје мишљење сам већ казала ато је да је Владика неканонски склоњен из епархије,а верујем да ви каноне познајете много боље од мене.И то је чињеница ако погледате каноне.Ако сам у криву демантујте ме канонима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gospodin Jakov Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Magdalina - Prvo pozdrav i dobro došla.... Mislim da si pogrešno krenula sa ovim forumom.... Ovde se stvarno poštuje svačije mišljenje i dijalog je prisutan.... Mislim da je glavna razlika (koliko sam mogao da shvatim) između ŽRU i drugih foruma, što ovde svi poštujemo odluke Crkve, ali imamo svoja mišljenja i o njima raspravljamo..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Свештениче Иване уз дужно поштовање вашег свештеничког чина до тог закључка сам дошла из искуства јер ништа лепо не прочитах овде част изузецима о Владици Артемију.Жао ми је што моје писање тумачите као провокацију јер ми то намера није.Моје мишљење сам већ казала ато је да је Владика неканонски склоњен из епархије,а верујем да ви каноне познајете много боље од мене.И то је чињеница ако погледате каноне.Ако сам у криву демантујте ме канонима. Opet, nije bitno šta ti misliš o znanju sagovornika na forumu - u ovom slučaju oca Ivana, nego što ti (i drugi koji pišu kao ti) misliš da bolje poznaješ kanone od Sabora SPC. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Свештениче Иване уз дужно поштовање вашег свештеничког чина до тог закључка сам дошла из искуства јер ништа лепо не прочитах овде част изузецима о Владици Артемију.Жао ми је што моје писање тумачите као провокацију јер ми то намера није.Моје мишљење сам већ казала ато је да је Владика неканонски склоњен из епархије,а верујем да ви каноне познајете много боље од мене.И то је чињеница ако погледате каноне.Ако сам у криву демантујте ме канонима.Шта је то ружно написано против Владике? Конкретно где? Можда је за Тебе ружно нешто што је факат. Ми овде не дозвољавамо да се вређа његов епископски чин, нити он као човек. Дакле, ако говоримо- говоримо чињеницама. Разумеш? О канонима о којима је Владика Артемије осуђен ћемо разговарати, али је потребно да и ви познајете каноне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Magdalina - Prvo pozdrav i dobro došla.... Mislim da si pogrešno krenula sa ovim forumom.... Ovde se stvarno poštuje svačije mišljenje i dijalog je prisutan.... Mislim da je glavna razlika (koliko sam mogao da shvatim) između ŽRU i drugih foruma, što ovde svi poštujemo odluke Crkve, ali imamo svoja mišljenja i o njima raspravljamo..... Браво Јакове! Управо то. Разговарамо као верна чеда своје Цркве, не би ли дали било какав допринос бољитку наше Свете Цркве. Даклем одлука се поштује и о њој се разговара без вређања, без омаловажавања. Но, када неко дође да нам соли памет и да вређа, после опомене бива избачен из дискусије. Вређања оставите за друга места, овде тога неће бити. Ако сте православни, мени као свештенику треба да се обраћате са "оче", ако нисте можете како хоћете, ако степравославни Владика се ословљава са "Епископ, Преосвећени..." и нема вређања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Reč je, pre svega, o čl. 111 Ustava SPC, u kome se propisuju slučajevi u kojima „Eparhijskog Arhijereja može Sveti arhijerejski sabor sa uprave ukloniti”. Ustav predviđa četiri takva slučaja: kanonska osuda, dokazana nemoć, prestanak jednog od uslova koji se zahtevaju kod izbora Arhijereja (državljansvo, školska sprema i dr.) i opravdana molba za penziju koju podnosi sam Arhijerej. Ova četiri taksativno predviđena uslova ne predstavljaju ništa drugo nego izuzetak od opšteg kanonskog pravila, po kome je eparhijska služba episkopa doživotna (9. pravilo III Vaseljenskog sabora, 16. pravilo IX Pomesnog sabora, 3. pravilo Kirila Aleksandrijskog). Dakle, ratio legis odredbe čl. 111 Ustava SPC je sankcionisanje doživotnog karaktera eparhijske službe svakog episkopa. Kako se u crkvenom, kao i u državnom pravu, svaki izuzetak od pravila restriktivno tumači, to je uklanjanje episkopa sa uprave nad eparhijom od strane Svetog Arhijerejskog Sabora moguće samo u Ustavom navedenim slučajevima, i ni u jednom drugom. Da li su se prilikom „razrešenja” Episkopa raško–prizrenskog Artemija stekli neki od Ustavom propisanih uslova? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Kanoni izričito propisuju da crkvenosudski postupak protiv episkopa započinje podnošenjem „Saboru svih episkopa” tužbe, koja mora biti javna i potkrepljena dokazima (6. pravilo II Vaseljenskog sabora, 132. i 133. pravilo Kartagenskog sabora). Tuženom episkopu se ostavlja rok od trideset, odnosno šezdeset dana (ukoliko u prethodnom roku opravdano nije mogao da primi tužbu) za pripremu odgovora na tužbu (19. pravilo Kartagenskog sabora). Kanoni izričito propisuju da crkvenosudski postupak protiv episkopa započinje podnošenjem „Saboru svih episkopa” tužbe, koja mora biti javna i potkrepljena dokazima (6. pravilo II Vaseljenskog sabora, 132. i 133. pravilo Kartagenskog sabora). Tuženom episkopu se ostavlja rok od trideset, odnosno šezdeset dana (ukoliko u prethodnom roku opravdano nije mogao da primi tužbu) za pripremu odgovora na tužbu (19. pravilo Kartagenskog sabora). U tzv. postupku utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa Artemija, od strane Sinoda i Sabora grubo su prekršene sve navedene procesne crkvenopravne norme. Sinod je 11. februara 2010. g. „pokrenuo postupak za ocenu kanonske odgovornosti” Episkopa raško-prizrenskog Artemija, „u prvoj instanci”, iako nije postojala javna, pisana i dokazima obezbeđena tužba; tzv. „opširni i dokumentovani izveštaj Svetog Sinoda” (navedeno prema Saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora) uručen je episkopu Artemiju tri dana pre zasedanje Sabora, čime mu je uskraćeno elementarno pravo na odbranu, ozbiljno ugroženo već time što je protivno Ustavu SPC (čl. 111) pre toga uklonjen sa uprave nad Eparhijom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Мени лично личи на политику све ово што се сада дешава након одлуке Синода.Ваљда ми хришћани треба да се понашамо другачије од световних људи јер ми верујемо у нашег :bla:. Просто ми је несхватљиво да један смртни човек може бити изнад trening ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Odluka Svetog Arhijerejskog Sabora o trajnom razrešenju episkopa Artemija doneta je preglasavanjem, protivno Ustavu SPC, zbog čega je u Saopštenju i izostalo navođenje njenog kanonsko–ustavnog osnova. Sveti Arhijerejski Sabor ne može nekakvom „većinom” odlučivati mimo svetih kanona i Ustava SPC, jer u Crkvi Istina nije u aritmetici, već u Duhu (Jn. 16, 12-13). Zato apelujemo na Oce Arhijereje, da zbog očuvanja kanonskog poretka Crkve, na vanrednom zasedanju Sabora ponište Odluku o trajnom razrešenju Episkopa raško–prizrenskog Artemija, kao i prethodnu protivustavnu Odluku Sinoda o imenovanju administratora za Eparhiju raško–prizrensku. Pravna priroda navedene Odluke Svetog Arhijerejskog Sabora nije prepreka njenom poništenju, jer se ne radi o sudskoj presudi koja ima karakter res iudicata (presuđene stvari), već o upravnom aktu podložnom promenama. Samo posle toga moguće je pokrenuti kanonski valjan crkvenosudski postupak, u kome bi Episkopu raško–prizrenskom Artemiju bilo omogućeno pravo na odbranu i pravično suđenje. Time bi se poništile teške posledice koje je u Crkvi proizveo tzv. postupak za ocenu kanonske odgovornosti Episkopa raško–prizrenskog Artemija, koji je po svim svojim obeležjima, a naročito po poziciji optuženog, koji se smatrao difamnim (nečasnim), podsećao na srednjovekovni rimokatolički krivični postupak. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука