Justin Waters Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Дакле говорим не о суштини зашто је покренут процес против владике Артемија, него кад је већ покренут процес зашто није био праведан? И зашто су последице такве да њему није било омогућено чак и да остане у ЕРП? О овоме ће још бити речи у Цркви. Постојале су разне преписке, разна преклињања и опомињања на последице. Последице су постојеће и видљиве, на велику жалост. Е ово је за мене један велики проблем. Овакво понашање је мени неприхватљиво, па макар иза тога стоји Св.Синод и поједини епископи из Св.Сабора СПЦ. Оптужити некога да је крив, по кратком га поступку разрешити не омогућујући му да проучи оптужницу нити да припреми и изнесе одбрану, а онда после расправљти и додавати некакве "доказе". 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':0104cheesy:' /> Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Не момора нигде документовано писати да је Владика прогнан.И заиста нико га лопатом није терао из епархије.Не разумем зашто се инсистира нс томе"Где пише да је прогнан".Није му дозвољено да борави у епархуји(ако му није дозвољено,онда јесте прогнан јер то није његова воља била),и то је ЈАСНО речено и документовано.Забрањено му је да буде духовни отац својим монасима( не знам да ли је то документовано,али је то Атанасије неколико пута ЈАВНО рекао ) и наравно монахе из епархије нико пушком није отерао,не верујем да их је ико и могао на тај начин отерати јер не би успео.Употребљен је много суптилнији и лукавији начин.Неканонски укалањање владике(што већина на овом форуму не признаје да је тако и ја сам тога свесна као што сам свесна чињенице да је Владика неканонски смењен).одузимање ПРАВА да буде духовни отац својим монасима и промене које су у епархији потом настале.Не знам вама али мени је потпуно природно да под таквим условима монаси крену за својим духовним оцем,О,да рећи ћете "Али они нису добили канонски отпуст( иако су га уредно тражили ) и нису се повиновали одлукама Цркве, и тиме показали да су непослушни ".Али није све црно и бело па тако ни у овом случају.Црква у случају Владике Артемија није поступила по канонима,није се држала правила имала је двоструке стандарде по том питању.Тешка су и смутна времена на жалост тако је и у Православној Цркви,поједине владике нагињу ка екуменизму( илити икуменизму што би учени теолози рекли),мењању Литургије( у чему овај форум овде не види никакву опасност,већ чак и потребу за тим) и неким тежњама ка некаквом либерализму у Православљу,што је по мом (верујем и већине верника )убеђењу страно оном чистом СВетоотачком Православљу. И да,пошто овде оне који заступају овакво мишљење називају необразованим који вероватно посећују Цркву само на Божић и нису прочитали ни једно житије а камоли било какве речи и књиге Светих Отаца а ако и јесу онда их нису разумели,да кажем да Сам на Светим Литургијама редовно,Причешћујем се уз припрему и исповест код свог духовника,читам и Стари али у већој мери Нови Завет,свакодневно,волим житија Светих и уз Божију помоћ и помоћ свог духовника врло дабро знам и разумем речи наших Светитеља јер су веома јасне,недвосмислене,прожете Истином ,Духом Светим,нарочито по питању е(икуменизма),чистоте вере,општења са Латинима и јереси. Драга сестро ја нисам неко ко подржава Владику Артемију нити сам неко ко се слаже са овима који прогањају Артемију али како који дан пролази тако сам све више свестан колика је мржња према њему али и не само према њему већ свима онима који се супростављју екуманизму па ту могу урачунати и о.Симеона из Рукумије јер сам и о томе овде видео колика је не трпељивост према њему али и према свима онима који се противе на било који начин и колоко сам приметио овде ( на форуму ) биваш нападан само зато што се не слажеш са администарцијом , уредницима и свештеницима овог сајта и пази ако прегледаш овај форум ⅓ садржаја се заснива на убеђивању оних који се усудили да им противуречи јер забога они су под Божијом багодаћу а сви остали су под заблудом и ако се мало задржиш ,на форуму, у релативном кратком периоду убедићете да си ти брат а не сестра , не труди се да доказујеш јер сам и ја у пар наврата покушао да скренем пажњу да је то погрешно што ови овде раде као што је исто погрешно оних који исмејавају прогонитеље. jao bre zoxy nemoj tako .... није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Zoxy, имаш опомену због лажног блаћења Модерације и набеђивања да раде оно што и не мисле. По питању екуменизма јасан је наш став, а то је став наше Свете Цркве. Никакво мешање вера, већ разговор у љубави. Ако нема разговора, онда бар елементарно поштовање. Свако има право да изнесе своје мишљење, али не и да ружи Епископе и свештенство. Коме то не одговара, тај је омашио форум. Ово што ти покушаваш да урадиш је завлачење за Голеч планину, а то нећемо дозволити. Модерација. Дакле, паушалне изјаве где се омаловажава Модерација, ја први нећу трпети. Следећи пут наведи тачнбо место где мислиш да је Модерација поступила погрешно или противцрквено и образложи како треба да се уради. Ово је пуцање у празно. Нарочито, треба да се стрпите у одговарању људима који овде дођу као нови корисници, одвараћајући их од даљег писања и питања. Ако вам то не одговара, постоје многе друге теме на овом форуму, ако ли и то није по вољи, има и других места на овом интернет небу које може да користи за пљување по Цркви. Модерација се труди да јасно укаже, на овим темама, о проблемима које чини самовоља појединих људи у Цркви и против одлука Сабора. Научите се коначно да се понашате домаћински. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Дакле говорим не о суштини зашто је покренут процес против владике Артемија, него кад је већ покренут процес зашто није био праведан? И зашто су последице такве да њему није било омогућено чак и да остане у ЕРП? О овоме ће још бити речи у Цркви. Постојале су разне преписке, разна преклињања и опомињања на последице. Последице су постојеће и видљиве, на велику жалост. Е ово је за мене један велики проблем. Овакво понашање је мени неприхватљиво, па макар иза тога стоји Св.Синод и поједини епископи из Св.Сабора СПЦ. Оптужити некога да је крив, по кратком га поступку разрешити не омогућујући му да проучи оптужницу нити да припреми и изнесе одбрану, а онда после расправљти и додавати некакве "доказе". 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':0104cheesy:' /> Нисам мислио да ће после расправљати о доказима, ниси добро разумео. Не сумњам да су они итекако добро расправљали о доказима. Кажем оно што је и сам Владика Артемије рекао да ће поколеа утврдити ко је у праву и ко није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 На овом форуму ретко пишем,пишем само кад ме нешто толико дотакне да не могу да оћутим.Овде је већина слепа,а ја се не осећам позваном да било коме отварам очи.Толико је очигледних ствари било у случају Владике Артемија,ствари које су збуњујуће,накарадно тумачење канона,никад никаква кривица јавно,документовано доказана,смутљиви одговори,НИШТА НИЈЕ ЈАВНО стављено на увид.Онда смућујуће изјаве појединих владика без КОНКРЕТНИХ ЈАВНО изнетих доказа за оптужбе које су против Владике изнесене и на крају протеривање из епархије.А где то пише ДОКУМЕНТОВАНО да тако може да се ради?Кад се неки владика и у ком случају протерује из неке епархије?Постоје канони и за то.А Што се тиче ревнитеља вере ПРАЂЕДОВСКЕ,осећам ли ја ту дозу цинизма и подсмеха,што би питврдило моје писање у горњем тексту,да се људи који имају другачије мишљење и ставове на овом форуму,другачије и од вашег,називају необразованим?Пардон у ово случају цинично исмејаним? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Дакле, ви пишете само када сте ту да нам мало покажете да ништа не знамо? Може ли да пишете о нечему конструктивном, о некој лепој вести у Цркви, о неком празнику, лепом тексту? Свако ко се изругује са Црквом, а каже да је он бранитељ, ја га ставим под знаке навода. Не брани се Црква тако што ће да се Митр. Амфилохије прикаже као Супермен. Ако Ви сматрате такав начин изругивања са највећим црквеним великодостојницима "великом борбом за Православље" не чудите се кад Вам људи одговоре. Овде нико и никад тако нешто није ни помислио за било којег човека у Цркви (говорим у име Администрације, а не чланова форума којих има и верних и неверних). Аргументован разговор са било ким је добродошао, ако то не желите имате теме о кувању и чарапама. Молим Вас, уздржите се од константног нападања на Модерацију, нећемо то више толерисати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Дакле говорим не о суштини зашто је покренут процес против владике Артемија, него кад је већ покренут процес зашто није био праведан? И зашто су последице такве да њему није било омогућено чак и да остане у ЕРП? О овоме ће још бити речи у Цркви. Постојале су разне преписке, разна преклињања и опомињања на последице. Последице су постојеће и видљиве, на велику жалост. Е ово је за мене један велики проблем. Овакво понашање је мени неприхватљиво, па макар иза тога стоји Св.Синод и поједини епископи из Св.Сабора СПЦ. Оптужити некога да је крив, по кратком га поступку разрешити не омогућујући му да проучи оптужницу нити да припреми и изнесе одбрану, а онда после расправљти и додавати некакве "доказе". 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':0104cheesy:' /> Нисам мислио да ће после расправљати о доказима, ниси добро разумео. Не сумњам да су они итекако добро расправљали о доказима. Кажем оно што је и сам Владика Артемије рекао да ће поколеа утврдити ко је у праву и ко није. А то ће се дефинитивно утврдити. По делима ћемо свакога познати, ако већ не можемо да га познамо по његовим намерама. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Да, то је сигурно. У историји се свашта дешавало, но то није оправдање да било како кршимо ми одлуке Сабора, ако је сам Владика не крши. Другим речима, зна Владика Артемије шта је Црква. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 На овом форуму ретко пишем,пишем само кад ме нешто толико дотакне да не могу да оћутим.Овде је већина слепа,а ја се не осећам позваном да било коме отварам очи.Толико је очигледних ствари било у случају Владике Артемија,ствари које су збуњујуће,накарадно тумачење канона,никад никаква кривица јавно,документовано доказана,смутљиви одговори,НИШТА НИЈЕ ЈАВНО стављено на увид.Онда смућујуће изјаве појединих владика без КОНКРЕТНИХ ЈАВНО изнетих доказа за оптужбе које су против Владике изнесене и на крају протеривање из епархије.А где то пише ДОКУМЕНТОВАНО да тако може да се ради?Кад се неки владика и у ком случају протерује из неке епархије?Постоје канони и за то.А Што се тиче ревнитеља вере ПРАЂЕДОВСКЕ,осећам ли ја ту дозу цинизма и подсмеха,што би питврдило моје писање у горњем тексту,да се људи који имају другачије мишљење и ставове на овом форуму,другачије и од вашег,називају необразованим?Пардон у ово случају цинично исмејаним?da li smo dostojni da komentarisemo odluke svetog sinoda ?svakako ce vreme pokazati isitinu ,a ona moze biti samo jedna није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 На овом форуму ретко пишем,пишем само кад ме нешто толико дотакне да не могу да оћутим.Овде је већина слепа,а ја се не осећам позваном да било коме отварам очи.Толико је очигледних ствари било у случају Владике Артемија,ствари које су збуњујуће,накарадно тумачење канона,никад никаква кривица јавно,документовано доказана,смутљиви одговори,НИШТА НИЈЕ ЈАВНО стављено на увид.Онда смућујуће изјаве појединих владика без КОНКРЕТНИХ ЈАВНО изнетих доказа за оптужбе које су против Владике изнесене и на крају протеривање из епархије.А где то пише ДОКУМЕНТОВАНО да тако може да се ради?Кад се неки владика и у ком случају протерује из неке епархије?Постоје канони и за то.А Што се тиче ревнитеља вере ПРАЂЕДОВСКЕ,осећам ли ја ту дозу цинизма и подсмеха,што би питврдило моје писање у горњем тексту,да се људи који имају другачије мишљење и ставове на овом форуму,другачије и од вашег,називају необразованим?Пардон у ово случају цинично исмејаним? Драга сестро Магдалина, прво нисам мислио да реагујем и на овој теми, али сад ми се чини да је ипак потребно да то урадим. Кажете, као што сада говори и преосвештени еепископ Артемије, како НИШТА НИЈЕ ЈАВНО изнето од доказа за оптужбу? Али, шта мислите, због чега је онда епископ Артемије ПРИСТАО на одлуку СА Сабора СПЦ и ставио свој потпис уз потписе СВИХ других архијереја на ову одлуку? Види се колико мало познају процедуре црквеног одлучивања сви они који, подстакнути потоњим изјавама епископа Артемија, постављају питања "легитимности" ове одлуке. Надам се да разумете да Ви овде у питање доводите одлуку Сабора коју је и сам епископ Артемије потписао. Па да ли га је на то неко присилио - или је можда ово прихватио, суочен са чињеницом да би оно што и он и Ви сада тражите, а то је ЈАВНО ИЗНОШЕЊЕ ДОКАЗА довело не само до процеса пред црквеним судом, који би се завршио одузимањем епископског достојанства преосвештеног Артемија - него и до државног судског процеса, после ког би (можда на као "крив" али СИГУРНО као одговоран за догађаје у сопственој епархији), морао да оде и у затвор? Наравно, нису криви они попут Вас и брата Јустинијана који понесени садашњим владичиним изјавама понављају питања која он изговара - али, на жалост, за разлику од Вас, владика заправо врло добро зна одговоре на ова питања. И, наравно, уместо да сабраћи архијерејима буде захвалан што је сачувао и образ и епископско достојанству, он даје овакве расколничке сигнале: "Расуђивање и пресуђивање о томе да ли смо и у којој мери кршили каноне Цркве препуштамо садашњој и потоњој у Христу браћи која ће, када све прође, моћи тачно да утврде због чега смо разрешени дужности и обавезе управљања Епархијом рашко-призренском, баш као што се данас, после толиких година, поуздано зна да Епископ амерички, блажене успомене Дионисије, није уклоњен са положаја Епископа због финансијских преступа, како се у том тренутку тврдило, него зато што је у Њујорку организовао демонстрације против Јосипа Броза Тита." Ако је расколник Дионисије сада "блажене успомене" заиста се треба запитати где су допустиве границе незнања - то што ви и многи други у овоме не препознајете претњу расколом коју владика упућује читавој Цркви, није наравно Ваша кривица. Али, умољавам Вас братски да мало подробније проучите целу ову ситуацију и покушате да јој приђете непристрасно у односу на било коју "страну." Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Драга сестро Магдалина, прво нисам мислио да реагујем и на овој теми, али сад ми се чини да је ипак потребно да то урадим. Кажете, као што сада говори и преосвештени еепископ Артемије, како НИШТА НИЈЕ ЈАВНО изнето од доказа за оптужбу? Али, шта мислите, због чега је онда епископ Артемије ПРИСТАО на одлуку СА Сабора СПЦ и ставио свој потпис уз потписе СВИХ других архијереја на ову одлуку? Види се колико мало познају процедуре црквеног одлучивања сви они који, подстакнути потоњим изјавама епископа Артемија, постављају питања "легитимности" ове одлуке. Надам се да разумете да Ви овде у питање доводите одлуку Сабора коју је и сам епископ Артемије потписао. Па да ли га је на то неко присилио - или је можда ово прихватио, суочен са чињеницом да би оно што и он и Ви сада тражите, а то је ЈАВНО ИЗНОШЕЊЕ ДОКАЗА довело не само до процеса пред црквеним судом, који би се завршио одузимањем епископског достојанства преосвештеног Артемија - него и до државног судског процеса, после ког би (можда на као "крив" али СИГУРНО као одговоран за догађаје у сопственој епархији), морао да оде и у затвор? Наравно, нису криви они попут Вас и брата Јустинијана који понесени садашњим владичиним изјавама понављају питања која он изговара - али, на жалост, за разлику од Вас, владика заправо врло добро зна одговоре на ова питања. И, наравно, уместо да сабраћи архијерејима буде захвалан што је сачувао и образ и епископско достојанству, он даје овакве расколничке сигнале: Ако је расколник Дионисије сада "блажене успомене" заиста се треба запитати где су допустиве границе незнања - то што ви и многи други у овоме не препознајете претњу расколом коју владика упућује читавој Цркви, није наравно Ваша кривица. Али, умољавам Вас братски да мало подробније проучите целу ову ситуацију и покушате да јој приђете непристрасно у односу на било коју "страну." Брате Андреј, сад си ме ошинуо по срцу оваквим расуђивањем. Молим те појасни ми овакав твој став. Ти како видим разумеш да је владика Артемије ставио потпис на одлуку Сабора да буде пензионисан зато што је он свестан својих пропуста, и што би евентуалним покретањем правичног поступка против њега испливала сва истина, и он би због тога морао у затвор?? confused Испада по томе да су епископи из Синода и они који су покренули поступак у ствари свом овом ујдурмом учинили дупло добро владики јер је он сачувао своје епископско достојанство! Молим те брате, ево сад сам се боцнуо да видим да ли можда сањам....Опрости ми опет али ово ми је превише. Мислим колико год неко имао лошије мишљење о владици Артемију, не могу да верујем да сматра владику Артемија за баш толико инфантилног човека. Ја разумем да је владика ставио потпис на одлуку Сабора јер је он послушан архијереј својој Цркви и потчињава се Сабору као највишем законском телу у Цркви. Дакле то је основни разлог, не зато што је он признао кривицу. Напротив он је јавно изјавио да се не слаже са одлуком Сабора али је прихвата, јер њега не може нико натерати да он направи раскол. Или имаш да кажеш можда да одлука сваког Сабора обавезно мора бити и у Духу Истине? Искуство свете Цркве говори да је било изузетних случајева. У другом наврату владика Артемије се такођер изјаснио да он није против изношења доказа, него управо наводи мањкавост Св.Синода који му је уручио оптужницу и који му није оставио времена да је проучи и припреми одговор на исту. Дакле он није ћутао о својо могућности да се брани, него је наводио да му је било то онемогућено. Друга ствар драги мој брате Андреје, ево ја верујем да је владика Артемије правичан слуга Божији, и наравно слажем се са његовим богословским ставовима, и духовничким држањем, али нисам од оних који га обожавају. Зато ја поручујем оваквом твом расуђивању према коме мислиш да је неправедан поступак против владике Артемија вођен да би њему остало добра тј сачувано достојанство, да је то за мене неприхватљиво и вређа моју интелегинцију као и свакога другога који чита ово твоје расуђивање, а не слаже се са њим. Не може бити тако нешто изговор за изостанак судског процеса. Напротив нека се изнесу докази, неплаши се нико ко воли владику Артемија тога, и нека се онда чује и друга страна, владика Артемије, па да онда закључимо више ту ствар. Народ није овца да га се шиша. Ако се испостави да је владика Артемије такав делима каквог га описујеш, ја ћу да кажем, да треба да иде у затвор и буде рашчињен ускликнућу Синоду и епископима који су намирисали ту подвал са аксиос, ако пак није тако закључићу да је владика Артемије био прогоњен и неправедно свргнут ради других циљева, и њему ћу клицати онда аксиос, као што и сад радим док ме неко други не разувери. И молим те брате појасни ми ово за владику Дионисија. Због чега је он био расколник? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Па не знам зашто владика не изнесе своју одбрану. Оптужбе су јавно изнесене, тако да и одбрана може и треба да буде јавна. Оптужбе су јасне: да ли се парама од народних кухиња финансирале лоби групе по Америци? Само је једно од питања на које владика не даје одговор, па се узима да је оптужба тачна. Не знам зашто би владика ћутао ако ово није тачно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Magdalina Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Слажем се са братом Јустинијаном,јасно је да је владика прихватио одуке САБОРА,јер би га у противном оптужили да прави раскол у Цркви,а раскол је најгора ствар која Цркви може да се деси.Сам Владика је то рекао.Али то само значи да је владика смирено прихватио одлуку сабора,али не доказује његову кривицу.А верујем да ћути из смирања,јер истина се ипак сазна,пре или касније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Јун 30, 2010 Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Kako ćuti, kad stalno daje neke intervjue nekim časopisima i piše pisma? Eno, napisao je opet pismo, može da se pročita u Politici. Da je smireno prihvatio odluku, ne bi ništa komentarisao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Јун 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2010 Артемије Амфилохију: Размислите пре него што учините погрешан корак Не могу мирно и незаинтересовано да посматрам шта се догађа са мојом духовном децом, пише умировљени владика митрополиту поводом одласка монаха из манастираВладика Артемије, умировљени епископ рашко-призренски, који се недавно сместио у своје ново пребивалиште, манастир Шишатовац на Фрушкој гори, упутио је писмо администратору Епархије рашко-призренске, митрополиту црногорско-приморском Амфилохију поводом одласка дела монаштва из ове епархије. Из 11 манастира на Космету око 40 монаха и монахиња отишло је без канонског отпуста, што значи да не могу добити благослов ниједног другог епископа за боравак на територији неке од епархија СПЦ, а могу бити изведен и пред црквени суд, уколико се не врате у своје светиње на Космету.Преносимо писмо у целини.Иако прогнани са Косова и Метохије, Ми не престајемо мислити на Косово и Метохију, молити се за Косово и Метохију, пратити збивања на Косову и Метохији. То не значи да се мешамо или да се желимо мешати у власт и управљање ЕРП Вас, сада као надлежног Епископа. Ипак, не можемо мирно и незаинтересовано гледати и слушати шта се догађа са Нашом духовном децом коју смо деценијама „с муком рађали“ и одгајали – монаштвом из манастира донедавно Наше ЕРП.Казне (забране чинодејства, ускраћивање причешћа), претње црквеним судом и још тежим казнама, вређања и клеветања од стране Вас и многих других (па и њихове духовне браће), због наводне њихове кривице – самовољног напуштања манастира, рушења канонског црквеног поретка и тд. је, најблаже речено, неосновано.Ви, и не само Ви, врло добро знате, зашто су то они учинили. Сигурно не из неког хира или што су непослушни МАЈЦИ Цркви, већ зато што сте Ви, и још неки са Вама, начином решавања Нашег (монтираног) случаја већ нарушили и разрушили сваки канонски и црквени поредак, унели пометњу и раздор у монаштво, свештенство и верни народ, не само на Косову и Метохији, него у целој СПЦ како у отаџбини, тако и у дијаспори, па сада тражите да монаси поштују тај канонски беспоредак као црквени поредак.С којим правом? Они су, као верна чеда СПЦ, редовним путем, са разумним образложењем, писмено од Вас, као надлежног Епископа (доказ да Вас признају и да поштују црквени поредак) затражили канонски отпуст за неку од Епархија наше СПЦ (опет доказ да поштују црквено-канонски поредак). Ви им то право ускраћујете, и претите судом и казном.Да ли заиста мислите да ћете таквим начином повратити мир и црквени поредак у ЕРП-ој и у нашем народу на Косову и Метохији? Да ћете принудом и присилом укрепити свој ауторитет? Не чинили Вам се да ћете тиме још веђу духовну штету нанети управо СПЦ? Размислите о томе пре него што учините још који погрешан корак. Још није касно да се ситуација реши мирним путем. О томе смо својевремено и усмено разговарали.ЗабринутУмировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски+АРТЕМИЈЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука