Jump to content

Теократија?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Занима ме ваше мишљење о теократији, да ли би вољели да се код нас успостави теократија, по Мојсијевим законима?

Послато са SM-J320H користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Хајдук25 рече

Занима ме ваше мишљење о теократији, да ли би вољели да се код нас успостави теократија, по Мојсијевим законима?

Зашто? 

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Хајдук25 рече

Dobro, zanimljivo pitanjce', ali odgovor na isto moze da bude sklizak jer takav nacin vladavine moze da se zloupotrebi i da predje u verski i politicki extremizam.

Znaci, po mene' :buba:, teokratija je dobra i pozeljna stvar, ali samo ako se sistemski uredi i ako pravi i pravedni i dobri ljudi budu vodili takvo postavljeno drzavno uredjenje. U tom smislu, teoretski deluju dobro, ali u praksi je vrlo tesko sprovesti.

Pa, (koliko se secam) i kod Mojsija i izabranog naroda, Bog je prvo pitao narod da li su sigurni da zele zemaljskog cara za sebe, jer je znao da ce imati problema sa sprovodjenjem teokratije, ali je narod bio uporan i Bog je dopustio da preko careva, sudija i svestenika imaju i zemaljsku vlast. (osim vlasti koje je izabrani narod imao i svise od Boga)

Znaci, mozda je teoretski teokratija super u nekim stvarima, ali prakticno je tesko sprovesti da sljaka bas kako treba. Iako je u odredjenim vremenskim periodima istorije Crkve i drzave sljakala dosta dobro kroz tkz. simfoniju drzave i vere. Ne znam, mozda kroz neku vrstu 'blage' monarhije moze da bude okey resenje, ali opet treba da imamo kvalitetne ljude za tako nesto.

... kao sto i sada imamo kvalitetne ljude politicare i drzavnike u demokratiji,... ali takodje kao sto postoje i losi politicari i drzavnici...

Подели на овим сајтовима

On 10.3.2019. at 21:19, Хајдук25 рече

Занима ме ваше мишљење о теократији, да ли бисте вољели да се код нас успостави теократија, по Мојсијевим законима?

Gramatiku je teze uspostaviti, u to sam siguran.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Али, можда је тако боље. Кад би се успоставила теократија, краљ или председник или ко год био на световној власти би се слободно мешао у црквене послове и онда би било као у Украјини.

Подели на овим сајтовима

Али, можда је тако боље. Кад би се успоставила теократија, краљ или председник или ко год био на световној власти би се слободно мешао у црквене послове и онда би било као у Украјини.

Па на власти би био поглавар цркве. Држава би се трансформисала у цркву.

Подели на овим сајтовима

јел теократија икада игде била успостављена? 

Јесте. Била је успостављена у Израелу, била је и у Црној Гори. И данас је у неким арапским земљама, Ватикану и дјелимично у Израелу.  

Подели на овим сајтовима

Прочитајте књигу Светог Владике Николаја Српски народ као Теодул. Тамо Свети Владика Николај каже :

"  Србска историја не зна за борбу између цркве и државе. Такве борбе нема, него крвави ратови испунили су историју западних народа. Чиме се да објаснити ово прво а чиме ово друго? Ово прво Теодулијом, а ово друго Теократијом. Узмимо за пример два мирна вола, како, упрегнути у исти јарам,  вуку иста кола и служе истом домаћину. То је Теодулија. Онда узмимо два вола разбешњена један на другог, тако да се час левак извуче из јарма и боде свога друга дешњака треајући га да он сам вуче кола, час опет дешњак то чини са својим другом леваком. То је теократија: рат цркве против државе и рат државе против цркве, рат папе против краљева и рат краљева против папе. Ниједан во није хтео да ујармљен служи  Домаћину, сваки је од њих хтео да игра улогу Домаћина, и да тера свога друга у јарму. Зато су Домаћинова кола остала укочена а њива необделна и најзад сва зарасла у коров. Тако је на Западу"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...