Jump to content

Најава духовних трибина и предавања

Препоручена порука

следеће предавање је следећек уторка у 19 часова у СЦ Шумице.....представљање књиге М.Дрецуна...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Нови циклус предавања у Вазнесењској цркви у Улици адмирала Гепрата у
центру Београда, после празничне паузе, почиње у среду у 19 часова.
Епископ хвостански Атанасије говориће о учењу Светог Атанасија Великог о
Христу.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Kako vi koji ste iz Beograda ili većih gradova imate tu sreću pa možete biti prisutni na tim predavanjima! Kako bih ja voljela biti prisutna barem na jednom! 

Ako ništa, to je jedna od prednosti velikog grada! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

У суботу 16.фебруара у 18 часова у конаку Манастира св.арх.Гаврила у Земуну у Градском парку одржаће се

предавање на тему "Балкански народи из визуре Хитлеровог опуномоћеника за Балкан Hermannа Neubacherа"

Предавачи су:

-културни посленик госп.Зоран Живковић, који је био на челу Службеног листа СЦГ када су 2004. г. Нојбахерови мемоари објављени на српском језику,

-и аташе за културу Хеленског фонда за културу у Београду госп.Никос Цицимелис

Онима који би дошли на трибину, а нису из Земуна поручујемо: не бојте се.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Iz memoara:

"Kada sam se, krajem avgusta 1943, prihvatio zadatka koji sam primio u firerovom Glavnom štabu, da budem specijalni opunomućeni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova u Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj, Jugoslavija je već odavno prestala da postoji. Albanija je tek kapitulacijom Italije takode ušla u moju nadležnost. Jugoslavija je vojnički uništena posle „blickriga", koji je trajao od 6. do 17. aprila 1941. Proklamacijom Sila osovine od 8. jula 1941, ona je prestala da postoji. Osnovana je Hrvatska, pod nazivom „Nezavisna Hrvatska" i to kao kraljevina, uz pomoć i milost Italije, a zauzimala je pored Hrvatske, jos Bosnu i Hercegovinu, deo Dalmacije i čisto srpska područja u Krajini. Hrvatski kralj, italijanski vojvoda Aimode de Spalato, držao se mudro, rezervisano, i nikada nije stupio na tlo Hrvatske. Crnu Goru je okupirala
Italija i tim teritorijem je upravljala kao nekom vrstom kolonije. Delovi Dalmacije su pripali Italiji. Slovenija je bila podeljena između Italije i Nemačke. Mađarska je dobila Baranju, područje između Drave i Dunava, kao i Bačku, dakle, teritorije koje je izgubila nakon Prvog svetskog rata, na osnovu mirovnog ugovora u Trianonu. Mađarska, međutim, nije uspela da dobije i Banat, premda joj je Nemačka to obećala. Kako je došlo do toga, o tome ću odmah da govorim. Srpsku Makedoniju je okupirala Bugarska. Područje srpskog Kosova i Metohija, gde uglavnom žive Albanci, pripojeno je Kraljevini Albaniji. Ostatak Jugoslavije se zvao Srbija. Srbija je morala da podnese moralni teret da je naslednica države Jugoslavije, koja je bila neprijatelj Nemačke"

Подели на овим сајтовима

"Moj privredni angažman u Grčkoj započeo je cigaretom („papastratos
I"). Cigaretu m i j e ponudio moj prijatelj, ambasador Riter (Ritter). Bilo je to
sredinom oktobra 1942. Posetio sam ga, kao i obično, prilikom mog boravka
u Berlinu, u Ulici Vilhelm, kako bi mogli nesmetano, daleko od očiju i protokola,
da razgovaramo o opštoj situaciji. Pohvalio sam kvalitet cigareta, a Riter
mi je tužno odgovorio, da je to jedina radosna vest koja dolazi iz Grčke.
Privreda i valuta zemlje nalaze se u očajnom stanju. Grčkoj preti opšti haos.
Gradsko stanovništvo polako ali sigurno počinje da gladuje. U Glavnom
štabu Hitlera vlada velika zabrinutost i nervoza zbog takvog stanja, jer je reč
o zemlji koja nam služi kao most za snabdevanje naše armije u Severnoj Africi.
Nemačko ministarstva privrede i finansija, kao i državna banka, Rajhsbank
(Reichsbank), izjavili su da nemaju na raspolaganju nijedno stručno lice
koje bi moglo da popravi loše stanje i Grčku dovede u red. Izneo sam svoje
mišljenje o privrednom položaju Grčke. Naglasio sam, kao prvo, da je u toj
zemlji, uz to, pod ovakvim okolnostima, potpuno pogrešno propisati nemački
recept regulisanja tržišta. Drugo, snabdevanje hranom nemačkih i italijanskih
okupacionih trupa sa grčke pijace treba da se svede na minimum. S
druge strane, da se maksimalno poveća snabdevanje okupacionih nemačkih
trupa u Grčkoj hranom iz Nemačke. I kao treće, da spekulacije na grčkom
tržištu ne mogu da suzbiju određivanjem maksimalnih cena za hranu i donošenjem
kaznenih mera, već jedino robom, dakle životnim namirnicama,
kojih bezuslovno mora da bude dovoljno. Zato je potrebno sprovesti finansijsko-
tehničke mere. "

Подели на овим сајтовима

NEUBACHER: I was one of the foremost economic leaders in Austria. At the age of 28 I was a director; at 30 I was the general manager of the Viennese Settlement Corporation; and at the age of 33 I was directing a large combine in the building trade and building material industry. I was an executive of the Austrian National Bank and a member of the Austrian Customs Auxiliary Council.

I was a member of the Russian Credit Committee of the City of Vienna and a member of the Commission of Experts for the investigation of the collapse of the Austrian Credit Bank Corporation.

Therefore, I was qualified for this task by extensive economic experience.

Moreover, I was quite familiar with the economic problems of the Balkans, since I had last worked on economic questions relating to the Balkans in the central finance administration of I. G. Farben in Berlin.

http://avalon.law.yale.edu/imt/04-15-46.asp

Подели на овим сајтовима

On 14. 2. 2013. at 22:32, Иван Цветковић рече

могли би да преносимо на ЖРУ дивану, као вечерашње предавање из Ваљева.

Fala otče, pitaću igumaniju.....

....evo, pito sam i ona kaže da je internet citiram " djavo ".

P.S. takođe mi je sugerisano od većine parohijana zemunaca da ako se snima oni neće da dodju

Подели на овим сајтовима

On 15. 2. 2013. at 15:45, Batman рече

Fala otče, pitaću igumaniju.....

....evo, pito sam i ona kaže da je internet citiram " djavo ".

P.S. takođe mi je sugerisano od većine parohijana zemunaca da ako se snima oni neće da dodju

.smeha.  .smeha.  .smeha.  .smeha.

Подели на овим сајтовима

АРХИЕПИСКОПИЈА-БЕОГРАДСКО КАРЛОВАЧКА

Храм Светог мученика Трифуна

организује

у уторак 26. 2. 2013. г.

259. трибину – духовне разговоре

ТЕМА:

СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ

ГОСТ:

протојереј ставрофор

мр Александар Средојевић

парох при храму Светог Саве

сала СО Вождовац

Устаничка 53

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

у среду 27.2. у парохијском дому цркве св,Јована Владимира У 18 часова - предавање:

ТРПЉЕЊЕМ СПАСАВАЈТЕ ДУШЕ ВАШЕ

јеромонах Виталије, духовник манастира Градац

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...