Jump to content

Како постати римокатолик ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Као и увијек, објашњења у рукавицама и свјетлосним годинама далеко од реалног живота,

и што брже скретање са колосијека на тривијалности.

Да ли је по вама нормално да један црквени поглавар претендује да буде истовремено и световни поглар?

Да ли ово питање може бити једноставније формулисано и да ли је икоме на форуму (осим вас двојице) нејасно?

Da li je normalno da svetovni poglavari sazivaju sabore, vrše pritisak i donose odluke koje verski treba da sprovedu?

Rimska Crkva je izgrađena na temeljima rimskog prava što je sasvim logično, i druge crkve pomesne su izgrađivane na običajnom i svetovnom pravu tamo gde su nastajale.

Papa ne pretenduje da bude svetovni poglavar on jeste apsolutni monarh , Patrimonium Sancti Petri kako se nekad zvao Vatikan, mislim do kraja XIX veka. Sad je to ostatak te države i čini ga grad Vatikan.

Kod Srba imamo slučaj sa vladikom  i sigurno jednim od najznačajnih ličnosti u srpskoj istoriji Petrom II Petrovićem Njegošom.

Kako stoje stvari u Crnoj Gori će izgleda opet da bude da Milo vlada ka car i vladika.

Подели на овим сајтовима

Хвала на одговорима, управо увиђам да узроци неспоразума не леже у некаквим узвишеним теолошким коријенима, већ да су коријени апсолутно различите перспективе гледања на чињеницу "шта је то Црква", да ли Цркву градимо једино и искључиво на Јеванђељу или на "римском праву", будући да су ме вјечито бунили неки ужасно нецрквени односно јуридички ставови код Аквинског, па чак понекад и код Августина.

Овим сте ми ријешили многе недоумице.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Jurisdikcija u Crkvi postoji i teži da poprimi kanonski oblik još kod apostola. Očigledno da je kod tebe problem nepoznavanje,  kontekstualne fundamentalne teologije.

Apostoli posle uskrsnog događaja moraju da, pored procesa preobražbe, prođu i proces legitimnosti i od Isusa samog autorizirani nosioci i reprezentantni njegove poruke i njegovog poslanja. To naravno podrazumeva da onaj ko hoće da razume i otkrije Isusa ne može mimo Crkve a za to je bitno razumeti kako se to Isus u njoj pokazuje.

I to je ono što tebe zbunjuje, jer verovatno se nisi bavi Crkvi kao posredovanja Isusa na dvojaki način.

To je po dužini od početka stvaranja crkvene zajednice, razvojem organizacije, strukturalnim elementima pogotovu vođenja službe pa o vezama između razasutim zajednicama, rešavanju konflikata koji nastaju bilo u učenju ili ponašanju i ttd.

Sa druge strane imamo to poprečno posmatranje odnosno spoznaju " Ja sam Put i Istina i Život" odnosno temeljne pojmove povezane sa likom Isusa , odnosno Evanđeljem.

Znači kad bi Crkvu gradili samo na Jevanđelju onda bi bili najbiži Jehovinim svedocima, uzmeš Evanđelje i od kuće do kuće pa gradi Crkvu.

Подели на овим сајтовима

Извињавам се Завиша али ове све ваше приче не могу да схватим никако него као бацање прашине у очи.

"Фундаментална контекстуална теологија"? Шта рече, живота ти?

Јел' то иста она теологија због које сте спаљивали научнике на ломачи, за кинту богатунима дијелили "опроснице" и ишли у "свете" ратове? Ако јесте, драго ми је што је не разумијем јер она није "слово о Богу" него сатанско обоготворење једне безблагодатне институције. Канони имају свој контекст не кроз јуридичко, силогистичко и рационалистичко тумачење него једино и искључиво у ауторитету Сабора, иста је ствар и са Писмом, не може сваки амерички пољопривредник да прави своје тумачење и своју Цркву, али не може управо јер није очувао ДУХ који је одувијек почивао на собрању, сабору Епископа, а не на једној личности, па ма како идолизирана она била, и ма се она звала папа или како год.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Само ми реци ко је то "дух" водио папу и католичке попове док су спаљивали живе људе на ломачи,

јер сам убијеђен да Свети Дух засигурно није (а нисам ни једини, исто мисли и сваки човек здраве памети).

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Nisu samo pape bili krvnici i naših episkopa je bilo svakakvih .Imaš i danas primere gde Pravoslavni episkopi rade svašta ,manipulišu ,ulaze u politiku ,podređenima se igraju kao da to nisu ljudi .

Ja sam ubedjen da Duh Sveti sigurnu nije ovo vodio .

Problem sa katolicima nije toliko sam papa  koliko papisti koji zarad politike čine to što čine.Ista stvar kod nas .Nadji na internetu tekst o nekom "sultanu" tj sekretaru jednog episkopa u SPC ,veruj mi da se nije odmakao od papista . A takvih je mnogo

Dakle srž problema leži u ljudima koji su u kliru i narodu .Dokle god narod bude finansirao Crkvu a ekipe i ekipice se sa tim novcem bahatili dotle je stanje ovakvo i nema napred ni u Rimokatoličkoj ni u Pravoslavnoj Crkvi .

Rešenje je novi pristup Crkvi kroz opismenjavanje i uključivanje mirjana u odlučivanje u Crkvi ,ovako imam utisak da totalitarizam i isključivanje najvećeg dela Crkve iz njenog života (mirjani treba da daju prilog,učestvuju na liturgiji i idu kući)

Taj i takav totalitarizam je nesvojstven i Crkvi i Hristu i vremenu u kome jesmo .

Подели на овим сајтовима

Ima koliko hoćeš tema o grešnim katolicima i papama, ovde se postavlja pitanje da li se Crkva gradi samo na Jevanđelju.

Naravno da se negradi samo na Jevanđelju kako ti tvrdiš, nama katolicima a i vama pravoslavcima ništa manje nisu važna ni dela apostolska. Kad je Pavle pisao svoje poslanice siguran sam da ih i jedni i drugi prihvatamo kao delo Duha Svetoga.

I kad mu se ukopao konj na putu za Damask, tresnuvši o zemlju u haljinama, na kojima su bili još  tragovi krvi sv. Stevana.

I na tome gradimo Crkvu.

A grešnih papa, biskupa, episkopa, popova, monaha... puna ih istorija a i sadašnjost što reče Nebojša.

Kad smo svi bili hrišćani nekad davno, možda i nismo bili baš veliki hrišćani, kad je toliko bilo jasno da smo svi hrišćani. Drugo je nazivati se a drugo je biti odnosno činiti. Sad postoje "veliki" ili "pravi" hrišćani i oni drugi, "grešni hrišćani" ili koji su hrišćani al u zabludi.

Подели на овим сајтовима

Tvoji primeri su znaš u kom stilu?Nisu vredni čitanja.To sve što si napisao mi je u stvari reklo kakav si ti,i zašto si došao ovde.Znaš da ovo što si napisao nije smešno bilo bi mnogo jadno i tužno.Jedino sa čime se slažem je da jaz između Vatikana i Pravoslavnih seže do boko u prošlost,na sam početak i bivao je sve dublji i veći,a tvoji primeri koje si naveo kao dokaz za taj jaz je tvoja tačka gledišta,i naravno ne odgovara istini.Od mene toliko.Ovo me je utvrdilo da ovakvi razgovori ne vode ničemu,jer će RKC imati opravdanja za svoje postupke,pa makar ti postupci bili ubistva,inkvizicije,spaljivanja i na kraju i Jasenovac.Rekoh šta sam imala i više neću da se na ovoj temi niti raspravljam niti ubeđujem o ovakvim stvarima.Ima ih isuviše na forumu,hiljadu puta pričano več o tome.

Анастасија, апсолутно си у праву.

Толико о честитости и искрености "екуменског дијалога" који је најобичнији и најјефтинији прозелитизам.

Илити, ако се добро сећам стиха једног војводе из "Горског вијенца" (поводом дијалога са потурицама): "Кад ме пита гдје сам био, рећи ћу јој да сам со сијао. Тешко њојзи ако ли ми не вјерова."

Стварно је овакав екуменизам тешко залуђивање и невероватно губљење енергије, јер се своди, на крају крајева, на "поклањање вјерности папи". А све остало су лепе обланде и бацање прашине у очи.

Подели на овим сајтовима

Стварно је овакав екуменизам тешко залуђивање и невероватно губљење енергије, јер се своди, на крају крајева, на "поклањање вјерности папи". А све остало су лепе обланде и бацање прашине у очи.

Управо такав утисак стичем:

- када се поведе озбиљан разговор о еклисиолошким односно догматским разликама, не добијамо одговоре него скретање с теме

- када се поведе озбиљан разговор о, не неким привременим, него вишегодишњим, вишевијековним кривим општим учењима и заблудама, не добију се одговори смирења и покајања него говор мржње и поново скретање с теме

- када се поставе недвосмислена и нормална питања добије се у одговор некаква чудна кривудања, замјене теза, уопштена и магловита прича са акцентом на ствари које нису питане, тачније као да су "намјерно погрешно схваћене".

Чудно, врло чудно...

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...