Jump to content

Како постати римокатолик ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo još jednog sjajnog primjera, riječ je o blaženici Ozani Kotorskoj (Katarina Kosić, rođena kao Jovana, u Relezima, Crna Gora, 25.11.1493., umrla u Kotoru koji je tada bio pod Venecijanskom republikom, 27.04. 1565. godine). Bila je Katolička dominikanka, vizionarka i pustinjakinja. Iako rođena u srpskoj porodici prekrsila se sa srpskog pravoslavlja na katoličanstvo.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Nadam se da će svi na vašem primjeru vidjeti kako se povratkom u okrilje Katoličke crkve ne postaje Hrvat već da i dalje zadržavate Srpsku narodnost.

Баш слатко! Међутим, ја мислим да прелазак било ког Србина православца у Римокатоличку цркву никако не може бити "повратак у окриље", већ представља напуштање Очевог дома. То је прво. А друго, о "задржавању србске народности" након "повратка у окриље" тако убедљиво говоре историјске чињенице: већина Срба који су путем унијаћења, милом или силом, у ранијим вековима постали римокатолици на територији данашње Хрватске, пре или касније су постали и Хрвати.

Али читава ова тема личи на један религиозни римокатолички маркетинг, па тако схватам и ову горњу реченицу-позив упућен нама "заблуделој браћи" (некадашњим бедним шизматицима) да се "вратимо у окриље". Ма, обавезно, ево одмах!

Подели на овим сајтовима

da, stvarno, najblaze receno, nesuvisla izjava, da ne upotrebim pravu rec jer su ispasti netolerantan :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Zašto su prešli na Katoličku vjeru, ima li možda konvertita tu i među vama da mi posvjedočite zašto ste odabrali Katoličku crkvu i dali vjerost Papi?

Међу мени познатима, Богу хвала, нема конвертита на римокатолицизам. А што се тиче оних Срба који су конвертирали, и "дали вјерност папи", уопште не искључујем могућност да психолошки профил многих међу њима  карактерише мазохизам, јер само мазохиста може "дати вјерност" ономе ко се кроз историју тако здушно трудио да православне "шизматике" милом, а много чешће силом, уз константну мржњу и презир, преведе на римокатолицизам.

П.С. Можемо до унедоглед да причамо сладуњаве екуменистичке причице, али на крају, окрени-обрни, дођемо до суштинске ствари, а то је "давање вјерности папи"!

П.П.С. Завиша, опрости, ово опаска о мазохизму нема никакве везе с тобом, ставио сам је ради "уметничког дојма".

Подели на овим сајтовима

Evo još jednog sjajnog primjera, riječ je o blaženici Ozani Kotorskoj (Katarina Kosić, rođena kao Jovana, u Relezima, Crna Gora, 25.11.1493., umrla u Kotoru koji je tada bio pod Venecijanskom republikom, 27.04. 1565. godine). Bila je Katolička dominikanka, vizionarka i pustinjakinja. Iako rođena u srpskoj porodici prekrsila se sa srpskog pravoslavlja na katoličanstvo.

Blazena Ozana Kotorska je kao dijete od 14 godina otisla da radi u Kotor u kucu poznate rimokatolicke porodice Buca. Presudan uticaj je izvrsila njena poslodavka, gospodja Buca, koja je bila pobozna katolkinja.

Подели на овим сајтовима

U oko mi je upala jedna Dikina rečenica sa ove teme pa da odgovorim i stavim i ja točku na i:

Зар не видиш да је главни камен спотицања односа Ватикана и СПЦ баш Јасеновац?

Dragi moji, nije kamen spoticanja Vatikana i SPC taj Jasenovac ili što god napisali ili mislili, kamen spoticanja Zapada i vas je što je u nazad 100 godina (a mogao bih uzeti i duži vremenski period) svijet je trpio nekoliko Balkanskih ratova sa početka 20. stoljeća, početak I. svjetskog rata, krvoprolića II. svjetskog rata, te ove nedavne brutalne Jugoslavenske ratove i u svima ste bili - iskra ili (pre)aktivan sudionik..

U 100 godina ni jedan Europski narod nije započeo ili toliko aktivno sudjelovao u ratovima kao vi. Oprostite na direktnoj izjavi ali pitate li se do kada će Katolički svijet gledati takve stvari, nova huškanja te strijepiti zbog novih pokolja? Osuđujete naciste, a na vlasti su vam radikali (30% Srba glasalo za njih?) koji propagiraju nacionalzam. Kad još čitam pojedince na ovom forumu pitam se što vam je ljudi?

Susjedi, naša je nesreća a vaša sreća što se razumijemo kada pričamo jer da kojim slučajem Mađari, Austrijanci, Albanci i sl. pričaju istim jezikom kao i mi, ne biste pričali ovu priču koju nama prodavate..

A što se tiče stvari na stariji vremenski period, mislite li da Vatikan gleda blagonaklono na Nemanjino "da" Papi pa onda "ne"? Da gleda dobronamjerno što ste stoljećima bili aktivni turski vojni vazali (kao primjer: tisuće najboljih Srpskih vitezovi su branili Ankaru od Mongola samo par godina nakon bitke na Kosovu) ili što se najlakše od svih naroda prihvaćali Islam kao vjeru u zamjenu za Kršćanstvo (stotine tisuća poturčenih Srba po Bosni, Hercegovini, Krajini, Sandžaku, Crnoj Gori, Srbiji..), napadali Katoličke gradove (malo sam kopao po povijesnim stranicama, Dubrovnik nije samo napadan od Srba i Crnogoraca one famozne 1806. koju sam spomenuo jednom, Dubrovnik su napadali Srpski plemići, knezovi i Carevi još od 11. stoljeća čak i u vrijeme Turske okupacije Srbije i Hercegovine pa sve do kraja 20. Katolički Dubrovnik strepi ne od muslimana već od pravoslavaca), privodili ste pravoslavlju Katolički živalj po osvojenim Turskim područjima Hrvatske, Crne Gore i BiH (ja vjerujem da, čitajući povjesne dokumente u zadnje vrijeme po internetu, dobar dio Srba iz BiH i Hrvatske su podrijetlom - Hrvati ili Vlasi, a ne Srbi; dalje, Katolici u Crnoj gori su nasilno popravoslavljeni čime ste odsjekli Katolike Albanije od matice) itd. itd. Vatikan je svjestan vaših namjera da silom širite pravoslavlje. Nije Jasenovac kamen smutnje, problemi sa Rimom se vuku još od osnivanja SPC.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

U oko mi je upala jedna Dikina rečenica sa ove teme pa da odgovorim i stavim i ja točku na i:

Dragi moji, nije kamen spoticanja Vatikana i SPC taj Jasenovac ili što god napisali ili mislili, kamen spoticanja Zapada i vas je što je u nazad 100 godina (a mogao bih uzeti i duži vremenski period) svijet je trpio nekoliko Balkanskih ratova sa početka 20. stoljeća, početak I. svjetskog rata, krvoprolića II. svjetskog rata, te ove nedavne brutalne Jugoslavenske ratove i u svima ste bili - iskra ili (pre)aktivan sudionik..

U 100 godina ni jedan Europski narod nije započeo ili toliko aktivno sudjelovao u ratovima kao vi. Oprostite na direktnoj izjavi ali pitate li se do kada će Katolički svijet gledati takve stvari, nova huškanja te strijepiti zbog novih pokolja? Osuđujete naciste, a na vlasti su vam radikali (30% Srba glasalo za njih?) koji propagiraju nacionalizam. Kad još čitam pojedince na ovom forumu pitam se što vam je?

Susjedi, naša je nesreća a vaša sreća što se razumijemo kada pričamo jer da kojim slučajem Mađari, Austrijanci, Albanci i sl. pričaju istim jezikom kao i mi, ne biste pričali ovu priču koju nama prodavate..

A što se tiče stvari na stariji vremenski period, mislite li da Vatikan gleda blagonaklono na Nemanjino "da" Papi pa onda "ne"? Da gleda dobronamjerno što ste stoljećima bili aktivni turski vojni vazali (kao primjer: tisuće najboljih Srpskih vitezovi su branili Ankaru od Mongola samo par godina nakon bitke na Kosovu) ili što se najlakše od svih naroda prihvaćali Islam kao vjeru u zamjenu za Kršćanstvo (stotine tisuća poturčenih Srba po Bosni, Hercegovini, Krajini, Sandžaku, Crnoj Gori, Srbiji..), napadali Katoličke gradove (malo sam kopao po povijesnim stranicama, Dubrovnik nije samo napadan od Srba i Crnogoraca one famozne 1806. koju sam spomenuo jednom, Dubrovnik su napadali Srpski plemići, knezovi i Carevi još od 11. stoljeća čak i u vrijeme Turske okupacije Srbije i Hercegovine pa sve do kraja 20. Katolički Dubrovnik strebi ne od muslimana već od pravoslavaca), privodili ste pravoslavlju Katolički živalj po osvojenim Turskim područjima Hrvatske, Crne Gore i BiH (ja vjerujem da, čitajući povjesne dokumnte u zadnje vrijeme po internetu, da je dobar dio Srba iz BiH i Hrvatske podrijetlom Hrvati ili Vlasi, a ne Srbi; Katolici u Crnoj gori su nasilno popravoslavljeni čime ste odsjekli Katolike Albanije od matice) itd. itd. Vatikan je svjestan vaših namjera da ste silom širili pravoslavlje. Nije Jasenovac kamen smutnje, problemi sa Rimom se vuku još od osnivanja SPC.

Vatikan zna tko su kamenovi smutnje na ovim prostorima ali džaba sada pričati, kola su krenula..

Čoveče,o čemu ti pričaš?Došao si ovde da širiš i govoriš ovakve laži?Izvrtanje istorijskih činjenica...strašno.Dakle,žrtve su postali zločinci naravno u lažnoj inetrpretaciji ljudi poput tebe.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Anastasia, sukob na relaciji SPC - Vatikan nije od Jasenovca već da seže duboko u povijest što se vidi i iz gornjih primjera.

Tvoji primeri su znaš u kom stilu?Nisu vredni čitanja.To sve što si napisao mi je u stvari reklo kakav si ti,i zašto si došao ovde.Znaš da ovo što si napisao nije smešno bilo bi mnogo jadno i tužno.Jedino sa čime se slažem je da jaz između Vatikana i Pravoslavnih seže do boko u prošlost,na sam početak i bivao je sve dublji i veći,a tvoji primeri koje si naveo kao dokaz za taj jaz je tvoja tačka gledišta,i naravno ne odgovara istini.Od mene toliko.Ovo me je utvrdilo da ovakvi razgovori ne vode ničemu,jer će RKC imati opravdanja za svoje postupke,pa makar ti postupci bili ubistva,inkvizicije,spaljivanja i na kraju i Jasenovac.Rekoh šta sam imala i više neću da se na ovoj temi niti raspravljam niti ubeđujem o ovakvim stvarima.Ima ih isuviše na forumu,hiljadu puta pričano več o tome.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Nadam se da će svi na vašem primjeru vidjeti kako se povratkom u okrilje Katoličke crkve ne postaje Hrvat već da i dalje zadržavate Srpsku narodnost.

То исто кажу и вехабије, само, имаш братац мали проблем:

православним вјерницима је важнија припадност Православљу, односно догматски најисправнијем исповиједању него припадност раси, нацији, социолошкој групацији итд.

Дај ми ЈЕДАН једини теолошки разлог зашто би неко ко је истински вјерник (православац) прешао на римокатолицизам односно папизам.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

ПС

Е, да у "том Јасеновцу" који теби не представља очигледно ништа је звјерски мучено и убијено преко пола милиона недужних цивила, сељака, жена, стараца, дјеце из само једног јединог разлога: нису били римокатолици. О крсташким силовањима, паљењима и пљачкањима ћемо неком другом приликом будући да је тема преопширна.

Толико о честитости и искрености "екуменског дијалога" који је најобичнији и најјефтинији прозелитизам.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

U 100 godina ni jedan Europski narod nije započeo ili toliko aktivno sudjelovao u ratovima kao vi. Oprostite na direktnoj izjavi ali pitate li se do kada će Katolički svijet gledati takve stvari, nova huškanja te strijepiti zbog novih pokolja? Osuđujete naciste, a na vlasti su vam radikali (30% Srba glasalo za njih?) koji propagiraju nacionalzam. Kad još čitam pojedince na ovom forumu pitam se što vam je ljudi?

A što se tiče stvari na stariji vremenski period, mislite li da Vatikan gleda blagonaklono na Nemanjino "da" Papi pa onda "ne"? Da gleda dobronamjerno što ste stoljećima bili aktivni turski vojni vazali (kao primjer: tisuće najboljih Srpskih vitezovi su branili Ankaru od Mongola samo par godina nakon bitke na Kosovu) ili što se najlakše od svih naroda prihvaćali Islam kao vjeru u zamjenu za Kršćanstvo (stotine tisuća poturčenih Srba po Bosni, Hercegovini, Krajini, Sandžaku, Crnoj Gori, Srbiji..), napadali Katoličke gradove (malo sam kopao po povijesnim stranicama, Dubrovnik nije samo napadan od Srba i Crnogoraca one famozne 1806. koju sam spomenuo jednom, Dubrovnik su napadali Srpski plemići, knezovi i Carevi još od 11. stoljeća čak i u vrijeme Turske okupacije Srbije i Hercegovine pa sve do kraja 20. Katolički Dubrovnik strepi ne od muslimana već od pravoslavaca), privodili ste pravoslavlju Katolički živalj po osvojenim Turskim područjima Hrvatske, Crne Gore i BiH (ja vjerujem da, čitajući povjesne dokumente u zadnje vrijeme po internetu, dobar dio Srba iz BiH i Hrvatske su podrijetlom - Hrvati ili Vlasi, a ne Srbi; dalje, Katolici u Crnoj gori su nasilno popravoslavljeni čime ste odsjekli Katolike Albanije od matice) itd. itd. Vatikan je svjestan vaših namjera da silom širite pravoslavlje. Nije Jasenovac kamen smutnje, problemi sa Rimom se vuku još od osnivanja SPC.

Е па, Леополде, да ти ја нешто кажем.

Не пада ми на памет да улазим са тобом у маратонске расправе о томе ко је, када и зашто започео који рат; ко је кога клао , хушкао на покоље; ко је чије градове нападао, ко је кога насилно покрштавао и ко је радо или нерадо, милом или силом, мијењао вјеру. Ма шта ти причао и какве год "поуздане повијесне чињенице" изгуглао, истина је истина и нити један сајт, википедија или злонамјерни историчар је не може промијенити. Слијежи ти раменима и говори Whatever... колико ти год драго.

Мене занима само једно: одакле ти петља да на једном православном форуму износиш оволике лажи? Ако заиста мислиш ово што си написао, а у то уопште не сумњам, шта ти уопште радиш овдје? На овом мјесту се људи максимално труде да постигну колику толику сагласност са вама, ако не то онда макар нормалан дијалог. Онда дођеш ти и неки попут тебе који у само једном посту попљува сав тај труд. Немам ријечи, ово је страшно. Да сам ја пошла на ваш католички криж или како се већ ваш форум зове и изнијела само 1% на ваш рачун од овога што си ти овдје написао, прво би ме распели а онда бановали.

Ја сам ужаснута и разочарана.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...