Jump to content

Božiji promisao

Оцени ову тему

Ana B.

Препоручена порука

пре 7 минута, Mali Marko рече

Дал си случајно био у 16 у новој цркви(пто нам дали католици) када су долазили Тумански светитељи?

Ne, nisam. Sreo sam samo jednom dečanske monahe negde 95-e od kojih je neko možda nestao 1999... sećam se blagog osmeha jednog od monaha kada me je ugledao.. i jednom cetinjsku Bogosloviju, gde imam utisak da je mladi student koji me onomad fiksirao da se nedavno upokojio, umesto crne kovrdžave kose na kraju već osedeo i pomalo oćelavio. I sad ne budi depresivan.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Dragi рече

Ne, nisam. Sreo sam samo jednom dečanske monahe negde 95-e od kojih je neko možda nestao 1999... sećam se blagog osmeha jednog od monaha kada me je ugledao.. i jednom cetinjsku Bogosloviju, gde imam utisak da je mladi student koji me onomad fiksirao da se nedavno upokojio, umesto crne kovrdžave kose na kraju već osedeo i pomalo oćelavio. I sad ne budi depresivan.

Учинило ми се,да сам те видео тамо у Априлу месецу,пошто сам се задесио у Бечу и тамо су били тумански светитељи. Ништа друго

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Dragi рече

Pisao sam ranije da sam se oduvek zanimao za manastire, i da bi rado proveo jedno vreme u manastiru iako ne osećam monaški poziv. Naročito danas kako me muči depresija, manje danju, noći više. A gde je depresija tu ni skepticizam nije daleko.

Pisao sam jednom ocu Pajsiju, igumanu pravoslavnog manastria južno od Beča pri mađarskoj granici, ali još nisam dobio odgovor. Možda nije dobio moju poruku. Ali sam gledao i druge manastire, tako i rimokatolički-benediktinski u centru Beču. Njihovom igumanu Johannes pisao sam 2002 i 2006, ali se kontakt izgubio. Svakako, zapazio sam i jednog oca Bernarda, bio mi je zanimljiv jer peva i piše pesme, vidi link dole.

Juče sam na poslu, kad gle, o. Bernardo uživo, ide ulicom, imao je neki posao i vraća se u njegov manastir. Božija promisao?

Prolazi pored mene. Ranije bi prećutao. Ovoga puta nisam hteo. Pitam: Benediktinac? On se malo prepao, šta ću sad ja od njega. I onda malo popričamo, ja da sam se zanimao za manastire, on da mogu svaki dan na večernje kod njih, javno je za sve, a mogu da pišem i njemu ili još bolje njegovom igumanu Johannes (koji slučajno ima isto prezime kao o. Pajsije gore, Jung^^).

Taj otac Bernardo deluje uživo drugačije nego na snimcima. Nizak je, i jako je debeo. Znamo, gojaznost može da bude i bolest, a i ja naginjem debljini iako mnogo ne jedem. Uhvati me ova moja prokleta skeptika: zašto, i zbog čega, i da li u manastire idemo što smo slabi i da se sakrijemo od sveta? Neću da kažem da je o. Bernardo to tradio. Ja sam samo pomislio.

Pre neke nedelje sam se prijavio na jedan austrijski forum psihoterapije. Tu je i mnogo Nemaca, pojma nemam zašto. I pitam se da li mi je taj forum više pomogao ili štete doneo? Ponekad nastane žestoka diskusija Hrišćana i ateista gde svako brani svoje pozicije, ateisti tako da nije Bog stvorio čoveka nego čovek da je stvorio Boga. Znam da sam dobijao znakove koji bi drugi samo poželeo, i opet se pitam da li je zaista tako ili mi samo to želimo da je tako, kao ovi ateisti što su tvrdili...

https://www.youtube.com/watch?v=4YKaf9IuHZk

Ти брате како хоћеш, али себе у таквом, како делује полудепресивном стању, не треба толико да излажеш искушењима као што су претерана разглабања са атеистима. Зар не видиш да си само испрљао своје очи и сам у себе унео помисли од којих треба да се чуваш и против којих треба да се бориш?

Без љутње, али да не буде после:

" Наш'о мајмун стари огледало неко па видео себе и озбиљно рек'о - Ех што јесте, јесте, нема брате збора, још видео нисам оваквога створа. Гле како је смешан, гле како је длакав, баш сам много срећан што ја нисам такав! "

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  • Креирај ново...