Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Занимљиво да муслиманска књига увек има за свакога цитат...

Када нађеш спорни цитат из курана..мухамеданци ти пронађу други и тако у круг...

Истина је да је куран пун контрадикторности и да има више школа које васпитавају младе хоџе....и да се надам да онај који дође у наше место није милитантни мухамеданац!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Драга браћо и сестре!

Драги брате Босанац!

Славим Господа за разумевање и жеља ми је да увек овако остане.

Није ми морање да наглашавам искреност, не могу ни да изнесем никакав уверљив доказ за то. Нормално је да могу да мислим једно, а кажем друго (иако би сигурно имао тежак унутрашњи конфликт). Моје је уверење да је правда, поштење, доброта, љубав и уопште добро, оно што је вечно и непролазно. Зло разједа само себе и онда, шта ће ми то. Ја верујем да је човек више наклоњен добру, јер га је Господ Бог таквог створио. Проблем је да нам се добро не намеће силом, док нас “грех куша и мами“ – бар ја то тако разумем. Морам да напишем један леп чланчић на ту тему: љубав према ближњем, љубав према непријатељу итд, треба ми мало времена.

До тада драги брате Босанац и драга браћо и сестре, нака нам је наш славни Господ Бог на помоћи!

OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM

Подели на овим сајтовима

Када нађеш спорни цитат из курана..мухамеданци ти пронађу други и тако у круг...

Истина је да је куран пун контрадикторности и да има више школа које васпитавају младе хоџе....и да се надам да онај који дође у наше место није милитантни мухамеданац!

Драги брате Михајло!

Ево ти један кратак текст, који ће можда да ти мало појасни ту проблематику. Има један много опширнији и бољи и чим будем стиго да га преведем, ево га.

Аброгација

[1] у Корану

Трик иза привидне противречности Корана.

„Коран кao ни једна друга света књига светских религија, садржи у себи мноштво противречних исказа. Што је на једном месту забрањено, на другом се изричито захтева – или обрнуто. Ипак ова противречност Корана је само привидна. Она се моментално губи, чим се препозна брижно заштићена тајна, која се скрива иза архиктетуре Корана. Суре Корана нису наиме поређане хронолошки, већ према њиховој дужини – и млађе суре (насилничке Мединcке, из касног доба Мухамеда) бришу [1] старије по успоредби још морољубиве из ере Меке. Ова се тајна од исламских учењака чува као светиња и о њиј се говори само посебним поводом.

[1] латински abrogare = брисати, уклонити, укинути

...Коран садржи противречности као и други верски списи, али сам Коран даје пропис читаоцу како да се опходи према овим противречностима. Стоји директно у Корану да, ако су две пасаже противречне, она, која је касније написана замењује ону ранију. Највећи број људи у западном свету није свестан тога, да мирољубиве и толерантне пасаже Корана потичу из Мохамедове раније пророчке каријере. Као што се у Корану да прочитати, ови су стихови замењени кроз касније насилничке и мање толерантне стихове.

Када западни свет чује џихадисте, који цитирају насилничке цитате Корана и мирољубиве Муслимане, који цитирају мирољубиве стихове, интепретира то тако, као да неко цитира Библију или Тору. Ми мислимо: О, очигледно има много противречних текстова у Корану, као и у другим верским списима, то значи, Муслимани могу да одаберу шта им најбоље одговара и да тако оправдају своје делање. Тако у Корану заправо није. Не постоји одабирање...

OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM

Подели на овим сајтовима

Питање: да ли је фатва обавезујућа, и ако јесте - за кога? Тј. да ли је обавезујућа само за муслимане у једној одређеној области/ земљи где је фатва донета, или и шире? Или није обавезујућа уопште? У вези са овом фатвом коју си овде навео, да ли постоји и неко другачије ауторитативно мишљење у вези ових стихова из Корана? (Извињавам се ако је питање лоше постављено због непознавања ислама).

Fetva je odgovor na određeno vjersko pitanje koje daje neki islamski vjerski autoritet.

Postoje izuzetno veliki uslovi da bi čovjek došao do stepena muftije(onoga koji je kompetentan da daje fetve.Neki od njih su poznavanje ajeta koji govore o propisima,poznavanje hadisa koji govore o propisima, izuzetno poznavanje fikhskog prava.Znanje stanja ljudi u kojem se nalaze a za koje se daje dotična fetvI.Sami muftija pri sebi mora imati određene šartove(uslove):da je musliman, punoljetan, pravedan, učen, i da maksimalno ulaže trud u rješavanju određenog pitanja.I da njegovo poznavanje islama doseže stepen mudžtehida(izvrsnog poznavaoca islama)

Eh sada da li je za mene slijeđenje fetve obavezujuče?Nije ako postoji jasan dokaz da je učenjak u davanju svog odgovora po određenom pitanju pogrešio.

Што се тиче ове фатве коју си навео, она је контрадикторна сама у себи. Каже се најпре:

а онда

Међутим из првог исказа је јасно да ви присиљавате људе на веру, јер стоји да се борите против њих док не прихвате веру или буду убијени. Значи, присиљавате и оне који не верују, а и оне који напусте ислам.

Међутим, ако је тачан овај исказ:

,

онда се испоставља да је сво то присиљавање у ствари безвредно, јер ако некога не можеш присилити да верује из срца, онда значи да га беспотребно присиљавате да прихвати ислам или да остане у њему.

Dokaz da mi ne prisiljavamo ljude na vjeru jeste i sami vi.Gospodarili smo vama stolječima , mogli smo vas ili pobiti ili silom učiniti muslimanima.međutim nismo to učinili, zato što je to u suprotnosti sa našom vjerom i ajetima iz Kurana koje sam ja naveo.Valjda ti je to dovoljan dokaz.Naravno svako prisiljavanje ljudi na određenu vjeru je bezefektno.Imaš jedan slučaj u Montenegru koji je se desio.Naime dole su neke muslimane pokušali silom pokrstiti.Ljudi su dovedeni na livadu i pop je počeo da vrši ceremoniju.Međutim to je se oduljilo i jedan starac reče:Požuri pope proči će mi podne(dnevna molitva koju muslimani obavljaju na sredini dana.)

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Islam ima za sve rješenje a nisam ja kriv što je neko slijep iako vidi.

Brate neću ti uzeti za zlo to što pišeš muhamedanac.Mi nismo muhamedanci mi smo muslimani.ako želiš razgovor uz uzajamno poštivanje zamolio bih da se držiš terminologije koja nije uvredljiva za tvoga sugovornika.Ubjeđen sam da si razuman čovjek i da ti savjet koristi.Svako dobro!

Подели на овим сајтовима

Турци су били овдје и овуда су владали, а не Срби муслиманске вјероисповјести, ви сте имали мало више проје од Православних, а то што се данас сматрате Турцима или пак "бошњацима" то је ваша ствар, исто ко што ста и ја пингвин.

Подели на овим сајтовима

Драги брате Михајло!

Ево ти један кратак текст, који ће можда да ти мало појасни ту проблематику. Има један много опширнији и бољи и чим будем стиго да га преведем, ево га.

Аброгација

[1] у Корану

Трик иза привидне противречности Корана.

„Коран кao ни једна друга света књига светских религија, садржи у себи мноштво противречних исказа. Што је на једном месту забрањено, на другом се изричито захтева – или обрнуто. Ипак ова противречност Корана је само привидна. Она се моментално губи, чим се препозна брижно заштићена тајна, која се скрива иза архиктетуре Корана. Суре Корана нису наиме поређане хронолошки, већ према њиховој дужини – и млађе суре (насилничке Мединcке, из касног доба Мухамеда) бришу [1] старије по успоредби још морољубиве из ере Меке. Ова се тајна од исламских учењака чува као светиња и о њиј се говори само посебним поводом.

[1] латински abrogare = брисати, уклонити, укинути

...Коран садржи противречности као и други верски списи, али сам Коран даје пропис читаоцу како да се опходи према овим противречностима. Стоји директно у Корану да, ако су две пасаже противречне, она, која је касније написана замењује ону ранију. Највећи број људи у западном свету није свестан тога, да мирољубиве и толерантне пасаже Корана потичу из Мохамедове раније пророчке каријере. Као што се у Корану да прочитати, ови су стихови замењени кроз касније насилничке и мање толерантне стихове.

Када западни свет чује џихадисте, који цитирају насилничке цитате Корана и мирољубиве Муслимане, који цитирају мирољубиве стихове, интепретира то тако, као да неко цитира Библију или Тору. Ми мислимо: О, очигледно има много противречних текстова у Корану, као и у другим верским списима, то значи, Муслимани могу да одаберу шта им најбоље одговара и да тако оправдају своје делање. Тако у Корану заправо није. Не постоји одабирање...

U ovom očito griješiš.Ako u tvojoj svetoj knjizi ima grešaka što si otvoreno potvrdio, ja za svoju kažem da nema.Mislim da se radi o tvome nedovoljnom poznavanju duha Kurana i kuranskih kazivanja.u Kuranu nema niti jedne protuvrječnosti.Međutim ti si iznio da ima i stoga te molim da ih navedeš!

Allah kaže u Kuranu:Da je Kuran objavljen od nekoga drugoga mimo Allaha uistinu biste u njemu nalazili na proturječnosti.

Stoga izvolite kontradiktornosti izložite!

Подели на овим сајтовима

Islam ima za sve rješenje a nisam ja kriv što je neko slijep iako vidi.

Brate neću ti uzeti za zlo to što pišeš muhamedanac.Mi nismo muhamedanci mi smo muslimani.ako želiš razgovor uz uzajamno poštivanje zamolio bih da se držiš terminologije koja nije uvredljiva za tvoga sugovornika.Ubjeđen sam da si razuman čovjek i da ti savjet koristi.Svako dobro!

Да некада има по више решења за један проблем :)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Dokaz da mi ne prisiljavamo ljude na vjeru jeste i sami vi.Gospodarili smo vama stolječima , mogli smo vas ili pobiti ili silom učiniti muslimanima.međutim nismo to učinili, zato što je to u suprotnosti sa našom vjerom i ajetima iz Kurana koje sam ja naveo.Valjda ti je to dovoljan dokaz.Naravno svako prisiljavanje ljudi na određenu vjeru je bezefektno.Imaš jedan slučaj u Montenegru koji je se desio.Naime dole su neke muslimane pokušali silom pokrstiti.Ljudi su dovedeni na livadu i pop je počeo da vrši ceremoniju.Međutim to je se oduljilo i jedan starac reče:Požuri pope proči će mi podne(dnevna molitva koju muslimani obavljaju na sredini dana.)

"Босанче", то што наводиш није доказ. Најпре, ова фетва није имала у виду Балкан и Србију, него је њено значење генерално, па не видим зашто је негираш примером Балкана, одн. Србије и Срба. Али независно од ове начелне примедбе на твој одговор, могао бих ти рећи и ово: нисте нас (све) побили (али сте нас и те како убијали) вероватно зато што сте сматрали кориснијим да вам служимо и да нас на различите начине израбљујете. А далеко од тога да нас (зависно од времена и места) нисте присиљавали. О томе свакако има довољно сведочанстава и на другим просторима које сте кроз историју освајали, не само овде на Балкану.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче обавезујуће снаге фетве, схватио сам да твој одговор значи да она има обавезујућу снагу, осим ако је очито да је муфтија погрешио (да ли то, између осталог, значи да сматраш да је овај правни стручњак из Сауди Арабије, о чијој фетви говоримо, погрешио?) Али ниси одговорио да ли фетва има обавезујућу снагу само за локалну муслиманску заједницу коју води тај муфтија (муфтијство?) или и шире?

Подели на овим сајтовима

Што се тиче обавезујуће снаге фетве, схватио сам да твој одговор значи да она има обавезујућу снагу, осим ако је очито да је муфтија погрешио (да ли то, између осталог, значи да сматраш да је овај правни стручњак из Сауди Арабије, о чијој фетви говоримо, погрешио?) Али ниси одговорио да ли фетва има обавезујућу снагу само за локалну муслиманску заједницу коју води тај муфтија (муфтијство?) или и шире?

U ovoj fetvi uz puno uvažavanje islamskog učenjaka, kojeg volim i cjenim ima elemenata sa kojim se ja neslažem.

a što se tiče primjenjivosti i važenja određene fetve na lokalnu zajednicu ili na muslimane uopšte ona ovisi o tome u kojim uslovima je izrečena i o kome je ona izrečena.ako je tema ftve muslimani uopšte npr onda se ta fetva po stavu muftije odnosi na sve muslimane a ako je predmet fetve lokalna zajednica ili muslimani koji negdje žive i imaju specifičnu situaciju onda se tom fetvom samo na njih odnosi i na situaciju u nekom drugom mjestu gdje muslimani imaju iste uslove i isti problem.

Подели на овим сајтовима

"Босанче", то што наводиш није доказ. Најпре, ова фетва није имала у виду Балкан и Србију, него је њено значење генерално, па не видим зашто је негираш примером Балкана, одн. Србије и Срба. Али независно од ове начелне примедбе на твој одговор, могао бих ти рећи и ово: нисте нас (све) побили (али сте нас и те како убијали) вероватно зато што сте сматрали кориснијим да вам служимо и да нас на различите начине израбљујете. А далеко од тога да нас (зависно од времена и места) нисте присиљавали. О томе свакако има довољно сведочанстава и на другим просторима које сте кроз историју освајали, не само овде на Балкану.

Dobro, to je tvoje mišljenje.Mada i ja a i ti odosmo u historiju a to nije baš vezano za ovu temu , nego da se vratimo temi mislim da će nam korisnije biti.

Svako dobro!

Подели на овим сајтовима

Да некада има по више решења за један проблем :)

Da, ima.

I u svakom tom rješenju je dobro za ljude.Ali na koja si rješenja mislio da vidim da li mislimo na isto!

Подели на овим сајтовима

Турци су били овдје и овуда су владали, а не Срби муслиманске вјероисповјести, ви сте имали мало више проје од Православних, а то што се данас сматрате Турцима или пак "бошњацима" то је ваша ствар, исто ко што ста и ја пингвин.

Što se tiče mene ti se možeš smatrati i pingvinom to je tvoje.Ali ja mogu biti i amerikanac i srbin i hrvat i bošnjak(govor je uopšten).Ja sam prije svega toga muslimana.Da, nas bosanaca ima porijeklom od srba, neki smo od hrvata neki od bogumila neki od turaka neki od arapa ali mi svoj identitet ne gradimo kroz pripadnost određenoj naciji nego(što je kod vas Srba posebno velik problem), mi svoj identitet gradimo i prepoznajemo u vjeri.Turci su prije svega muslimani pa onda turci arapi muslimani pa arapi i tako redom, kontaš?

A pošto je kod vas to nacionjalno važnije od vjerskog nažalost vi i dan danas ste spremni da u ime srpstva nekome krojite gače i određujete koja je njihova veličina tj da drugome spočitavate i silom naturate da je on Srbin.

I to biva kao bumerang.

Lično ti za porijeklo svoga sela govorim:Jedan predak koji je bio musliman je doselio iz Hercegovine okolina Nevesinja.Razlog je bio krvna osveta između pravoslavne i muslimanske porodice.

U tom selu su stanovala dva brata Vuk i Karađorđe.Po jednom od njih je selo dobilo ime Vukotići.Stanovnici su prešli na islam.I sada postavlja se pitanje ko su oni ?

Vi ćete reći oni su Srbi a mi kažemo oni su muslimani.To vi govorite zato što je kod vas bitnije nacionalno a kod nas vjersko.Srbin koji pređe na islam a ima ih, on je moj brat po vjeri a to što je on srbin ili neko drugi iskreno mene u islamu se to ne tiče.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...