Jump to content

Епископ Херувим обишао радове на обнови Катедралног храма у Даљу

Оцени ову тему


Препоручена порука

Имајући свест о значају сабирања народа на једно место ради узношења молитви Господу, Епископ Херувим, поред непрестаног назидавања Цркве Христове, у свом богомудром архипастирском деловању никада не заборавља значај богослужбених места, Светих храмова који, што због рата што због зуба времена, захтевају парцијалне и генералне обнове.

Један од храмова који захтевају генералну обнову је и Катедрални храм Светог великомученика Димитрија у Даљу. Њега краси богата и тешка историја: Сазидан је 1799. године на темељима старе брвнаре из 1715. године. Био је једна од монументалних познобарокних цркава Карловачке митрополије. Важније онове су биле 1837. године, од стране мајстора Јозефа Шредера, затим 1866. године, па 1931. године. Такође, после Другог светског рата, покренуто је неколико спорадичних обнова, све до 2004, када је покренута последња обнова која траје до данас. Иначе, у току Другог светског рата, цела кровна конструкција је срушена и иконостас из 1824. године је уништен.
 
У пратњи даљских свештеника Милована Влаовића и Милоша Кузмановића, те ђакона Предрага Јелића, 16. августа 2018. године, Владика Херувим је обишао радове који се изводе на даљској цркви. Отац Милован је упознао Владику са досадашњим радовима који подразумевају зидање капије и постављање стаза око храма. Тренутно су у току радови постављања подног грејања и пода, а планира се, у скорој будућности, санирање и сређивање зидова храма. Епископ је похвалио свештенике на њиховој ангажованости и заблагодарио Господу на свему.
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...