Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Тако да кад те дете буде питало "зашто толико разних верзија хришћанства и како знати ко је управу" онда треба да га упутиш прво на појам Цркве и ако га буде занимало прво треба наћи одговор шта Цркву чини Црквом, и да се не крене од разних тумачења Светог Писма, него треба тражити шта то сваку од разних верзија хришћанства чини Црквом и шта гарантује за њу. Тумачење свакако није гарант јер ће свако за себе рећи да поседује најисправније тумачење.

Подели на овим сајтовима

Da, da... na to sam mislio...

Zapravo, jednu od vecih mana hrscanstva vidim u tome, sto ima nekoliko "frakcija" koju su bazirane na "najsvetijoj knjizi za hriscane" i svaka ima svoju verziju onoga sto se desilo i onoga sto ce se desiti...

Idelmo dalje sa pitanjima...

Iako sam ateista, necu pratiti model aktuelnih religija tako da svom detetu necu nametati ateizam od rodjenja, vec cu se truditi da mu objasnim da postoji veliki broj religija i naravno, trudicu se da ga koliko je to moguce upoznam sa ideologijama i ucenjima svake od njih (ono sto bi trebalo i veronauka  u skoli da radi... ovako moze samo da se zove pravoslavljologija facenew22222222 )...

E sad... sta da odgovorim detetu kada me bude pitalo: "Zasto postoji toliko verzija jedog istog teksta, i kako da znam koja "verzija" je ispravna s obzirom da svaka agresivno brani svoje ucenje kao najbolje i jedino?"

dakle... zasto?

PS.

Ovaj problem vernici nemaju sa svojom decom, jer ih od rodjenja usmeravaju u "svoju" religiju... tako da je uvek spreman odgovor "nasa verzija je najbolja!" i tu se rasprava zavrsava...

Твоје дете,твоја одговорност,брате.

Претпостављаш и сам да удаљавањем од "једног" настаје нешто "друго".Настаје нешто друго са свим својим идејним спецификумима и карактеристика који имају своју генезу сходно побудама,доживљајима и околностима које су и обликовале то "друго" и које га могу учинити не само номинално већ и суштински различитим од оног "првог"...а замисли тек оно "треће" које се довојило од оног "другог".Да је у питању чисто и искључиво људска установа или институција,онда би се и оно "прво" могло ставити под знак питања у сваком свом сегменту,овако...Црква је у свом нуклеусу и темељу оно што сам напоменуо у свом првом одговору теби и ту правила људског скоро свеопштег релативизовања,којем је пали човек склон као "дисању",релативизовању Истине Која се Сама Личносно открила,дала и заувек установила у Цркви Својој,једноставно не важе на начин какав смо навикли у свакодневном секуларном животу...просто и једноставно,такав ралативизујући приступ Самој Истини је и довео до појаве тих "фракција".То је оно што и те "фракције" не схватају...а како би схватиле,када су и саме подлегле поменутом и тако и постале познате као "фракције" тј.као оне које су саме себе одстраниле од ткива вечно живог Организма званог Црква која може бити само "једна,света,саборна и апостолска" (9.члан Символа вере).

Наравно,постоје и оне "фракције" које су ближе Цркви и чија удаљавања од Ње не садрже у себи суштинско и свеопште удаљавање које би се у том случају манифестовало и именовало искључиво као "непрепознатљивост",те је и јединство могуће у будућности,ако се превазићу одређене,и то не велике по мом мишљењу,међусобне разлике које се корене у различитим историјско-црквеним контекстима и евентуалним политичким узроцима и сукобима,разликама које нису у потпуности оштетиле оно фундаментално животворно везивно ткиво оличено у постојању сличности доживљаја Саме Личности Богочовека Христа,сличности суштине саме Литургијске праксе и догмата (као Богом даним истина спасења и вечног живота) између њих и Свете Мајке Цркве.

...други део одговора у вези са самим списима и њиховим тумачењем,колико видим,већ ти је дат од стране моје браће.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

А што се тиче осталих религија најкраће, кад би ме неко питао која је најбоља и зашто, одговорио бих:

Хришћанство на првом месту јер је хришћански Бог Љубав, коју је Христос доказао жртвом на крсту и уопште својим животом на земљи, узмимо за пример само молитву за оне који Га разапињу. Кад би човек морао да измисли Бога, тешко да би Бога замислио као Христа, рањивог,  састрадавајућег и до те мере милостивог да то превазилази људски осећај за правду. Крајња граница људског стваралаштва би било разапињање, кад би Христос вероватно сишао са Крста и у слави и сили приморао фарисеје да му се поклоне, ако би до Голготе уопште људска мисао дошла.

Даље Јеврејима Бог није откривен у тој мери као љубав, али прилог вери да им је знање о Богу дато преко откривења је чињеница да Израиљци пре Христа нису имали решење за проблем смрти, и да су сами измишљали Бога они би вероватно измислили неко решење за смрт или барем преузели од суседних народа нпр. од Египћана где су провели године у ропству а нису ниједан део веровања преузели из књиге смрти. Али њихово знање о Богу је мање јер нису прихватили Христа и немају јасно решење за проблем смрти.

Даље Муслимани, за Алаха се не може рећи да је Љубав барем не у мери као за Христа, за Алаха се може рећи да је праведан и милостив али је ипак некако удаљен од људи у самоћи, док је Христос опипљив и веома близак човеку, Христос вапи за љубављу људи и изговара да му је мило бити међу људима. Такође разлика се види и у циљу живота, код хришћана је то обожење и најприснија заједница са Богом док код муслимана Џенет, место испуњења људских страсти.

Будисти обезвређују појам личности, оно што је најдрагоценије у човеку будисти то сматрају нижим ступњем постојања насупрот безличности, нирвани, тј. они проблем страдања у животу решавају самоубиством личности, нирваном, називајући то ослобађањем од свеза итд. Они најмање верују у љубав,  љубав неизбежно потребује појам личности, безлична енергија не може волети нити се може волети. И њихово решење за проблем смрти као и код хиндуиста је реинкарнација што и није најсјајније решење.

И на крају оно што најуочљивије раздваја православље од римокатолика је инквизиција коју је римокатоличка јерархија дуго признавала.

Ето укратко рангирање најпознатијих религија према мерилу љубави, што ћете се сложити да је врховна вредност у животу.

Подели на овим сајтовима

HAha... lakse malo drugari!

Moj ateizam nije nesto sto je mogucno promeniti, a sumnjam da postoje iskreni ateisti koji su "promenili strane" dok obratnih slucajeva ima puno...

Ova pitanja koja postavljam sluze jedino da bolje upoznam ono sto mislim da nije dobro i sto bih zeleo da se promeni... ja sam covek koji najcvrsce veruje da bi bez crkve i religije svet danas bio mnogo bolje mesto, kao i da ce civilizacija krenuti dalje tek kad raskrsti sa ovim tekovinama zaostalog vremena i neukih ljudi... raduje me to sto danas vise no ikad mozemo videti ljude koji slobodno govore  i msile svojom glavom.

Ovo je period ljudske istorije kada je prvi put moguce reci "ja ne verujem  u boga"ili "ja ne volim crkvu"a da zbog toga ne ispasta (naravno, ta sloboda koju sada uzivamo nije doneta zahvlajujuci crkvi, da se razumemo...)

Svojim odgovorima me ne priblizavate bogu nego mi dajete argumente da cvrsce stojim na ovim mojim ateistickim nogama... Ja bih sada mogao da debatujem na vase odgovore  i da vam pokazem koiko je to sto ste pislai nedosledno i licemerno (na od vas, nego generalno od crkve i religije) ali ovo nije tema za debatu nego za odgovore  i pitanja... dakle:

Sledece pitanje:

Mnogo se na ovom forumu pise  o tome kako nije posao religije da kaze "kako"... nego "zasto"... (a inace ovaj stav je nastao tek onda kad je crkva shvatila da sve  i da hoce vise ne moze da da odgovor na pitanje kako... pre toga i te kako je davala odgovor i na to pitanje... al nema veze sad, u eri naucnih otkrica, se kao pravimo da nije na crkvi da objasnjava "kako"

Pa eto... pitam vas ja... "zasto"?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Шта, знаш за милион случајева аутентичних вјерника који су прешли у атеисте?

Дај наведи неколико.

Шта то у Христовом учењу прави свијет "лошим мјестом за живот"?

Да ли је Христос проповиједао ратове, неравноправност људи, величао богаташе?

Да ли је благосиљао туче, свађе и убиства? Сексуална изопачења?

Не брацо мој, то су ти све тековине варварина у човјеку, варварина који је на простору Западне Европе покушао да силује учење хришћанства па се поново вратио варваризму - освајањима и пљачкању.

Православље са друге стране не знам да ли је саставило сто година без прогона и притисака,

а наведи ми један примјер када је то Православна Црква као таква некоме нешто силом наметала.

Подели на овим сајтовима

Шта, знаш за милион случајева аутентичних вјерника који су прешли у атеисте?

Дај наведи неколико.

Ja!

Odgajan sam kao pravoslavac i citavog zivota iso u crkvu, slavio slavu i sta znam sta sve ne... onda sam odrastao i naravno presao na "visi nivo" facenew22222222

Православље са друге стране не знам да ли је саставило сто година без прогона и притисака,

а наведи ми један примјер када је то Православна Црква као таква некоме нешто силом наметала.

Da, da... vec mi je postalo jasno... pravoslavlje je najbolje... pravoslavlje rocks! 0504_music

Jedino je problem sto svi to kazu za svoju religiju nasznak

A lepo sam rekao da ne zelim da ovo pretvaramo u raspravu... ima tema za to... ovde samo odgovori i pitanja...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Гости

Moj ateizam nije nesto sto je mogucno promeniti, a sumnjam da postoje iskreni ateisti koji su "promenili strane" dok obratnih slucajeva ima puno...

Не бих се никако сложио са овим. до сада никада у своме животу нисам упознао човека који је био искрено религиозан најмање 5 година (молио се, постио, причешћивао се, исповедао, читао дух. литературу) па постао атеиста из разочарења....Сви данашњи атеисти су некада били агностици (није редован верник не иде у Цркву али верује "у нешто") или никада нису веровали у Бога.....

супротно од тога наилазим на многе који су били заиста атеисти, неки чак и антитеисти а временом у свом искреном атеизму и тражењу себе и Бога постали предани верници.

Кажеш, није хришћанство (Црква) допринела томе да се људи "слободно изјашњавају као неверницци"...Наравно не директно,ипак,руку на срце, размисли добро, где  геополитички најлибералније загарантована слободна права људима(говорим генерално о слободи) у којој културолошкој средини (атеистичкој (кина,СССР,СФРЈ), исламској или хришћанској).....

Реци у Сауди Арабији ја не волим Аллаха или у СССР не волим партију или пак у Британији - не верујем у Бога и Цркву, мада не мораш да идеш у Британију то можеш и овде да кажеш, као што и говори на православном форуму па ником ништа....још ти желимо све благослове и радост у животу.... facenew22222222

Подели на овим сајтовима

a sumnjam da postoje iskreni ateisti koji su "promenili strane" dok obratnih slucajeva ima puno...

Ево једног примера (ако се сналазиш са енглеским):

http://piousfabrications.blogspot.com/2010/08/why-im-not-atheist-part-1-logical.html

http://www.youtube.com/user/davidpwithun

Едит: пошто знам да ће да те мрзи да кликнеш, ево одломка (са почетка)  facenew22222222 :

This series of posts was inspired by some recent conversations I've had with atheists, some of them family members, on the topics I plan to address here. I want to say, first off, for those who don't know: I used to be an atheist. I was a "functioning atheist" (meaning non-praying, non-church attending, non-religious) for the majority of my life, having been raised as one, and I was a "believing atheist" (meaning having an active belief in the non-existence of God) for several years before becoming a Christian.

I also want to state, for the record, that I think atheism is actually a very good option in some cases, as it was in mine when I was a "believing atheist." When faced with the false "gospel" (which is really no gospel at all) of much of American (pseudo-)Christianity, with its angry "Father" demanding the blood of a righteous man to satisfy his wrath and ordering that all either love him or suffer eternal torments in hell, atheism really is the compassionate, logical option to take.

Having said all of that, I have found the True Gospel (thanks be to God): the Orthodox Faith, as taught by the Holy Apostles and Fathers of the Orthodox Church. And, in retrospect, I see many flaws with my previous choice of atheism. Modern atheism is logically inconsistent, philosophically bankrupt, and historically flawed, and my goal in this series of posts is to demonstrate each of these points. In this post, I will explain, in part, what I mean when I say that modern atheism is logically inconsistent

Подели на овим сајтовима

• Гости

Odgajan sam kao pravoslavac i citavog zivota iso u crkvu, slavio slavu i sta znam sta sve ne...

У ово једноставно не могу да поверујем.

Не верујем да си ишао редовно у Цркву, чак и на сили (!) као Мадонна   :cheesy: , нити да си редовно постио и причешћивао...

Ово причај некоме другом...

Просто, по овим претходним питањима  којима нас питаш (апокалипса, предестинација, слобода) види се јасно да ниси никада редовно одлазио у храм Божији  на св. Литургију.....можда си био агностик - што потврђује мој претходни пост.....

Тако да, брате.....будимо искрени. :291291291:

Пази, сви ми прихватамо да је у хришћанству током историје и развоја цивилизације и свести било много лицемерја и грехова, али то нема никакве везе са Истином хришћанства о Христу, његовом васкрсењу и Царству Божијем за рад чега је дошао.

Зато те молим ако имаш времена погледај овај трактат који управо говори о овоме о чему говоримо .

а зове се О САВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНСТВА И НЕСАВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНА.

Написао га је познати философ егзистенцијалисата (хришћански) Николај Берђајев.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja!

Odgajan sam kao pravoslavac i citavog zivota iso u crkvu, slavio slavu i sta znam sta sve ne... onda sam odrastao i naravno presao na "visi nivo" :291291291:

За почетак, неко је православан јер му се Бог открио.

То познанство се испуњава и учвршћује у св.Причешћу којем православни вјерник редовно приступа. Православље је опитно, искуствено познање Бога у личној и саборној молитви.

То што си славио славу не чини те вјерником јер то чине и незнабошци просто као неки фолклорни обичај.

Ја ти дајем конкретан примјер да је твоја критика религија као изопачења човјековог боготражитељства, религије као изопачења вјере у политиканство и наметање, кршење свете Богом подарене слободе - на мјесту.

Али је потпуно безвезе да спочитаваш Православљу туђе падове и гријехе.

Немаш основна знања о Православљу, његовој поруци, историји и учењу,

а ти би да га критикујеш. Чудно.

Подели на овим сајтовима

За почетак, неко је православан јер му се Бог открио.

То познанство се испуњава и учвршћује у св.Причешћу којем православни вјерник редовно приступа. Православље је опитно, искуствено познање Бога у личној и саборној молитви.

То што си славио славу не чини те вјерником јер то чине и незнабошци просто као неки фолклорни обичај.

Ја ти дајем конкретан примјер да је твоја критика религија као изопачења човјековог боготражитељства, религије као изопачења вјере у политиканство и наметање, кршење свете Богом подарене слободе - на мјесту.

Али је потпуно безвезе да спочитаваш Православљу туђе падове и гријехе.

Немаш основна знања о Православљу, његовој поруци, историји и учењу,

а ти би да га критикујеш. Чудно.

A jel ti znas da po toj logici one statistike kojima vernici stalno masu o neznamkakvim procentima pravoslavnog zivlja  u Srbiji, nemaju veze sa zivotom. Po ovome sto si napisao pravih pravoslavaca u Srbiji tesko da ima za dva autobusa, jer je vecina onakvih kakav sam ja "bio"... rodjen sam kao pravoslavac, slavim slavu kao pravoslavac znaci- ja sam pravoslavac... a kako si mi ti lepo objasnio, takav covek zapfravo nije pravoslavac, nego negovatelj nekakve tradicije...

I to je ok, ali jel SPC spremna da to prizna? Nije. Zato u medjuvremenu nemoj da sporis da su i to pravoslavci... da ne stimujemo te cifre onako kako nam se cefne... A onda to znaci da sam i ja bio pravoslavac...

Priznajem da ne znam dovoljno o pravoslavlju ali zato sam i ovde... da naucim... naravno ne da bih mu lakse pristupio, nego da bih ga ozbiljnije kritikovao.

I jos da napomenem (10000 put) ja nemam nista protiv pravolsavalja ili hriscanstva, ja ne volim sve religije podjednako, a to sto se najcesce hvatam za pravoslavlje je splet geografskih okolnosti jer zivim okruzen njima :291291291:

Pozdrav!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...