Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Погрешна претпоставка је овде да људи верују да би имали некакву "привилегију" или "протекцију" код Бога.

Најзад нешто око чега се 100% слажемо брате Звонко.  319.gif :( ekstra :cheesy2:

Увек ми је драго када те видим ван "минског поља...."  4chsmu1

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Jedno je sud Boziji, drugo ljudski; ko ce znati sve puteve i promisao Gospodnju, ko mu bi savetnik? Bog zna zasto se nesto desilo sto je nama uzasno i nepojmljivo, a mi ne mozemo i nije nam dato sve da dokucimo i sve da znamo, dopalo nam se to ili ne; nase je da se molimo za te osobe, ne znam mozemo li dokuciti razlog, mozda ako Bog nekom otkrije

Подели на овим сајтовима

U sustini nista novo, potvrdjujem ovo sto je Darko rekao + ponavljam pitanje zasto stavljati gromobrane na crkve... razumela bih tu potrebu da Bog ne moze da intervenise i menja prirodne zakone, ali posto moze, zasto to ne radi i dopusta da vernici ovako stradaju?

леп маневар, али futile ... зна се чему громобрани служе и зашто се постављају.

а свако ће да умре ионако, само је питање с којом поентом и у којој ситуацији.

можда ће ти бити јасније кад будеш размислила о својој смрти и поенти свог живота, а како би волела да скончаш и са свешћу да не можеш да претпоставиш како и где и зашто ћеш скончати.

Подели на овим сајтовима

Cuda koja se u hriscanstvu desavaju Bozijom intervencijom se desavaju samo uz obostrane

napore Boga i neke/nekih konkretne licnosti. Zato se cuda vezuju za velike molitvenike da li

su monasi ili laici. Pri cemu nisu te molitve nikakve specijalne magijske cini na koje se Bog odaziva

pa intervenise nego je to licni napor da se Bog zavoli kao licnost i kako neko kroz molitvu uspeva

da dostigne to tako prevazilazi poteskoce koje se javljau u prirodi.

Znaci cudo ne moze da se dogodi bez neke fizicke osobe koja ce da ga izdejstvuje? I da je bio prisutan neki bozji covek ova tragedija se mozda ne bi desila? Ali zasto, zar ne bi Bog mogao i sam da intervenise, bez napora neke konkretne licnosti, zasto on to izbegava cak i po cenu smrti dece? Pritom moram da naglasim da bi mnogo bolje bilo da je intervenisao da spasi zivot ovom detetu nego sto je pretvorio vodu u vino, mislim lepo je veseliti se na svadbi i sve to, ali prioriteti ipak moraju da postoje.

проблем у постулату твог размишљања је што физичку смрт гледаш као понижење или крај, и аквиљо ти је лепо објаснио да Бог не зависи ни од човека нити од конструкције награђивања и казне.
Подели на овим сајтовима

Ja i to mogu da prihvatim, ali onda, cemu gromobrani na crkvama? Ako smo spremni, onda nek nas Bog uzme, zasto sve radimo da to izbegnemo?

Ako Bog intervenise bez moje volje, gde je moja sloboda?

Ali ta sloboda se odnosi na covekovu slobodu da utice na svoju sudbinu... znaci ako ja pijem i pusim i krkam svinjetinu i umrem od srcanog udara, sama sam sebi skrojila sudbinu koristeci slobodu volje, ali ako me onda neki bozji covek ozivi, to nema veze sa mojom slobodom da uticem na svoju sudbinu jer se sve desava mimo moje volje. Znaci nema veze da li ce Bog intervenisati sam ili kroz neku konkretnu licnost, moja sloboda sa tim nema veze.

чему седење и чекање смрти, кад стоји живот пред тобом за проживети и осетити укус вечности, јер се управо сад креће са грађењем темеља сопственог живота у есхатону.

погрешно схваташ смрт и претпостављаш аутоматски нешто јер ти је постулат апсурдан.

смрт није нестајање, па те нико ни не може вратити на силу.

Подели на овим сајтовима

Погрешна претпоставка је овде да људи верују да би имали некакву "привилегију" или "протекцију" код Бога.

Најзад нешто око чега се 100% слажемо брате Звонко.  319.gif 8086.gif ekstra :cheesy2:

Увек ми је драго када те видим ван "минског поља...."  4chsmu1

:)

Има пуно тога где се слажемо, пратим ја и друге теме.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa, tepa mu  777bakisin

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Хришћанство није комунистика утопија која проповеда мир богатсво благостање на земљи, оно нема потребе да даје лажна обећања људима.

Ovde je trebalo da stavis smajli... pomislice neko da si ozbiljan...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Хришћанство није комунистика утопија која проповеда мир богатсво благостање на земљи, оно нема потребе да даје лажна обећања људима.

:mad:

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

Medo , zašto akuilia zoveš "akviljo" ?

тачно, најправилније би било акуилио али пошто ми је српски матерњи лакше ми је да уведем ветацизам у изговор са ублажавањем л испред и добијем лј тачније љ - аквиљо.

иначе, подсећа на име је римског божанства зиме а значи северни ветар ... међу грцима се помиње и као бореас.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anemoi#North_wind_.28Boreas.29

Подели на овим сајтовима

Medo , zašto akuilia zoveš "akviljo" ?

тачно, најправилније би било акуилио али пошто ми је српски матерњи лакше ми је да уведем ветацизам у изговор са ублажавањем л испред и добијем лј тачније љ - аквиљо.

иначе, подсећа на име је римског божанства зиме а значи северни ветар ... међу грцима се помиње и као бореас.

http://en.wikipedia.org/wiki/Anemoi#North_wind_.28Boreas.29

sve je to lepo i krasno , ali , ovde se imena ne izgovaraju , već pišu !

a , da te nisu možda inficirale tzv. "španske" serije ... :mad:

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...