Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

On 9. 2. 2016. at 19:11, Deja Vu рече

Imam ozbiljnije pitanje za ateiste.

Jel vidite u religiji ili u nekim religijama nesto korisno po svet, da su one doprinele nekako covecanstvu u necemu?

ово питање захтева дужи и озбиљнији одговор, а времена немам. укратко да - у више нивоа корисног.

пар цртица:

> корисност зависи од историјског контекста

> религија можда није опијум за народ, али је бар бруфен.

и данас је корисна у малим дозама (саборност, ритуал, кохезија малих нација попут Срба, веза са прецима, итд). чим тамјан превише удари у главу, не ваља.

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 12:34, Justin Waters рече

Danasnja islamska republika Iran je nastala tako sto su Britanci potpomogli islamsku revoluciju.

небитно за главну тему, али: ово горе речено је потпуно погрешно. Британци и амери су свргли Мосадега, вратили шаха Резу. Њиховог играча (Резу П.) су касније свргли у исламској револуцији.
Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 18:04, Kratos рече

Na koje to njegove originalne ideje se misli? 

Voli neprijatelje svoje, okreni drugi obraz, daj i košulju, ko je bez greha neka prvi baci kamen, prodaj sve i razdeli sirotinji... i slični hipi kult momenti... koji bi svet doveli do totalnog haosa i vladavine zlibera kada bi ozbiljan broj ljudi sledio ova učenja... nije da je pisce Jevanđelja bilo mnogo briga za to, oni su najverovatnije verovali da veoma brzo Jesus dolazi da ih vodi u carstvo nebesko i da sve to neće biti ni važno... ali pošto se drugi dolazak "malo" odužio, većina ljudi je ipak nastavila da se protiv neprijatelja, nasilnika, otimača i lopova bori, da kažnjava prestupnike bez obzira što smo svi nekad nešto pogrešili i da ne rasprodaje sve što ima... srećom po ljudsku civilizaciju...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 19:32, todor рече

Љубав према непријатељу не искључује борбу против истог.

Da, to sam zaboravio, naročito mi je problematično to unižavanje pojma ljudbavi... ljudima koji misle da oni vole svoje neprijatelje ili da vole sve ljude na ovom svetu, mogu samo da kažem da očigledno nisu još upoznali ljubav, tj. da je mešaju sa dubokim poštovanjem, tolerancijom, uvažavanjem, empatijom i slično.

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 19:38, Avocado рече

Da, to sam zaboravio, naročito mi je problematično to unižavanje pojma ljudbavi... ljudima koji misle da oni vole svoje neprijatelje ili da vole sve ljude na ovom svetu, mogu samo da kažem da očigledno nisu još upoznali ljubav, tj. da je mešaju sa dubokim poštovanjem, tolerancijom, uvažavanjem, empatijom i slično.

Очигледно ниси упознао такве људе. Ретки су ти који заиста и достигну тај идеал хришћанства, али постоје.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Da, to sam zaboravio, naročito mi je problematično to unižavanje pojma ljudbavi... 

Није унижавање, пре бих рекао усавршавање.

ljudima koji misle da oni vole svoje neprijatelje ili da vole sve ljude na ovom svetu, mogu samo da kažem da očigledno nisu još upoznali ljubav, tj. da je mešaju sa dubokim poštovanjem, tolerancijom, uvažavanjem, empatijom i slično.

Све ово што си набројао неодвојиво је од љубави и из ње произилази. 

Подели на овим сајтовима

Ne radi se o unizavanju, nego o tome sta ces da osecas u odredjenim okolnostima. Tako neprijatelja mozes da volis ili mrzis. Ako neprijatelj pravi mnogo stete i preti da unisti mnogo stosta, jedini nacin da se isti zaustavi jeste ubistvo. Ali ti mozes prema njemu da gajis ljubav, ravnodusnost ili mrznju. 

Jel mislis da je ljubav dopustiti recimo islamistima da haraju planetom i prave stetu? Zar da bi iste zaustavio treba da ih mrzis? 

Imas toga i van hriscanstva, u zen budizmu ima ona mudrolija kad dolazi ratnik kod nekog mudraca i pita gde su vrata pakla, a ovaj mu opsuje sve redom pa se ratnik iznervira i vadi katanu da ga sasece, a mudrac mu kaze da se tu otvaraju vrata pakla. Pa kad se smiri, kaze da su tu vrata raja. Znaci unutrasnja stanja, mrznja=pakao, ljubav=raj. 

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 18:06, Kratos рече

Pa da nije postojao prvi bi to Jevreji rekli u Talmudu.Al ne,oni priznaju da je postojao ali smatraju da je varalica,da je koristio magiju kako bi prevario narod Izrailja.

Ja ne verujem nicemu sto u bibliji pise a ti me upucujes na Talmud? WTF?

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 20:28, Deja Vu рече
Ne radi se o unizavanju, nego o tome sta ces da osecas u odredjenim okolnostima. Tako neprijatelja mozes da volis ili mrzis. Ako neprijatelj pravi mnogo stete i preti da unisti mnogo stosta, jedini nacin da se isti zaustavi jeste ubistvo. Ali ti mozes prema njemu da gajis ljubav, ravnodusnost ili mrznju. 

Čisto da vidim dal sam dobro shvatio.

Znači možeš nekog da voliš ili da si ravnodušan prema njemu a ipak da ga ubiješ.

Ako je tako kako možeš onoga koji " pravi mnogo stete i preti da unisti mnogo stosta" da voliš ili da si ravnodušan prema njemu?

Mada umesto "mržnje" radije bih rekao "ne volim ga".

On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 20:57, VaSa110 рече
Znači možeš nekog da voliš ili da si ravnodušan prema njemu a ipak da ga ubiješ.

Da. Barem teorijski, u praksi ne znamo koliko ima takvih primera, mozda neki svetitelj, u gornjem klipu se spominje kralj David, znaci neko ko je bio kralj, politicar i ratnik i morao je da ubija neprijatelje, ali ih nikako nije mrzeo. Prosto ubijao ih je jer je morao, jer ako on ne ubije njih ubice oni njega, a ako ubiju njega zarobice mu kraljevstvo i njegov narod pretvoriti u robove itd.

Tako recimo mozes da volis one iz ID, da ih ne mrzis da nisi ravnodusan prema njima, ali situacija je takva da moras da ih eliminises inace ce da se docepaju nekog opasnog oruzja i uniste planetu. Ili zamisli situaciju da neko koga volis postane terorista i preti da ce pobiti 1000 ljudi. To je malo komplikovana situacija jer su onda upetljani neki psiholoski elementi, ali svako ko je hriscanin bi takvog nekog ako ga ne moze spreciti, ubio na licu mesta bez obzira koliko to zvucalo surovo i ''nehriscanski'' i jos vise nemoralno (iako je u etici ispravnije tj. moralnije takvog nekog ubiti nego ne ubiti). 

Ako je tako kako možeš onoga koji " pravi mnogo stete i preti da unisti mnogo stosta" da voliš ili da si ravnodušan prema njemu?

Lepo. Ne gajis bes prema njemu, nego pozitivna osecanja, zelis mu dobro u smislu zelis da ne pravi tu stetu nego da se smiri i krene na pravi put, ali posto je situacija takva i ti to ne mozes promeniti, onda sta da se radi. 

A sto se tice ravnodusnosti, to moze da postoji u ratu kad si na frontu, bojistu i ne poznajes licno ljude koje ubijas, ne postoji neki opravdani razlozi da ih mrzis, jer su oni mozda u to stanje dospeli silom, mozda ne zele da ratuju ali ih je neko naterao na to, pa sto bi onda iste mrzeo? Cak sta vise, sigurno bi ti ih bilo zao. 

Mada umesto "mržnje" radije bih rekao "ne volim ga".

Samo sto tada prosirujes opciju, jer u ''ne volim'' spada i mrznja i ravnodusnost, jer su ''volim'' i ''ne volim'' potpune dihotomije, pa onda ne odredjujes stav, i tako neko nece znati sta tvoje nevoljenje podrazumeva mrznju ili ravnodusnost. 

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 19:11, Avocado рече

Voli neprijatelje svoje, okreni drugi obraz, daj i košulju, ko je bez greha neka prvi baci kamen, prodaj sve i razdeli sirotinji... i slični hipi kult momenti... koji bi svet doveli do totalnog haosa i vladavine zlibera kada bi ozbiljan broj ljudi sledio ova učenja... nije da je pisce Jevanđelja bilo mnogo briga za to, oni su najverovatnije verovali da veoma brzo Jesus dolazi da ih vodi u carstvo nebesko i da sve to neće biti ni važno... ali pošto se drugi dolazak "malo" odužio, većina ljudi je ipak nastavila da se protiv neprijatelja, nasilnika, otimača i lopova bori, da kažnjava prestupnike bez obzira što smo svi nekad nešto pogrešili i da ne rasprodaje sve što ima... srećom po ljudsku civilizaciju...

Ako neko čini neko zlo i ti mu na to odgovoraš isto zlom umnožavaš zlo protiv kojega se navodno boriš zar ne?Hristos govori po meni,to je ipak moje subjektivno mišljenje da čim uđeš u borbu protiv nečega postaćeš ono protiv čega se boriš.Ono što on kaže ako neko pokrene lanac mržnje ti ne moraš ali možeš da budeš karika koja će taj lanac da nastavi.Ljudski je oko za oko zub za zub,sasvim prirodno,nadprirodno je da na kamen (zlo) odgovoriš hlebom( dobrim).

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 20:45, cloudking рече

Ja ne verujem nicemu sto u bibliji pise a ti me upucujes na Talmud? WTF?

Pa Jevreji bi prvi negirali postojanje Hrista da je to tačno s obzirom da su ga smatrali za lažnog mesiju.El treba i bojice da ponesem? 7896634

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 21:53, Kratos рече

Ako neko čini neko zlo i ti mu na to odgovoraš isto zlom umnožavaš zlo protiv kojega se navodno boriš zar ne?Hristos govori po meni,to je ipak moje subjektivno mišljenje da čim uđeš u borbu protiv nečega postaćeš ono protiv čega se boriš.Ono što on kaže ako neko pokrene lanac mržnje ti ne moraš ali možeš da budeš karika koja će taj lanac da nastavi.Ljudski je oko za oko zub za zub,sasvim prirodno,nadprirodno je da na kamen (zlo) odgovoriš hlebom( dobrim).

Ne umnožavam. Kad ubicu lišim slobode nisam umnožio broj ubistava.... naprotiv...

Подели на овим сајтовима

On 10. 2. 2016. at 20:28, Deja Vu рече

Mogu prema neprijatelju da gajim čitav niz pozitivnih ili negativnih osećanja koja nisu ni blizu intenziteta i kvaliteta ljubavi ili mržnje. Može da se desi i da mi neko koga volim postane neprijatelj... ali da prema svima gajim osećanja tog intenziteta koje imam prema veoma bliskim ljudima i koje nazivam ljubav... to je prosto nemoguće... mogao bih možda da prema svim ljudima na svetu gajim pozitivna osećanja, mada ne vidim ni jedan dobar razlog za to, ali to opet nije tog intenziteta i kvaliteta... nije ljubav... kao kad bi mi rekao budi prijatelj sa svima... nemoguće je osim ako potpuno ne relativizuješ, razmlačiš (i samim tim uniziš) pojam "prijateljstvo"...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...