Jump to content

Sloboda

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, GeniusAtWork рече

Пих, ја мислио да је опет нека тема о Слободном Тржишту. Кад оно...

... money money money...  girl_smiley

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Koliko znam, ovaj i još neke citate mnogi teolozi koriste upravo za tvrdnju da Bog ne može da laže, a ne da bira da ne laže.

Nije laž Njegova a on kao vrlo vaspitano I kulturno biće neće oduzimati djavdjavu ekskluzivno pravo na laž.

Djavdjav kao otac laži ima svoju platu I u Hristu nema ničeg od djavdjava.

Prosto, iako je Božanska priroda bez laži, to ga niti ograničava niti umanjuje Njegovu svemoć.

Bitnija stvar za ovu diskusiju jeste da je Bog stvorio svet ni iz čega I da Bog za razliku od stvorenih, može bitisati odvojeno, dok stvoreni jesu zaista vezani za Boga jer je on Stvoritelj svega. Formula: Bog apsolutno Slobodan. Tvar apsolutno zavisna od Boga. Bog bez tvari može, dok tvar bez Boga ne može.

Bog nas sada preko Hristovog Tela I sjedinjenja sa njegovim bespočetnim I nestvorenim energijama, prima u večni život ali onaj život koji je svojstven Bogu.

Sam čovek ne može biti slobodan,čak ni sva tvar ne može biti slobodna jer je vezana za Božje stvaranje ali nama sada Bog nudi Sebe, nudi nam Sina svog Jedinorodnog, kako bi prevazišli smrt koja ograničava na kraju krajeva ipak sve.

Meni je poznat pojam slobode I znam da smo kontradiktorno I slobodni I ograničeni ali sjedinjenjem I ulaskom u Carstvo mi postajemo istinski slobodni kao što je Bog Slobodan po prirodi, tako ćemo biti I mi po blagodati.

Blagodat nije priručnik pravila za život u Carstvu Božjem, nego je blagodat u bespočetnim I nesvorenim energijama, koje čine čoveka bespočetnim I večno slobodnim u odnosu sa Drugim.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Predrag Pedja рече

ovde nema apsolutne slobode ni za Boga (gledajuci tvoje komentare). o toj buducnosti u kojoj ce biti moguce ono sto je ovde nemoguce mozemo samo sanjati no logicki ona je nemoguca zato sto je nemoguce da apsolutno postoji u dva bica 

a to navodjenje mi nista ne znaci jer oni za mene nisu autoriteti ako se slazu sa tvojom dosadasnjom logikom 

Izvini možda si doctor nauka ali meni ovo deluje kao jako loš odgovor.

Hristos daje sebe a ne da stvara nova bića koja bi bila Hristos. Dakle jedna je apsolutna sloboda a mnogi je dele.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 9 минута, Avocado рече

у којима је немогуће да Бог превари

пре 9 минута, Avocado рече

Bog ne može da laže

Не изврћи контекст, ово је играње речима и неучтиво је.

пре 8 минута, Predrag Pedja рече

ovde nema apsolutne slobode ni za Boga

Ти сада опадаш избегавајући своју страсну-срадалну очигледност, то значи да си укинуо себи слободу пред Богом и прелазиш у дрскост у односу према Њему. 

Од Бога је све, како нестворено, тако и створено, свака од наведених енергија, али Он не зависи нити од једне енергије, но исте зависе од Њега, јер Он је Есенција и Битност свега, тако да без Њега егсистенције и нема. Пошто се Он свима несебично даје, а имајући две групе "словесних" бића:

-дрзнике, попут дрског сина који те вређа и надима се над тобом, полако губи слободу пред Тобом,не Ти према Њему, већ је он неслободан према теби и ту слободу надомешта дрскошћу, те се на тај начин губи општење и улази срамоту, а тиме у пакао свог лавиринта, јер се нема поверење од дрзника проистекло, јер се самоисповређивао, остало сви живимо у себи и то је наша очигледност. Изговора је много. 

-синове, они који се кроз страсно/ страдално установише верујући Оцу синовским страдањем, а рађајући се Духом постају постојани/ бестрасни/ нестрадални/ слободни пред Оцем да пошто су Христови Духом имају сваку енергију немајући срамоте, јер су препознати од Оца у Сину, а отелотворени и рођени у Духу током времена даха свог.
Зато Христос и зато је Љубав једина слобода. 
Не треба обртати тезу, те се неверјем кроз проистекло искуство штитити, већ бити луда и будала, а верујући му, сведочи и не лаже, јер је веран, а пошто је Он Онај Који Јесте у Њему лажи и нема. Нема лажи, јер не фантазира и сав је дело очигледно и не манипулише. 
Опет на брзака. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Nije laž Njegova a on kao vrlo vaspitano I kulturno biće neće oduzimati djavdjavu ekskluzivno pravo na laž.

Djavdjav kao otac laži ima svoju platu I u Hristu nema ničeg od djavdjava.

Prosto, iako je Božanska priroda bez laži, to ga niti ograničava niti umanjuje Njegovu svemoć.

Mešaš različite stvari. Nisam ni pomislio niti napisao to u vezi oduzimanja mogućnosti djavolu da laže.

Takođe, nisam napisao ni to da ako Bog ne može da laže, onda nije svemoguć... to zavisi od toga kako definišeš omnipotenciju i širi nam priču...

Pitanje (ovde) je samo da li Bog može da laže, a neće ili ne može da laže... a i sada ne razjašnjavaš svoj stav već koristiš formulaciju koja obuhvata obe mogućnosti: "Božanska priroda (je) bez laži".

Mada nisam siguran ni da li je važno, pošto mi deluje da si ipak odustao od teze da postoji sloboda jedino ako je neograničena... s tim da i to ne razjašnjavaš... tj. nisam siguran da li jesi ili nisi odustao od nje...

Za ostatak tvoje poruke tek ne razumem uopšte šta si hteo da kažeš... pa neću ni komentarisati...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Гајић рече

Не изврћи контекст, ово је играње речима и неучтиво је.

Zaista ne znam u kom smislu je ovo izvrtanje konteksta i igranje rečima... deder objasni...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Izvini možda si doctor nauka ali meni ovo deluje kao jako loš odgovor.

Hristos daje sebe a ne da stvara nova bića koja bi bila Hristos. Dakle jedna je apsolutna sloboda a mnogi je dele.

nema veze da li sam ja doktor nauka ili cistac ulica. jednostavno nema se sta reci na ono sto si kazao jer je moguce samo u tvojoj logici. apsolutno se nemoze deliti bas zato sto je apsolutno. tvoj je problem sto neprestano insistiras na apsolutnom a ono je moguce samo u jednom bicu. da govoris samo o slobodi tu bi diskusija tekla normalno i mogli bi smo raspravljati o tome do zore ali cim upotrebis rec apsolutno tu je kraj. neprestano izbegavas da odgovoris sta je garancija da nece ponovo biti pobune. 

• Волим 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Predrag Pedja рече

nema veze da li sam ja doktor nauka ili cistac ulica. jednostavno nema se sta reci na ono sto si kazao jer je moguce samo u tvojoj logici. apsolutno se nemoze deliti bas zato sto je apsolutno. tvoj je problem sto neprestano insistiras na apsolutnom a ono je moguce samo u jednom bicu. da govoris samo o slobodi tu bi diskusija tekla normalno i mogli bi smo raspravljati o tome do zore ali cim upotrebis rec apsolutno tu je kraj. neprestano izbegavas da odgovoris sta je garancija da nece ponovo biti pobune. 

Bog je apsolut, koji je dao Sebe nama. Bog je postao čovek, da bi čovek postao bog.

Nadji mi sada koliko apsolutnih slobod sam nabrojao?

Jednu samo.

Misliš na haos u Carstvu Nebeskom?

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Гајић рече

Ти сада опадаш избегавајући своју страсну-срадалну очигледност, то значи да си укинуо себи слободу пред Богом и прелазиш у дрскост у односу према Њему. 

potpuna besmislica. nema nikakvog opadanja. ima napada na besmislenu ideju apsolutne slobode kod ogranicenih bica. interesantno je da ni u Bibliji ne postoji pojam apsolutne slobode. nema nikakve drskosti jer razbijam vas sistem imaginarnog koncepta slobode ili bolje reci vaseg idola. pre ce biti da je ovo sto vi navodite drskost. 

Од Бога је све, како нестворено, тако и створено, свака од наведених енергија, али Он не зависи нити од једне енергије, но исте зависе од Њега, јер Он је Есенција и Битност свега, тако да без Њега егсистенције и нема. Пошто се Он свима несебично даје, а имајући две групе "словесних" бића:

besmisleno je kazati da je od Boga nestvoreno, tu logike nema. za ostatak bravo jer cim daje prestajemo da razmisljamo o apsolutnome. 

-дрзнике, попут дрског сина који те вређа и надима се над тобом, полако губи слободу пред Тобом,не Ти према Њему, већ је он неслободан према теби и ту слободу надомешта дрскошћу, те се на тај начин губи општење и улази срамоту, а тиме у пакао свог лавиринта, јер се нема поверење од дрзника проистекло, јер се самоисповређивао, остало сви живимо у себи и то је наша очигледност. Изговора је много. 

ovo nema veze sa pitanjem apsolutne slobode. lepo objasnjenje za pitanje ljudske gresnosti

-синове, они који се кроз страсно/ страдално установише верујући Оцу синовским страдањем, а рађајући се Духом постају постојани/ бестрасни/ нестрадални/ слободни пред Оцем да пошто су Христови Духом имају сваку енергију немајући срамоте, јер су препознати од Оца у Сину, а отелотворени и рођени у Духу током времена даха свог.

lepo receno samo kao sto rekoh vec negde nista od toga u praksi i jos nesto (sto ovde nije tema) nema dijaloga sa Bogom samo monolog (opet u praksi)

Зато Христос и зато је Љубав једина слобода. 

nisi objasnio zasto Hristos a ovo o ljubavi kao slobodi stoji (samo sto toga nema u praksi) 

Не треба обртати тезу, те се неверјем кроз проистекло искуство штитити, већ бити луда и будала, а верујући му, сведочи и не лаже, јер је веран, а пошто је Он Онај Који Јесте у Њему лажи и нема. Нема лажи, јер не фантазира и сав је дело очигледно и не манипулише. 
Опет на брзака. 

lepo je to sto ti iznosis o Hristu samo nije ovde tema i pomalo mi lici na parole sa politickih sastanaka. ajde jednom da ne bude na brzaka nego lagano i bez vatre. ;) 

• Свиђа ми се 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 20 минута, Avocado рече

Zaista ne znam u kom smislu je ovo izvrtanje konteksta i igranje rečima... deder objasni...

Теби је дакле исто:

-у којима је немогуће да Бог превари

-Бог неможе да лаже

Како можеш Њега од Кога је, да свргнеш у подређеног, а Он не зависи од Истог, јер Он је Установитељ  очигледног, а "очигледност" није Он, јер иста Њиме бива! Дакле све ван Њега је лаж и непостојано, нема га без Божје воље. Тако да над  Богом нема моћи, ни хтења, нити жеља, већ једино "бити". Богом, говорим о власти и узроку Којег ти оповргаваш склопом реченице, те Га гураш у власност од Њега узрокованог, а Њиме и биствујућег.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Bog je apsolut, koji je dao Sebe nama. Bog je postao čovek, da bi čovek postao bog.

Nadji mi sada koliko apsolutnih slobod sam nabrojao?

Jednu samo.

Misliš na haos u Carstvu Nebeskom?

ma cak i to sto je Bog postao covek ne daje mogucnost da ostala bica imaju apsolutnu slobodu. nabrojao si samo jednu apsolutnu slobodu ako verujes u ono sto hriscanstvo naucava o Isusu a to je da je bio i Bog i covek u isto vreme. apsolutnost ostaje samo na njemu celom kao bogcoveku jer u spritnom govoris da se Bog promenio tj stekao novo isustvo kada je postao covek. ;)

da mislim na carstvo nebesko. sta je garancija da tamo nece biti haosa? 

• Волим 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Otac laži je djavo a Bog je apsolutno slobodno biće I nema potrebe da radi sve što nekom stvorenju padne na pamet.

Лаж се не везује нужно за нешто што се ради  вербално. Лаж је такође "искривљење", "корозирање" стварности (упоредити http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=dia/bolos  и сродну реч https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/diabolical )

Тако да оно... :)

1 hour ago, Џуманџи рече

Превидела сам, мултитаскујем, вратићу се касније

Нисам нашла. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Dr Venko рече

Код Хришћана, тј свих људи, слобода се изражава само у једној ствари: бирати изеђу добра и зла.

e ovo je nesto razumljivo i prihvatljivo mada mozemo nastaviti diskusiju o tome sta se sve tu podrazumeva i na koji nacin covek bira dobro i zlo. ovo mi se svidja. :naklon:

• Свиђа ми се 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

Теби је дакле исто:

-у којима је немогуће да Бог превари

-Бог неможе да лаже

Ne znam da li se hvataš za to što je upotrebljena druga reč, ali kontekst je isti i u nekim drugim prevodima je upotrebljena baš fraza da je nemoguće da je lagao.

Takođe, ja samo rekoh kako mnogi tumače taj i još neke druge delove Biblije... nisam tvrdio da tako i jeste, jer uostalom - uopšte ne verujem ni da Bog postoji.

Takođe, u kontekstu ove rasprave tj. VSBove teze da sloboda postoji samo ako nije ograničena je potpuno irelevantno da li je Božija volja ograničena time što ne može da kaže laž ili je ograničena time što ne može da prevari, ne može da pogazi dat zavet, ne može da laže u vezi neke konkretne stvari, a ne svih...

пре 1 минут, Гајић рече

Како можеш Њега од Кога је, да свргнеш у подређеног, а Он не зависи од Истог, јер Он је Установитељ  очигледног, а "очигледност" није Он, јер иста Њиме бива! Дакле све ван Њега је лаж и непостојано, нема га без Божје воље. Тако да над  Богом нема моћи, ни хтења, нити жеља, већ једино "бити". Богом, говорим о власти и узроку Којег ти оповргаваш склопом реченице, те Га гураш у власност од Њега узрокованог, а Њиме и биствујућег.

Ama baš ništa nisam razumeo. Jel može to na srpskom?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...