Jump to content

Sloboda

Оцени ову тему

Препоручена порука

Otvaram ovde temu da odgovorim, da ne bismo onu drugu spamovali...

Ako treba da se premesti u neki drugi podforum ili preimenuje, neka slobodno to neki admin učini.

пре 7 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Prvo da izdebatiramo ako hoćeš pojam slobode.

Bog je jedino slobodno biće, On ne zavisi od Tvorevine, ne podleže vremenu, nego obitava u večnosti.

Najveći problem slobode je smrt. Ako niko ne sprečava slobodu ( u šta malo verujem), ona je ograničena zbog smrti.

Ličnost Boga Oca, Ličnost Sina Božjeg i Ličnost Sveti Duh imaju neuslovljenu slobodu. Trojica iako različite Ličnost su potpuno slobodne, svoj večni odnos baziraju upravo na slobodi. Naprimer, Hristos ima dve volje, Božansku i čovečansku i On sa tom čovečanskom prirodom ostvaruje odnos sa Ocem i Duhom večno.

Ako se slažeš da je sloboda čoveka uslovljena upravo zbog smrti, onda bi želeo da nastavim kako taj odnos funkcioniše između Boga i čoveka.

Bog je stvorio tvar ni iz ćega, nebiće želi da privede u biće a to ne čini stvorenom blagodaću,jer onda gubi slobodnu volju stvorenja, koji ipak sam treba da odluči i prihvati poziv za večnost.

Bog ima želju da čovek bude u večnoj zajednici sa Bogom ali ta zajednica ne podrazumeva žrtvu, već samo slobodni odnos, onaj isti odnos koji imaju Otac,Sin i Duh Sveti.

jedina sloboda, je sloboda bez ograničenja a jedina prepreka toj slobodi je smrt.

Ne znam za druge religije i na koji način njihovi bogovi prevazilaze smrt. Ako se samo nadaju da će im duša obitavati u večnosti, onda je to za Hrišćansko učenje plod od 27 kg skanka.A ako se nadaju da će večno živeti u telu, onda se pitam, šta njihov bog čeka? što ne pokaže telo svoje i daruje ga tim vernima.

Hristos je došao, da nam daruje Telo Njegovo i da mi preko uzimanja tog Tela Vaskrslog, sjedinimo sa Hristovim bespočetnim i nestvorenim energijama, koje jedine mogu da obezbede večni život, samim tim i apsolutnu slobodu.

Bog je jedini ontološki slobodan a čovek je prizvan da u svojoj ograničenoj  slobodi a po blagodati ostvari taj večni odnos, koji Bog već ima u svojoj prirodi. Tako da ako pričamo o istinskoj slobodi, ona ne sme u sebi imati smrt.

Koncept Trojice je različitost ipostasi ali svaka ipostast iako različita ostvaruje prirodni slobodni međusobni lični odnos koji se opšte ne razlikuje, jer volja Očeva i volja Sina i volja Svetoga Duha,je potpuno ista. To što je ista nije zbog uslovljenosti Božanske prirode, nego je plod lične slobode.

Čovek je prizvan, da po blagodati i svojoj volji ostvari večni odnos, kao što čine Trojica po prirodi.

Zanimljiv je pojam da iako Ipostasno različiti, Jedna Ličnost, ne uslovljava Drugu Ličnost, niti te dve Ličnosti uslovljavaju Treću Ličnost a one sve vreme izražavaju istu volju.

Tako da ja zamišljam i verujem, da se istinska sloboda može doživeti samo ako se smrt pobedi.

Sve ovo ti pišem iz duhovne perspektive.

Apostol Pavle se je osvrnuo i na ovu ograničenu slobodu rečima: Sve mi je dozvoljeno ali mi nijje sve na korist.

Smrt je strašna, smrt guši slobodu, ne znam kakav bi nam bio pojam slobode, da smrt nije pobeđena a AD uništen. Možda i ne bi prepoznavali taj pojam, pojam slobode.

Ako si hteo da pričamo o slobodi, bilo bi dobro da si definisao taj pojam. Ovako moram da nagađam šta pod tim pojmom podrazumevaš i čini mi se da imamo različita shvatanja.

Za mene je sloboda odsustvo nečije prisile na moju volju, misli, postupke i slično.

Pod "nečije" se podrazumevaju isključivo svesna bića i samim tim okolnost da smo smrtni nema nikakve veze sa tim u materijalističkom univerzumu. Ako smo smrtni samo zato što je to htelo neko svesno biće, onda ima.

Takođe, sloboda je gradacija, može se biti više ili manje slobodan i više ili manje neslobodan.

Ni u ovom konceptu nema apsolutne slobode jer je naša sloboda ograničena slobodom i pravima drugih, odnosno, zakonima. To što mi neko ne dozvoljava da uđem u njegovu kuću iako ja to želim nije narušavanje moje slobode, već zaštita njegove.

Tako da se svakako ne slažem sa tvojim konstatacijama da je jedina sloboda ona bez ikakvih ograničenja, niti da je smrt prepreka slobodi.

Ti u ovom tekstu čini mi se iznosiš drugačiji koncept slobode koje se svodi na to da si slobodan da učiniš šta god poželiš nevezano za ograničenja prirodnim zakonima i uobičajna svojstva stvari... pa ako želiš da živiš večno, a ljudi su smrtna bića i materija je "propadljiva", onda kao nisi slobodan.

Meni je ovaj koncept slobode prilično bizaran i onda sloboda svakako ne postoji čak ni u vašem viđenju stvari. Baš kao što si "ograničen" smrću, tako ne možeš ni da levitiraš, ne možeš da imaš tri glave ako to poželiš, ne možeš da trčiš brzinom od 500km/h... prosto postoji mnogo okolnosti kojima je realizacija tvoje volje prirodno ograničena.

Ja zaista ne znam i ne razumem zašto uopšte vezuješ smrtnost za slobodu i time ulaziš u ovaj besmislen koncept.

Čak ni tvoje viđenje stvari ne omogućava slobodu. Večno postojanje nam je po hrišćanskom viđenju svakako zagarantovano, i "sjedinjavanje sa Hristovim bespočetnim i nestvorenim energijama" (šta god to značilo) nije jedino što obezbeđuje "večni život, samim tim i apsolutnu slobodu"... jer razlika nije u smrtnosti, već samo u tome da li će nam posle smrti biti lepo ili ružno... da li ćemo imati večno uživanje ili večne muke.

Time je čak vaša koncepcija upravo suprotna slobodi... što Hičens reče: Od tiranina Severne Koreje bar možeš da pobegneš tako što se ubiješ... (parafraziram po sećanju, nije precizan citat).

Dakle, apsolutna sloboda u tom smislu u kojem deluje da je ti doživljavaš - kao slobodu da uradiš šta god ti je volja - ne postoji ni u Vašoj koncepciji. Čak ni vaš Bog nije apsolutno slobodan jer ne može da laže... i njegova sloboda  je ograničena njegovom "prirodom"...

Zapravo takav koncept "slobode" odnosi na svemoćnost, a ne slobodu... pri čemu i apsolutna svemoćnost nije izvodljiva jer vodi u logičke kontradikcije.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Avocado рече

Otvaram ovde temu da odgovorim, da ne bismo onu drugu spamovali...

Ako treba da se premesti u neki drugi podforum ili preimenuje, neka slobodno to neki admin učini.

Ako si hteo da pričamo o slobodi, bilo bi dobro da si definisao taj pojam. Ovako moram da nagađam šta pod tim pojmom podrazumevaš i čini mi se da imamo različita shvatanja.

Za mene je sloboda odsustvo nečije prisile na moju volju, misli, postupke i slično.

Pod "nečije" se podrazumevaju isključivo svesna bića i samim tim okolnost da smo smrtni nema nikakve veze sa tim u materijalističkom univerzumu. Ako smo smrtni samo zato što je to htelo neko svesno biće, onda ima.

Takođe, sloboda je gradacija, može se biti više ili manje slobodan i više ili manje neslobodan.

Ni u ovom konceptu nema apsolutne slobode jer je naša sloboda ograničena slobodom i pravima drugih, odnosno, zakonima. To što mi neko ne dozvoljava da uđem u njegovu kuću iako ja to želim nije narušavanje moje slobode, već zaštita njegove.

Tako da se svakako ne slažem sa tvojim konstatacijama da je jedina sloboda ona bez ikakvih ograničenja, niti da je smrt prepreka slobodi.

Ti u ovom tekstu čini mi se iznosiš drugačiji koncept slobode koje se svodi na to da si slobodan da učiniš šta god poželiš nevezano za ograničenja prirodnim zakonima i uobičajna svojstva stvari... pa ako želiš da živiš večno, a ljudi su smrtna bića i materija je "propadljiva", onda kao nisi slobodan.

Meni je ovaj koncept slobode prilično bizaran i onda sloboda svakako ne postoji čak ni u vašem viđenju stvari. Baš kao što si "ograničen" smrću, tako ne možeš ni da levitiraš, ne možeš da imaš tri glave ako to poželiš, ne možeš da trćiš brzinom od 500km/h... prosto postoji mnogo okolnosti kojima je realizacija tvoje volje prirodno ograničena.

Ja zaista ne znam i ne razumem zašto uopšte vezuješ smrtnost za slobodu i time ulaziš u ovaj besmislen koncept.

Čak ni tvoje viđenje stvari ne omogućava slobodu. Večno postojanje nam je po hrišćanskom viđenju svakako zagarantovano, i "sjedinjavanje sa Hristovim bespočetnim i nestvorenim energijama" (šta god to značilo) nije jedino što obezbeđuje "večni život, samim tim i apsolutnu slobodu"... jer razlika nije u smrtnosti, već samo u tome da li će nam posle smrti biti lepo ili ružno... da li ćemo imati večno uživanje ili večne muke.

Time je čak vaša koncepcija upravo suprotna slobodi... što Hičens reče: Od tiranina Severne Koreje bar možeš da pobegneš tako što se ubiješ... (parafraziram po sećanju, nije precizan citat).

Dakle, apsolutna sloboda u tom smislu u kojem deluje da je ti doživljavaš - kao slobodu da uradiš šta god ti je volja - ne postoji ni u Vašoj koncepciji. Čak ni vaš Bog nije apsolutno slobodan jer ne može da laže... i njegova sloboda  je ograničena njegovom "prirodom"...

Zapravo takav koncept "slobode" odnosi na svemoćnost, a ne slobodu... pri čemu i apsolutna svemoćnost nije izvodljiva jer vodi u logičke kontradikcije.

ne samo njegovom prirodom vec i postojanjem slobodnog coveka. nemozemo imati dve apsolutne slobode u isto vreme bas kao sto si mu gore to objasnio u kontekstu nase slobode i slobode ljudi oko nas. 

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

i nije mi jasno sto hriscani imaju toliku potrebu za slobodom bilo moralnom bilo prostornom? zar se toliko osecaju neslobodnim i ugrozenim? od koga i od cega? 

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Predrag Pedja рече

i nije mi jasno sto hriscani imaju toliku potrebu za slobodom bilo moralnom bilo prostornom? zar se toliko osecaju neslobodnim i ugrozenim? od koga i od cega? 

Slobodna volja je bitna stvar u hrišćanstvu kao odgovor (ili pokušaj odgovora) na tzv. "problem zla" tj. pomirenje toga da je Bog svemoćan i apsolutno dobar, a da se u ovom univerzumu dešava mnogo loših stvari...

Samo ne znam zašto je VSB slobodu povezao sa smtrnošću...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Zato što nije večna i ima rok trajanja, ja verujem u apsolutnu slobodu bez vremenskog ograničenja a ona je moguća u Carstvu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Slobodna volja je bitna stvar u hrišćanstvu kao odgovor (ili pokušaj odgovora) na tzv. "problem zla" tj. pomirenje toga da je Bog svemoćan i apsolutno dobar, a da se u ovom univerzumu dešava mnogo loših stvari...

ma poznato mi je to nego nemogu da shvatim kako to da navodno da ovde na zemlji ce biti oslobodjeni a onda im treba da odu na nebo da bi istinski bili slobodni.

e smrt je za njih problem jer od nekih liberalnijih sam cuo o tome da dusa nije besmrtna a od onih konzervaticvnijih da je dusa bezsmrtna. a stvarno kakve veze imaju sloboda i smrt? 

• Свиђа ми се 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato što nije večna i ima rok trajanja, ja verujem u apsolutnu slobodu bez vremenskog ograničenja a ona je moguća u Carstvu.

sa ovim sto sam pocrveneo prestaje svaka diskusija jer se nemoze diskutovati u ono sto ti verujes makar bilo i van svake logike kao sto je postojanje dve apsolutne slobode

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Predrag Pedja рече

ma poznato mi je to nego nemogu da shvatim kako to da navodno da ovde na zemlji ce biti oslobodjeni a onda im treba da odu na nebo da bi istinski bili slobodni.

e smrt je za njih problem jer od nekih liberalnijih sam cuo o tome da dusa nije besmrtna a od onih konzervaticvnijih da je dusa bezsmrtna. a stvarno kakve veze imaju sloboda i smrt? 

Zato što smrt ograničava slobodu, kad te smrt strefi. Ne samo da je ograničava negp je i ukida, zato se Hrišćanstvo sa vaskrslm Hristom razlikuje od drugih religija, jer je vaskrsenje garant večnoga života koji ne poznaje prisilu u bilo kakvom obliku.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Predrag Pedja рече

sa ovim sto sam pocrveneo prestaje svaka diskusija jer se nemoze diskutovati u ono sto ti verujes makar bilo i van svake logike kao sto je postojanje dve apsolutne slobode

Postoji samo jedna apsolutna sloboda, koju Hristos ima po prirodi a mi je dobijamo po daru.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato što smrt ograničava slobodu, kad te smrt strefi. Ne samo da je ograničava negp je i ukida,

Naravno ali kao što sam već naveo, u ovom univerzumu postoji pregršt prirodnih zakona čije posledice te ograničavaju u postupanju... ništa se smrt tu posebno ne razlikuje od brojnih drugih posledica...

Цитат

zato se Hrišćanstvo sa vaskrslm Hristom razlikuje od drugih religija, jer je vaskrsenje garant večnoga života koji ne poznaje prisilu u bilo kakvom obliku.

Pa i u drugim religijama imaš večno postojanje... i u drugim religijama imaš obećanje da će to večno postojanje biti ugodno ako slediš neka pravila i neugodno ako ih ne slediš... i u drugim religijama imaš bića koja su "pobedila smrt"...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Zato što smrt ograničava slobodu, kad te smrt strefi. Ne samo da je ograničava negp je i ukida, zato se Hrišćanstvo sa vaskrslm Hristom razlikuje od drugih religija, jer je vaskrsenje garant večnoga života koji ne poznaje prisilu u bilo kakvom obliku.

ne slobodu ogranicavaju i druga bica ,kao sto ti je avokado vec objasnio, i zajednica drugih bica i zakoni prirode i td i td. smrt ne ogranicava slobodu vise nego bilo sta drugo na zemlji. sto se vaskrsenja tice veruju u njega i muslimani i jevreji i td tako da nije nista novo. cak i da uslovno prihvatimo buduci raj u njemu nemoze biti apsolutne slobode jer je po definiciji Bog jedini apsolutno slobodan tako da to iskljucuje slobodu drugih a osim toga opet ces biti ogranicen slobodom drugih tamo. ;)  i opet nisi objasnio kakve veze ima smrt i sloboda, 

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Postoji samo jedna apsolutna sloboda, koju Hristos ima po prirodi a mi je dobijamo po daru.

prvo nemoze da bude apsolutna zato sto je dobivena a i kao sto rekoh moguca je kao apsolutna kada bi ti jedini bio u univerzumu

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Predrag Pedja рече

cak i da uslovno prihvatimo buduci raj u njemu nemoze biti apsolutne slobode jer je po definiciji Bog jedini apsolutno slobodan tako da to iskljucuje slobodu drugih a osim toga opet ces biti ogranicen slobodom drugih tamo.

Ne isključuje nužno... to što Bog može da ti ograniči slobodnu volju, ne znači nužno da će to i učiniti ... odnosno, hrišćani veruju da neće... (kao što i ti nisi neslobodan ako ja mogu da te zatvorim u podrum ali to ne činim)... isto tako veruju i da oni koji su u raju neće uopšte biti ni u iskušenju da učine zlo niti će želeti da ga učine... jedino što zaboravljaju da ako je takvo stanje stvari moguće + nije neslobodno, onda je Bog mogao i ovaj svet da napravi takvim da niko ne želi da učini zlo i da opet budemo slobodni da biramo ili ne biramo zajednicu sa Bogom... te je odgovoran i za zlo na ovom svetu.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Ne isključuje nužno... to što Bog može da ti ograniči slobodnu volju, ne znači nužno da će to i učiniti ... odnosno, hrišćani veruju da neće... (kao što i ti nisi neslobodan ako ja mogu da te zatvorim u podrum ali to ne činim)... isto tako veruju i da oni koji su u raju neće uopšte biti ni u iskušenju da učine zlo niti će želeti da ga učine... jedino što zaboravljaju da ako je takvo stanje stvari moguće + nije neslobodno, onda je Bog mogao i ovaj svet da napravi takvim da niko ne želi da učini zlo i da opet budemo slobodni da biramo ili ne biramo zajednicu sa Bogom... te je odgovoran i za zlo na ovom svetu.

mada i samo to da tvoja sloboda zavisi od necije dobre volje je ne sloboda. ;) 

osim toga odakle garancije da opet nece biti pobune? zar adam nije bio slobodan pa se opet odlucio za pobunu? 

• Хахаха 1

force be with you! 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Pa i u drugim religijama imaš večno postojanje... i u drugim religijama imaš obećanje da će to večno postojanje biti ugodno ako slediš neka pravila i neugodno ako ih ne slediš... i u drugim religijama imaš bića koja su "pobedila smrt"...

Nemaš Trojicu, koji su u međusobnom odnosu potpuno slobodne Ličnosti.

I svaka ličnost koja uđe u Carstvo nebesko jeste potpuno slobodna po blagodati kao što je Bog Slobodan po prirodi.

Slobodan odnos je taj po kojem mi prepoznajemo Boga.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...