Jump to content

Видне (физичке) појаве демонске природе

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ma i ja tako slično mislim kao ti i Željko, nego se šalim malo (više :drugarstvo:) ....

Kažu na tom forumu npr. da je Sv. Franjo Asiški zadobio sve stigme - eto koliko je bio blažen.... (voleo bih kad bi nam burazeri katolici malo više pričali o ovim stigmama...) ....

I još jedna stvar koja mi zapa za oko, kažu da mi pravoslavni nismo kontemplativno usmjereni na kristovu muku i da zato ne dobijamo stigme.... Ovo je stvarno za razmislit?

A koji je to 70-njak sa trozubcom  :cmizdrenje:..) El' to onaj indus što je bio neki dan na tv-u ....

Подели на овим сајтовима

• Одговори 279
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

мени стигме и додатно изазивају сумњу зато што су изоловани сегменти ''исповедања'' вере само међу римокатолицима и неким протестантима, а колико сам ја упућен то се никад није дешавало у Православљу ...

једно је нешто непознато, али и тек тако убадати такво нешто у аутосугестију или негде другде паушално, мислим да је подједнако неозбиљно.

Подели на овим сајтовима

Pa koji je onda odgovor od kuda stigme - đavoimanost?

не знајем, али не бих оцењивао ништа паушално, ни негативно ни позитивно.

сигурно има неко упућенији од мене ко зна одговор на то питање.

Подели на овим сајтовима

Прочитај молим те овде текст који сам горе псотавио и аљонки:

Какав порив стоји иза појаве стигми?

Стоји свесна контемплација на Христово страдање, тј поистовећивање себе са Господом који страда на крсту. Ово је прелест најкраће речено, и типично понашање које измислио Фрањо Асишки, а после су их разрадили остали оснивачи католичких редова међу којима се нарочито истичу језуити и њихов оснивач, Игњацио Лојола. Но како овакво искуство никад није бивало знано светим Оцима, ево шта у вези таквог начина ступања на молитву, ако се то уопште може назвати молитвом каже св.Нил Синајски:

"Никад не прижељкуј или тражи било какав лик или слику током молитве. Немој пожелети да видиш анђеле, силе или Христа, како не би сишао са ума узимајући вука за пастира и обожавајући непријатеље - демоне. Почетак обмане (прелести) ума лежи у таштини која нагони ум да Божанство представи себи путем слике или облика."

Дакле јасно је да се ради о типичној прелести и да онај који се појављује, ономе ко је у стању контемплације ка Христовом страдању, није Христос него пали ангео, или сатана. Стигме не настају одмах него:

Стигме се не јављају једино као последица пасивног замишљања рана на телу. Према сведочанствима, скупа са замишљеним иде и делање онога што је замишљено - замишљена рана наноси озледе путем оштрог зрака или копља. Ране се, обично, не стварају одмах после првог виђења, већ постепено, све док виђење коначно не загосподари субјектом.

Дакле није уопште реч да ране настају чистом аутосугестијом. Ране се задобијају оштрим зраком или копљем које светлосно привиђење упути прелешћеном молитвенику, али то тек у неколико наврата када субјекат загосподари објектом. Тј. демон човеком који му се предао. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je Medo na pravom putu.Eto možda bih dodao i to da ima veze i sa molitvom i iskanjem.

Možda kod pravoslavnih nema stigme zbog toga što niko i ne traži Hristove rane.

Dosta je to jednom za vazda Toma učinio

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ааааа оне слике су страшне  229229229  229229229  229229229

...Што је уништено не може се повратити. Али Ти оживљујеш оне чија је савест замрла и враћаш првобитну лепоту душама које су је изгубиле. Твоме милосрђу све је могуће, Ти си Љубав, Ти си Творац и Обновитељ. Тебе хвалим песмом: Алилуја!

Подели на овим сајтовима

Mislim da je Medo na pravom putu.Eto možda bih dodao i to da ima veze i sa molitvom i iskanjem.

Možda kod pravoslavnih nema stigme zbog toga što niko i ne traži Hristove rane.

Dosta je to jednom za vazda Toma učinio

хм, Христове ране ...

наравно да има таквих искања, ако се не ограничимо на овакве буквална испољавања ...

зар нису и неки од Апостола распети, или претрпели неке од рана Христових, а гомила мученички је и физички можда и горе пострадала - печењем, шибањем, черечењем, одсецањем глава, тровањем ...

кажем физички, не мислим на тежину жртве која је сигурно у Господову корист, као и у корист свих нас, који је дао Свој живот за све људе ...

додуше, као и мученици, али на другачији начин.

но, то је сад мали офф са теме.

ипак, остаје неразјашњено у мом уму ЗАШТО римокатолици ишту овакве манифестације вере ... мени то мало није јасно јер је Господ своје увек сакривао, али их је прослављао брзо и обично пред смрт.

неки од најпознатији стигмата малтене цео живот их имају и пројављивали су се кад ти људи нису ни очекивали, а камоли иштали такво нешто.

тако да то на неки начин проверава тврдњу да је то молитвено иштење таквих састрадавања са Господом, а није ни једина жртва која се подноси ради љубави према ближњем.

зато сам више него скептичан према стигматизму, мало је парадно за мој појам.

извињавам се ако то некоме вређа верска осећања, не мислим на увредљив начин него на некако сувише очигледно ...

Подели на овим сајтовима

@ Justinijan

Pročitao sam to i slažem se tim u potpunosti....

Ali sam hteo da nam se u diskusiji pridruže katolici da čujemo i njihovu stranu...

Hvala na linku .....

@Veca

Ne boj se.... Mi ćemo da te čuvamo  4chsmu1 ....

Чува нас  :)  :(  whackado

...Што је уништено не може се повратити. Али Ти оживљујеш оне чија је савест замрла и враћаш првобитну лепоту душама које су је изгубиле. Твоме милосрђу све је могуће, Ти си Љубав, Ти си Творац и Обновитељ. Тебе хвалим песмом: Алилуја!

Подели на овим сајтовима

Meni ja malo cudan ovaj "lov" na demone koji postaje sve zanimljiviji u pravoslavnim krugovima. gringrin

Слажем се.

Истина је да демонологија има своје корене али сада толику пажњу посвећивати томе мало ми је неправославног карактера. Као да нам је Црква и вера демоноцентрична а не Христоцентрична. Све ме ово подсећа на Острошка искуства која сам имао, где су људи по цео дан само причали о демонима и чудима а нису долазили на богослужења, нити исијавали радост благодатног озарења...

Подели на овим сајтовима

Meni ja malo cudan ovaj "lov" na demone koji postaje sve zanimljiviji u pravoslavnim krugovima. crosseo

Слажем се.

Истина је да демонологија има своје корене али сада толику пажњу посвећивати томе мало ми је неправославног карактера. Као да нам је Црква и вера демоноцентрична а не Христоцентрична. Све ме ово подсећа на Острошка искуства која сам имао, где су људи по цео дан само причали о демонима и чудима а нису долазили на богослужења, нити исијавали радост благодатног озарења...

Слажем се. Нешто баш не видим разлога да се пуно овим треба бавити.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...