Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 Grešna mi duša, ne bi to znao.:))) Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 6, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 16 минута, mire777 рече Ja vas opet pitam, gde ste vi nasli da crkva uci "promenu prirode" kao da naziv 'bog' ukljucuje i mora imati tu promenu? Ја не знам где си ти нашао да природа Божија одређује Бога. Да је тако, Бог би морао да буде Бог, не би имао избора осим да буде то што јесте. А да то није тако и да је Бог слободан показао је Христос тиме што је умро. Живот је умро, јер је могао и да умре ако хоће, иако је Живот. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 3 часа, mire777 рече judi mogu pomisliti, citajuci tebe, da si ne daj Boze ...... a ne Hriscanin, jer i oni govore slicno tebi da covek treba postati i da jeste 'bog'. Čime se ti pričešćuješ? Šta je Telo i Krv Isusa Hrista? Dobijaš li tim Telom i Krvlju, Njegove bespočetne i nestvorene energije ili ne i ako ne, reci mi šta dobijaš? Жика је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 @mire777 Читај светог Атанасија Великог. Он пише да је Бог постао човек да би човек постао бог. Paradoksologija, Снежана and kopitar је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 Аскетска литература говори да за грех није неопходно тело и да постоје греси који се рађају у духу као што су сујета и гордост итд. па онда пореде са тиме сатану и кажу да је он згрешио не имавши тело и да сада такође постоји и дејствује као дух у грешном стању. Тако постоје и греси који су се укоренили у нашем духу и тако делују на нас преко помисли и није им неопходно тело стога ни сами и најекстремнији телесни подвизи нас не могу увести у благодат него је неопходан и правилан духовни метод да би се примила благодат, мада се без благодати ова борба не може ни покренути стога је неошходно крштење и евхаристија. По овоме и дух је у палом стању и наша воља је помрачена и склона злу. kopitar, Vladan :::. and Снежана је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mire777 Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 Ја не знам где си ти нашао да природа Божија одређује Бога. Да је тако, Бог би морао да буде Бог, не би имао избора осим да буде то што јесте. А да то није тако и да је Бог слободан показао је Христос тиме што је умро. Живот је умро, јер је могао и да умре ако хоће, иако је Живот. Naravno da ga odredjuje priroda, o tome se uci na prvom casu teologije. Da ga ne odredjuje priroda ne bi bio "sveznajuci" ne bi bio "sveprisutan" i ne bi bio "svemoguc".To su sve odlike Boga, a ne stvorenih bica, jer ona takve mogucnosti nemaju, Bog je jedinstven po prirodi i svojoj sustini.A bas zbog tih odlika (zato sto je svemoguc) on i moze postati sta god zeli, moze postati covek.Stvorena bica nemaju te atribute.Ako ti kazes da priroda uopste ne razlikuje Boga od stvorenja, onda se boj, jer se vrlo lako moze desiti da u ratu ne pobedi Bog vec satana, jer su onda jednaki.. Čime se ti pričešćuješ? Šta je Telo i Krv Isusa Hrista? Dobijaš li tim Telom i Krvlju, Njegove bespočetne i nestvorene energije ili ne i ako ne, reci mi šta dobijaš?Sta hoces reci, da si ti kroz Euharistiju "postao bog" , zato sto se hleb i vino pretvaraju u telo i krv Hristovu?Kakve energije?Pa telo i krv Hristovo je telo i krv pravednog zemaljskog coveka i ono je zamena za nase gresno telo. Ranije su prinosili zrtve i jeli su njihovo meso zato sto se jedenjem prenose atributi tela, jer ono sto jedes to i postajes.Energija se tacno deli izmedju tebe i zrtve, odnosno jagnjeta, ali nema govora o tome da ti postajes jagnje, vec usvajas neke njegove atribute, primas njegovu nevinost a njemu predajes svoju necistotu..Ti jedenjem dakle ne postajes Hristos po prirodi , vec dobijas njegovu silu i snagu kao sto i pise da "on od tada zivi u tebi"!Dakle nisi ti postao "on" nego "on u tebi zivi"!Ne bi Hristos imao zasto da zivi u tebi, ako si ti postao 'bog' bozanski.. Onda bi ti sam nogao sam da savladas svoje grehe, sta ce ti pomoc!?I na kraju, ako si ti postao 'bog' euharistijom, zasto nisi postao svemoguc kao i Bog, zasto nisi sveznajuc kao i on itd.. ?Ti bi onda kroz Euharistiju postao "nadcovek"!I ne zelim ove tvoje filozofije, vec zelim da mi nadjes tekst gde crkva uci da se "menja covekova priroda i da on zaista postaje bog po prirodi"?E onda cu prihvatiti to i o tome razmisljati. Ali ja mislim da je ovo tvoje nerazumevanje onoga sto su crkveni Oci pricali... [mention=17212]mire777[/mention] Читај светог Атанасија Великог. Он пише да је Бог постао човек да би човек постао бог.Da brate, ali u kom smislu 'bog'?Da li po ''prirodi" ili po "blagodati"? [emoji5]Samo mi nadjite tekst gde pise "covek menja prirodu u bozansku prirodu" i ja prihvatam, kraj diskusije..Ali ja to nisam nigde nasao...Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 1 hour ago, mire777 рече Naravno da ga odredjuje priroda, o tome se uci na prvom casu teologije. Da ga ne odredjuje priroda ne bi bio "sveznajuci" ne bi bio "sveprisutan" i ne bi bio "svemoguc". To su sve odlike Boga Сумњам, ни у Символу вере не стоји ишта од овога што си написао, него је на првом месту "... у Једнога Бога Оца". Да се вратимо на тему: пре 23 часа, Џуманџи рече Добро, доста постова има о телу. Занима ме у каквом је стању душа? Да ли и она припада "палој природи" и ако да/не - зашто? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 stavljaš pod navodnike reči koje niko nije rekao (boldovano) i po cenu laži želiš da pokažeš da si u pravu. On 6.2.2018. at 6:52, mire777 рече 1) Ako ti pod terminom "bog" smatras coveka koji "predstavlja Boga" koji ga "zastupa" i koji je "njegova slika", kao sto se na kraju i za Papu kaze da je "bog na zemlji" (to nije bogohulno), to je sasvim prihvatljivo. I to je Hriscanski! 2) Ali ako ti tvrdis, da izraz "bog po blagodati" znaci da "TI JESI bog" , da "SADA IMAS BOZANSKU PRIRODU" i da si "prerastao stvoreno" , da si se transformisao u nesto vise od stvorenja "da si ti dsad veci cak i od andjela" , onda to nije Hriscansko ucenje , i to je zloupotreba tog izraza. On 5.2.2018. at 12:32, dragisa рече taj izraz i jeste to, dakle "bog po blagodati" jeste "jeste bog" a nije "sličan bogu". uzmi neko vreme da razmisliš o tome, jer pogrešno tumačiš da to ima veze sa djavolom. to je želja i volja Božija za svoju tvorevinu. jedini razlog zašto se umesto toga ne koristi konkretan izraz "jeste (jesu) Bog" je zato što mi to ne možemo biti direktno dakle po svojoj prirodi nego to postajemo indirektno dakle po blagodati. postati sličan bogu nije spasenje a postati bog u smislu potpuno primiti njegov oblik jeste spasenje i tek se onda možemo nazvati Sinovima, inače bi bili poznanici a ne rod. On 5.2.2018. at 13:00, dragisa рече kao što rekoh "bog po blagodati" = "jeste bog" tema prirode u koju ti hoćeš da udješ je izuzetno kompleksna i nemoj lomiti glavu oko toga. Ličnost kao način postojanja ne može zavisiti od prirode, to je sa jedne strane (dakle ti ćeš uvek biti to što jesi: stvoren), sa druge strane Ličnost kao nosioc prirode sasvim sigurno menja = prevazilazi prirodu (dakle i ako si stvoren Bog se otvorio za tebe nudeći ti sebe). sasvim je dovoljno da veruješ u stvarnost usinovljenje i raskrstiš sa "biti sličan" jer biti sličan ustvari znači ne verovati u mogućnost zajednice boga i čoveka, a znaš ko je došao da nam to lično objasni ... dakle da postojati na način boga je sasvim moguće ne postoji nikakav zastupnik niti predstavnik Boga. uredu je imati svoja razmišljanje ali i biti iskren sam pred sobom da ti je to "тијело и крв" reklo (Mat 16:17). neka te sam Bog urazumi jer što je ljudima ne moguće Bogu je moguće. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mire777 Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 stavljaš pod navodnike reči koje niko nije rekao (boldovano) i po cenu laži želiš da pokažeš da si u pravu. Ja nisam citirao nicije reci, pogotovo ne tvoje. Vec sam iz onog sto vi tvrdite to zakljucio. Zato sam i trazio da budete jasniji, jer mozda ja vas nisam razumeo. Dakle, ja sam razumeo da vi tvrdite da "bog po blagodati" jeste "bog po prirodi"? Ako to ucite, to je neispravno.. A evo i zasto: Pomenuo si gore "usinovljenje". Sta su andjeli ako ne "sinovi", sta su Adam i Eva ako nego "sinovi"? Cak se i Adam u bibliji naziva "sinom Bozjim". U teologiji ovi izrazi predstavljaju antropomorfizme (sin, rodjen, prvorodjen, zena, nevesta, mladozenja) nisu doslovni, oni nemaju nikskvo doslovno znacenje. I stoga "ne oznacavaju prirodu"! Dakle gresite.. Andjeli nisu nastali "radjanjem" ali se ipak zovu "sinovi", Isus nije nastao radjanjem a zove se "prvorodjeni". Isus nije "mladozenja" ali se zove tako... Zato svi ovi izrazi nisu doslovni i nemaju veze sa "prirodom". Ti izrazi sluze da poblize objasne kako nas Bog dozivljava. On nas dozivljava kao svoju decu! Kada tamo kaze da cemo postati "sinovi" - "usinovljenjem", to nije doslovno. Pavle to potvrdjuje govoreci: "vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, DA SE DECA BOZJA NAZOVEMO" Dakle, da se NAZOVEMO a ne da BUDEMO po prirodi! ne postoji nikakav zastupnik niti predstavnik Boga. uredu je imati svoja razmišljanje ali i biti iskren sam pred sobom da ti je to "тијело и крв" reklo (Mat 16:17). Kako ne postoje kad su to bili Mojsije i sudije u Izraelu. I jedni i drugi su se nazivali "bogovima"? Sam Isus rece. Vidi brate, ja mogu pogresiti, zato vas i molim da me ispravite i pomognete da razumem. neka te sam Bog urazumi jer što je ljudima ne moguće Bogu je moguće. Ja samo trazim citate gde pise da cemo postati "bogovi po prirodi"? Koji to crkveni otac uci? Ja sam razumeo da vi to tvrdite? A ako ne brate, recite jasno i glasno - "mi to ne ucimo" i gotovo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 mi to ne ucimo. svako dobro. mire777 је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mire777 Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 mi to ne ucimo. svako dobro.Pa onda tako reci [emoji5]Hvala na odgovoru.Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 8, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2018 @mire777 По благодати. mire777 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гагић Написано Фебруар 9, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2018 Природа човека, претпостављам није иста на овом и оном свету. Падом човека на овај свет, (изгнанством из раја) променила се и његова природа. Реч природа овде има више метафизичко значење, јер не знам каква је природа човека на оном свету... Пала природа - промена ка греху (и због греха). Ето, тако некако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука