Jump to content

Филмови који се не пропуштају

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

5 hours ago, Снежана рече

bridge-of-spies-2015-04.jpg

Сви су ми рекли да је филм супер, ал ми се не гледа, из једног разлога: филм је направљен о пилоту који је случајно залутао у целу ту причу, а са друге стране је био

Рудолф Александар Штирлиц Фред Вилис Дутис Кајотис Абел (и која је све још имена и презимена користио).

Док је трајао Други светски рат, овај се Рус инфилтрирао у сам врх СС-а (тачније у СД Аусланд), био човек од највећег поверења Валтера Шеленберга, и обављао мисије и за Химлера. Допао руку Гестапоу, три пута му одлагали вешање, али не као совјетски шпијун него као Химлеров и Шеленбергов шпијун. Добио Гвоздени крст, са све Хитлеровим, Химлеровим и Милеровим потписом, и аусвајс да је човек од највећег поверења у Рајху.

Дао огроман допринос својим информацијама победи савезника (добро, Совјета, ал били су тада савезници са осталима). Између осталог, прибавио албум са нацистима који су пластичним операцијама мењали ликове и узимали идентитете јеврејских логораша које су убијали, а за које се утврдило да нису имали фамилију која би могла препознати разлику, како би после рата избегли казне.

После Другог св. рата, отишао у Америке и Канаду да шпија за Совјете, и ту био ухваћен сплетом околности. Али чак и са два агента ФБИ у колима, док је био везан лисицама, успео да уништи један микрофилм који је имао код себе, и један папирић са неким шифрама.

У Америкама осуђен на смрт, али после замењен за Герија Пауерса, који је у међувремену оборен у свом У2 шпијунском авиону и одведен у совјетски затвор.

И значи, уместо да се филм прави о једној легенди тог заната, која је и много допринела борби против Трећег Рајха, филм се прави о мукама Герија Пауерса и лика који би да га извуче и размени. И свака част Герију Пауерсу, ал филм о шпијунима у коме је Абел лик који се тек успут појављује тотално маши поенту :) 

Уређење: о њему, а и о многим другима из Другог св. рата, сам сазнао из ове књиге, кога интересује: https://www.kupindo.com/Vojna-literatura/27582317_Knjiga-Obavestajac-stoleca-Nikola-Milovanovic-1975-god-

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@RYLAH 

У ствари је прича више сконцентрисана на адвоката (Том Хенкс), али да, и мене је излудело у целом филму што су подједнако посветили пажње пилоту, који је тотално небитан и незанимљив у целој причи и Абелу који јесте окосница. Да је прича само о Абелу филм би био тотални промашај. :)

• Волим 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

22 minutes ago, Снежана рече

@RYLAH 

У ствари је прича више сконцентрисана на адвоката (Том Хенкс), али да, и мене је излудело у целом филму што су подједнако посветили пажње пилоту, који је тотално небитан и незанимљив у целој причи и Абелу који јесте окосница. Да је прича само о Абелу филм би био тотални промашај. :)

Да је прича само о Абелу, филм би био свецки мегахит јер је за њега Бонд мала мац, ал јбг, после рата је шпијунирао у САД, тако да никад неће да буде херој холивудског филма.

Али је о њему својевремено снимљена серија у СССР, која се звала 17 тренутака пролећа. Нисам је гледао, али сам читао да су у време премијерног приказивања епизода улице по целом СССР биле пусте. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Жељко рече

Сад сте ме заинтригирали, морам да нађем нешто о том русу

• Волим 1

А.М.

Подели на овим сајтовима

9 hours ago, Снежана рече

што су подједнако посветили пажње пилоту, који је тотално небитан и незанимљив у целој причи

:) Ал` пилот је пилот :)))

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

1174168-1000x5001-1000x500.jpg

Filmovi koje morate odgledati ako ne možete da spavate

Insomnija, ili tačnije nesanica je jedno mučno stanje za čovekovo telo i um. Bilo da imate problem da zaspite, nakon buđenja se osećate umorno ili se stalno budite, taj loš san utiče na vaše svakodnevno funkcionisanje. Jedan od „spasilaca“ čoveka koji je budan u 3 ujutru jer mu san nikako „ne dolazi“ jeste film.

Za one sa nesanicom postoje filmovi koje mogu da pogledaju, nešto prikladno za dezorijentisani mozak i oči koje su jedva otvorene ali ne mogu da spavaju. Pošto svakako nemaju nikog za razgovor, ovi noćni sati vode do samorefleksija. Mi smo napravili spisak filmova koji se će pomoći u borbi sa insomnijom i super su prikladni za gledanja u gluvo doba noći.

1. AFTER HOURS (Martin Scorsese, 1985)

Scorsese u filmu otkriva čitav svet Njujorka koji se pojavljuje samo noću. Pol pokušava da se vrati kući u sitne sate, međutim, taj put je posut bizarnostima.

2. NIGHT ON EARTH (Jim Jarmusch, 1991)

Jarmusch je snimio film u pet „poglavlja“ od kojih se svako dešava u kasne noćne sate u taksi vozilu. Ovo je film za sve noćne ptice koje su ogorčene što je ceo svet „dnevna“ varijanta. U filmu glume Winona Ryder, Gena Rowlands, Beatrice Dalle.

3. I CAN’T SLEEP (Claire Denis, 1994)

Rediteljka se zahvalila filmu Night On Earth na inspiraciji, ali njena filmska priča je mnogo pesimističnija i nasilnija. Ona snima Pariz kao grad bez romantike, gde se malo šta događa, tu je samo ubica koji se švrćka gradom. Spori tempo ovog filma nije za svakog, ali po noći, kada se vreme usporava, njena spora poezija je neodoljiva.

4. THE FORBIDDEN ROOM (Guy Maddin, 2015)

Ovo je film snova na esidu fetiša insomnije. Pravi kaleidoskop haosa. Tu su misterije i strahovi i različiti događaji u zabranjenoj sobi. Film je pravi izazov za gledanje.

5. TU DORS NICOLE (Stéphane Lafleur, 2015)

U ovom crno-belom filmu, sve podseća na naslov koji znači Ti spavaš, Nikol. Nikol primećuje da je sve drugačije noću kao da je svet usporen. Humor filma je neutralan i precizan, ali nikad dopadljiv. Film ima poruku da je svršeno sa srećnim spavanjem…

Jeste, noć je za odmor i san, ali ako vaš mozak odbija da se tako ponaša, onda pogledajte neki od ovih filmova, da bar malo brže prođe vreme od sumraka do svitanja.

http://citymagazine.rs/clanak/filmovi-koje-morate-odgledati-ako-ne-mozete-da-spavate

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 5/29/2016 at 1:48, RYLAH рече

Да је прича само о Абелу, филм би био свецки мегахит јер је за њега Бонд мала мац, ал јбг, после рата је шпијунирао у САД, тако да никад неће да буде херој холивудског филма.

Али је о њему својевремено снимљена серија у СССР, која се звала 17 тренутака пролећа. Нисам је гледао, али сам читао да су у време премијерног приказивања епизода улице по целом СССР биле пусте. 

Ustvari poenta filma je u razmeni špijuna. Špijuni su ranije bili podvrgavani strašnom mučenju i na kraju ubijeni, ovog puta zahvaljujući velemajstoru kojeg ti sa pravom spominješ, Ameri u nemogućnosti da išta korisno od njega saznaju, čak šta više, plašili su se njegove zamke koje je bio spreman da im postavi, dolaze na ideju, da naprave razmenu, koja je posle toga postala skoro pa praksa.

Dakle reč je o razmeni, koja je od tog datuma postala praksa a do tada to nije bio slučaj.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Овај сам филм синоћ гледала и то у биоскопу (јеееееее) :) 

Обзиром на то да сам љубитељ и компјутерске игрице (коју сам до скора играла), осјећам потребу да кажем нешто о овом филму. 

Филм је добар и свидјеће се гејмерима, а посебно онима који воле ову игрицу и који је играју. Једина замјерка овом филму је та што је дијалог између ликова прекратак, три до четири реченице, међутим чим крену битке између зараћених страна, филм се "унормали". Не сматрам овај филм  кандидатом неких великих награда, али је филм веома добар и као адаптација игрице, али и као засебан филм. Сматрам да би ријетко ко знао и могао кроз филм очувати идентитет маштовите игрице, а то се успјело са овим пројектом. Има неких ствари које у филму нису објашњене, као напримјер; у једном моменту (веома кратком) се појављују патуљци и вилењаци, а нико не зна одакле су и како су дошли ту нити која је њихова улога (осим што су у Алијанси), али за те и такве ствари имате игрицу. :)

У филму су ми занимљиви Оркови (што није случај са игрицом :) тамо сам их избјегавала). Њихова "проблематика" ми је интересантна и има садржаја. Супер су анимирани

warcraft-movie-5.jpg

http://www.techtimes.com/articles/129509/20160201/warcraft-actor-says-playing-wow-made-him-fat-lazy-and-the-happiest-in-his-life.htm

Моја оцјена од 1 до 5 би била 4,5 само из разлога што је сценарио штур и скоро па недоречен. Филм ће се свидјети онима који су играли игрицу, јер познају причу, а они који нису играли игрицу, а погледају филм, осјетиће потребу да је или заиграју, или да се детаљно упознају са њом, што је, у крајњем циљу, и била Близардова намјера и што је ријетко коме пошло за руком, ако говоримо о екранизацији игрица. 

Једва чекам наставке. Биће их и биће ОДЛИЧНИ :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
On 6/15/2016 at 8:59, Биљана рече

Моја оцјена од 1 до 5 би била 4,5

Ел могуће ово? Игрицу играм одавно, ал сам мислио да ће филм да буде тешка глупост, да само уновчи емоције према игрици.

Онда и ја да га гледам кад је тако.

Подели на овим сајтовима

On ‎6‎/‎15‎/‎2016 at 8:59, Биљана рече

Овај сам филм синоћ гледала и то у биоскопу (јеееееее) :) 

Обзиром на то да сам љубитељ и компјутерске игрице (коју сам до скора играла), осјећам потребу да кажем нешто о овом филму. 

Филм је добар и свидјеће се гејмерима, а посебно онима који воле ову игрицу и који је играју. Једина замјерка овом филму је та што је дијалог између ликова прекратак, три до четири реченице, међутим чим крену битке између зараћених страна, филм се "унормали". Не сматрам овај филм  кандидатом неких великих награда, али је филм веома добар и као адаптација игрице, али и као засебан филм. Сматрам да би ријетко ко знао и могао кроз филм очувати идентитет маштовите игрице, а то се успјело са овим пројектом. Има неких ствари које у филму нису објашњене, као напримјер; у једном моменту (веома кратком) се појављују патуљци и вилењаци, а нико не зна одакле су и како су дошли ту нити која је њихова улога (осим што су у Алијанси), али за те и такве ствари имате игрицу. :)

У филму су ми занимљиви Оркови (што није случај са игрицом :) тамо сам их избјегавала). Њихова "проблематика" ми је интересантна и има садржаја. Супер су анимирани

warcraft-movie-5.jpg

http://www.techtimes.com/articles/129509/20160201/warcraft-actor-says-playing-wow-made-him-fat-lazy-and-the-happiest-in-his-life.htm

Моја оцјена од 1 до 5 би била 4,5 само из разлога што је сценарио штур и скоро па недоречен. Филм ће се свидјети онима који су играли игрицу, јер познају причу, а они који нису играли игрицу, а погледају филм, осјетиће потребу да је или заиграју, или да се детаљно упознају са њом, што је, у крајњем циљу, и била Близардова намјера и што је ријетко коме пошло за руком, ако говоримо о екранизацији игрица. 

Једва чекам наставке. Биће их и биће ОДЛИЧНИ :)

To je to, gledam ga sutri dan :) Lok tar ogar! Dobro, ja sam vise za Nathrezime :D

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

6348d15e6810fc9965b31b3db3d392a3.jpg

Eyes Without a Face is a magnificent expression of the horror genre that has such creativity and beauty that really will delight anyone as it’s really scary as it taps into our collective fears as the viewer through the plight of the Christiane as it shows its depth to its acting and magnificent cinematography and wonderful makeup design and a musical score that is just as wonderful.  Georges Franju’s atmospheric masterpiece is a tapestry of contradictions. Eyes Without a Face is a compelling tale of sadism that has an astute tenderness at the same time. A film that will disgust you with it’s macabre imagery, yet simultaneously mesmerise you with it’s beauty; a seething tale of love, fashioned by extreme guilt. Through the Gothic confines of a grandiose mansion, Franju has taken ideas from classic stories such as ‘Frankenstein’ and constructed a dream like surrealistic fantasy that has inspired legions of filmmakers since: from obvious inspirations like Jess Franco’s The Awful Dr Orlof, all the way to the full blown Hollywood action fest, Face/Off; Eyes Without a Face stands out as one of cinema’s most important, yet most overlooked films as such a masterpiece that stands the test of time. It is one of the best horror movies you can ever watch simply a movie everyone can see and enjoy.

izvor >> https://wolffianclassicmoviesdigest.wordpress.com/2015/12/15/payclassicsforward/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...