Jump to content

Филмови који се не пропуштају

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

(Крадљивци бицикала, 1948.)

Одличан филм!

И овај је леп:

http://www.imdb.com/title/tt0043809/?ref_=fn_al_tt_1

(Чудо у Милану, 1951.)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Овај није лош да се погледа за разбрибригу, а и не траје дуго http://www.imdb.com/title/tt1726592/

Neje loš. Od uvek me zanimalo da li postoje ti ljudi kojima se preko noći izbriše memorija? Bilo je nekoliko takvih filmova ali nemam pojma da li u stvarnosti postoje take osobe? :.mislise.

Подели на овим сајтовима

To, da im traje jedan dan, a bilo je nekoliko filmova koji su snimani na istu il sličnu caku. 

Није фора у тим филмовима дал се то стварно дешава ил јок (мислим да не), него какве су реакције других, обично ближњих, и колико љубав може у тим случајевима да превазиђе све баријере које пред њу живот постави.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

"Memento", mislim da se tako zove film na temu gubljenja memorije. Čini mi se da se tako zove i ta pojava kod ljudi.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Није фора у тим филмовима дал се то стварно дешава ил јок (мислим да не), него какве су реакције других, обично ближњих, и колико љубав може у тим случајевима да превазиђе све баријере које пред њу живот постави.

Sve je to ok, sve to stoji, ali da li zaista ima takvih osoba, to mene zanima? A sa ovim što rečeš, s tim se slažem.

Подели на овим сајтовима

Sve je to ok, sve to stoji, ali da li zaista ima takvih osoba, to mene zanima? A sa ovim što rečeš, s tim se slažem.

Па кажем, мислим да не посотји, да је то само фикција зарад стварања окружења у ком ће се права љубав исказати у својој пуноћи.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Па кажем, мислим да не посотји, да је то само фикција зарад стварања окружења у ком ће се права љубав исказати у својој пуноћи.

Aha! Da, pa možda. Ima logike :)

Подели на овим сајтовима

Нађох се у чуду сад, кад` видех да овај филм није нико препоручио... Прошле, тј. ове 2014. године, на преко 200 фестивала и филмских приредби диљем света, "покупио" је редом, прве награде у најбитнијим категоријама, а овенчао се и са три највеће и најважније награде које један филм може добити у категорији "Најбољи филм"-Оскар, Златни глобус и БАФТА награда. И званично, након толико признања, најбољи филм лета 2014-ог је:

"12 година ропства"- "12 Years a Slave"

и то не без разлога...

Дакле, `вако... Соломон Нортап (тумачи га Чуетел Еџиофор, глумио у Амистаду и у 2012, "спектаклу" којим смо плашени смаком света :))) ) је слободан грађанин (какав оксиморон) америчког севера. Живи у фином делу Њујорка, града који се почиње ширити. Радња се дешава у 4-ој деценији 19. столећа... Соломон је као што рекох слободан грађанин црне боје коже. Свира виолину и од свирке зарађује `лебац за своју породицу. Након прихватања једне пословне понуде, која му је требала донети више новац од уобичајене "гаже", бива отет и продан као роб негде у Лујзијани. Прво га "купује" један власник плантаже који има разумевања за своје робове (тумачи га "нови Шерлок Холмс"-Бенедикт Камбербач) и Нортапу ту буде мање више добро (колико може бити добро човеку који постаје свестан да је отет и да је сада само бројка за коју нико не зна...) Али из неког разлога, Соломон бива продат на планатажу памука чији је власник сам ђаво у људском облику (у изведби Мајкла Фасбендера, дакле савршен...), који, мало бије, а мало силује црнце и црнкиње на плантажи... Мало опијен алкохолом, мало искривљеним толмачењем Светог Писма, а мало из страсти према сопственој жени...Како год, било је ту још неколико бравура, од једне црнкиње која је тумчаила споредну женску улогу и за њу добила Оскара, па мала Хашпапи из "Звери јужних дивљина, па Бред Пит... Да додам још да је Оскар освојен и за адаптацију сценарија и у томе заправо и јесте "квака", јер је овај филм рађен на основу мемоара Соломона Нортапа, америчког аболиционисте, који је заправо све ово преживео. Дакле, режисер Стив Меквин је направио биографско дело и за њега добио Оскара као први црни режисер који се овенчао том наградом за најбољи филм...

Иако је тема филма, заправо радња, а нарочито поједино сцене злостављања људи само због друге боје коже, више него мучне, нешто више од два сата колико филм траје-нећете ни осетити у жељи да се главни јунак избољи за своју слободу... Обавезно погледати!

12-years-a-slave-quad.jpg

IMDb

12-years-a-slave.jpg

12_years_a_slave_bo_399667k.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...