Jump to content

Star Wars - The Last jEDI - utisci o filmu (SPOILER!)

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

Ovde mozemo da razmenimo utiske o filmu, kako ko bude stizao da gleda, tako da ona druga tema i ona opsta o Star Warsu nemaju postove o tome, a radi izbegavanja spoiler-a. Ko bude gledao neka izvoli da ovde napise svoje utiske ili kompletan review.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Vreme je...

...

Подели на овим сајтовима

Ево баш сам малопре причао са другом. Рече да има мало више философије него у осталим деловима. Он рече да је добар. И да није пропао серијал. :) 

Подели на овим сајтовима

Ni jedan minut nije bio za mene dosadan, bila sam napeta celi film ;) Dosta iznenadjenja, promena situacije... Balans izmedju filosofije, refleksji, Jedi i lasera, bitke. Zao je meni sto ne znamo ko je bio u stvari onaj Snoke. Vidi se takodje promociju tolerancije (crnac, azjatka, zene-vodje).

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Dominika рече

Vidi se takodje promociju tolerancije (crnac, azjatka, zene-vodje).

To pored Leje davnih 70ih i nije preterano revolucionarno :)

Resti in power.

Princess_Leia's_characteristic_hairstyle

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Филм је одличан. 9/10 од мене.

Неколико недостатака који су ме лично благо нервирали, иначе би било 10/10. 

Да се разумемо, Ратове Звезда бих свеједно гледао ма колико да је лош филм. За овај филм сам рекао да од њега све зависи... Е па, сага и даље живи. :) Сад, колико ће се коме свидети, то је једино питање. 

Подели на овим сајтовима

Ja sam gledao prekjuče.Meni je odličan i ima tu neku filozofsku dubinu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Синоћ гледао са клинцима, реакције на брзака.

Добре ствари:

Прво, нисам разочаран.

Ефекти добри (мада ме нервира "сабијеност", тј смањење висине ликова у 3Д. Сви су главати. Све време сам имао утисак да Лука глуми Неша Галија :))) ).

Прича је динамична и "држи", камбек Леје из свемира епски, "сове" код Чуија феноменалне (задржан стандард - увек неки нови и занимљив лик)...

Одлазак Лука у духовну димензију Обија и Јоде очекиван (Луков омаж учитељу Обију симпатичан, мада тај "дежа ви" ефекат уме и да буде оптерећујући. Ипак, за мене добро урађено).

Занимљива идеја јаке повезаности Бена и Реј (мада у потпуном несагласју са јачином осећања Силе и повезаношћу Лука и Леје... Могу ли бити више повезани од брата и сестре? Једино ако су и они брат и сестра, апгрејдована генерација џедаја (моје мишљење) - или... је Реј толико јака да се конектује где год хоће?)

Међузона:

Идеја са материјализацијом Лука ми је остала под знаком питања (додирује Леју, љуби у чело, даје јој коцкице, дакле опипљив; мачевање са Беном...). Драматично пуцање "пробуђене" Леје на Поа без неке потребе...

Замерке:

Сноукова смрт (да, где сам изгубио нит око Сноуковог порекла?!? У ком делу има ишта око тог лика?) по мени катастрофично урађена. Ако је Бен толико добар да се ментално прикрије од Сноука и усмрти га тако банално, како да није јачи од Реј у "надвлачењу клипка" са сабљом? Видели смо шта је Сноук радио Реји. Опет, на крају Реј узима своју играчку од Сноука што може да претендује на то да је и она намерно калкулисала са демонстрацијом своје снаге не би ли ишчупала Бена (ипак, мислим да је ово више моја жеља него намера аутора).

Бен-Кајло је баш лоше урађен "негативац", преимпулсиван и неконтролисан, нема ту ни призрака од могућности да макар почне обуку за џедаја (мада ни први Дарт Вејдер није много интелигентнији, него му маска даје мистичност. Ипак, Анакин је најбоље урађен, постоји "ивица" коју физички осећате док хода по њој).

Позадина свих сцена унутра код Сноука (бар у 3Д) потпуно празна!?! Само црвена боја, раван зид. Како разочаравајуће за Лукаса који је "болесник" по питању детаља...

Ето, први утисци... 8/10

Бата Оби, може ли бити истинито да ти је Реј унука? Чему ти нагињеш? Зашто ББ-8 на профилу?

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Та "особа у кругу" како кажете би требало да је Први Џедај у тренутку апослутне равнотеже добра/зла, светла/тмине.

Постоје разне шпекулације (јер лик је занимљив) ко је Сноук а једна од њих је ова, Први Џедај а сада лидер тамног Првог реда...

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Eto, malopre odgledali, pa da napisemo po koju... :)

Подели на овим сајтовима

Ovako... pre svega da kazem da je film za moj pojam (ne zaboravite - stari ljubitelj sage, od samog pocetka) jedan od najboljih novijih filmova, svakako MNOGO bolje uradjen nego prosla ep. VII. To je samo dokaz vise da film pre svega zavisi od umeca reditelja, i da glumci samo rade ono sto im se kaze.

Film sam gledao u 2D, 3D izbegavam u sirokom luku, jer samo kvari gledanje i nepotrebno maltretira oci, tj. ne sluzi nicemu.

1) Efekti su mi sad svakako bolji, bolje uravnotezeni, fala Bogu nema onog naduvanog lens flares i drmusanja kamere kao kod Dzeja, sve akcije su kadrirane bas kako treba. Ovde mi je zasmetao jedino bombarder pobunjenika, jer je resenje sa loptastim bombama vrlo povrsno odradjeno, ostalo mi je sve super.

2) Gluma, kao sto rekoh, mi je uglavnom sasvim dobra, ima tu jos da se menja na bolje, ali je sad bas klasu vise od ep. VII.

3) Muzika i dalje ubedljivo najbolja, na nivou, kao i uvek.

4) Prica... KONACNO moze da se oseti atmosfera onog starog i originalnog SW-a, vrlo je spretno odradjena, sa solidnom kolicinom iznenadjenja. Takodje, sve je razreseno taman tako da ima sta da se prica dalje, neusiljeno, a opet ni previse zapetljano da se ne zna ko pija ko placa.

5) Atmosfera je sasvim solidna, svakako da ni ovaj film ne moze da se poredi sasvim sa starom trilogijom, ali joj je do sad prisao najblize od svih filmova, tu ukljucujuci i proslogodisni spin-oof Rogue One, kao i ep. I-III. Sve vreme dok smo gledali nisam imao dilemu sta to uopste gledam, kao sto sam imao kod ep. VII, ovde se jasno vidi da je to jedan punokrvni Star  Wars bez ostatka.

...

I uopste, film je pun jevandjelskih momenata - mislene borbe, padanje i ustajanje, neke odlicne poruke ("ako me udaris svim gnevom, tek onda bicu stalno uz tebe, kao i tvoj otac..."), a posebno bih izdvojio deo kad se Luk "javlja" sa mesta na kom jeste, na sasvim drugom mestu - ovo mi je najubedljivija paralela sa verom, i kao da je preslikana iz nekog zitija. U tom smislu sam bas i ostavio da ovde odgovorim uvazenom kolegi...

On Thursday, December 21, 2017 at 11:22, Јанко рече

Идеја са материјализацијом Лука ми је остала под знаком питања (додирује Леју, љуби у чело, даје јој коцкице, дакле опипљив; мачевање са Беном...).

U zitijima sv. Jovana Sangajskog, a posebno sv. Nektarija Eginskog, citamo da su se oni jos za zivota ovde na Zemlji javljali sasvim udaljenim ljudima, koji su bolovali i molili se za pomoc. Upravo zato, ovo mesto iz filma snazno me podsetilo na ova mesta iz zitija svetih, a Luk mi je prvi put tako jasno izgledao kao pravi svetitelj.

...

Sve u svemu - ako mi je i ep. VII posle nekoliko gledanja ipak malo bolje legla, verujem da ce to tek da bude jos i mnogo vise slucaj sa ovim filmom. Zabrinjavajuce je to sto je Dzej opet dobio da radi ep. IX, jedino da se nadamo da sad vec ima gotovu i dobro razradjenu pricu, i da nece ni moci mnogo da je upropasti.

Eto, to bi bio neki moj osvrt za sad. Nista obavezujuce, naravno, ali ko je raspolozan, mozemo da pricamo dalje... :)

Moja konacna ocena je odlicnih 9/10.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...