Jump to content

СЕНКА БУДУЋНОСТИ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Juanito рече

Култура. На овој теми причамо о култури. Конкретно о популарној култури.

Pa kultura je produkt ljudi ako je ona danas lošija a nekad je bila bolja to je valjda onda do ljudi,oni su nekad bili bolji,imali bolji ukus,znali su za prave vrednosti etc zar ne?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Pa kultura je produkt ljudi ako je ona danas lošija a nekad je bila bolja to je valjda onda do ljudi,oni su nekad bili bolji,imali bolji ukus,znali su za prave vrednosti etc zar ne?

Волео бих и ја да је свет тако прост, црно-бео и линеаран, али ипак није. Има ту много фактора. Бар кад је западна популарна култура у питању, људи су након другог светског рата кренули да оптимистично граде неки нови бољи (бар су тако мислили, колико су успели, тек ћемо видети) свет и тај оптимизам се баш одразио и у популарној култури. А кад се једном запад довољно обогатио, људима је постало досадно и окренули су се инстант забави. То је по мени један од узрока, вероватно има још много чега. Не верујем баш у те приче о бољим и лошијим људима. Људи се невероватно брзо прилагођавају окружењу, ретки су некомформисти. Но и ту постоји проблем. Готово сваки покушај да се на силу створи жељено окружење се завршио у неком облику тоталитаризма, те није ни то решење. Једино решње компатибилно са реалношћу видим у слободи где ће булшит постојати зједно са добрим стварима, па нека свако бира шта воли. У суштини, нисмо ни ми само црно-бели и не слушамо Бетовена сваки дан. Покушај да се на силу склони булшит ће нужно довести и до ограничавања слободе и добрих стваралаца чија се дела једноставно не свиђају самопрозваним цензорима. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Trifke рече

Zvucao staro ili ne, ziveo je u vremenima koja moze da poredi sa danasnjim. Ti nisi. ;)  Ne kaze da nista ne valja vec da je bilo mnogo bolje nego pre. ;) Postoje i rgumenti za to. ;) 

Ja sam 1984. godište. Nažalost, ja za bolje ne znam. Otkad sam svesna sebe, pamtim rat, inflaciju, nezaposlenost i bedu. Ne nadam se ničemu i ne verujem ni u šta...kad je društvo u pitanju. Tužno.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

Ja sam 1984. godište. Nažalost, ja za bolje ne znam. Otkad sam svesna sebe, pamtim rat, inflaciju, nezaposlenost i bedu. Ne nadam se ničemu i ne verujem ni u šta...kad je društvo u pitanju. Tužno.

А чувено доба Анте Марковића? :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Natasa. рече

Mozda je i bolje tako. Ja sam samo siguran da se Bog brine za sve i vodi sve. To je ono sto daje snagu za zivot. Sve drugo je prazna prica. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Juanito рече

А чувено доба Анте Марковића? :ani_biggrin:

Sećam se da smo išli na more u Hrvatsku svake godine i samo više nismo mogli :(. And the rest is history...

Ne znam zašto sam ostala ovde, kukavičluk, nesposobnost...Boga pitaj.

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto ali ljudi imaju sklonost kada posmtraju prošlost da je idealizuju.....a ja verujem da sve što se dešavalo danas da se dešavalo i u prošlosti,forma je drugačija suština je ista...što se kaže u Bibliji ništa novo pod Suncem....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Šta je tu bolje života ti??? Nihilizam je dobar? Otkad?

Nije rec o nihilizmu. Zapazi drugi deo recenice. Bog vodi sve i brine se o svemu. To sto ti nemozes u svim tim stvarima da vidis Bozju brigu i staranje to je problem tvog odonosa sa Bogom. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Ne znam zašto ali ljudi imaju sklonost kada posmtraju prošlost da je idealizuju.....a ja verujem da sve što se dešavalo danas da se dešavalo i u prošlosti,forma je drugačija suština je ista...što se kaže u Bibliji ništa novo pod Suncem....

Ima toga sto ti kazes, medjutim imas i ono da nekada nisu bila iskusenja iste zestine kao danas. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

Ne znam zašto sam ostala ovde

Sad si Japanu valjda,srećno udata,nema ratova inflacije,bede čemu onda taj pesimizam?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

To sto ti nemozes u svim tim stvarima da vidis Bozju brigu i staranje

Bog deluje drugačije u različitim delovima sveta? :smeh1: 

Nije isti Bog u Avganistanu, Zairu i u UK, Nemačkoj, Švedskoj...jedni se napatiše u bedi, drugi vode normalne živote, ali Bog brine o svemu :D.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Ima toga sto ti kazes, medjutim imas i ono da nekada nisu bila iskusenja iste zestine kao danas. 

Pa sad živimo u informaciono doba da i kad neko prdne ima neodoljivu želju da podeli sa svetom ....i sad pazi nekima je iskušenje da to ne objavi,muče jadni pravednu dušu svoju nezadovoljavajući svoj nezajažljivi egzibicionistički duh....mislim da ne pominjem sva ona iskušenja koja internet nudi i koje je razlog boravka na netu za 80 % korisnika(iz nekih statistika)...:)))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Nisu iskušenja žešća, itekako su postojala i život je bio suroviji.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Bog deluje drugačije u različitim delovima sveta? :smeh1: 

Nije isti Bog u Avganistanu, Zairu i u UK, Nemačkoj, Švedskoj...jedni se napatiše u bedi, drugi vode normalne živote, ali Bog brine o svemu :D.

Mozda tebi to izgleda smesno ali je to tacno. Tako stoji u Bibliji a mozes o tome naci i kod otaca. Druga je stvar ako ti ne verujes. To je onda sasvim druga stvar. Ziveti u bogatoj i uredjenoj zemlji ne cini coveka ni srecnim a ponajmanje boljim.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...