Петровић Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Свети Николај Жички Онај ко хоће да се спасава мора неминовно бити послушан духовном началству. Без те послушности човек може и поред најбоље жеље за спасењем да оде у пропаст. Велики светитељи, који су прописали послушност као услов спасења сами су испунили послушност до савршенства. Када св. Симеон изабра свој подвиг на стубу, то као новина изненади све подвижнике. Па не знајући, да ли је овај начин подвига од Духа Божјег или од духа гордости, послаше пустињски оци и духовници људе да се увере о томе; па шаљући их рекоше им, да Симеону у њихово име заповеде, да сиђе са стуба. Ако ли он не хтеде да сиђе, значи, да је његово узвишење на стуб од духа гордости; ако ли заповест послуша и хтедне да сиђе, нека га онда оставе где је, јер готовошћу да послуша показаће, да је његов подвиг од Духа Светога. Када посланици дођоше и рекоше св. Симеону, да сабор светих отаца пустињских заповеда њему, да сиђе са стуба, Симеон се одмах поче спуштати низ лествицу. Видећи то посланици обрадовани викнуше му: „не силази, свети оче, но остани где си; сад видимо да је подвиг твој од Бога". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Петровић Написано Децембар 27, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 "Сваки који говори мимо онога што је установљено, макар био и веродостојан, макар и постио, макар и био девственик, макар и чуда чинио, макар и пророковао, нека ти буде као вук у овчијој кожи, пошто ради на пропасти оваца". - Свети Игњатије Богоносац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Послушност не треба да буде слепа већ са расуђивањем.Владика Григирије је ,по мени,одлично објаснио шта је послушност у правом смислу те речи.Он је у једном рекао у једној емиси да послушност треба да је из љубави.Рекао је да када не би урадио нешто што му је рекао Патријарх Павле да више не би могао мирно лећи у кревет и заспати с обзиром колико он има велику љубав према том човеку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Ako je poslušanje odricanje od svoje volje,a pri tom nema ljubavi tu,onda se javljaju frustracije i patologija.Mislim da nisi dobro razumeo svete oce.Ako ti duhovnik kaže da skočiš sa mosta,naravno da to nećeš uraditi bez obzira na veliku ljubav.Poslušnost nije slepa već je sa rasuđivanjem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Jedini zakon Jevanđelja je ljubav.Ako neki čovek nikad nije čitao a ni čuo za jevanđelje a ako je pun ljubavi ispuniće sve Jevanđeljske zapovesti.Tu emisiju sa episkopom Grigorijem nisam gledao pa ne mogu ništa da kažem ali s obzirom da veoma cenim njega i smatram da je čovek koji je ispunjen Bogom smatram da si ti nešto pogrešno protumačio njegove reči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Шта се прво подразумијева под тим ``клоните се``? Друго,та је заповијест или боље рећи савјет дат Светом Титу што не значи да то важи за свакога. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Петровић Написано Децембар 27, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Ја верујем да је дат за свакога, а не само као посланица Титу. Као што се ни посланице јеврејима не односе само на јевреје... Или можда грешим... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Можемо рећи да савјет јесте дат свакоме али опет зависи у којој ситуацији треба да га примијенимо. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Примера ради то се сигурно односи на то ако ми се препиремо са неким јеретиком,као појединци и он нас не прихвата већ се држи својих јеретичких заблуда. Тада требамо да га се клонимо,то јест да прекинемо било какву расправу са њим на ту тему. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Ја бих рекао да се то односи на оне који нису утврђени у вјери и знању и зато Црквена заповијест каже:Не читати јеретичке књиге. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Петровић Написано Децембар 27, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 У посланици стоји: 10. Човјека јеретика по првоме и другоме савјетовању клони се, 11. Знајући да се такав изопачио, и гријеши; самога себе је осудио. (Тит.3.10-11) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 ?? ??? ????? ?? ?? ?? ?????? ?? ??? ???? ???? ???????? ? ????? ? ????? ? ???? ??????? ?????????? ????:?? ?????? ????????? ?????.Pastirska briga za ne utvr?ene Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Тачно,слично стоји и у Јаковљевој посланици да они који су примили дарове Духа Светога па отпали немогуће је привести покајању јер су окусили Царство Небеско па отпали у знању,шеста глава чини ми се. Онда се поставља питање сад на које се ово јеретике односи?Имамо оне јеретике који су отпали од Цркве а били су у Цркви и оне који никад нису били у Цркви. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 ? ????????? ?????: 10. ??????? ???????? ?? ?????? ? ??????? ??????????? ????? ??, 11. ??????? ?? ?? ????? ????????, ? ???????; ?????? ???? ?? ??????. (???.3.10-11) Kako onda spasiti takvog ?oveka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Децембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2009 Овдје је апостол Павле мислио на оне јеретике који су познали истину али остају истрајни у својој заблуди а покушај сведочења таквим јеретицима може да буде контрапродуктиван јер ће они схватити наше сведочење као некакав прозелитизам. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука