Jump to content

Јереј Угрин Поповић

Оцени ову тему

Guest Alefshin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO   

13 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      0
    • DA, deset minuta
      2
    • DA, sat i vise
      5
    • Kako kada
      2
    • NE, nikada
      4

Препоручена порука

• Гости

Anketa je premestena sa podforuma - Licnosti na podforum - Duhovna aristokratija a tu je i jos jedna anketa koja ce vas mozda zanimati, tako da izvolite... ucestvujte, time ostvarujuci sebe i utvrdjujuci sebe u svesti da - OD NAS ZAVISI! Mislite o tome.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Одговори 637
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ово звучи као изборни слоган,чак мислим да је нека партија,имала нешто слично,"од вас зависи..."

Мада су у мојој Цркви,дружења редовна,мишљења сам да не треба то ником наметати као нешто,што ће подразумевати потврду саборности и литургијске заједнице...

Много важније,да ми тај литургијски дух пренесмо тамо где смо најчешће,на послу,школи,дакле међу људима које  свакодневно виђамо...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

??? ????? ??? ??????? ??????,??? ?????? ?? ?? ???? ???????,????? ????? ??????,"?? ??? ??????..."

???? ?? ? ????? ?????,??????? ???????,??????? ??? ?? ?? ????? ?? ????? ???????? ??? ?????,??? ?? ????????????? ??????? ?????????? ? ??????????? ?????????...

????? ???????,?? ?? ??? ??????????? ??? ???????? ???? ??? ??? ????????,?? ?????,?????,????? ???? ?????? ????  ??????????? ??????...

???????? Cemu ovo ???????????

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ????? ??? ??????? ??????,??? ?????? ?? ?? ???? ???????,????? ????? ??????,"?? ??? ??????..."

???? ?? ? ????? ?????,??????? ???????,??????? ??? ?? ?? ????? ?? ????? ???????? ??? ?????,??? ?? ????????????? ??????? ?????????? ? ??????????? ?????????...

????? ???????,?? ?? ??? ??????????? ??? ???????? ???? ??? ??? ????????,?? ?????,?????,????? ???? ?????? ????  ??????????? ??????...

I, u cemu se razlikuje ono sto ste rekli od onoga sto mi pokusavamo da prenesemo???? ''Od nas zavisi'' (pogledajte na ju tjubu intervju Patrijarha sa Dverima a u porti manastira Studenice V ili VI deo a koji govori o Bludnom sinu, ili drugi deo intervjua u Patrijarsiji iz 07. godine, dakle jedan od poslednjih i poslednji takvog sadrzaja) jeste govorio Patrijarh a u kontekstu da jedino to kakvi cemo biti od nas zavisi i nista drugo... ni roditelji ni zemlja pa cak ni vera, odnosno religija... sve je to dato dok je licnosnost zadata i ona od nas zavisi zato je i pozivajuca jer je i nemoguca mimo i bez drugog. Liturgijskim recnikom receno - dodjite i vidite! I, otkud vam ideja da budjenjem svesti da od nas zavisi se nekom nesto namece? Otkud vam ideja da se agape mogu nametnuti i napokon, zasto mislite da je ljubav moguca mimo zelje da se sa svima podeli? Ocemo li napokon prestati da mislimo i da iznosimo kritike tudjeg delovanja i zamerke koje, logicno, uvek jesu opravdane posto nicije delo nije savrseno, te da krenemo da sopstvenom akcijom, sopstvenim pozivanjem i svedocenjem to sto smatramo losijim ucinimo boljim? Ovako, sta???... Ovo sto radimo nije savrseno, ne moze se dopasti svima i samim tim... da, obustavimo sve, zatvorimo se u svoje male autohtone i samozadovoljne parohijske jedinice i zazmurimo nad potrebama ostalih koje to isto zele ali ne znaju kako niti imaju svest o tome da od njih, a ne od drugih, zavisi? Sa druge strane, zasto imate potrebu da, ako vec ne zelite ili necete da pomognete, opstruisete tudj trud i napor i zelju za svedocenjem i sirenjem Radosne vesti ne nudeci, pritom, nista kao alternativu i, zaista, recite - ne sta vi smatrate, vec sta ste vi uradili, ili planirate da uradite ili, molim vas, nemojte smetati. I, nemojte se zaboravljati, setite se da sam ja svestenik, ne vi, od Crkve priznat od Duha prizvan i od Hrista rukopolozen i da ono sto radim radim ispred Crkve a za Crkvu, dakle - pastvu, koja je meni a ne vama, poverena i za koju cu ja, a ne vi, odgovarati i, koju ja a ne vi, uzvodim ka Hristu i Carstvu, deleci sa njima vec sada i ovde Predukus Istog. Budite kulturni i lepo vaspitani te ako nesto vi ne razumete nemojte misliti da je to onda po sebi nerazumljivo vec se potrudite da razumete ali ako ne zelite onda barem nemojte smetati, nemojte otezavati i od mesta gde nema problema problem praviti ili nepotrebna prepucavanja. Mislite o tome!

Подели на овим сајтовима

Стварно бих замолио неког модератора,да избрише мој пост на овој теми,као и ово што сад пишем...

Једном сам већ појео .....,и сад опет... bu

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Гости

Hvala na uvidjavnosti, zaista, bez trunke ironije to pisem... retki postupaju kao vi a mnogi ulaze u raspravu i bespotrebno dokazivanje. Hvala vam, jos jednom, zbog toga. Mada, kada cemo se nauciti da se dijaloski ostvarujemo ali ne kroz zamerke vec kroz preporuke, iskustvene razmene, svesni da nismo savrseni niti da bilo koje nase delo, samim tim, to moze biti... no, da to nije nuzno i nedostatak posto moze biti boljitak sa obzirom da smo i na taj nacin upuceni jedni na druge. Zar to ne bi bilo Liturgijski i u skladu sa hriscanskim nacinom zivota, koji opet, nije ideja ili ideal vec zajednica...nas dvoje ili troje okupljenih u ljubavi a u Ime Njegovo? Da, zaista - od nas zavisi. Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

"О одговорности и отуђењу" kako lep tekst.Odavno nisam procitala nesto ovako lepo i korisno. Hvala o. Ugrine i svaka cast! Volela bih znati ko je autor. Mislim da ovaj tekst jednim delom daje odgovor i na nase pitanje o uzroku shvatanja "drugaciosti" kao provokativnosti-opasnosti... Tek sad sam otkrila temu pa sam jos pod utiscima. Nadam se da cu moci reci nesto vise kad mi se malo "slegnu informacije".

Malo po malo, doci cemo do odgovora. Ja sam vec dobila i neke informacije preko sestre od jednog profesora sa Filozofskog fakulteta-odsek psihologija. Ali polako, sve u svoje vreme. Ne treba zuriti jer ako misao nije sazrela i dovoljno utemeljena lako se moze deformisati a to svakako ne bih zelela jer smatram da je tema jako interesantna i vazna. Hvala lepo jos jednom i svako dobro od Gospoda!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Autor svih tekstova koje objavljujem ovde na mojoj temi sam ja, a zato i potpis na kraju svakog. Inace, vecina je objavljena u Misionaru, neki u Svetilniku, neki na drugim mestima. Isti ti tekstovi su objavljeni i na Duhovnoj aristokratiji FB ogranak upravo radi primera drugima da se ne kriju iza tudjih vec da pokusaju da napisu svoje - tekstove, pesme... misli, uglavnom, te da na taj nacin duhovno zre.

O.O. - U.

Подели на овим сајтовима

Citajuci Vas odgovor danas, uvidela sam previd koji sam napravila te se ovom prilikom ispravljam. Naime tekst "О одговорности и отуђењу" potpisan kao "Pravoslavni misionar" postavio je AlefShin u svom prvom postu kada je otvorio temu. Ovim putem zelim da mu se zhvalim za isti i ujedno izvinem svima ostalima, a narocito Vama o. Ugrine zbog nesporazuma koji sam napravila. Naravno, i dalje me interesuje ko je autor navedenog teksta. Sve najbolje od Gospoda!

Подели на овим сајтовима

• Гости

O, Boze, kako ponekad moze doci do nesporazuma oko veoma, na oko, jasnih stvari. Naime, tekstovi koji su potpisani kao Pravoslavni misionar jesu moji a tako su potpisani da bi se znalo gde su objavljeni a iz obzira prema Kuci za koju pisem i u kojoj sam jedan od urednika. Dakle, da ponovim, tekstovi koji su ovde objavljeni jesu moji, ja sam autor a i to je razlog njihovog objavljivanja na mojoj temi kao i uopste stavljanja moje licnosti kao teme na ovom forumu. I, da budem savrseno jasan - autor teksta - ''O odgovornosti i otudjenju'' - jesam JA - i to je moj prvi tekst koji je objavljen u Misionaru a poslednji koji sam napisao dok sam jos bio u djakonskom cinu.

Подели на овим сајтовима

• Гости

I, da... nema potrebe da se izvinjavate, uopste nema potrebe za tim. Primetio sam, kako ovde tako i na drugim sajtovima i forumima pravoslavne tematike i orjentacije, malo malo pa se neko nekome izvinjava trazi oprostaj i td sto je zaista bespotrebno ako se zna da smo svi kao hriscani pozvani na otvorenost srca samim tim i uma a u odnosu na drugog upuceni ljubavlju u svakoj kritici dela okrenuti ka tematici a ne ka licnosti. Dakle, manje izvinjavanja a vise iznosenja Istine u prostoru namenjenom izvinjavanjima. Da li ste se zapitali, pritom sada ne mislim na vas F., kako to izgleda u ocima nekog ko nije pri Crkvi? Malo malo pa oprosti, malo malo pa pomeni... a onda i oprosti i pomeni, kao na traci, kao pokvarena ploca na gramofonu ili kaseta u plejeru. Mislite o tome.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ovde kao da je sve zamrlo... evo, ne bi li malo pokrenuo temu dajem vam mogucnost da sami izaberete sadrzinu mog sledeceg teksta. Naime, ciji mi se naslov bude najvise svideo njemu (autoru naslova), i po njemu (tekstu naslova), cu tekst napisati. Vi ste na potezu; mada malu prednost ima F. koja se eto zainteresovala za moje neke ranije radove.

Подели на овим сајтовима

Tek sam sad videla Vasu poruku... Iskreno imam toliko pitanja i toliko tema da ne znam sta bih pre predlozila...Mozemo da nastavimo gde smo stali pa se zamislimo nad "Oprosti, kako malo a koliko puno" (razumela sam jako dobro Vas prethodni post, ali korisno bi bilo zadrzati se malo na tome mozda) ili da se vratimo slobodi i razlicitostima pa pokusamo odgovoriti "kako da te prihvatim kad si slobodno izabrao neslobodu". Jako mi se dopalo u Vasem tekstu izmedju ostalog  i "не праве господари робове већ робови господаре". Imam jos dosta pitanja ali lepo bi bilo da pustim i druge da nesto predloze, zar ne? 0110_hahaha

Sve najbolje o. Ugrine!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...