Jump to content

Ко је Христос?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 часа, Џуманџи рече

Занимљиви одговори. :) Мислим да смо генерално лоши кад су овакве ствари у питању :D и да као хришћани имамо проблем у комуникацији са "светом". Као да нам нестаје осећаја за оне "који су изван". Ето, тема за размислити. :)

Лоши смо у одговорима, а да ли то значи да смо лоши и у молитвама према њима ''који су изван'' . Молитва је битна пре свега. За цео свет. Ето хвала Богу, па имамо доста примера светих који су се молили за цео свет, па чак и дан данас имамо доста монаха и монахиња широм света који се моле за свет. А молитва за цео свет је дар Духа Светог. Даће Бог да се и ми удостојимо такве молитве. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Џуманџи рече

Мислим да смо генерално лоши кад су овакве ствари у питању :D и да као хришћани имамо проблем у комуникацији са "светом". Као да нам нестаје осећаја за оне "који су изван". Ето, тема за размислити. :)

Твоја тема је леп експеримент. На примеру је показано шта људи хришћани, говорећи другима ко је Христос, заправо говоре и интимно причају себи ко је Он за њих саме. Мислим да је то најбоље. Нема једног одговора ко је Христос.

"Свет" и "они изван" траже инстант одговор, брзо решење, "дај ми у једној реченици", "еј, немој да ми философираш и мрсомудиш", "ма не разумем ја вашу теологију" и слично. Ја им га никада не бих дао на тај начин, јер то је немогуће; а није ни добро подилазити таквој инстант култури и слично. Младог човека то осакаћује. Нови Завет, апостоли, свети оци, хришћани 2000 година се убише да схвате ко је све Христос; исписан је океан књига на тему Христа. Треба учити полако и целог живота упознавати хришћанство и Христа.

Христос има много лица, ја бих тако рекао почетнику у вери.

Подели на овим сајтовима

Када би све људе који су се родили и који ће тек да се роде од почетка до краја саставио у једнога човека почео би да назиреш Његов лик. Он се наизглед јавио као човек и као један од нас, али је у ствари иза телесне завесе људске природе скрио сву пуноћу божанства и несагледиве дубине и ширине и висине свога пространства тј. неистраживо богатство бића свога. Он је образ,смисао и суштина свакога бића кроз кога је све постало, почетак и крај најприсније везан за свакога човека као онај који му даје постојање и уједно је и циљ свакога човека и свега створеног.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Лазар Нешић рече

Твоја тема је леп експеримент. На примеру је показано шта људи хришћани, говорећи другима ко је Христос, заправо говоре и интимно причају себи ко је Он за њих саме. Мислим да је то најбоље. Нема једног одговора ко је Христос.

"Свет" и "они изван" траже инстант одговор, брзо решење, "дај ми у једној реченици", "еј, немој да ми философираш и мрсомудиш", "ма не разумем ја вашу теологију" и слично. Ја им га никада не бих дао на тај начин, јер то је немогуће; а није ни добро подилазити таквој инстант култури и слично. Младог човека то осакаћује. Нови Завет, апостоли, свети оци, хришћани 2000 година се убише да схвате ко је све Христос; исписан је океан књига на тему Христа. Треба учити полако и целог живота упознавати хришћанство и Христа.

Одлично, са свиме се слажем. :) Него, мала дигресија (подвучен): нисам имала на уму неког бахатог, дрског тинејџера, зато мислим да је уметност данас направити разлику између проповедања-подилажења (како написа (са чиме се слажем, да поновим)) и проповедања искрено радозналима (многи смо од 0 почели, не смемо да заборавимо ни своје почетке). Хтедох рећи - граница је претанка. :)Наравно, ово је једна хипотетичка ситуација, све зависи од другог човека у рл. :) Тенкју! 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Џуманџи рече

многи смо од 0 почели, не смемо да заборавимо ни своје почетке

Ах, да, истина је; често заборавим ту разлику између нас теолога и обичних смртника.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Лазар Нешић рече

често заборавим

Not fair, знаш ти одлично шта сам хтела рећи. :dry:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Not fair, знаш ти одлично шта сам хтела рећи. :dry:

Nikako da cujemo sta bi ti rekla? ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Nikako da cujemo sta bi ti rekla? ;) 

Немам појма, можда бих рекла да је то један непопуларан Бог, чији савети делују потпуно контраинтуитивно и сулудо, али да нам је - свиме што је урадио - отворио врата до Оца и радости, пошто нас је оспособио да волимо. #тренутнамисао

Подели на овим сајтовима

Сећам се да сам на свом почетку читала лако штиво... у некој књизи или новини наишла сам на, отприлике, овакву мисао:

"... Господ је мењао Своје Лице у тренутку, зато нико није могао да Га наслика.

Мењао је Лице тако да је свако могао у Њему када Га погледа да види црту свог карактера и дође до покајања... и Закхеј, и Петар, и блудница и разбојник..."

Ево колико дуго памтим ту слику.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
On 8/13/2017 at 11:49, ГрешниСлуга рече

Лоши смо у одговорима, а да ли то значи да смо лоши и у молитвама према њима ''који су изван'' . Молитва је битна пре свега. За цео свет. Ето хвала Богу, па имамо доста примера светих који су се молили за цео свет, па чак и дан данас имамо доста монаха и монахиња широм света који се моле за свет. А молитва за цео свет је дар Духа Светог. Даће Бог да се и ми удостојимо такве молитве. 

Превидела сам ово, извини. :)

Нико не доводи у питње молитве за њих, овде сам мислила на директну комуникацију. :)

Подели на овим сајтовима

Вера је љубав према Богу и људима.Вера је вера у постојању више силе која је добра која увек бди над нама.

Христос је сила Љубави која бди над нама као чобанин што чува своје овце.

Христос је и вера да добро увек на крају победи и ма шта се деси увек има светло на крају тунела.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...