srema Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 https://svetosavlje.org/obozenje-cilj-covekovog-zivota/ Није ми баш јасно ово обожење. Читам књигу, читам, читам, не схватам баш то најбоље. Цитат Обдарен образом (иконом) Божијим (личењем на Бога), човек је призван да за добија подобије (уподобљење Богу), да стиче обожење. Творац, Бог по Природи, призива човека да постане бог по Благодати. Бог је обдарио човека даровима по образу Своме да би човек могао да се успиње на бескрајне висине, да би уз помоћ тих дарова могао да се уподоби Богу и Саздатељу, да би са Творцем могао да има не спољашњи, морални однос, већ личну заједницу. ........ .... Није једини циљ да се човек побољшава, постајући моралнији, праведнији, честитији, одговорнији. Наравно, све то он мора да постане, али то није најбитније, све то није коначни циљ за који је наш Творац и Саздатељ створио човека. А који је, онда, тај коначни циљ? То је – обожење, сједињење човека са Богом, али не на спољашњи и сентименталан, већ на истински начин. Шта то значи уподобљење? Какве везе има уподобљавање Богу са личном заједницом? Писац каже да је то личан, а не морални однос, а после каже да човек ипак мора да постане и етички бољи. Да ли постоји разлика између неког ко је ''бог по благодати'' и неког ко је у заједници са Богом? Volim_Sina_Bozjeg and goranger је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 Да ли си прочитао јевањђеље, постио некада, ишао у цркву, причешћивао,молио се Богу, борио се са искушењима? Вера се познаје искуством, читање само боље кристалише, појашњава, рашчлањава појмове, кроз читање препознајеш и уобличаваш оно што си стекао искуством. Обожење је постепен и дуготрајан процес, потребно је стрпљење, постојаност и ревност. Обожење је живот у заједници са Богом и са свима који су у заједници са њим. Бог је свеза хришћанског заједничарења. Бог је преширок и неограничен, сва искуства свих хришћана у току 2000 година не могу га објаснити ни потпуно дефинисати увек има још и још.....Стога је неопходан животу Цркви кроз свете тајне и тада ћеш у књигама препознати оно што си опитно већ икусио. Volim_Sina_Bozjeg, kopitar, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
srema Написано Мај 4, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 Задњи пут сам се причестио за Ускрс. Али десила ми се да ме после тог Причешћа обузела нека страшна туга. Не одмах, него кад сам дошао кући. Иначе, постио сам седам дана, недељу пре сам се исповедио, значи све по пс-у. Иначе, често мене то хвата, зато сам се и исповедио -- да се некако вратим Богу, и гле стварно, нашао сам некакав мир, некакав спокој, и онда је дошао Ускрс, и време да се причестим. Мислио сам ''сад још и да се причестим и ја сам са Богом''. Од тад, као да ме је напустио. Можда је то хула, али ја сам то тако осећао. Молио сам се, плакао сам, али џабе. Па сам мислио, можда ја не верујем како треба? Па сам онда некако почео другачије да гледам на веру, типа да ми овде радимо ствари чисто због Царства Небеског, тј. када умремо откриће се оно за шта смо се трудили. А повремено може да нас посети и Свети Дух који дарује љубав, радост, мир и све то. А сада сам нашао да је обожење смисао хришћанства, па да видим о чему се ту заправо ради. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 пре 16 минута, srema рече А сада сам нашао да је обожење смисао хришћанства, па да видим о чему се ту заправо ради. Bog postade čovek da bi čovek postao bog po blagodati Njegovoj. srema је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 пре 30 минута, srema рече Иначе, постио сам седам дана, недељу пре сам се исповедио, значи све по пс-у. Иначе, често мене то хвата, зато сам се и исповедио -- да се некако вратим Богу, и гле стварно, нашао сам некакав мир, некакав спокој, и онда је дошао Ускрс, и време да се причестим. Мислио сам ''сад још и да се причестим и ја сам са Богом''. Није обожење процес од седам дана, нити се Дух даје на количину, не постоји инстант православље. Да ли си прочитао јевањђеље? Неопходно је прво спознати реч Божију па онда одредити себе где се ми котирамо у целој тој причи. Форуми нису места за духовништво и такве разговоре, неопходна је жива реч, јер она носи и благодат и силу. Овде можемо мало размењивати мишљења али ништа без живе Цркве Божије, поготово ако ниси дубље упућен, чисто да не скренеш с памети..... srema, JESSY, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 пре 3 часа, srema рече https://svetosavlje.org/obozenje-cilj-covekovog-zivota/ Није ми баш јасно ово обожење. Читам књигу, читам, читам, не схватам баш то најбоље. Шта то значи уподобљење? Какве везе има уподобљавање Богу са личном заједницом? Писац каже да је то личан, а не морални однос, а после каже да човек ипак мора да постане и етички бољи. Да ли постоји разлика између неког ко је ''бог по благодати'' и неког ко је у заједници са Богом? Ево још о обожењу.. 1. Шта то значи уподобљење? Уподобљење укратко значи да се турдимо ка стању обожења, да се приближимо божанском карактеру, на шта је позван сваки човјек, као што си горе и навео - "подобије (уподобљење Богу), да стиче обожење." Или по Јустину Ћелијском : „Чињеница да је Бог постао човек, изражава се речју: оваплоћење, очовечење (σάρκωσις, ένανθρώπησις); чињеница пак да је човек у Христу обожен, изражава се речју: обожење, обоготворење (θέωσις, θεοποίησις)." https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom2/15/ 2. Какве везе има уподобљавање Богу са личном заједницом? “ Будући савршени Богочовек, Господ Христос обожује човека, не лишавајући човека онога што га чини човеком.“ https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom2/15/ 3. Писац каже да је то личан, а не морални однос, а после каже да човек ипак мора да постане и етички бољи. Да ли постоји разлика између неког ко је ''бог по благодати'' и неког ко је у заједници са Богом? У ширем смислу се може рећи да је неко у заједници са Богом мање или више с обзиром на то колико је нарпедовао у духовном животу (Св. Тајне, молитве, пост, борба са страстима). Уско богословски гледано потпуна заједница са Богом је могућа само обожењем човјека. Матусал је реаговао/ла на ово 1 Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 Obozenje = spasenje. Upodobljenje = pusti Spretnijeg da radi na tvom spasenju. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 Човек увек тежи да буде сличан Богу, да се уподоби; не по суштини него по благодати. Процес обожења траје цео живот, борба, рвање са самим собом. А то што те спопала туга после Св Тајни ништа страшно, јер си само човек. п.с. не постоји ефекат чаробног штапића. Матусал and srema је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 4, 2017 Пријави Подели Написано Мај 4, 2017 I citaj najpre Novi Zavet + tumacenja istog. Imas dosta materijala i predavanja i u download delu. Ovo ti je super: https://pouke.org/forum/files/file/84-приручник-новозаветна-егзегеза/ Матусал, Драгана Милошевић and srema је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука