Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 14 минута, RYLAH рече Али и то ће вероватно временом да се превазиђе и смисли неко боље решење. Као што су дискографске куће кукале како ће Интернет да их уништи док се нису прилагодиле, па сад млате ко никад раније. Слажем се, само што мислим да је један од главних разлога спорог прилагођавања то што знају да могу да измузу стари систем све док имају пара за добре адвокате и лобисте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 Управо сада, Juanito рече Слажем се, само што мислим да је један од главних разлога спорог прилагођавања то што знају да могу да измузу стари систем све док имају пара за добре адвокате и лобисте. Ма јок, него су огромни системи и врло споро се мењају и прилагођавају. Ено ти колко се Мајкрософт захебо, уопште се нису снашли кад дошо Интернет, а ни после кад дошли паметни мобилни телефони, фактички препустили тржиште Гуглу. Заправо, то је скоро законитост да кад нешто превише порасте, врло споро се прилагођава, више се води за неком инерцијом, све док не лупи главом о зид ил му неко други не улупа главу, па онда уложи ресурсе и прилагоди се, ако до тад већ не буде касно. Интересантна појава, а не знам што је тако. drvce, Justin Waters and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 3 минута, RYLAH рече Ма јок, него су огромни системи и врло споро се мењају и прилагођавају. Ено ти колко се Мајкрософт захебо, уопште се нису снашли кад дошо Интернет, а ни после кад дошли паметни мобилни телефони, фактички препустили тржиште Гуглу. Заправо, то је скоро законитост да кад нешто превише порасте, врло споро се прилагођава, више се води за неком инерцијом, све док не лупи главом о зид ил му неко други не улупа главу, па онда уложи ресурсе и прилагоди се, ако до тад већ не буде касно. Интересантна појава, а не знам што је тако. Потпуно тачно, само што у овом случају не може нико да се појави и збрише троми мајкрософт. Метафорички, држава помаже тромом мајкрософту да продаје застарели windows јер нико нема право да понуди алтернативу или формално има право, али је практично немогуће ући у систем ако немаш паре за адвокате. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 14, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2017 1 hour ago, Avocado рече Zamisli da si ti ovde snimio film. Verovatno lako možeš da dođeš do vlasnika bioskopa i da im prodaš pravo da puštaju tvoj film i isto tako lako možeš da ga reklamiraš, takođe znaš lokalne zakone, znaš (otprilike) šta raja voli da gleda, i sve ostalo što ti je potrebno da zaradiš što više. E sad, hoćeš da od tog filma zaradiš nešto ne samo ovde nego i u Paragvaju. Nemaš tamo ljude, ne znaš nikog, ne znaš zakone i ne isplati ti se da sve to organizuješ samo zbog tog jednog filma. Naćićeš nekog u Paragvaju kome ćeš da prodaš sva prava, prosto uzmeš lovu i nek se on dalje bakće sa svim ostalim. Taj neko će svakako želeti da kupi sva prava za Paragvaj jer on mora tamo da uloži u marketing i sve organizuje. E sad, vi biste mogli Netflix da izuzmete iz tog vašeg dogovora, ali pošto ni ti ni on od Netflixa nećete dobiti nikakve ozbiljne pare za paragvajsko tržište, onda vas boli uvo za to. Tako funkcioniše distribucija. Svaki film koji je u Singapuru davan u nekom bioskopu je neki distributer kupio za to tržište. Zato producent ne može da taj film proda Netflixu za to tržište. Jasno mi je ovo za distribuciju, samo mi i dalje nije pomalo jasno, za filmove koji su izasli iz bioskopa i zarada od njih se svodi na obicnu prodaju DVD-ova ili online downloada onda u cemu je poenta da producent ne ustupi pravo i Netflixu i slicnim servisima, ako vec ne postoji neki adekvatan slican lokalni streaming servis? Dobro Singapur mozda nije dobar primjer, jer vec postoji vjerovatno neki servis u lokalu, ali recimo za BiH ga nema. Prema tome logicno mi je da kada neki film izadje iz kina da bi trebao biti ponudjen na Netflixu. 1 hour ago, Avocado рече Tako je. Zato što lokalni distributer (ili tv stanica) koji kupi prava emitovanja može mnogo više da zaradi (i shodno tome može više da plati UEFI) jer zna tačno kome da ponudi reklamiranje na lokalu i za koliko (max) para... ima bolje informacije za Srbiju od nekog ko bi kupio prava emitovanja za celu Evropu... čisto ekonomski razlozi... A ekskluziva im se isplati jer niko ne bi hteo da kupi za velike pare ako nema ekskluzivu... neće niko da da velike pare da se reklamira za vreme utakmice ako postoji mogućnost da većina raje tu utakmicu gleda na drugom kanalu... Nema sta zvuci sve logicno, i vjerovatno je to sve proracunato. Doduse ja pricam iz ugla zaostalih zemalja poput BiH koji i kada su grupne faze i igra se recimo sedam utkamica odjednom najvise jednu ili dve prikazuju u isto vrijeme bilo na drzavnoj ili privatnoj TV kanalu. Sjecam se negdje u Njemackoj 2004 kod brata u posjeti, on je imao Premier resiver, ne znam sta je Premier vjerovatno neki distributer kao netflix samo sto su radili sa resiverima, a ne preko interneta i onda si lijepo pretplatio se nesto sto uopste nije bilo puno recimo 100 evra po sezoni i gledas svih sedam meceva odjednom u svima fazama....sad napretkom smart televizora i aplikacija to ce otici na neki jos sofisticiraniji nivo, kad ce to kod nas zazivjeti pitaj Boga. 1 hour ago, Avocado рече Mislim da nalog nije vezan za zemlju, nego softver prepoznaje po IP odakle se kačiš na net... ako pređeš u drugu zemlju sa istim nalogom, imaćeš dostupan drugačiji repertoar... (mislim ovo, nisam siguran) (mislim i da sa nekim proxijem možeš da prevariš softver da si u Americi, ali ako te provale blokiraju ti nalog) Mislim da si u pravu. https://help.netflix.com/en/node/24853 S jednim nalogom mozes koristiti netflix u drugim zemljama, samo ce ti se filtrirati sadrzaj po zemlji i sa kartice skidati pretplata ne po tarifi koju si potpisao u maticnoj drzavi vec u drzavi u kojoj trenutno gledas sadrzaj. Vjerovatno je zabranjeno korsitit VPN da zavaras filter tu te onda mogu navodno kazniti. Avocado and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 Управо сада, Juanito рече Потпуно тачно, само што у овом случају не може нико да се појави и збрише троми мајкрософт. Метафорички, држава помаже тромом мајкрософту да продаје застарели windows јер нико нема право да понуди алтернативу или формално има право, али је практично немогуће ући у систем ако немаш паре за адвокате. Не капирам те. Какви адвокати? Ко спречава људе да користе Епл или Линукс? Прозори су стандард и треба огромних пара да се развије нешто што је макар приближно томе у смислу функционалности, компатибилности и стабилности. Што се мене тиче, и јесу најбољи за просечног корисника, па чак и за напредне кориснике, а то су две категорије које обухватају осамдесетак посто популације која користи ПЦ. Имају традицију од преко тридесет година у прављењу оперативних система, још откако је Били купио први ДОС за педесет долара. Онда треба још мнооооого више пара да уложиш у маркетинг и представиш људима због чега треба да се одрекну Прозора, које користе брат брату двадесет и седам година, колко има од појаве 3.11 и пређу на то нешто ново и опет се прилагођавају и уче, зашта нису спремни. Није немогуће, далеко од тога, ал иза тога треба да стане неко са пар милијарди које би спуцао у тај експеримент. Кад би се такав појавио, а да је довољно креативан и луд, Мајкрософту би требало једно три године само да уочи претњу, јер је постао мамут. Нема тог тима адвоката на целом свету који би тако нешто могао да заустави, посебно у свету у ком све има да се исторентује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 7 минута, RYLAH рече Не капирам те. Какви адвокати? Метафорички. Ти си дао пример мајркософта с којим се слажем. Али ти мислиш да се нешто слично дешава у издавачкој индустрији, да просто имамо диносаурусе који су еквивалент мајркософта од пре пар година и да су ови нови еквивалент мобилних епла и гугла који ће се пробити. А ја кажем да су екивавлентни гугла и епла у издавачкој индустрији отежани разним законима о ауторским и сличним правима. Епл и гугл су могли да избаце iOS и Android. Netflix не може да понуди боље решење јер праисторијски закони то спречавају. А диносауруси плаћају лобисте и адвокате да тај диносаурус систем одржавају. Хвала Богу, па тога нема још увек у индустрији софтвера. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 11 минута, Juanito рече Метафорички. Ти си дао пример мајркософта с којим се слажем. Али ти мислиш да се нешто слично дешава у издавачкој индустрији, да просто имамо диносаурусе који су еквивалент мајркософта од пре пар година и да су ови нови еквивалент мобилних епла и гугла који ће се пробити. А ја кажем да су екивавлентни гугла и епла у издавачкој индустрији отежани разним законима о ауторским и сличним правима. Епл и гугл су могли да избаце iOS и Android. Netflix не може да понуди боље решење јер праисторијски закони то спречавају. А диносауруси плаћају лобисте и адвокате да тај диносаурус систем одржавају. Хвала Богу, па тога нема још увек у индустрији софтвера. Не плаћају лобисте, него ИТ сектор иде пребрзо да би се нашло решење прихватљиво за све. До сада, свака земља је имала свој закон о ауторским правима, уз неке конвенције које су формално важиле за цео свет, али се ствар углавном решавала на националном, евентуално регионалном нивоу, јер је ауторско право прављено за ствари попут књиге или филма. Већ су носачи звука које је било релативно лако и јефтино копирати представљали први огроман ударац музичкој индустрији (касете и поготово дискови после тога). Треба направити систем заштите ауторских права који ће сада деловати глобално, а који ће бити способан да задовољи, или макар да узме у обзир, и регионалне или националне подсистеме. Треба наћи начин да се задовољи право Нетфликса да узме лиценцу за приказивање у целом свету, али и да се испоштује право дистрибутера који је купио права за приказивање у једној земљи. Треба онда узети у обзир и права кабловских дистрибутера, права дистрибутера ДВД-а, права оних што се ауторизују да у једној земљи продају лиценциране производе (шоље, пешкире са Дизнијевим ликовима, на пример), и још хиљаду других ствари. Не ради се о лобирању, него о низу ствари које барем за сада не могу да се реше јединствено, јер би то јединствено решење, на глобалном нивоу, било на штету свима сем Нетфликсу или сличним сервисима. Али не сумњам да ће развој технологије стримовања натерати људе да временом нађу неко решење, као што су га увек налазили. Avocado and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 2 минута, RYLAH рече Али не сумњам да ће развој технологије стримовања натерати људе да временом нађу неко решење, као што су га увек налазили. Чекај прво да нађу за DVD-еве, има времена. RYLAH and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 1 hour ago, Justin Waters рече Jasno mi je ovo za distribuciju, samo mi i dalje nije pomalo jasno, za filmove koji su izasli iz bioskopa i zarada od njih se svodi na obicnu prodaju DVD-ova ili online downloada onda u cemu je poenta da producent ne ustupi pravo i Netflixu i slicnim servisima, ako vec ne postoji neki adekvatan slican lokalni streaming servis? Dobro Singapur mozda nije dobar primjer, jer vec postoji vjerovatno neki servis u lokalu, ali recimo za BiH ga nema. Prema tome logicno mi je da kada neki film izadje iz kina da bi trebao biti ponudjen na Netflixu. Da bi se to desilo, Netflix mora da pošalje svoje ljude u Bosnu da pregovaraju sa distributerima, da angažuje ljude koji će proceniti koliko će više imati pretplatnika u Bosni ako da bolju ponudu filmova i da shodno tome znaju koliko da plate distributerima, da angažuje advokate da provere da li bosanci sa kojima pregovaraju zaista imaju prava za ono što tvrde da imaju tj. da provere papirologiju, kao i da zaključe ugovore... i verovatno još mnogo toga da urade... što će jednog dana i uraditi kada Bosna dođe na red... negde posle Burkine Faso... Zapravo bi neko iz Bosne mogao da napravi mnogo brže i lakše jednu takvu aplikaciju tj. biznis za bosansko tržište... RYLAH and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 14, 2017 Пријави Подели Написано Април 14, 2017 пре 2 часа, Juanito рече Слажем се, само што мислим да је један од главних разлога спорог прилагођавања то што знају да могу да измузу стари систем све док имају пара за добре адвокате и лобисте. Tripuješ se... kad prilagode sistem moći će da muzu još više para... oni od Netflixa zarađuju na način i u iznosima koji im ranije nisu bili dostupni... nego taj sistem nije tako lako promeniti... Justin Waters, RYLAH and drvce је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 15, 2017 Пријави Подели Написано Април 15, 2017 пре 8 часа, Avocado рече Tripuješ se... kad prilagode sistem moći će da muzu još više para... oni od Netflixa zarađuju na način i u iznosima koji im ranije nisu bili dostupni... nego taj sistem nije tako lako promeniti... Ви адвокати сте праве жене - све закомпликујете до максимума, чудите се што нико не разуме тако просте ствари и очерупате до задње паре сваког ко с вама уђе у однос. Grizzly Adams, Avocado and drvce је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 15, 2017 Пријави Подели Написано Април 15, 2017 пре 15 минута, Juanito рече Ви адвокати сте праве жене - све закомпликујете до максимума, чудите се што нико не разуме тако просте ствари и очерупате до задње паре сваког ко с вама уђе у однос. Сабери два и два Avocado, Justin Waters, drvce and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 15, 2017 Пријави Подели Написано Април 15, 2017 Без зезања, верујем ја вама да је то тако ко што кажете, само ми је јако тешко да поверујем да баш све то тако мора и да систем не може бити значајно простији. Мислим да би правна пракса доста користи имала од математике, рачунарских наука и инжењеринга. Право је доста старије од ових области, тако да је разумљиво што је историјски дивергирало, али је ово можда добар историјски тренутак да се нешто у том смислу проба променити. На пример, већина ствари о којима ви, Риле и Авокадо, причате су стандардни проблеми оптимизације добро познати у разним инжењерским и научним дисциплинама. RYLAH and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 15, 2017 Пријави Подели Написано Април 15, 2017 МА верујем ти, али право је захебано због тога што може много штете да се нанесе ако се нешто не уради како треба, или ако се не уради уопште. Ту не мислим да је нешто битније од осталих области живота, једноставно се бави тим стварима. Зато правници и јесу у већини конзервативни и тешко прихватају промене, чак и кад евидентно постоји потреба за променама, као овде. Кажем, у овом конкретном примеру, треба ускладити Нетфликс, локалне биоскопџије, мерчендајзере како се то на новосрбском вели, дистрибутере ДВД-јева, оне што добију права да продају преко Интернета, ТВ станице које би после неког времена откупиле право на емитовање, па онда да се све то уклопи у већ постојеће телекомуникационе регулације. А то је само на нивоу једне земље, или код сложених држава, једне покрајине. Ај сад направи међународни систем а да пазиш на све то, али у свакој земљи. Зато мислим да ће пре тржиште овде да одреагује, да смисли начин, и да направи еснафска правила или систем уговарања, а право после то само да аминује. Иначе је право област која је прављена за тотално друго време, и тешко се прилагођава савременим технологијама. Овакво право, са системом доношења закона и осталих регулација, односно овакав политички систем који то право треба да подржава и следи, је направљен за индустријску еру, која се завршила отприлике са првом масовнијом употребом личних компјутера. Зато нам треба нов систем свеукупно, пошто нам је овај све више тесан. Неки који може да прати брзину дигиталног живота. А то се дешава или неким свецким ратом па све испочетка или да људи седну и договоре се. Е сад, ти види шта је од та два логичније да се деси, јбг. drvce, Juanito, Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 15, 2017 Пријави Подели Написано Април 15, 2017 пре 50 минута, RYLAH рече локалне биоскопџије Опасан је Ђенка. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука