Jump to content

Зашто да постим од Васкрса до Спасовдана ?

Препоручена порука

Ja mislim da ne treba da se posti.

Vreme Svetog Mrsa (svetla nedelja) je veoma kratko. Mislim da je skraćeno delovanjem monaško-klerikalističkih snaga.

Stvarno je to nesrazmerno, vreme (manje svetog) posta traje godišnje preko 200 dana, vreme teško-tolerisanog mrsa traje izračunajte-koliko, a samo 7 dana namenjeno je Svetom Mrsu.

Možda je to zato da bi nam on bio draži i da bi se više istakao značaj i veličina Svetog Mrsa koji predstavlja samu lepotu življenja u Carstvu Božijem, dok je (manje sveti) post podsećanje na grešnost i tugu sadašnjeg stanja...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da ne treba da se posti.

Vreme Svetog Mrsa (svetla nedelja) je veoma kratko. Mislim da je skraćeno delovanjem monaško-klerikalističkih snaga.

Stvarno je to nesrazmerno, vreme (manje svetog) posta traje godišnje preko 200 dana, vreme teško-tolerisanog mrsa traje izračunajte-koliko, a samo 7 dana namenjeno je Svetom Mrsu.

Možda je to zato da bi nam on bio draži i da bi se više istakao značaj i veličina Svetog Mrsa koji predstavlja samu lepotu življenja u Carstvu Božijem, dok je (manje sveti) post podsećanje na grešnost i tugu sadašnjeg stanja...

јел постиш данас

Подели на овим сајтовима

ја управо клопам неко зеље увијено у коре и укусније је кад је топло .mislise.

не знам брате, и то питање ће највероватније доћи на ред на будућим Саборима. До тада ћу да купујем само топло. 1405_love

Подели на овим сајтовима

У мом календару пише:

среда 4. мај уље

петак 6. мај риба

среда 11. мај уље

петак 13. мај уље

среда 18. мај риба

петак 20. мај уље

среда 25. мај уље

петак 27. мај уље

среда 1. јун риба

четвртак 2. јун ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Кој бре дира ову тему ?

Ово је посан тема...  .mislise.

Благослов наше чрч је таки и треба да се поштује.

Значи шта , џурџовдан је постан дан, чик да видим по Сербији кој ће да пости на џурџовдан !

Подели на овим сајтовима

• 6 years later...

Пита ме јутрос смс-ом једна жена: "Да ли се данас пости?"

Иначе, она се држи строжијег начина у спољашњој побожности, што би се рекло "по старом", чак ја мислим да пости и понедељак поред среде и петка, 5-7 дана пред причешће обавезно итд. итд. итд. Има календар, зна када су трапаве седмице и остало...

Кажем јој: "По календару да али неки не посте све до Спасовдана." Очекујући, као и обично, да на томе остане, и то је то. Али она ме потпуно изненади новим питањем:

"Па шта је исправно?"

Затечен питањем, тј. чињеницом да сада у нашој Цркви преиспитују пост и они који су аутоматски постили 6 дана пред причешће и нису никако другачије ни могли да замисле причешће, замислим се и нађем у недоумици која не може смс-ом да се реши. Да не бих неког, ко је тек почео да размишља "ван календара" и обичаја, збунио склепаним објашњењем преко смс-а, написах:

"Пости по календару док ти не објасним о чему се ради..."

Дакле, да ли и како постите ове дане? И зашто радите тако како радите?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan ::: рече

Дакле, да ли и како постите ове дане? И зашто радите тако како радите?

Па како је по календару тога се држати. Из смирења и послушности према Цркви. Радост Васкрсења је и даље присутна без обзира на пост. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, goranger рече

Jel moze neko da da razresenje na cvarke

Ево ја ћу брате да те разрешим али на оне најјефтиније где има пуно труња, соли и кожица а оног сочног у траговима :) 

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, ГрешниСлуга рече

Из смирења и послушности према Цркви.

А да ли патријарх Павле и остали нису били смирени и послушни Цркви када су за Сабор на Криту припремили предлоге смањења и измена поста?

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, ГрешниСлуга рече

Радост Васкрсења је и даље присутна без обзира на пост. :) 

А може ли радост Васкрсење до Спасовдана да буде пристутна кроз мрс а да се среда и петак обележе на неки други начин, уместо обрнуто као сада?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...